Nepravilnosti na sve strane / Nastavlja se kaos u zagrebačkoj glazbenoj školi: broj ogorčenih zaposlenika i polaznika sve veći!

Unatoč tome što je Agencija za obrazovanje odraslih potvrdila da će zbog nepravilnosti školi biti oduzeta dozvola za rad to se nije dogodilo

1.6.2018.
20:00
VOYO logo

Kada smo prije točno mjesec dana emitirali priču o zagrebačkoj Glazbenoj školi Vanja Kos i ostalim ustanovama iste vlasnice agencija za obrazovanje odraslih potvrdila nam je da zbog niza nepravilnosti slijedi oduzimanje dozvole za rad.

No, to se još nije dogodilo i ustanove i dalje normalno rade. U međuvremenu, u našu redakciju  javilo se puno novih bivših zaposlenika i polaznika koji svi tvrde isto  - da ustanove rade bez potrebne dokumentacije, da su bili zaposleni bez papira, da su dobivali plaću na ruke, a mnogi je nisu dobili uopće. Kažu i da nema stručnog kadra i da se dokumentacija ne vodi na pravi način zbog čega bi polaznici mogli imati problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od 2003., 2004. kad je ona počela s otvaranjem škola, i sa udrugama i sa svime. Artis Animi i Vanja Kos glazbena škola, ništa od dokumentacije nikad nije bilo rješavano ni sređivano. I ubiti, ja sam došla samo iz razloga što je njima Agencija za obrazovanje i ministarstvo naredilo da moraju to riješit. I njima je trebala osoba koja to zna napraviti na brzinu tako da ne bi dobili kaznu ili da škola ne prestane s radom”, kazala je Ivana Vujčić, bivša zaposlenica Ustanove za obrazovanje odraslih Artis Animi Zagreb.

“Meni je bilo rečeno da ću bit zaposlena, da će me primiti za stalno. Međutim, jedino što mi je bilo ponuđeno je volonterski ugovor. Ja jesam potpisivala ugovor o radu, dva puta, ako ne i tri, ali to nikada nije bilo proknjiženo, nikada me nisu prijavili”, rekla je Karla Kralj, bivša zaposlenica Ustanove za obrazovanje odraslih Artis Animi Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Radila sam od 9. do 12. mjeseca, rekla je da ću plaću dobijati na ‘ruke’ . Prvi tjedan mi je dala novac u gotovini. Nakon toga smo igrali lovice po hodnicima”, kazala je Maja, bivša zaposlenica u Kazalištu Mali West End Zagreb.

Čini se kako broj oštećenih i ogorčenih zaposlenika i polaznika ustanova, škola, i Udruga u vlasništvu iste osobe - Valentine Kos, ne prestaje rasti. Prije mjesec dana smo govorili o nepravilnostima u tim ustanovama, i iako nas je vlasnica uvjeravala da je sve u redu, iz njenog ormara i dalje ispadaju kosturi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dobila sam prvu plaću koja je bila po dogovoru 3000 kuna. Počela sam raditi negdje u 9. mjesecu, pa sam u 1. odustala. I bila mi je isplaćena prva plaća, i kasnije, ne mogu se sjetiti, nekoliko puta mi je bio isplaćen prijevoz”, rekla je Karla Kralj.

Karla je radila kao administrator u ustanovi za obrazovanje odraslih Artis Animi, jedne od četiri tvrtke iste vlasnice, registrirane  na istoj adresi na zagrebačkom velesajmu. Otamo je otišla, priča nam, bez zarađenih deset tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam tražila svoj novac jer nemam na temelju čega. U volonterskom ugovoru ne piše da ću ja primati ikakvu novčanu naknadu za moj rad i vrijeme. To je bio usmeni dogovor.”, kazala je Kralj.

Na usmeni je dogovor, u kazalištu mali West End, koje pripada tvrtki GR8, radila i naša sugovornica koju ćemo zvati Maja. Kaže, problemi su počeli već nakon prve plaće na ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stalno je pronalazila neke razloge, te računovodstvo, te blokade, te ovo ono. Ona uopće računovodstvo tamo nije imala”, rekla je Maja, bivša zaposlenica tvrtke Kazališta Mali West End Zagreb.

Svoj je novac Maja ipak dobila. Ali njezin sin nije, priča nam. On je koji je u ustanovi za obrazovanje odraslih Artis Animi predavao informatiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“On je radio tamo negdje skoro godinu dana. Čak i više. Godinu dana s time da je ona njemu mjesecima obećavala isplatu, da bi mu na kraju za sve njegove te satove koje je odradio, plus što joj je instalirao programe i napravio friziranje koje kako čega, nije dala apsolutno nikakav ugovor”, kazala je Maja.

A upravo zbog neurednog poslovanja koje je uočila inspekcija u više navrata, što su nam prošli put potvrdili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ivana je došla raditi u Artis Animi, da bi na kraju radila za glazbenu školu Vanja Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svaka škola mora imati klasifikaciju svoju dokumenata. To se zove uredsko poslovanje, koje je određeno zakonom. Ona to ništa nije imala regulirano. Znači, pod određenim brojem ona mora klasificirati diplome. Jer kad netko nakon deset godina dođe u tu ustanovu i kaže, bez obzira da nema više ustanove, mora se nać broj pod kojim je izdana, ako su priznate”, kazala je Vujčić.

Dočekao ju je kaos, kaže, iz kojeg je otišla već nakon mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ona nema ni stručni kadar, a to je ustanova koja školuje djecu. Do toga da ne isplaćuje plaće i da se ponaša prema radnicima kako se ponaša, znači katastrofa. Danas će bit plaća, pa se ne pojavi tri četiri dana”, rekla je Vujčić.

Ni ona svoj zarađeni novac, tvrdi, na kraju nije dobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jednu plaću cijelu, tj. nije ni punu, jer ja sam bila mjesec I par dana više, ali sam prijavljena od prvoga, a otišla sam eventualno dvadesetog. Dobila sam tih 15 dana što mi je platila, što sam bila na probni period, to je ona tako nazvala...”, rekla je Vujčić.

Sve ovo izgleda vam kao déjà vu. Jer, identične optužbe u našoj emisiji i prije mjesec dana govorili su bivši djelatnici i polaznici ustanova u vlasništvu Valentine Kos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam sklopio ugovor o radu s njom. Koji je, kasnije su mi rekli nepravilan. To su mi rekli u mirovinskom i policiji. Onda mi je rečeno da mi zdravstveno nije uplaćivano već godinu i pol dana”, kazao je Tomislav Čeleketić, bivši zaposlenik Glazbene škole Vanja Kos Zagreb, 2.5.2018.

“Odjednom mi je prestala stizat plaća preko računa. Dio place su mi počeli isplaćivat kao ‘na ruke’. A zapravo to ne bi smjeli. A onda treću godinu me čak nisu ni prijavili”, rekao je Tomislav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prvo sam radila zamjene, a onda sam baš dobila svoju grupu. Ali sam ubrzo dala otkaz, tak da kad se sve zbroji, ajmo reći mjesec dana. Nisam radila na nikakav ugovor. Ja sam očekivala da će se radit na studentski ugovor i došla sam kod gospođe Valentine u ured, više puta, i ona bi uvijek rekla dogovorit ćemo se, dogovorit ćemo se…”, rekla je Iva Mila Brigljević, bivši zaposlenik Glazbene škole Vanja Kos Zagreb, 2.5.2018.

Svi su ovi ljudi bili zaposlenici bilo ustanove za obrazovanje odraslih Artis Animi, u kojoj se odvijaju tečajevi za djelatnosti od bravara, do njegovatelja; bilo u glazbenoj školi Vanja Kos, ili udruzi Glazbus. U prošlom su prilogu svjedočili o neugodnostima koje su doživljavali, ali I o tome kako ne mogu vratiti svoje plaće jer su računi tri od četiri tvrtke u vlasništvu Valentine kos u blokadi. Riječ je o iznosima od nekoliko stotina do preko 20 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Upisala sam Glazbenu školu Vanja Kos, nekih nepunih godinu dana, a nakon toga sam krenula na satove. Ja dan danas nemam tu diploma”, kazala je Ivana Kačić, bivša polaznica Glazbene škole Vanja Kos Zagreb, 2.5.2018.

“Ja sam mjesečno plaćala prvo na jedan račun, pa na drugi račun”, rekla je Bianca Ignjatov, bivša članica Udruge Glazbus Zagreb, 2.5.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svemu smo prošli put pitali vlasnicu Valentinu Kos, koja nije htjela pred naše kamere bez odvjetnika, jer kako je rekla, nije hrvatski državljanin, te je ovdje riječ o uroti naših sugovornika, koji su je i pokrali, s ciljem preuzimanja njenih škola. Prijave polaznika i predavača stigle su i u Agenciju za obrazovanje odraslih.

“Dobili smo ne jednu, nego desetak prijava. I agencija je izvršila nadzor u ustanovama za obrazovanje odraslih. I utvrđene su nepravilnosti”, kazao je Mario Vučić, pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega su uputili Ministarstvu znanosti prijedlog da izrekne mjere i kazne.

“Spomenuto je u tim prijavama bilo, najveći strah polaznika je bio da li su njihova uvjerenja ili svjedodžbe validne, tj. važeće. Dakle, ako ih je ustanova izdala, one jesu trenutačno važeće. Međutim, zbog neprovedbe nastave i utvrđenih nepravilnosti, mi smo tražili postupanje da se te javne isprave ponište”, rekao je Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve prijave pristigle su im prije devet mjeseci, a da se sve počelo događati puno ranije, svjedoči i Nela, koja nam se javila iz Japana. radila je u Glazbenoj školi Vanja Kos kao profesorica pjevanja.

“Ja sam bila tamo zaposlena četiri mjeseca. To je sve nekako većinom išlo usmenim putem. Ja sam njoj predala i životopis i sve. Natječaj je izašao negdje, ja mislim da je to bilo na ljeto 2012. godine. I ondje sam trebala biti profesorica pjevanja. Jer ja sam u biti tamo mislim bila jedna od prvih zaposlenih…”, kazala je Nela Šarić, bivša zaposlenica Glazbene škole Vanja Kos Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpočetka, kaže,ništa nije štimalo.

“Pa zaposlit će me pa prijavit će me. Pa na kraju oni mene uopće nisu prijavili prvi mjesec, nego tek nakon mjesec dana, ili tako nešto. Nekakav ugovor sam potpisala, imam ja to negdje doma. Na četiri lokacije sam radila. Pa će moja plaća biti tri tisuće kuna. Pa mi je na kraju plaća tisuću i pol kuna, koje mi je davala nešto ovako nešto onako”, kazala je Šarić.

Bio joj je to prvi posao, pa za sebe kaže da je bila naivna.

“Jedan mjesec mi je privredna banka izgubila moju plaću. To mi je bila najbolja priča od svih. Znači plaća od tisuću i po kuna mi je uvijek kasnila barem po dvadeset dana”, kazala je Nela.

Da ova priča prelazi sve granice, pa i one državne, svjedoči 62-godišnja Jadranka Haznadarević iz Slavonskog Broda. Ispričala nam je kako je napustila posao u Austriji da bi radila u tvrtki smještenoj u Beču koja se bavi posredovanjem pri zapošljavanju. Svoju je odluku ubrzo požalila.

“Na stranicama za njegovateljice naišla sam na oglas Valentine Kos da škola Artis Animi školuje bolničarke, daje tečajeve stranih jezika za njegovateljice, i te iste zapošljava u Austriji preko svoje agencije”, rekla je Jadranka Hanzadarević, bivša zaposlenica tvrtke Octarine Austrija.

Upisala je tečaj koji nikad nije održan, ali je potvrdu ipak dobila, kaže Jadranka. Uskoro joj je stigao poziv da se dođe upoznati s Valentinom Kos u Zagreb.

“Trebala sam doć nedjeljom oko devet sati ujutro gdje je rekla da me pozvala upravo nedjeljom  kada ona ima mir, jer me želi osobno upoznat i zaposlit u svojoj agenciji u Austriji. Nedjeljom naravno ne radi računovodstvo pa sam platila na ruke. A ni pečat nije bio dostupan tako da imam jedino njezin potpis na potvrdi”, rekla je Jadranka.

Platila joj je 750 kuna upisnine na ruke, priča nam, i dogovorile su se da krene u Beč raditi u tvrtci Octarine, u vlasništvu majke Valentine Kos.

“U Beču smo saznale da nemamo stan, da ćemo bit smješteni u pansion. Da je nju nekakav broker prevario za dvije tisuće eura. Pa je postojao problem s uredom. Kada smo došli u ured, u uredu nije bilo ništa osim stolova i stolica. Ni kompjutera, ni internet, ni olovke, ni papira…”, kazala je Jadranka.

Nisu imali s čime raditi, kaže Jadranka, a i rekli su im da ne mogu raditi u uredu jer postoji dugovanje za prostor.

“Sve se svelo na to da bi ja trebala varat žene, da plaćaju školarinu za tu školu, a poslije ne bi nikad dobile posao. Ja sam trebala biti kontakt između žena i agencije”, rekla je Jadranka.

Otišla je nakon mjesec dana. Kada je tražila da joj se isplati preko 1200 eura plaće, dobila je prijetnje.

“Rekla mi je je da je visokopozicionirana u poslovnom svijetu, da ima zaštitu političara, da ja njoj ne mogu ništa i da mi je bolje da prestanem pisat jer ona ima jak odvjetnički tim, i još ću joj ja morat plaćat odštetu”, ispričala je Jadranka.

Za tvrtku u Austriji, Valentina Kos, kada smo je ponovno posjetili, kaže kako nema veze s njom i da je ona Jadranki, koja ju je kako tvrdi pokrala,  besplatno poklonila diplomu. Ako objavimo išta o tvrtki u Austriji u vlasništvu njene majke, zgazit će nas sve, kaže. I dalje ne želi pred naše kamere, ali kaže kako o svemu skuplja dokaze da osvjetla svoj obraz, te da će svi čije se ime pojavilo u našim prilozima to dobrano platiti. Baš kao i ravnatelji upisani na Trgovačkom sudu - jer ona je, kako tvrdi samo osnivač, a oni su odgovorni.

Telefonski smo pričali s dvoje ravnatelja koji su davno prestali raditi u ustanovama, ali se i dalje ne mogu izbrisati iz Trgovačkog suda, jer to može učiniti samo vlasnica. Prijavili su je policiji, baš kao i profesor pjevanja Tomislav.

“Prijavio sam je policiji, to je bilo u 7. mjesecu prošle godine. Policija nije reagirala do kraja godine. Dakle, do 12. mjeseca su mi govorili, ordinirao sam tamo, zvao sam ih svaki tjedan da pitam što se događa. Oni nisu mogli da joj uđu u trag više od pola godine. Nakon toga sam je prijavio DORH-u, i evo sada čekam da DORH reagira”, rekao je Čeleketić”, rekao je Čeleketić.

U Artis Animiju i Vanji Kos se zaposlenici i dalje izmjenjuju kao na traci, o čemu svjedoče svi naši sugovornici, kojima se stalno javljaju kolege koji su tamo radili.

“Za ovo vrijeme kratko što sam ja bila tamo kao predavač, otišlo je dvoje. Da bi nakon moga odlaska otišlo još troje. Ljudi su u strahu. Ne znam da li su doživjeli prijetnje ili se jednostavno ne žele kompromitirati”, kazala je Maja.

Svi redom kažu, ne žele da ih se na ikoji način povezuje više s ustanovama u kojima su radili.

“Ona je mene toliko dovela do ludila da sam ja jednostavno samo tu priču htjela završiti. Ja nisam s njom htjela imati ni jedne dodirne točke. Je li mi vjerujete da meni nigdje u CV-u ne piše da sam ja u toj školi radila”, kazala je Šarić.

Psihički su izmoreni, ali ne žele odustati da i drugi ne prođu kao oni.

“Jako puno sam naučila iz toga i ne žalim. Naučila sam za dva života. Ali nije mi bilo ugodno iskustvo i nimalo nije bilo smireno. Svaki dan bio je stres dolaziti tamo”, kazala je Karla Kralj.

Iz Ministarstva znanosti su nam samo kratko odgovorili da inspekcijski nalaz još nije gotov. Za to vrijeme, škola, udruga i brojne tvrtke i dalje upisuju polaznike i nude poslove. A nova imena samo pristižu na crnu listu poslodavca - Valentine Kos.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo