TRIHINELA U KNINU / Potraga otkriva! Ministar Tolušić u novoj aferi: Brani se da ništa nije htio zataškati

Ministarstvo poljoprivrede nije problemu pristupilo adekvatno već kao da ga želi gurnuti pod tepih'

9.5.2019.
19:46
VOYO logo

"Ništa se nije promijenilo", kaže SenkaBatić gotovo mjesec dana otkako je za Potragu progovorila kako su ona i njezina dva sina teško oboljeli nakon što su u veljači pojeli meso zaraženo trihinelom. Tvrdila je da je meso kupila u mesnici u Kninu u prosincu prošle godine, no da za njega nema račun jer joj nije bio izdan. Tada je bila odlučna da pravdu traži na sve načine.

Zaključak njezinog svekra osamdesetogodišnjeg Marka iz sela Potkonje kod Knina da su, kako kaže 'oni – stručniji i jači, a njihove bitka time uzaludnije' mogao bi se, čini se, pokazati točnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkako je progovorila suočila se i s potencijalnom tužbom za klevetu koju ju je u medijima najavio vlasnik mesnice u kojoj je, tvrdi, kupila meso od kojeg se zarazila.

"Ja neću stati na ovome. Neka tuže, jer kako on može tužiti za klevetu, a mi ne možemo za bolest", rekla je Senka Batić iz Knina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još smo prije mjesec dana snimili razgovor s vlasnikom mesnice. Njezin sin Marko najteže je obolio.

"Imao sam otečeno lice, kao da su me pčele izbole, visoku temperaturu, naglo sam smršavio 15 do 20 kila", rekao je Senkin sin Marko Batić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je uvijek na terapiji.

"Nije mi svejedno, pijem te tablete kao moj djed, šaku ujutro, šaku navečer i malo me sve to nervira", rekao je Marko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nervira ga još više što se cijeli aparat - od ministarstva do inspektorata - podigao kako bi se njihova riječ da su nabavili zaraženo meso u mesnici učinila slabijom.

"Samo čitamo to iz medija kako će nas tužiti vlasnik mesnice, nas i novinare", rekao je Marko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kada je slučaj kninske trihinele postao nacionalna tema, iz Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata ponavljali su kako porijeklo zaraženog mesa nije utvrđeno, jer ne postoji jasna sljedivost podrijetla mesa i mesnih prerađevina. Ne postoji propisana dokumentacija kao dokaz o podrijetlu mesa, podrijetlu proizvoda - račun, oznaka, deklaracija.

Ukratko, kada je epidemiolška služba iz šibenske bolnice prijavila da imaju slučaj, a lokalni veterinar u nekim komadima otkrio zarazu, veterinarski su inspektori došli u kuću obitelji Batić. Izuzeli su svo meso koje je obitelj sušila u pušnici. Među mesom je bilo više komada mesa koju su, tvrdila je obitelj, kupili u mesnici u Kninu i nešto mesa koje su dobili od prijatelja koji je svinju obradio na svom domaćinstvu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Državnom inspektoratu pod čijom je kapom odnedavno veterinarska inspekcija trude se objasniti da je sve urađeno po propisima.

"Mi smo izuzeli svo meso i poslali na analizu. Na jednom mjestu je utvrđena trihinela. Uzorci su došli, označeni, zapečaćeni", rekao je načelnik Sektora inspekcijskog nadzora Državnog inspektorata Gordan Jerbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svo meso iz pušnice obitelji Batić je zapečaćeno i poslano na analizu u Hrvatski veterinarski institut.

No na pitanje je li predviđeno da se uzme doslovce svo meso i time u ovom slučaju oštećena, oboljela obitelj ostavi bez dokaza, gospodin Jerbić ponavlja: "Objasnio sam vam da sve piše u zapisniku, bit će na sudu i bit će utvrđene sve činjenice. Postoje propisi koji kažu na koji način se treba pristupiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, zakon koji definira postupanje u ovakvim slučajevima precizno kaže:

'Uzeti tri istovjetna uzorka: službeni uzorak, uzorak za drugo mišljenje za potrebe stranke i treći referentni uzorak.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meso koje je izuzeto kao službeni dokaz, imate nalaz referenta, vi mene pitate samo jedno te isto", rekao je Jerbić.

Zakon dalje navodi: 'Uzorak za drugo mišljenje zapečaćen ostaviti stranci za njene potrebe na mjestu uzimanja uzorka te isto unijeti u zapisnik uz navođenje prikladnih uvjeta čuvanja.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam meso na koje se sumnjalo, svo je izuzeto, ali je sumnjano da je zaraženo. Nećete me iznervirati, uvijek me režu. Veterinarska inspekcija je postupila, izuzela svo sumnjivo meso", nadodao je Jerbić.

Nekoliko smo puta gospodinu Jerbiću iz Državnog inspektorata postavili isto pitanje: zašto su inspektori izuzeli svo meso i ostavili obitelj bez, kako zakon nalaže, uzorka za njene potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državnom inspektoratu nije ništa čudno što je nakon što se u Kninu proširila vijest o zaraženoj obitelji jedan građanin samoinicijativno, na analizu odnio pet butova koje je u isto vrijeme krajem prošle godine kupio u istoj mesnici. Posumnjao je da je meso moglo biti zaraženo. Kninski veterinar u jednom je od pet pršuta otkrio veliku koncentraciju parazita.

"Nije uobičajeno da građani sami donose na analizu", rekao je veterinar Marko Ljubičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada kreće trihinela triler. Kad su inspektori stigli u to kninsko domaćinstvo utvrdili su nadzorom da su svi pršuti bili označeni oznakom zdravstvene ispravnosti HR 825 EU, ovalnim pečatom zelene boje. Jasno vidljiva bila je samo oznaka zdravstvene ispravnosti na pršutu broj 4. Na ostalim pršutima nije se moglo sa sigurnošću utvrditi o kojem se broju klaonice radi. Zbog sumnje u vjerodostojnost žiga ovim se slučajem sada bavi policija.

"Sljedeći slučaj, ovaj oko pršuta morate pitati krim-policiju s obzirom da smo mi utvrdili da postoji sumnja u vjerodostojnost zdravstvenog žiga i pozvali kriminalističku policiju koja je preuzela slučaj", rekao je Jerbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica da Državni inspektorat tvrdi da su se susretali s pojavom krivotvorenih žigova zdravstvene ispravnosti prilično je porazna, no još je poraznije što su nevjerodostojne žigove utvrdili tek kad je građanin sam posumnjao u mogućnost da je meso koje je kupio zaraženo. Ni to nije bilo dovoljno da se alarmira javnost.

"Moguće je, kažu nam upućeni, da je u slučaju kninskog mesa koje je imalo pečat zdravstvene ispravnosti, a u kojem je pronađena trihinela riječ o takozvanom neevidentiranom klanju. Za takvo neevidentirano klanje na crno nema dokumentacije niti o životinjama, niti o datumu pregleda", rekao je Jerbić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugom kraju države u Kusijevcu kod Križevaca  razgovaramo s jednim od proizvođača svinjskog mesa. Stjepan Kuše kaže kako je problem sljedivosti višestruk.

"Dalje je problem čim se dogodi rasijecanje to je nepoznanica", rekao je predsjednik Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je od onih koji se zalažu da se sljedivost proizvoda prati do krajnje točke, da svaki kupac zna odakle - s koje farme mu je meso stiglo na stol.

"Netko bi rekao da je to komplicirano, sve se to može pratiti i kontrolirati, ako se želi ali nekome odgovara nekome situacija da je anarhija, postoje takve informacije", rekao je Kušec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj jedemo čak 70 posto svinjskog mesa iz uvoza. 

"Ne želim se sjetiti medijskih slika onih krava iz Poljske to je nešto što baca sjenu sigurnosti na proizvode koji dolaze iz uvoza", rekao je Kušec.

Papir trpi sve, kaže.

"Puno puta netko kaže ima papire, štambilj, ali vidite tu sad se demantira papir i pečat,  ono meso kad je bilo uvedeno iz Poljske imalo je papir koji je govorio o urednosti tog mesa", rekao je Kušec.

Obitelj Batić ostala je bez svega, osim lijekova koje moraju još dugo piti i parazita koji će do kraja života ostati u njihovim organizmima. Nemaju račun iz mesnice pa ne mogu dokazati gdje su meso kupili u prosincu prošle godine.

"Nije dokazano odakle je meso da li je u privatnom aranžmanu, proveli smo kontrolu i u mesnicama i u klaonicama, nigdje nije bilo zaraženo", rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"Kako on tvrdi, meso je kupljeno u privatnom gospodarstvo i on kaže u kojem je to gospodarstvu, da ne ide dalje, da se ne transportira dalje, kaže da nije našao ništa, ne može ni naći krajem drugog mjeseca", rekla je Senka.

Senka Batić više je puta ministrovu izjavu preslušala i pročitala.

"Postavila bih pitanje. Kad vide sliku moga sina da je to njihovo dijete šta bi oni napravili koji je bio nepokretan šta bi gospodin ministar da je njegovo dijete u pitanju. To bi ga voljela pitati, jer stavljanje stvari pod tepih, to neće ići", rekla je Senka.

Razočarao je Senku Batić ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. On pak u posljednje vrijeme ima većih briga.

Kada je u listopadu 2016. godine u Vladi Andreja Plenkovića dobio novu dužnost ponavljao je na svim ekranima ako će uvesti red u svoji, inače vrlo kompleksan resor.

"Uhvatit ćemo se u koštac s onima koji proizvode nezdravu hranu, htjeli to neki ili ne", rekao je ministar Tolušić.

Slučaj ponovno otvoren

Start mu je bio silovit: na početku mandata uhvatio se u koštac sa salmonelom, zaraženom piletinom, inzistirao na temeljitoj provjeri zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda, obračunavao sa stranim trgovačkim lancima.

Nakon od više od pola mandata rezultat su nagrizle afere: samo u posljednjih nekoliko mjeseci u resoru su mu se dogodila dva velika propusta - onaj sa zaraženim mesom za kebab koje je uveženo iz Poljske i ova posljednja s trihinelom u Kninu u kojoj se branili da ništa nisu htjeli zataškati.

No, to se u ovom trenutku političke karijere čini se kao najmanji ministrov problem.

Već mjesecima se plete mreža oko njegovog vozača Blaža Curića u aferi SMS, a još uvijek nije poznato tko je Curiću dao telefonske brojeve visokih vladinih dužnosnika. Nagrižen je spornim kvadratima prijavljenim u imovinskoj kartici. Uz sve te milijune i afere, bivša i nova moguća pogodovanja, kvadrate i zemljišta vozače i ravnateljice agencija, afere, tko bi još mislio na goruća pitanja u resoru. Pa i na ono koje je ponovno otvorio slučaj sa zaraženim mesom u Kninu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo