RADI, NE RADI… / Liječnici i oboljeli od raka za Potragu: 'Uređaji za zračenje stalno se kvare, nekad i kad su polugoli pacijenti na stolu'

Image
Foto: RTL

Uređaji bi se trebali koristiti 8 ili 9 godina, mi ih koristimo i po 15. Na servisu znaju biti i 50 dana u godini

31.3.2022.
20:00
RTL
VOYO logo

Prije nekoliko dana redakciji Potrage javilo se više žena, sve s istom pričom. Imale su karcinom i trebale su na zračenje. I onda kreće agonija. Jedan dan odrade, drugi ih zovu da uređaj više ne radi i tako stalno. 

A aparat se ponekad pokvari i dok su pacijenti polugoli na stolu. Iz prozvane Klinike za tumore i Ministarstva nitko pred kameru nije htio. Sve su nam objasnili na Rebru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uređaji bi se trebali koristiti 8 ili 9 godina, mi ih koristimo i po 15. Na servisu znaju biti i 50 dana u godini. 

Jedna od onih za koje je zračenje bilo važno bila je i Dubravka Golubić. Ona je, naime, svake godine išla na redovite mamografske preglede i sve je bilo u redu. Do lani - kada su joj rekli da ima karcinom dojke. Operirana je, primila je kemoterapiju i dobila 15 termina zračenja - koje je trebala obaviti u zagrebačkoj Klinici za tumore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I obavila ih je. Danas posljednje. No, cijelu je priča trebala završiti ranije. 

"Svaki dan se zračite pet dana u tjednu, trebala sam biti gotova za tri tjedna, međutim već na pola smo stali. negdje 2.3. jer se aparat pokvario. I onda sam opet išla i 16.03 se opet pokvario i nisam bila na tri zračenja i subota i nedjelja to je još pet dana, pitala sam kad će početi zračenje i rekli su mi da se stroj često kvari - odnosno moj još najmanje", kazala je. 

Čuti da se stroj opet pokvario, kaže, u čekaonici nije ništa novo. Kvar dočekate na stolu, objašnjava, ili pacijente zovu iz bolnice da sutra ne dolaze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnji put kad sam bila gospođa je rekla izgleda da stroj ne radi. ja sam rekla što to znači . a ona je rekla lezite vjerujemo da ćemo ga oživjeti. On je stao. To je bio tilt. Ja sam bila naga do pasa, ležite i čekate i nakon 20 minuta ona ga je resetirala i on je proradio i rekla je imamo sreće, ali za dva dana su opet javili da se pokvario", kazala je za Potragu. 

"Kvarovi uređaja se događaju u svim ustanovama u Hrvatskoj i usprkos svim naporima i redovnih servisa oni su zbog zastarjele opreme sve češći i češći i svi se trudimo i nastojimo ih održati u funkciji čim je više moguće", objasnio je za RTL-ovu Potragu Stjepko Pleština, pročelnik Klinike za onkologiju na zagrebačkom Rebru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge koje se bave onkološkim pacijentima godinama upozoravaju na ove probleme i ne samo te. Svake godine dijagnosticira se više od 23 500 novooboljelih. Kažu da tek 50 posto pacijenata kojima bi trebala biti propisana radioetarapija - je doista i dobije.

Više pogledajte u priči Sanje Čatipović:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo