NOVI ŽIVOT U MEĐUGORJU / Kupio stan, gradi kuću, planira se odreći hrvatskog državljanstva: Potraga iz Međugorja donosi priču o pravosudnom epilogu slučaja Mamić

Silvani Menđušić, koja ga je ondje posjetila, ispričao je detalje o svojim susretima s osječkim sucima

30.4.2021.
20:30
VOYO logo

U mjesto nadaleko poznato po marijanskom svetištu, Zdravko Mamić pobjegao je uoči izricanja nepravomoćne presude. I sve što se otad događalo pratio je iz Međugorja.

Kupio je stan, danas gradi i kuću. Silvani Menđušić koja ga je ondje posjetila ispričao je detalje o svojim susretima s osječkim sucima, o kojima će za desetak dana razgovarati i USKOK-ovim istražiteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok su osuđenom Dinamovom gazdi, kako sam kaže – mnogi okrenuli leđa, u BiH je čovjek s kojim se i policajci žele fotografirati. O fenomenu Zdravka Mamića, pravosudnom epilogu zapetljanog slučaja i uvjetima u BiH zatvorima – evo priče.

Razmišlja o puno stvari ovih dana Zdravko Mamić. Danas se morao javiti sucu u Osijeku koji mu je trebao uručiti rješenje o upućivanju u zatvor. No nije. Sve što se događa posljednje tri godine - Mamić prati iz Međugorja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad sam kupio stan tu, gradit ću i kuću, zapravo počeo sam već graditi kuću. Ja puštam ovdje korijene, ja ću ovdje ostati cijeli život."

Nije niti dobio iz Osijeka sudsku odluku po kojoj mora do danas uplatiti više od 25 milijuna kuna u državni proračun. Prema presudi ukupno je izvukao 52 milijuna iz Dinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imaju se od kud naplatiti"

"Mislim samo od moje kuće koje sam vlasnik bi bilo dovoljno da se ta šteta može naplatiti. Imaju se od kud naplatiti..."

Mirno je jutro u Međugorju. Da nije pandemije, gradić bi bio pun vjernika i turista. Sad je najpoznatiji stanovnik Mamić: pozdravljaju ga i mladi i stari, civili i uniformirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa odbio je molbu njegovog brata Zorana za izdržavanjem kazne u BiH. Kako je sutkinja ranije dala negativno mišljenje, ministar Malenica potpisao je odbijenicu.

"Što je toliko čudesno važno da Zoran Mamić ne želi služiti u Hrvatskoj ako ima mogućnost da služi u Bosni i Hergovini. Cijela Hrvatska javnost o tome priča... Pa imamo pravo pričati! Imate pravo, što god hoćete, ali morate ići liječniku, morate se liječiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se Zoran Mamić ne javi sucu do 10. za njim će biti raspisana tjeralica.

"U slučaju raspisivanja tjeralice ne može biti izručen Hrvatskoj", kaže predsjednik Odvjetničke komore Nikica Gržić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MINISTAR MU ODBIO MOLBU /

Zdravko Mamić za RTL nakon odluke da suđenje ostane u Osijeku: 'Nastavlja se kupleraj u pravosuđu'

Image
MINISTAR MU ODBIO MOLBU /

Zdravko Mamić za RTL nakon odluke da suđenje ostane u Osijeku: 'Nastavlja se kupleraj u pravosuđu'

Objašnjava sarajevski odvjetnik Nikica Gržić, koji je vodio niz slučajeva medijski razvikanih bjegunaca od hrvatskog pravosuđa.

"Posao cvjeta? Ne bi se moglo reći, medijski je to malo prenapuhano. U Hrvatskoj je veći broj nego u BiH državljana ove dvije zemlje", poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistika to potvrđuje.   

"Ja čak mislim da su bosnanskohercegovački kazneno popravni zatvori u kojima se izdržava kazna mnogo stroži u odnosu na Hrvatsku", kaže Gržić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred novog sarajevskog zatvora, ministar pravde BiH objašnjava. 

"Očekujemo od ministra pravosuđa službeni dopis, pravosnažnu presudu, da krenemo s procesom priznanja izvršenja...", govori ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da odsluži kaznu u BiH Zdravko Mamić zatražio je ovaj tjedan. Izvjesno je da će to Hrvatska odbiti. Jednako je izvjesno da će BiH odbiti izručiti i Zdravka i Zorana, pa će Hrvatska vjerojatno na kraju tražiti da kaznu odsluže u toj zemlji. Kada dokumenti iz Zagreba stignu u Sarajevo, kreće procedura.

"Tada mi u Ministarstvu pravde šaljemo presudu nadležnom sudu prema kaznenom djelu na koje je osuđena osoba..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH provodi postupak priznanja i izvršenja sudskih presuda, tako da sud zamoljene države prizna stranu presudu i izvršava je kao svoju. S tim se treba složiti Hrvatska kao država presuđenja koja je izrekla kaznu. 

"Ako je osuđenik u jednoj, drugoj, trećoj, petoj državi ne postoji mogućnost da izbjegne kaznu..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan uvjet za izvršenje hrvatske kazne u BiH jest da se osuda odnosi na djelo koje je kažnjivo po pravu obiju država. Kazna se mora donijeti u BiH, i ne smije biti veća od one u Hrvatskoj, ali može biti manja

"To je odluka suda i sud će prema kaznenom zakonu BiH definirati raspon kazne…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja koji se borim protiv kriminalaca"

Za manje od dva tjedna Mamić će u Livno. 

"Ponovit ću svaki detalj onog što sam dao na sticku i ovisno o drugoj strani o ispitivačima i komunikaciji ćemo vidjeti hoće li biti određenih dodataka…", kaže nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo će svjedočiti putem video linka. No, nije ispregovarao bolji status. 

"I ja koji se borim protiv kriminalaca i moje pravo ne štitite ničim. Nego, dapače, nego huškate ljude i institucije ne mene, vi od mene najpoštenijeg čovjeka na svijetu, patriota, domoljuba, koji puni proračun, u korist kriminalaca koji vam oduzimaju budućnost", govori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedina nagrada što me gospa međugorska čuva, a vi ostajete u Hrvatskoj u patnji i neizvjenosti…"

Famozni je stick predao prije osam mjeseci, prije dva je javno kompromitirao suce koje je tvrdi korumpirao. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I nisam ja u problemu, nego ste svi vi u problemu, jer vi ste dio šljama u kojem se vrtite dozvoljava da se igra s budućnošću vas i vaše djece…", poručuje.

Mamiću gode lajkovi i komentari ispod njegovih objava u kojima gotovo svakodnevno prokazuje suce. No, dovoljno je inteligentan da zna da to nije dovoljno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I vi niste izoliran slučaj koji samo zanima kako će se napraviti šteta obitelji Mamić. Čak da ste u pravu, a niste u pravu, zašto je važnije od toga jesu li kriminalci. Ali baš svi vi u Hrvatskoj, vi o njima uopće ne kominicirate, ovo, a zašto ono, šta bi bilo, vama je samo bitno kako Mamiće strpati i slistiti s lica scene, nevjeratno  je kako ste se ujedinili u zlu", kaže.

Kaže i da su same indicije dovoljne. Dokaze bi trebali prikupiti drugi. 

"Činjenica kad se događalo u mom odnosu sa sucima da sam ja prikrivao njegove tragove i kontakte, primjer kad je sudac Vekić putovao u Dubai, onda smo organizirali da ja odem ranije sa zagrebačkog aerodroma, za njih sam organizirao da idu iz Beograda, tad sam to skrivao. Kad je on bio moj gost u Rovinju u Monte Muliniju onda sam plaćao u gotovini da se ne vidi trag...", kaže Mamić.

Kontaktirali smo suca Vekića. Nemam komentara, poručio nam je. Još ranije za RTL je poručio da u Dubaiju s Mamićem nije bio. 

Malo je novih detalja koje, barem javnosti, može ponuditi. Ponavlja navode o predsjedniku Vrhovnog suda.  

"Zar to nije ruglo, to je afera Watergate za to bi bio voljan surađivati s državnim organima da sam mu nosio novac u kancelariji, pa to je zbogom pameti...", kaže.

Referira se na slučaj iz 2004. kada je Dinamo tužio Dražen Ladić, i sudski potraživao  400 tisuća eura.  Sudio je sudac Mladen Ježek, a u bizarnom raspletu tadašnji predsjednik Općinskog suda Đuro Sessa uvažio je Mamićev zahtjev za izuzećem tog suca uz obrazloženje da je bio prerevno sazivao ročišta. Ladić se tada zgražao, a sada se zbog Mamićevih prozivki zgraža, ni manje ni više, politika. 

Sessa sve demantira. 

"Niti je on meni išta nudio, nit sam ja išta od njega tražio, nit je on meni išta davao, niti sam ja išta uzimao", kaže Sessa,

Zašto ga ne onda tuži za klevetu?  

"Kleveta u BiH nije kazneno djelo.  A za građanski postupak imam još tri godine vremena", poručuje.

Ljuti ga što se Mamić uopće citira. 

"Ljuti me da s to uzima zdravo za gotovo, i da se jednom takvom čovjeku, kriminalcu, jednom osuđeniku vjeruje bez rezerve, na temelju njegovih fantazija", jasno će Sessa,

Ozbiljne optužbe stižu od temeljito kompromitirane osobe u teškoj pravnoj poziciji. Lakše je ipak onima koje proziva kad je daleko.

"Ja ću napraviti javni registar sudaca i imovine u sljedeće vreijeme i svih pravosudnih dužnosnika. To je jedan od mojih projekta koji ću u budućnosti napraviti. Ja ne mislim stati, ja sam malo čestitiji Hrvat i domoljub nego vi, ja volim Hrvatsku više nego svi vi. Ja živim za Hrvatsku", kaže Mamić.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, počelo je drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama. Visoki kazneni sud odbio je prijedlog da se to suđenje vodi na nekom drugom sudu uz obrazloženje da javno iznesene optužbe Zdravka Mamića na račun četvorice sudaca nisu razlog koji upućuje na pristranost svih ostalih sudaca tog suda. Mamiću će se suditi u odsutnosti. 

"Ti kao da si pala s Marsa, pa u Hrvatskoj svi uzimaju lovu"

"U pravosuđu BiH nema suđenja u odsutnosti i niti se na temelju njih može izručiti, niti se  se presude ne priznaju", kaže Nikica Gržić.

Dokumentacija će u sljedećem razdoblju putovati iz Zagreba u Sarajevo,a potrajat će i usklađivanje presude sa zakonima BiH.

"Ne možemo precizno o danima, nekoliko mjeseci će trajati  usklađivanje", tvrdi ministar pravde BiH Josip Grubeša.

U međuvremenu će se vjerojatno razgovarati i o međunarodnom sporazumu između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

"Drugi program koji se javlja u praksi i zbog čega smo inicirali te izmjene sporazuma do godine dana možemo zamijeniti novčanom kaznom, međutim, kad bi se događalo u praksi sudovi u RH  ne bi priznavali zamjenu kazne zatvora za novčanu kaznu", kaže Grubeša.

Nije jasno u kojem bi zatvoru braća Mamić mogla služiti kaznu. Ako ih put odvede ovdje u istočno Sarajevo, upravitelj zatvora za RTL tumači kako izgleda jedan običan dan. 

"Život zatvorenika izgleda kao život zatvorenika, ovo je zatvor i ovdje nitko dobrovoljno ne dolazi... Život, ustajanje, umivanje, higijena, doručak, i onda imaju određene druženje u zajedničko druženje u zajedničkim prostorijama...", kaže.

Donedavno je Mamić sjedio i družio se s moćnicima. 

"Oni koji padaju i onda ih uvijek  ja dočekam kad padnu. Recite mi molim vas tko u Hrvatskoj priča nešto lijepo o bivšima, svi okreću leđa, nigdje nisam vidio državu na svijetu gdje je teže biti bivši. Jeste li vi bivši? Ja nisam, ja sam svoj i zadovoljan, ispunjen, sve samo ne bivši. Ja bih najdraže bio bivši državljanin RH, niti imam putovnicu hrvatsku niti osobnu i ispisao bih se iz državljanstva samo da imam zakonsko pravo nemam zakonsko pravo jer sam presuđena osoba. Da je presuda ukinuta na vrhovnom sudu isti bi se čas ispisao iz hrvatskog državljanstva...", poručuje Mamić.

U svijetu Zdravka Mamića svatko ima svoju cijenu i svakog se može kupiti. 

"Ti kao da si pala s Marsa, pa u Hrvatskoj svi uzimaju lovu."

Je li kupovao suce, pokazat će istraga. Hoće li biti snage za reformu pravosuđa, najmanje ovisi o onome tko bježi. Suci koji su s njim sjedili, družili se i navodno slučajno stavljali skupocjene satove na ruku,prodali su svoj ugled za malo ili malo više luksuza. Ovaj trgovac igračima, u jednom je u pravu: robu s greškom dobivaš jeftino.  

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo