Ubojici sutra počinje suđenje / Kristina Krupljan nije dočekala ni 19. rođendan ni rođenje svog djeteta jer ju je sa 88 uboda nožem izmasakrirao njezin dečko

Potraga dan uoči početka suđenja za ubojstvo koje je šokiralo Hrvatsku donosi svjedočanstva Kristinine obitelji koja se i godinu dana nakon tragedije pita je li se njezina smrt mogla spriječiti

31.1.2018.
19:55
VOYO logo

Bila je puna života, vedra i omiljena u društvu. Ali Kristina Krupljan nije dočekala ni 19-ti rođendan krajem ožujka 2017., niti da postane majka djeteta kojeg je nosila dva mjeseca.

Lanjske veljače ispred kućnog praga nožem ju je izmasakrirao bivši dečko David Komšić koji joj je godinama prijetio i pratio je. Monstrum ju je u automobilu  nemilosrdno izbo čak 88 puta te potom pobjegao kući i predao se policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlo je gotovo godinu dana otkako je Vesna Krupljan ostala bez kćeri. Ubojici sutra počinje suđenje, ali Vesna misli kako do ubojstva ne bi došlo da se mladiću nije ranije progledalo kroz prste jer je iz bogate obitelji.

“A to je sve zato i policija nije niš radila - jer oni imaju novaca. Da je policija napravila nešto ne bi do toga došlo”, rekla je Vesna Krupljan, Kristinina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

22. veljače 2017. 18-godišnja Kristina našla se s 19-godišnjim Davidom Komšićem s kojim je kroz godine nekoliko puta bila u vezi.

“On je znao da je ona trudna s drugim dečkom, da će se udati, da će u devetom mjesecu roditi. I oni su se našli u Nokturnu na večeri, onda su se zajedno došli tu pred zgradu”, kazala je Vesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su stali David je pojačao muziku, lijevom rukom primio Kristinu, a desnom kuhinjski nož i počeo je mahnito ubadati po cijelom tijelu, nakon čega je Kristina preminula. Nalaz obdukcije je stravičan. Trebale su čak četiri stranice da se pobroje sve rane koje je Kristini zadao David. Samo u području vrata bilo ih je 40.

“Dobila sam nalaz obdukcije - piše 73 uboda plus onih 15 još reznih rana po tijelu”, rekla je Vesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obdukcija je pokazala i da je Kristina bila živa praktično do zadnjeg uboda i da se pokušala braniti.

“Smrt sada pokojne Kristine Krupljan nije nastupila trenutno. U prilog svjesnosti oštećene govore aktivne i pasivne ozljede na rukama... Nije se moguće preciznije izjasniti, ali s obzirom na brojnost ozljeda, oštećena je mogla biti svjesna nekoliko minuta, kroz koje je vrijeme oštećena patila, a radilo se o patnji jakog intenziteta... Ovo je vjerojatno trajalo koliko i samo ozlijeđivanje”, stoji u nalazu obdukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što ju je ubio, David je otišao s mjesta zločina.

“Već je sve tu okolo bilo policije i rekli su mi samo da mi je kćer ubijena, ja sam odmah rekla da je to napravio David Komšić jer sam ga četiri puta prijavljivala, imao je zabranu prilaska 300 metara, nikome ništa. I ja sam mislila da je ona ubijena s pištoljem, ali kad su okolo dolazili susjedi već je to bilo na internetu da je ubijena s nožem”, rekla je Vesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati prije ubojstva, David je na svom Instagram profilu stavio fotografiju Al Caponea s komentarom "Bog prašta, mafija ne". Budući da je uz sebe imao kuhinjski nož, majka ubijene uvjerena je da je David  ubojstvo planirao.

“Poslije sam čula kad je to napravio da nije otišao odmah doma neg si je nazvao prijatelja na Ferenčici i otišao je k njemu doma. Kod prijatelja se je istuširao, presvukao se i onda ga je njegova sestrična odvela doma i onda ga je tata otpeljao na policiju”, kazala je Vesna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komšić je nakon toga priveden i čeka ga suđenje za teško ubojstvo...

Odmah nakon okrutnog ubojstva postavilo se pitanje je li ono moglo biti spriječeno? Naime, David Komšić godinama je prijetio Kristini s kojom je u burnoj vezi, s prekidima, bio od osnovnoškolskih dana, prisjeća se baka ubijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je bila ljubav na veliko - vidjela sam i pratila sam, uvijek su se za ruke držali i vidjela sam da kada se trebala naći s njim bila vesela. I sve je bilo dobro. Međutim nakon, sad prije 3 godine, šta ja znam, puklo, što je bilo, nemam pojma. Kako bi prije bila sretna i vesela kada bi dolazila doma sada je dolazila ljuta”, rekla je Marija Šimunić, Kristinina  baka.

U međuvremenu, David joj je počeo slati prijeteće poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemaš pojma što radiš, bolje ti je da tako ne misliš, kurvo, ubit ću te, ubit ću te sutra."

Prijetnje su uskoro dobile i konkretniji nastavak. 8. svibnja 2015. David je Kristinu presreo u kvartu i napao je - što je obitelj prijavila policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U namjeri da ju ozljedi, na istu je fizički nasrnuo na način da je nogom udario u njenu nogu, a kad se ista sagnula nogom ju je udario u glavu od kojeg udarca je Kristina Krupljan pala na pod i kojom prilikom je zadobila povrede”, piše u riješenju Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Nekoliko dana poslije opet ju je zaustavio i prijetio da će udariti, a da se modrice neće ni vidjeti. Pet dana nakon toga presreo je je ispred njezine zgrade i ovaj put uzeo joj je sat i mobitel i pobjegao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni su se svađali i mirli... I stalno nekih problema s njime - ja njega uopće nisam voljela. Jer ne možete... Ak cura neće bit s dečkom što ju onda moraš maltretirat i tuć”, kazala je Vesna.

Zbog toga su ga prijavili pa je u svibnju 2015., tada 17-godišnjem Davidu, općinski kazneni sud odredio mjere opreza prema Kristini Krupljan. Majka tvrdi da on to nije poštovao pa je u jednom trenutku razbio i portafon na njihovu ulaza, a policija se time nije željela baviti jer je šteta bila manja od 2 tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobio zabranu prilaska 300 metara, a on meni tu pred zgradom. Pa ja svaki put kada odem na posao imam nervozu u trbuhu. Šta ja znam di će se kaj dogoditi? Pa ne mogu ja stalno dežurat doma”, rekla je Vesna.

No godinu dana kasnije - 25. travnja 2016. Kristina na sudu povlači iskaz protiv Davida uz tvrdnju da su u izvanbračnoj zajednici. Sud nakon toga odustaje od daljnjeg progona i Davidu ukida mjere opreza. Majka tvrdi da to nije pravi razlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To vam je isto povučeno jer je njegov otac rekao da ako Kristina povuče iskaz da će oni platiti sedam tisuća kuna na sudu te troškove. I onda je ona povukla? I onda je ona povukla. Da. A sad je li se on njoj prijetio ili šta je tu bilo ne znam”, kazala je Vesna.

Unatoč tome, samo pola godine poslije, Kristina je brutalno napadnuta na Bukovačkoj cesti dok je vozila auto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kad se vraćala to su je dočekali njegovi tri, od Komšić Davida, svoje prijatelje je doveo. Dočekali su je, i auto sve su joj razlupali, ona je imala ovratnik. Je li bila u strahu nakon toga? Da, jako”, rekla je Marija Šimunić, Kristinina baka.

Kristina je događaj kao iz filmova o Divljem Zapadu opisala ovako: “27.11.2016. dok sam vozila auto presreli su me četvorica dečki i prepriječili put. Jedan je izašao iz vozila te fizički nasrnuo na vozilo i na mene. Nogom je razbio retrovizor te njime razbio staklo s moje lijeve strane. U isto vrijeme je drugi dečko udarao nogama i možda nekim predmetom po stražnjim vratima. Nakon fizičkog napada sva četvorica su gurali moj auto u nizbrdicu te me zabili u kamenu ogradu”, piše u Kristininom iskazu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baka Marija sjeća se još mučnih detalja.

Majka Vesna tvrdi da su četvoricu napadača priveli na ispitivanje tek nakon 12 dana i njezine osobne intervencije u policijskoj postaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pa da ja nešto napravim mene bi sutra odmah pritvorili, a ne njih tek nakon 12 dana kada sam ja našla jednog inspektora pa onda ih je on priveo”, rekla je Vesna.

Iako je odvjetnik obitelji Krupljan 6. prosinca Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio kaznenu prijavu, oni Kristinu za davanje iskaza zovu gotovo 3 mjeseca nakon toga - i to na dan kad je ubijena.

“27.11. se to dogodilo. Nju su zvali 22.2. to jutro u Vukovarsku na DORH na ispitivanje. Njih četvoricu su pozvali u 10. mjesecu u Selsku na ispitivanje u DORH, a mene i supruga su pozvali 17.11.”, kazala je Vesna.

Iz Državnog odvjetništva poručuju da su napravili sve kako treba i odgovornost prebacuju na policiju.

“Nadležna policijska postaja nije ni jednu od četiri osumnjičene osobe u zakonskom roku prepratila pritvorskom nadzorniku. Državno odvjetništvo ponovno ističe kako je poduzelo sve radnje propisane zakonom i odlučno odbacuje prozivanja za nepostupanje i za odgovornost za događaj od 22. veljače 2017.”, stoji u priopćenju DORH-a.

U policiji su nam odgovorili da ne mogu komentirati slučaj jer je proces u tijeku no dodaju da su jednako kao i DORH napravili sve prema propisima. Policiju je David ismijao na Instagram profilu još prije ubojstva, kada su ga tražili u hotelu njegova oca zbog drugog slučaja. Fotografiju uzetu s nadzorne kamere hotela popratio je tekstom: "Kad te smećari traže u nedjelju u 08:00 ujutro, a ja ih posmatram preko kamera, na drugoj adresi i u toplom krevetu".

“Koliko sam ja njega puta i prijavljivala i sve su oni imali na policiji i nikome ništa. I poslije kada sam kontaktirala s policijom sada se svi dižu na zadnje noge kad se dogodilo ubojstvo. A di su prije bili”, rekla je Vesna.

Postupanje policije nakon ubojstva tada je pravdao i bivši ministar unutarnjih poslova.

“Znači, u trenutku događaja nije bilo zaštitne mjere tako da je policija u svakom slučaju odradila svoj dio posla”, rekao je Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova (24.2.2017.)

Inače, David Komšić je, godinu dana prije Kristinina ubojstva, očevim mercedesom naletio na 72-godišnjeg bivšeg branitelja i oca osmero djece i usmrtio ga. David se tada medijima koji su ga htjeli fotografirati prijetio tužbama.

Prije nego je pokupio pješaka vozio je prevelikom brzinom i nepropisno se prestrojio. Komšić je isprva osuđen na dvije godine zatvora, ali mu je onda kazna nedavno smanjena na godinu i dva mjeseca budući da je 72-godišnjak ulicu prelazio na crveno.

Nakon svega, Vesna misli da Davida pravda ne može dostići jer su Komšići bogata i utjecajna obitelj. Pita se i što je jedan policajac radio na kavi s počiniteljevim ocem?

“U četvrtom mjesecu sam ja se vraćala iz Rebra od psihijatrice. Ja i mama smo ušli u kafić na Bukovačku. Njegov otac je tamo sjedio s inspektorom - jer znam ja njih iz Petrove, tamo iz policije. I njegov otac se dignuo, došao mi je dati saučešće, ja sam rekla da meni njegovo saučešće ne treba”, rekla je Vesna.

Odvjetnik Davida Komšića, Veljko Miljević, Vesnine tvrdnje o utjecajnim i dobrostojećim Komšićima odbacuje.

Miljević kaže kako će obrana apsolutno surađivati sa sudom i optužbom u onom djelu koji neoboriv, ali da je temelj ovako postavljene optužnice psihijatrijski nalaz vještakinje iz kojeg se da iščitati i olakotna okolnost za optuženika po pitanju ubrojivosti.

“To je prevedeno na pravni ovaj jezik nekakvo afektivno stanje, stanje postupanja na mah, a to onda ima određene elemente privilegiranog ubojstva”, kazao je Veljko Miljević, odvjetnik Davida Komšića.

Odvjetnik obitelji Krupljan uvjeren je da će se optužnica za teško ubojstvo održati.

“Za koje je propisana kazna minimalno 10 godina zatvora ili dugotrajna kazna zatvora. S obzirom da je činjenica bila da je pokojna bila u drugom stanju što je obdukcijskim nalazom i potvrđeno”, rekao je Krešimir Škarica, odvjetnik obitelji Krupljan.

Uz to, postavlja se i pitanje hoće li se Davidu Komšiću suditi kao mlađem punoljetniku ili punoljetnoj osobi.

“Ja bi bila najsretnija da dobije najveću kaznu i da nikad ne izađe iz zatvora. Ak meni ne bu ta kazna odgovarala ja se imam pravo žaliti na Vrhovni sud.  Ak me odbiju idemo dalje, ono, vani neki sud. Jer on je mlađi punoljetnik ali mene to upće ne zanima. Kako bi bilo njima da se stave u moju kožu”, rekla je Vesna.

Ako se Davidu sudi kao mlađem punoljetniku, moguća kazna je blaža i iznosi do 15 godina zatvora. Odvjetnik obitelji Krupljan kaže kako će se stav suda znati već na prvom ročištu.

“Mlađi punoljetnik je osoba koja je za vrijeme počinjenja kaznenog djela imala manje od 21 godinu, međutim zakon izričito predviđa da u slučaju ako se dokaže kazneno djelo za teško ubojstvo, zatvorska kazna je od 10 godina do dugotrajnog zatvora koji može biti 40 godina”, kazao je Krešimir Škarica.

Upravo zbog toga što Zakon o sudovima za mladež posebno tretira osobe od 18 do 21. godine, ali ih u slučaju teškog ubojstva izjednačuje s punoljetnim osobama, postoji mogućnost da se Davidu presudi kao punoljetniku.

“Sasvim je sigurno da bi to bio predmet žalbe na Vrhovnom sudu, a ono što je još sigurnije - ako bi takav stav prvostupanjskog suda bio potvrđen na Vrhovnom sudu, onda je to sasvim sigurno predmet ustavne tužbe”, rekao je Veljko Miljević.

20. ožujka Kristina bi navršila 19  godina.

“I ja sam se rastala pa nisam bivšega ubila. Pa ljudi se rastanu. Ak nejde, nejde.. Ali 88 uboda”, rekla je Vesna.

Je li David Kristinu ubio u stanju smanjene ubrojivosti ili afektu ili je riječ bila o planiranom ubojstvu odlučit će županijski sud u Zagrebu, a odvjetnici tvrde da javnost, prema broju zakazanih ročišta, na epilog neće morati čekati dugo. No, pravo je pitanje je li do ovoga uopće moralo doći ili je ubojstvo moglo biti spriječeno boljom reakcijom institucija…

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo