potraga otkriva: tko je zadužen za kontrolu? / Nešto je trulo u državi Hrvatskoj: maloljetnici bez problema kupuju alkohol i cigarete, unatoč tome što postoje tri zakona koji reguliraju njihovu zabranu

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Da su kod nas mnogi zakoni jako dobri, ali samo na papiru, odavno je poznato

30.11.2017.
19:41
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

U čak tri zakona - onom o ugostiteljstvu, o trgovini te zakonu o ogranačavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda regulirana je zabrana prodaje cigareta i alkohola mlađima od 18 godina.

16-godišnja djevojka koju smo uz dozvolu roditelja zamolili da kupuje cigarete bez problema je to učnila gdje god je htjela, a da je nitko nije pitao ni za godine ni za osobnu iskaznicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je naša reporterka Ana Trcol otkrila i da superorganiziranoj državnoj upravi treba nekoliko dana samo da ustanovi tko je zadužen za kontrolu.

Da je pušenje štetno - znaju već svi. Na to nas upozoravaju na kutijama cigareta, u kafićima, kod kuće, u školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No - činimo li sve što možemo da zaštitimo djecu od ove loše navike?

Kako bismo to provjerili sa 16-godišnjakinjom koju ćemo zvati Ivana, kupovali smo cigarete na nekoliko prodajnih mjesta. Ivanin identitet je zaštićen jer je maloljetna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je zakonom jasno definirano da se maloljetnicima ne smiju prodavati duhanski proizvodi - Ivana nije nailazila na veće probleme.

Svi kiosci koje smo obišli bili su u širem centru Zagreba. Kupili smo 5 kutija cigareta na 5 kioska. Ni na jednom prodavači Ivanu nisu zamolili da im pokaže osobnu, niti su je pitali koliko ima godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to radni dan, između 11 i 13 sati. Ivana je, kako nam kaže, kao i inače - cigarete kupila gdje god je htjela.

"Inače kada kupuješ cigarete, imaš li problema? Pitaju li te osobnu? Pa u biti nemama, rijetko me pitaju, ali onda stanu na tome imam li 18 godina. Pa onda, ako kažem da, bez problema mi prodaju. A tvojim prijteljima, je li i njima tako? Pa, isto uglavnom. Poanta je u tome da izgledamo malo starije, pa nije problem kupiti cigarete. Ali, da, i njima isto prodaju, imaju ista iskustva kao i ja. A s koliko godina si u biti počela kupovati cigarete? Pa, zapravo, možda s 15, tako negdje.", kazala je Ivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Ivane, na iste kioske odlazila je i naša reporterka, pitati prodavače: znaju li da cigarete prodaju maloljetnicima? Većina je prvo sve negirala.

Nakon što su se ipak sjetili - počeli su se opravdavati. No osobnu iskaznicu Ivanu nitko nije ni tražio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li Ivana izoliran slučaj ili je kupiti cigarete stvarno jednostavno - lako je provjeriti ispred svake srednje škole. Na velikom odmoru svi puše, a nitko nema 18. Razgovarala sam s 20-ak maloljetnika. Svi su mi ispričali slične priče.

Ako se nekada dogodi da im u jednom kiosku ne žele prodati, rekli su mi srednjoškolci, uvijek znaju za neki drugi koji nema problema s trovanjem djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih maloljetnika s kojima sam razgovarala tek nekoliko njih teže kupuje cigarete. No i oni su pronašli rješenje.

Uz cigarete, maloljetnici, kažu, lako dolaze i do alkohola. No, tvrde - o alkoholu se više govori nego o cigaretama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je situacija loša - misli i bivša pravobraniteljica za djecu.

“U praksi ne radimo. Praksa pokazuje da djeca mogu kupiti zapravo sve. Mogu kupiti duhan, odnosno cigarete. Mogu kupiti alkohol, mogu kupiti droge, mogu kupiti - možda nije usporedivo usporedivo s ovim stvarima koje su naborojali - ali mogu kupiti energetske napitke. Čak i naravno, kada to nije u skladu sa zakonom.”, kazala je Ivana Milas Klarić, bivša pravobraniteljica za djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo nije mišljenje samo jedne osobe. Hrvatski maloljetnici pri vrhu su europskih zemalja kad se radi o pijenju alkohola i pušenju. Prema podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među učenicima u dobi od 15 i 16 godina iz 2015., trećina ispitanika pušila je u proteklih mjesec dana, a 23 posto ih je pušilo svaki dan.

Zato bismo trebali, misli Ivana Milas Klarić, povećati kazne onima koji prodaju duhanske proizvode maloljetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ali i pojačati zapravo i razgovore kroz različite oblike, u sustavu obrazovanja, o zdravim stilovima života, o zdravlju, o štetnosti konzumacije nekih proizvoda, što bi posljedično možda dovelo do promjene svijesti u široj populaciji.”, rekla je Ivana Milas Klarić.

Jer kako je pušenje i pijenje alkohola opće prihvaćeno u našem društvu - teško je odgajati djecu da misle drukčije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je situacija s nadzorom prodaje cigareta - pokušali smo doznati od institucija. Zabrana prodaje duhanskih proizvoda regulira se Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, Zakonom o trgovini i Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.  Spominje se više inspekcija pa smo htjeli doznati tko izlazi na teren.

U sljedećim danima stizali su odgovori na upite. Točnije dva dana nakon odgovorilo je i Ministarstvo zdravstva i rekli su da je tu riječ o Carinskoj upravi, koja je pod nadležnosti Ministarstva financija. Ista ona Carinska uprava koja nas je uvjeravala da to - nisu oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda je stigao i odgovor Ministarstva financija: utvrdili su da ipak jesu oni. Nakon što smo doznali adresu: pitali smo ih kakva je situacija?

“Ovlašteni službenici Carinske uprave su u tijeku 2016. godine obavili 4.582 nadzora po odredbama Zakona o trgovini te je prilikom obavljanja istih između ostaloga kontrolirana i zabrana prodaje duhana i duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina. Po utvrđenim nepravilnostima u dijelu koji se odnosi na zabranu prodaje duhana i duhanskih proizvoda mlađima od 18 godina pokrenuta su 4 prekršajna postupka te su izrečene i tri upravne mjere zabrane obavljanja djelatnosti.”, kazali su iz Ministarstva financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se svodi na to da nam zakon i nije toliko loš - maloljetnici ne smiju kupovati cigarete, a za prodavače su predviđene kazne od 70 do 150 tisuća kuna. No, kao što je često slučaj: nešto je trulo - u praksi.

I dok je god tako - neće se ništa bitno promijeniti. No, dok se sustav ne prilagodi - roditelji, prestanite pušiti i budite uzor svojoj djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo