VELIKA HUMANOST ILI PR? / Među njima i mnogo Hrvata: Potraga istražila što stoji iza masovnog cijepljenja stranaca u Srbiji

Image
Foto: AP Images

Što se tiče kvalitete i sigurnosti, više bih vjerovao onom što je proizvedeno po licenci nego onom koje nije registrirano na području EU, kaže Capak

2.4.2021.
19:45
AP Images
VOYO logo

Proteklih dana jedna od glavnih vijesti bio je masovni odlazak mnogih stranaca, pa tako i Hrvata, na cijepljenje u Srbiju. U svijet su otišle vijesti o velikom uspjehu Aleksandra Vučića koji je uspio ono u čemu je Europska unija zakazala. 
Ekipi Potrage to je bio povod da ode u Srbiju i istraži pozadinsku priču neospornog uspjeha susjeda. 

Vikend akcija cijepljenja stranih državljana u Srbiji - dok se regija bori s nedostatkom cjepiva - šah mat potez za vanjsku politiku Srbije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je zatvorila svoje terase gotovo u isto vrijeme kad ih je Hrvatska otvorila. S druge strane  Hrvatska ima problem s nedostatkom cjepiva dok Srbija nema. Oni su do sad cijepili gotovo milijun i pol građana, a prošlog vikenda u Srbiju se došlo cijepiti preko 22 tisuće stranih državljana među kojima je bilo i Hrvata.

Neki se, s pravom pitaju, zašto se Srbija ponaša kao bogata Švicarska pa njihovi porezni obveznici plaćaju cjepivo strancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što kaže Capak?

Vlada Srbije pozvala je strance na cijepljenje jer je AstraZenecinom cjepivu isticao rok trajanja pa je postojao rizik da se preko 20 tisuća doza baci. Barem tako tvrdi premijerka Ana Brnabić. U tome i ima istine, ali treba pridodati i to da su se srpski studenti većinom odbili cijepiti, a građani općenito izgubili povjerenje u Astra Zenecu.

"Što se tiče kvalitete i sigurnosti cjepiva ja bih više vjerovao onom što je proizvedeno po licenci nego onom koje nije registrirano na području EU. To znači da nije dobro provjerena proizvođačka praksa, laboratorijska praksa, klinička praksa i sve ostalo što treba provjeriti u procesu EU registracije cjepiva. Osim toga u Europi se svaka tranša cjepiva i svaka serija provjerava u vrhunskim laboratorijima što u drugim zemljama ne znam je li slučaj", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za Potragu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li riječ samo o velikoj humanosti ili i o ušminkavanju imidža?

Zašto uopće Srbija ima toliko cjepiva viška kad im to nije bilo u planu pogledajte u priči Gorana Latkovića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo