SRAMOTA U HRVATSKOJ KOSTAJNICI / Krov prokišnjava, zidovi se raspadaju, dijelovi Doma nemaju struje. Očajni liječnici iz Hrvatske Kostajnice za Potragu: 'Ovako više ne možemo raditi!'

Zidovi prokišnjavaju, strujni kablovi su nepouzdani, oprema stara. Ogorčeni stanjem zgrade u kojoj rade, djelatnici su odlučili javno progovoriti o svemu

24.11.2020.
21:00
VOYO logo

Kad ne pada kiša Hrvojka radi kao medicinska sestra. A kada pada, onda po Domu zdravlja u Hrvatskoj Kostajnici stavlja kante na sva ona mjesta gdje curi. Jer krov i nakon sanacije prokišnjava, pa liječnici i pacijenti strahuju da će se ponovno urušiti zid. U pojedinim prostorijama nema struje, neke prekidače se ne usude dirati jer izbacuju sklopke, a  neko vrijeme nije radilo ni grijanja. Inventar, ali i medicinsku opremu povremeno su prisiljeni tražiti iz donacija. Predstavnik osnivača, sisački župan kojeg smo molili komentar sramotnog stanja u Domu zdravlja obećao se javiti, pa zaboravio, a ravnateljica je poručila da nastoji ugasiti požar.

Zidovi prokišnjavaju, strujni kablovi su nepouzdani, oprema stara. To je Dom zdravlja u Hrvatskoj Kostajnici. Ogorčeni stanjem zgrade u kojoj rade, djelatnici su odlučili javno progovoriti o svemu.

"Nedugo su nam lampe promijenili, do te mjere, vidite kakva je ova, a kakva je ova. Rekao mi je majstor, rekli su da stavim najjeftinije. A ovo nam je isto rekao, pa gledajte ovo će vam se urušiti, ja sam rekla znam, samo bit će dobro da se ne uruši na nikoga od pacijenata, ili za radnog vremena", kazala je Hrvojka Kušlan, medicinska sestra.

Zgrada Doma zdravlja sagrađena je 1982., sjećaju se obnove nakon rata i sve je nekako funkcioniralo do 2004. Centralizacijom zdravstva za njih je sve krenulo nizbrdo.

"Evo, to je naš wc. Tu svakodnevno i spremačice dolaze jer tu drže svoje stvari, i sad evo, mislim, mi tu idemo na wc", kaže Kušlan. Pokazuje nam Hrvojka pločice koje vise sa zida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko to ne nalazi za shodno da pogleda o čemu se radi, je li se zemlja sliježe, u čemu je stvar...", priča Kušlan. "Ovdje su stalno kante kad pada kiša, tu, ovdje, ovdje, tu sve prokišnjava", priča liječnica Aja Pavičić Dujmović.

Toliko prokišnjava da se 2018. dio zida jednostavno srušio. Sad, kažu ponovno strepe od istog.

"Znači nije riješeno, glavni problem nije riješen. Glavni ulaz u Hitnu je s druge strane zgrade. Županijska Hitna pomoć, nalazi se u najmu u ovoj zgradi u vlasništvu Doma zdravlja Sisak, no od vlasnika nemaju puno očekivanja", nastavlja Pavičić Dujmović. 

"Mi smo ovdje u najmu, unatoč tome što nemamo potpunu mogućnost utjecati na infrastrukturu, mislim da što uz neke naše napore, što uz donacije, moram reći naša Uprava je stala iza nas, iako nije morala jer nismo vlasnici, mi smo uspjeli riješiti i zavjese i prozore, i madrace smo uspjeli obnoviti što se tiče medicinske opreme, zaista se ne mogu požaliti. Evo sad smo dobili i grijač infuzije, ali taj dio koji po mom mišljenju stoji je da, da, ovo nije jednostavno prilagođeno za potpuni rad ovdje", kaže Neven Obradović, voditelj ispostave Zavoda za hitnu medicinu Hrvatska Kostajnica.

Na katu, u produžetku nalazi se stomatološka ordinacija koja je također u zakupu. Stomatologinja kaže, situacija je tragikomična. Čita nam e-mail koji je nedavno slala.

"Poštovani, molim vas da pošaljete domara u DZ Hrvatska Kostajnica jer u jednom hodniku nema svjetla na zubnom odjelu. Dva šaltera se ne smiju uključiti jer skaču sklopke, lijepo molimo žurni dolazak i popravak. I odgovoreno mi je..
Poštovana, dobila sam informaciju od gđe. Dajane, danas će domar pogledati što se dešava te ćemo po potrebi zvati električara da se kvar otkloni. Evo ga, do danas kvar nije otklonjen", kaže Indira Kalač Pahljina, stomatologinja, dodajući da su se dopisivlai prije tjedna dana. 


"Toliko dugo smo tražili stolicu za moju sestru koja je bila rasklimana već skroz, da je meni već u lipnju ove godine bilo dovde da se ženi ne može stolica donijet, da sam ja na Facebook stavila status ako ima netko uredsku stolicu za donirat, molim javite se u inbox, unaprijed hvala. I kolegica je tu iz socijalnog centra neku staru stolicu dogurala tu, čak i nije stara, mislim naspram ove je super, ona ju je dogurala tu. Znači, dvije godine od kad sam ja tu, nisu joj mogli to, znači običnu stolicu", kaže Aja Pavičić Dujmović, liječnica.

"Ova stolica je stara stolica od Doma zdravlja, koju sam ja otpisala i kupila si novu. U WC-u nemamo svjetla zato što valjda se namoče te žice od tih žarulja i to ne radi", priča stomatologinja Indira Kalač Pahljina.  

U ustanovi gdje liječe ljude već dugo imaju problema i s grijanjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grijanje nam je pokrenuto sad početkom 11. mjeseca, do tad nismo imali, grijali smo se na klime. Klima u mojoj ambulanti nije čišćena već godinama i u par navrata sam vidjela da dimi s vanjske strane, još se nitko nije pojavio očistit tu klimu, a htjela sam samo reći da ne bi bilo nismo znali, nešto se zapalilo, eto, tako smo se smrzavali. Znači, pušteno je grijanje koje je nažalost radilo samo do četiri popodne, na što sam ja uputila poruku glavnoj sestri da ako nije upoznata da DZ Hrvatska Kostajnica radi u dvije smjene i da mi od 16 sati nemamo grijanja", kaže medicinska sestra Kušlan. 

"Nemamo struje, prozori su nam katastrofa, grijanja nemamo, ne znam što bih rekla, u 21.stoljeću", priča Kalač Pahljina, stomatologinja.

"Kotlovnica je funkcionirala tako da smo mi imali tu zaposlenog domara koji je vodio brigu o Domu zdravlja i o kotlovnici, nakon toga je s njim sklopljen ugovor samo u periodu grijanja, znači kotlovnica sad bude pod ključem, u slučaju da se nešto počne događati mi moramo zvati u Sisak, i dok oni dođu iz Siska, znači može otići kotlovnica u zrak", naglašava Kušlan. 

Dojadilo je svima, i liječnicima i sestrama. Koliko su prepušteni sami sebi najviše je došlo do izražaja tijekom pandemije.

"Beskontaktni toplomjeri su nam došli kad sam ja odlazila na porodiljni, tamo pred kraj u lipnju. Pisala sam pred kraj u travnju zamolbu Hartmannu da doniraju jedan beskontaktni toplomjer tu, i to je jedini koji je bio dotad", priča Pavičić Dujmović.

Ovaj Dom zdravlja nema šefa u svojoj ustanovi, ispostava su Doma zdravlja u Sisku, i svaki problem koji iskrsne rješavaju telefonski ili mailom.

"Znači nemamo šefa ispostave kojem bi se mi tu obratili za takve nekakve stvari, bilo kakve probleme. Ustanova je velika, nas je ipak dovoljno tu da se neke stvari moraju rješavati na dnevnoj bazi. Recimo, ja se razbolim u toku noći ili mi se dijete razboli i ja ujutro ne znam koga bih nazvala. Zovem našu gospođu u Upravi, koja nije nit šef ispostave niti je zadužena za naše organiziranje posla. Ako nazovem u Sisak, Sisak automatski nju nazove. Ona radi u računovodstvu. Znači, onda mi moramo preko nje rješavati, što ona nevoljko radi jer nije za to plaćena. I to tako već godinama traje", naglašava Hrvojka Kušlan.

Prepiska s ravnateljicom traje već mjesecima. Pisali su Ministarstvu, žalili se. Ravnateljica se na upit Ministarstva zdravstva očitovala kako se svi tekući problemi rješavaju. Sažeto, stanje nije tako strašno kao što tvrde oni koji u zgradi rade.

"Ona je došla, to je znači bilo prije šest godina, ušla je u moju ambulantu, ja doslovce da vidim tu ženu na cesti ja je ne bih prepoznala, jer ja ne znam kako ona izgleda više, bila je nekakvih 10, 15 sekundi jer je rekla da ima puno ljudi vani, da nam ne želi smetati, ali da se vidimo još. Kako tada, tako danas. Znači, postoji pismeni zahtjev naš da želimo sastanak. Ja sam zvala šeficu ispostave u Dvoru i rekla da mi želimo sastanak i ona je rekla da će pozvati i ravnateljicu i glavnu sestru, međutim to se nije do dan danas dogodilo, skoro dvije godine", priča Kušlan.

"Nema nikakve reakcije, ona stalno to negira i po meni i čak izmišlja, izmišlja neke stvari, zbog čega ja ne znam", priča Kalač Pahljina.

"Moramo moliti za tlakomjere, za sve, to vam je moljenje kao da ja tlakomjer za sebi doma trebam, to vam je strašno. A na upit kako tumači da ravnateljica kaže da je 320 tisuća kuna uloženo, ona odogvora: "Mi bismo isto to voljeli znati, ja ne znam. Na krovu se nešto radilo, ja ne znam što, zato što naša spremačica, ja dođem na posao, ona kaže, molim te ako bude pljuštala kiša, zađi po Domu zdravlja i podmetni kante gdje curi", kaže Kušlan.

Na njihove žalbe Ministarstvu, ravnateljica je, između ostalog odgovorila da je u zgradi djelomično zamijenjena stolarija. Točno je, kažu, na pedijatriji imaju novi PVC prozor i vrata. Da stomatologinja radi u stalnom strahu od strujnog udara, to se ne spominje.

"Kad malo padne kiša, namoči se i šta ja znam, ili iz čista mira, ovi šalteri su iz čista mira prestali raditi i stalno su iskakale sklopke. Ali zato su računi za režije astronomski, tu vam se svašta nabraja, tako da... Račun za struju je 500, ali tu vam se svašta uračuna, pa računi budu po 4000 kuna, a čak sam imala i račune za režije i 8000 tisuća kuna, tako da su me kolege pitale da li imam ordinaciju u Sheratonu", kaže Kalač Pahljina.

Da je situacija i više nego neusporediva s uvjetima otmjenog hotela, slaže se i gradonačelnik, koji ne dvoji čija je odgovornost ovakvo stanje.

"Zna se čija je nadležnost, mnogo puta smo već upozoravali na stanje. Tu najviše po meni treba razgovarati s osobom koja vodi Dom zdravlja Sisak koji je nadležan. Ako netko nešto ne može napraviti, onda nek kaže ne mogu to radit i neka ne radi", priča Dalibor Bišćan(HDZ), gradonačelnik Hrvatske Kostajnice

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica nije htjela pred kameru, i s njom i s predstavnikom osnivača, županom Sisačko- Moslavačke županije, Ivom Žinićem razgovarali smo telefonski. I on je izbjegao snimanje.

"Čim se uputim u detalje, povratno ću vam se javiti", kazao je Ivo Žinić (HDZ), župan Sisačko-moslavačke županije.

Nije nam se više javio, a ravnateljica Ankica Barišić, također telefonski, rekla nam je da nema novca, da uglavnom gase požar i da se ništa ne može. No, naknadno nam se javila u redakciju, zamolila da telefonski razgovor ne objavljujemo, te poslala zaključke s hitnog zajedničkog sastanka koji je navodno održan u Županiji nakon našeg posjeta:

Zaključci sa sastanka u Županiji sisačko-moslavačkoj:
1. Odmah krenuti s izradom Elaborata o isplativosti ulaganja u postojeći objekt, odnosno izgradnju novog objekta.
2. U slučaju ulaganja u obnovu postojećeg objekta odmah krenuti s izradom projektne dokumentacije (trošak planirati u proračunu za 2021. godinu).

Dodatne tri točke razrađuju što treba poduzeti, no čini se da su zaključci posljedica činjenice da su Dom zdravlja posjetili novinari. Zabrinuti djelatnici nadaju se da će njihova upozorenja zaista biti shvaćena ozbiljno prije nego uvjeti u Domu zdravlja dovedu do neke tragedije.

"Mislim da bi stvarno trebalo nešto napraviti s tom zgradom jer ovo je zbilja došlo do kraja, ovdje se više ne da raditi", kazala je Kalač Pahljina, stomatologinja.

"Apsolutno se ne vodi briga, kao da smo nevažni, nebitni, ovi ljudi koji žive ovdje, uz granicu, uz Unu na ovako lijepom mjestu i žalosno je da se mi moramo na ovakav način sada boriti za svoja prava", naglasila je medicinska sestra Kušlan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo