sve je puno vode i vlage / Kupili stan iz pakla: Izvođači radova im se smijali - na sudu su dobili, ali Holding se žalio

Dolje voda, gore plijesan. Djeci su zabranili igru u sobama koje su bile namijenjene njima, a crni se po svuda, u boravku, kuhinji i ostavi

4.2.2019.
20:00
VOYO logo

Četveročlana obitelj Vurnek tražila je dom kako bi se maknla iz podstanarstva. Kupili su, tvrde, stan iz pakla u kolovozu 2013. godine.  

Posjetili smo stan obitelji Vurnek. Vani nije padala kiša, a unutrašnja strana prozora u stanu na trećem katu u kojem živi obitelji, bio je potpuno mokar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujutro, popodne, navečer -  uvijek isto. Božica svakodnevno briše mokre prozore i parkete.

„Meni je u stanu sve mokro. Tu su stalno ručnici dolje. Ja dođem s posla doma i ovdje je lokva vode“, objašnjava Božica Vurnek iz Sesveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolje voda, gore plijesan. U dječjoj sobi nitko ne spava, djeci su čak i zabranili igru u sobama koje su bile namijenjene njima, a crni se po svuda, u dnevnom boravku, kuhinji i ostavi.

„Stan je izgledao super do desetog mjeseca, bilo je puno kiše i to se odmah odrazilo na stan. Rekli su mi da moram zatvarati školjku kad puštam, vodu jer da to šprica iz wc-a i da je to razlog zašto mi se skida boja s radijatora“, prisjeća se Daniel Vurnek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stan su kupili u naselju Sopnica Jelkovec od Zagrebačkog holdinga na kredit od 30 godina za 62.000 eura. Nakon prvih točkica, zid je počeo crvenjeti, vlaga prodirati. Curilo je i kod ventilatora u kupaonici i ispod razvodne kutije, prisjećaju se i danas.

Prijavljivali su kvarove, kontaktirali holding, izvođače tehniku i tvrtku Team iz Čakovca koja je gradila zgradu i to, kažu, na tjednoj bazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Oni su dolazili pet šest puta ovdje i oni su se tu smijali i govorili da to nije ništa i da to nisu neki veliki problemi, da smo mi krivi jer ne otvaramo prozore i da ih trebamo otvarati, drugi put su došli i rekli da ih ne trebamo otvarati“, rekao je Daniel.

Natezanje je trajalo više od deset mjeseci, tvrde Daniel i Božica, a osim, kako ih zovu kozmetičkih zahvata, odgovorni im nisu nudili ništa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su se počeli javno žaliti pa zaprijetili tužbom, Holding je,  tvrdi obitelj Vurnek, tek u prosincu 2014. krenuo inzistirati na sanaciji. No, Vurnekovi im je više nisu željeli potpisati.

„Kad smo vidjeli da je čitav stan bolestan, odlučili smo ih tražiti drugi stan, na to nisu pristali i rekli su da nemamo pravo da smo imali dovoljno vremena i da nismo učinili ništa“, rekao je Daniel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Da je to samo soba mi bi pristali, ali kako da ja pristanem na to kad se ja bojim ovdje mirno živjeti. U ovom stanu nema više jednog ćoška koji je ispravan“, rekla je Božica.

Obitelj Vurnek odlučila je pravdu tražiti sudskim putem. Tražili su raskid ugovora i dobili ga. Presudio je nalaz vještaka za graditeljstvo, koji je naveo obrazloženja sutkinji u presudi, da u stanu cure oborinske vode, a osim onih vidljivih postoji i nevidljiva šteta.  Moguća je korozija armature, propadanje nosive konstrukcije, narušavanje statike. Kao uzrok naveo je nestručno izvedene spojeve, hladne mostove, loše izvedenu hidroizolaciju na terasi na katu iznad. Stan je s obzirom da u njemu žive mala djeca proglasio nepodobnim za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No na tu se presudu holding žalio 2017.,  a predmet još nije riješen. Četiri godine nakon podizanja tužbe Vurnekovi još uvijek žive u istom stanu i čekaju.

„Mi nemamo života pet godina“, rekla je Božica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Naš život je stao kad su počeli ti problemi. To nas je fizički, psihički i financijski iscrpilo. Svaki dan nas djeca pitaju kad idemo iz ovog stana“, rekao je Daniel.

Pitali smo holding  - iz kojeg poručuju da su zaprimili manji broj zahtjeva za otklanjanjem nedostataka u naselju Sopnica Jelkovec koji su otklonjeni ili se otklanjaju, dok se u spornim slučajevima vode sudski postupci koje ne mogu komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlozi su kažu, različiti ali ne takvi da čine te stanove neprimjerenim za stanovanje kako s obzirom na primjenjivane standarde gradnje i ugrađenu opremu tako i s obzirom da su prije primopredaje sve zgrade stručno provjerene od strane neovisnih ovlaštenih osoba kao i da su za sve zgrade izdane uporabne dozvole od nadležnih tijela. Team gradnja u međuvremenu je otišla u stečaj, nemaju zaposlenih i prodaju imovinu, poručio nam je stečajni upravitelj, a iz tehnike kažu  da bi nedostaci u stanu Vurnekovih bili otklonjeni da je dobivena tražena suglasnost te da je pojava gljivica prema vještaku dijelom i posljedica nakupljanja vodene pare zbog korištenja stana. Stoji u njihovom  priopćenju.

Soba susjede Vurnekovih  naslonjena je na njihovu dječju sobu. Ona ne želi pred kamere. Isto  ima problema s vlagom, no ni blizu kao oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Tu su bile kao kapi kiše, međutim to se povuklo i ostalo je ovo.  Špricali smo protiv gljivica i to godinama za redom i  prali smo varikinom, a Anina soba je svake godine krečena“, rekla je Vurnekovih.

Na pitanje zašto je odustaval od borbe, ona je odgovorila: „Pa s kim da se borim? S rogatima? Ne vrijedi.“ 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikrobiološku ispravnost zraka u prostorima u kojima se boravi mogu izmjeriti u zavodu za javno zdravstvo. Ovim uređajem koji usisava zrak, a potom na hranjive podloge skuplja čestice kasnije mogu utvrditi o kakvoj se plijesni radi.

„Već samo prisustvo plijesni je dosta indikativno i govori da nešto nije u redu i da su problemi za zdravlje mogući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi se najčešće vežu uz dišni sustav. Razvoju plijesni pogoduje vlaga, zato savjetuju da se rublje suši vani, u stanu ne puši, redovito provjetravaju prostorije“, rekao je sanitarni inženjer Zdravko Mlinar.

„Kao posljedice možemo imati vrtoglavice i glavobolje ili specifične simptome na više organskih sustava, primjerice iritaciju ili svrbež kože, očiju te grla. Osobito je opasno izlaganje djece takvim uvjetima jer mogu utjecati na razvoj astme“, izjavila je Matijana Jergović iz NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u zavodu kažu kako za kvalitetu zraka nitko ne pita u fazama gradnje, a možda bi trebalo. Ova vještakinja za graditeljstvo tvrdi nagledala se svega.

 „Vrlo čest problem u zgradama. To treba riješiti detaljnim izvedbenim projektom. Mnogi izvođači krenu u građenje, a ne znaju nešto dobro izvesti da je izvedbeni projekt pokazao kako to se ne bi dogodilo. to je problematika projektiranja, izvođenja i ostalog. To je cijeli niz u ciklusu gradnje građevine. Mi moramo potpuno urediti sustav dok se to ne promijeni ljudi će se i dalje godinama parničiti“, rekla je sudska vještakinja za graditeljstvo Melita Bestvina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Vurnekovi su sve nade položili u sud.

Božica Vurnek, Sesvete „Ne da mi je muka nego mi dođe da plačem svaki dan pa tko bi normalan u tome živio“, rekla je Božica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada čekaju drugostupanjsku odluku. Njihov trošak popeo se na 58.000 kuna. Koliko će još čekati - ne znaju.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo