I NIKOM NIŠTA / Liječnik mu greškom podvezao živac i uništio zdravlje, 8 godina kasnije – slučaj otišao u zastaru! Potraga s Vukovarcem kojeg je dokrajčilo pravosuđe

Zašto mnogi u Hrvatskoj nemaju povjerenja u pravosuđe – najbolje pokazuje primjer Vukovarca Damira Kušnjira

28.10.2020.
21:00
VOYO logo

Zašto mnogi u Hrvatskoj nemaju povjerenja u pravosuđe – najbolje pokazuje primjer Vukovarca Damira Kušnjira.

2012., tijekom operacije u bolnici u Vukovaru – urolog mu je pogreškom, umjesto vene - podvezao živac i nanio mu tešku ozljedu zbog koje i danas hoda sa štakom. Slučaj je završio na sudu, dva puta liječnik je nepravomoćno osuđen, no nakon pravosudne trakavice koja je trajala godinama - sve je otišlo u zastaru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tih proteklih 8 godina života vam je… Ukradeno, ukradeno. 8 godina potrošeno…", rekao je Damir Kušnjir.

Tako sve što mu se dogodilo danas opisuje Damir Kušnjir. Ono što je trebala biti relativno jednostavna operacija varikokele, odnosno proširene vene testisa, pretvorilo se u noćnu moru. 18. siječnja 2012. Damiru Kušnjiru iz Vukovara greškom su, umjesto vene, podvezali živac, što mu je prouzročilo invaliditet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Atrofirala je natkoljenica, ne funkcionira, moram se kretati s ortozom i štakom. Imam perifernu neuropatiju, znači noga me stalno peče, svrbi, kao da je u vatri ili koprivama", kazao je Kušnjir na pitanje kako mu je sada noga.

Gotovo potpuno nepokretan prikovan za krevet

Tada je Damir bio prikovan za krevet, gotovo potpuno nepokretan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ništa, nisam mogao s njom, kao da nije moja noga", priča Kušnjir, a na pitanje je li se tada mogao dići iz kreveta, odgovara: "Ne, pa nisam mogao, kao da nemam nogu…"

"On je otišao u tu bolnicu s ruksakom na ramenu, sam, dizao je utege. A kada je došao iz bolnice, totalno nepokretan", kaže Damirova majka Mirjana Kušnjir.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U idućim danima stanje se samo pogoršavalo. Lijeva je noga sve više atrofirala, unatoč pokušajima rehabilitacije. Kasnije je otišao na još jednu operaciju u Zagreb gdje su liječnici pokušali popraviti štetu.

"Tada mi je doktor rekao da što se tiče posla, trčanja, da od toga neće biti ništa. Da se to neće oporaviti. Da se to može popraviti malo, ali da život neće biti onakav kakav je bio", rekao je Kušnjir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva presuda mjesec dana prije prvog roka zastare

RTL je pratio slučaj i 2012., informirao se o njemu i sam tadašnji ministar zdravstva Rajko Ostojić. 

"Kada je to bilo objavljeno u novinama i na TV-u, onda je to krim policija istražila. I oni su to predali DORH-u, da bi oni napisali optužni prijedlog i predali na sud i pokrenut je taj sudski postupak", priča Kušnjir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu kreće Damirova pravna borba. Optužnica je podignuta godinu i pol nakon operacije, suđenje u Vukovaru je trajalo 4 godine i 4 mjeseca, prva presuda stiže 2017. Točno mjesec dana prije prvog roka zastare.

"Sutkinja Branka Soldo donijela je presudu par dana prije zastare, da bi se na tu presudu, osuđujuću presudu protiv Kotlara, da bi se on žalio i ta presuda je završila u Slavonskom Brodu. Oni su prihvatili žalbu", kaže Kušnjir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18 mjeseci do prve rasprave

Cijela stvar vraćena je na Općinski sud, ovaj put u Vinkovce, krenuo je novi rok od 2 godine do apsolutne zastare. Suđenje je trajalo 22 mjeseca, no trebalo je proći 18 mjeseci da se održi prva rasprava.

"Da bi tek prvo ročište zakazala 24.9.2019. Presudu je donijela isto protiv Kotlara, osuđujuću, pred kraj zastare, odnosno 18.12", kaže Kušnjir, a na pitanje je li to bilo mjesec dana prije nego što nastupa zastara, odgovara: "Da, mjesec dana prije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovno mjesec dana prije zastare. Žalba je na Županijski sud u Slavonski Brod poslana 23. siječnja 2020., 5 dana nakon što je zastara nastupila i taj sud nije mogao napraviti ništa drugo.

"S obzirom da je Općinski sud u Vukovaru optužnicu potvrdio još 13.9.2013. smatram da je postupak morao biti okončan prije nego što je nastupila zastara", rekao je odvjetnik Damira Kušnjira Branko Nenadić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li za ovakav slučaj 8 godina dovoljno?

Je li za ovakav slučaj 8 godina dovoljno - pitali smo profesoricu Kaznenog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

"Malo je zabrinjavajuće, moram reći bez ulaženja u detaljnu analizu što u spisu jest, da ako nismo u stanju riješiti jedan spis nesavjesnog liječenja u 8 godina. I to još takav koji je počinjen iz nehaja, gdje doduše je bila teža posljedica", rekla je Sunčana Roksandić Vidlička s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom konkretnom slučaju dogodilo se nekoliko neobičnih stvari. Od dodjela slučaja sucima do zakazivanja prvih rasprava prošlo je 14 mjeseci u Vukovaru i 18 mjeseci u Vinkovcima.

"Slao sam više ne znam ni sam koliko požurnica, Općinskom sudu, predsjedniku, ministarstvima, ne znam kome nisam i u svakoj toj požurnici sam upozoravao da će taj predmet otići u zastaru. Što se i desilo… Nitko nije reagirao", rekao je Kušnjir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinski sud u Vinkovcima u odgovoru na naš upit kaže da su zahtjevi za izuzećem pridonijeli dugotrajnosti procesa.

"To je njihov izgovor, mada su ti zahtjevi za izuzećem bili davno ranije nego što je predmet otišao u raspravu. Tražio sam izuzeće zato što sutkinja nije ništa radila svo to vrijeme, nije zakazala niti jednu raspravu, što je vodilo ka zastari", kaže Kušnjir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri slučaja zastare - sve vodila ista sutkinja

Inače, od početka 2019. do danas na Općinskom sudu u Vinkovcima zastara je, osim u slučaju Damira Kušnjira, nastupila u još dva predmeta. Sve je vodila ista sutkinja. Liječnik koji ga je operirao nije nam se javio na poziv, niti odgovorio na poruku. Iz bolnice u Vukovaru također nisu htjeli komentirati slučaj. 

Koliko ljudi poput Damira nikad ne dočeka pravdu zbog zastare, zašto uopće postoji zastara i kako mu je prvo zdravstvo, a potom pravosuđe upropastilo život pogledajte u prilogu Ane Trcol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo