KREĆE LI SANKCIONIRANJE SUDACA? / Nakon još jednoga u nizu slučajeva koji su otišli u zastaru, Potraga otkriva kreće li konačno kažnjavanje sudaca koji su slučajeve držali u ladici

Umjesto vene podvezan mu je živac i od zdravog je čovjeka postao osoba s invaliditetom. No, Vukovarca Damira Kušnjira nešto je dotuklo još više od liječničke pogreške, a to je nevjerojatna neefikasnost pravosuđa.

4.1.2021.
21:00
VOYO logo

"Osam godina života je prošlo, doktor je radio, primao plaću, sutkinja je radila, suci su radili, državni odvjetnik je primao plaću, svi, vještaci, svi su oni primali plaću i radili, ja osam godina sam prošao tako bezveze, ne znam kako objasniti, promašenih osam godina i izgubljenih, eto."

Osam godina od kad je Damir Kušnjir postao osoba s invaliditetom. Osam dugih, uzaludnih godina je trajala sudska parnica čiji epilog je trebala biti kaznena odgovornost liječnika koji ga je u tu situaciju doveo. Umjesto toga predmet je otišao u zastaru.

"Ja sam slao i putem mailova, pa na 150 adresa, svim saborskim zastupnicima, ministarstvima, pravosuđa, raznim udrugama. Ovi koji su u Saboru da je netko od njih progovorio o tome što se dešava, ja sam im sve papire slao, možda ne bi otišlo u zastaru da su oni ranije reagirali".

Image
priče koje su obilježile godinu /

Potraga donosi pregled najturbulentnije godine: Namještaljke u dodjeli APN-ovih stanova, preplaćeni multimilijunski radovi, emotivne sudbine...

Image
priče koje su obilježile godinu /

Potraga donosi pregled najturbulentnije godine: Namještaljke u dodjeli APN-ovih stanova, preplaćeni multimilijunski radovi, emotivne sudbine...

Tek nakon što je predmet otišao u zastaru, za odgovornu sutkinju Mirnu Kraljević koja je vodila parnicu predsjednik nadležnog Općinskog suda u Vinkovcima traži najtežu stegovnu mjeru – razrješenje dužnosti. Predsjednik Županijskog suda u Vukovaru, višeg suda u odnosu na Općinski sud u Vinkovcima na kojem se vodio Kušnjirov predmet najozbiljnije nam tumači da je predmet zastario putujući iz Vinkovaca za Slavonski Brod.

"Pa vidite ovako, više nisu nadležni, kao što je bilo prije par godina, Županijski sud Vukovar više nije nadležan za predmete Općinskog suda u Vukovaru i Vinkovcima, sad je cijela Hrvatska nadležna za sve predmete općinskih sudova i taj predmet oštećenika Kušnjira je otišao u Županijski sud Slavonski Brod. Taj je sud donio rješenje 25.rujna da je zastupila zastara. E, sad ja ne znam točno kad je nastupila zastara, ali zaista mislim da je nastupila zastara dok je išao tamo prema sudu".

Osam godina prije toga, 2012. Damiru Kušnjiru je liječnik Dejan Kotlar, urolog, greškom umjesto vene podvezao živac i nanio tešku ozljedu zbog koje više ne može hodati bez pomoći štake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Atrofirala je natkoljenica, znači ne funkcionira tako da se moram kretati s ortozom i sa štakom. Imam perifernu neuropatiju, noga stalno peče, svrbi, kao da je u vatri stalno".

Godinu i pol nakon operacije DORH je konačno pokrenuo kazneni postupak protiv urologa. Suđenje u Vukovaru trajalo je četiri godine i četiri mjeseca. Sutkinja Branka Soldo donosi osuđujuću, nepravomoćnu presudu mjesec dana prije roka zastare. Liječnik se žali, predmet se vraća na Općinski sud u Vinkovcima. U tom trenutku do apsolutne zastare ostaju još dvije godine. Ovaj put sutkinja je Mirna Kraljević, koja ponovno osuđujuću, ali još uvijek nepravomoćnu presuda donosi mjesec dana prije apsolutne zastare. Liječnikova žalba stiže pet dana nakon toga. Županijskom sudu u Slavonskom Brodu kojem je predmet dodijeljen, ostaje tek proglasiti zastaru koja je nastupila još u siječnju.
Tih dana konačno reagira i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa. O Kušnjirovu slučaju doznaje iz novina pa od nadležnih sudova traži detalje na uvid.

"I kad smo dobili očitovanje, izvješće, upozorili smo predsjednika suda da mora poduzeti neke mjere jel da ima perioda u kojima nema opravdanja zbog čega sud nije postupao ažurno".

I izvanredni nadzor Ministarstva pravosuđa deset mjeseci nakon zastare utvrđuje nepravilnosti u radu sutkinje Mirne Kraljević. Predsjednik Općinskog suda Ivan Katičić pred Državnim sudbenim vijećem protiv nje pokreće stegovni postupak tražeći razrješenje dužnosti. Damir Kušnjir nam razočarano govori:

"Tek kad je otišao predmet u zastaru i kad je izašlo u medijima, eto, objavljeno, onda su oni kao počeli nešto raditi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Potaknut Kušnjirovim slučajem, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa poduzima dosad neviđenu inicijativu. Traži od kaznenih sudova i DORH-a da mu šalju podatke o kaznenim postupcima u kojima se duže od šest mjeseci ništa ne događa. Kazneni predmet nesavjesnog liječenja u slučaju Kušnjir jedan je od ukupno 199 kaznenih predmeta koji su u protekle tri godine na općinskim i županijskim sudovima u Hrvatskoj otišli u zastaru. No, u posljednjih 15 godina u sustav e-spisa, koji bi trebali jamčiti transparentnost, ulupano je šest milijuna eura, a predsjednik Vrhovnog suda tvrdi kako i dalje nema pravi uvid u to koliko slučajeva stoji u ladicama. Sve to pokazuje duboku neefikasnog sudstva, čije je čišćenje najavio i sam ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Najavljuje kako do kraja 2021. suci trebaju riješiti 25 000 starih predmeta. No, pitanje je može li se tako brzo riješiti sve ono što se godinama, bez ikakvih sankcija, gomilalo po raznoraznim ladicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo