cjepivo Cimavax / Novu nadu kod oboljelih od raka pluća pobudilo je cjepivo razvijeno na Kubi koje još nije registrirano u EU, ali se može nabaviti u BiH

Još nije odobreno ni u Srbiji jer pregovora s EU - ali nakon što je ondje provedena studija kojoj se podvrgnulo tridesetak pacijenata neki pacijenti za nekoliko tisuća eura sami nabavljaju lijek i podvrgavaju se terapiji u Beogradu

2.1.2018.
19:36
VOYO logo

Karcinom pluća jedan je od najteže izlječivih tipova raka. Zato je oboljelima kao nova nada stigla vijest o revolucionarnoj kubanskoj terapiji - cjepivu Cimavax.

Ono se zasada ne može nabaviti u Europskoj uniji, kao ni u zemljama u pregovorima, ali je zato dostupan u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine u svijetu od njega oboli gotovo 2 milijuna ljudi. Simptoma gotovo da i nema, što je jedan od razloga što se otkrije najčešće u poodmaklom stadiju. Zbog toga je i smrtnost prilično velika.

“Bio sam na odmoru, a na putu prema kući počeo sam kašljati, cijelu noć sam kašljao, otišao sam kod liječnika rekli su da će mi dati antibiotik ili da me slikaju da vide što se događa, ja sam reko bolje me snimite, snimili, poslali me na skener slijedeći dan i utvrdili da je rak pluća", rekao jeMilivoje Ognjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milivoju se život u nekoliko minuta okrenuo naglavačke.

“Pa normalno, nitko to ne prihvaća baš odmah, ali sam se sjetio za ovaj kubanski lijek da postoji injekcija, ne znam pa da vidim da li mi odgovara”, rekao je Milivoje Ognjanović, oboljeli od raka pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mile je kod doktora Plaveca na redovitoj kontroli.

“Mile je sad u jednom dobrom kliničkom statusu dobro podnosi terapiju nema nekih sporednih efekata što se inače očekuje kod ovakvih pacijenata, što bi rekao narod nema se na šta požaliti evo zadovoljan je i on i ja kao njegov liječnik”, kazao je prof.dr.sc. Goran Plavec, pulmolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj beogradski pulmolog jedan je od rijetkih koji je upoznat s, kaže struka, revolucionarnom kubanskom terapijom za rak pluća. Riječ je o cjepivu Cimavax.

“Pacijenti koji se javljaju meni za konzultacije i mišljenje o tome jesu li pogodni da prime ovu terapiju budu u različitim stadijumim bolesti od lakšeg oblika pa do jako odmaklog terminalnog oblika, a svaki čovjek gleda da se uhvati za neku slamku da bi neizbežno izbegao”, kazao je prof.dr.sc. Goran Plavec, pulmolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Doktor Plavec o ovom je lijeku učio od samih Kubanaca. No, svjetska politika I ovaj je put ispred ljudskih života. Cimavax su na Kubi počeli ispitivati još prije 20 godina. Svoje ljude njime liječe posljednjih sedam. No, 50 godina  blokade između Kube I Amerike dovelo je do toga da ovaj lijek nije mogao biti registriran na tržištu zemalja zapadnog svijeta sve dok tenzije nisu splasnule.

"Kad je Obama došao s prvom gospodarskom delegacijom na Kubu, došli su predstavnici tog instituta i potpisali su ugovor s Kubancima i oni su krenuli u klinička ispitivanja da bi se taj lijek registrirao znači da bi se u jednoj zemlji lijek prodavao on mora da se registrira", rekao je Zoran Vujović, uvoznik lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran je uvoznik ovog lijeka za zemlje koje nisu članice Europske Unije. Ekonomist je. Nije liječnik, ali proveo je, kaže, nekoliko godina s kubanskim liječnicima i to što govori nama, zapravo je ono što su mu prenijeli kubaanski liječnici i farmaceuti koje zastupa.

Nakon godina papirologije, napokon ga je uspio registrirati u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na našem teritoriju odnosno u cijeloj Europi trenutno u Bosni i Hercegovini lijek je registriran i pacijenti ne moraju ići na Kubu da bi dobili terapiju odnosno kupili lijek,  oni legalno mogu u BiH kupiti lijek jer je  on registriran u Agenciji za lijekove u Bosni i Hercegovini.

U Srbiji ga također nema jer, budući da vode pregovore za ulazak u Europsku uniju, moraju poštovati pravila. Ista ona zbog kojih ovog lijeka nema ni u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski stručnjaci uglanvom su upoznati s Cimavaxom, ali o tome ne žele pred kamerama jer nisu sudjelovali u studijama niti su se s lijekom susretali. Pojašnjenje smo dobili iz Hrvatske agencije za lijekove.

“Budući da je lijek Cimavax namijenjen liječenju raka, njegovo odobravanje trebalo bi se provesti centraliziranim postupkom važećim za sve zemlje članice EU-a koji je u nadležnosti Europske komisije i Europske agencije za lijekove. U centraliziranom postupku Europska komisija daje odobrenje za stavljanje lijeka u promet u EU na temelju stručne ocjene kakvoće, djelotvornosti i sigurnosti lijeka koju provodi Europska agencija za lijekove (EMA), a odobrenje za stavljanje u promet dobiveno navedenim postupkom automatski postaje važeće u svim državama članicama EU-a, uključujući Republiku Hrvatsku.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Obamina posjeta Kubi, i američka i europska agencija za lijekove krenule su sa svojim ispitivanjima koja bi mogla potrajati do tri godine.

Prema prvim rezultatima iz Roswell parka, najpoznatijeg svjetskog instituta za rak, liječnici su oduševljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Cimavax je cjepivo kojim su Kubanci liječili 5 tisuća oboljelih od raka pluća diljem svijeta, još tisuću na Kubi. Napravili su opsežno i detaljno kliničko istraživanje koje dokazuje da pacijenti koji primaju Cimavax žive dulje od onih koji se liječe standardnom terapijom”, kazao je dr. Kelvin Lee, imunolog.

“Pokušavamo otkriti koja je optimalna doza cjepiva kao i optimalno razdoblje u kojem se cjepivo treba koristiti kako bi bilo učinkovito”, kazala je dr. Grace Day, onkologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To neko upoređuje kad sma bio u Havani kaže kao cvijeće kad se stavi u sobu i zatvore se žaluzine i nema svetla i cveće će da tu traje sve dok ne ugine ali postepeno polako jer nema svetla tako i ti signali blokirani zaustavljaju život tumorskoj ćeliji”, rekao je prof.dr.sc. Goran Plavec, pulmolog.

To je otprilike najjednostavnije objašnjenje kako djeluje Cimavax. Koristi se nakon kemoterapije ili kod neoperabilnih tumora, kakav je Miletov. No, iako je doktor Plavec Miletu preporučio ovaj lijek, on ga je morao sam nabaviti u Bosni i Hercegovini. No, određeni parametri moraju postojati jer nije svaki pacijent s rakom pluća podoban za ovo cjepivo. To, ipak procjenjuje liječnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znam neke ljude koji su i otišli sa takvim stanjem pa nabavili tu injekciju direktno s Kube i primali je naravno bez ikakvog uspjeha, a s druge strane ima pacijenata koji su sasvim pogodni za ovu terapiju i sigurno je jedno da im injekcija pomogla da duže žive oni koji više nisu među nama, a ima i pacijenata koji sad trenutno primaju već treću godinu ovu injekciju i sasvim se dobro osjećaju i žive kvalitetno iako je tumor tu i dalje prisutan”, kazao je prof.dr.sc.  Goran Plavec.

“Kod kemoterapije u pet godina stopa preživljavanja je od 2-5 posto, stopa preživljavanja kod pacijenata koji su dobili  kemoterpaiju i Cimavax stopa preživljavanja je 23 do 25 posto”, kazao je Zoran Vujović, uvoznik lijekova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji je nedavno čak provedeno i službeno ispitivanje.

“Od 33 pacijenta 4 je umro u toku terapije, a svi ostali su svima je produžen život u proseku nekih 14 mjeseci  im je produžen život, a ima na današnji dan otprilike 7 pacijenata koji su poslije dvije i pol godine živi što je fantastičan rezultat”, kazao je Vujović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti koji su sudjelovali u ispitivanju lijek su dobivali besplatno. Ostali su u prilično nezavidnoj situaciji. Budući da lijek nije ni na kojoj listi, kompletan trošak pokrivaju sami pacijenti.

“Ta udarna doza od 20 injekcija je šest tisuća eura, a terapija na godišnjem nivou je oko 16 tisuća eura”, rekao je Vujović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ljudi su spremni nekada i za svoje zdravlje da učine mnogo više nego što bi se i nadao, imao sam jednog pacijenta koji je imao namjeru da proda stan, e sad jeli se s obitelji organizirao ili ne u svakom slučaju ja njima dam savjet  kako da si osiguraju lijek ali je važno da ja napravim tu procjenu hoče li imati koristi od toga odnosno što mogu da ulože u svoje zdravlje”, rekao je prof.dr.sc.  Goran Plavec.

Politički odnosi i  u ovom su slučaju lupili cijenu ljudskom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I bit će tako sve dok traju ispitivanja i dok se ovaj lijek ne stavi na listu. Proći će nekoliko godina. Zdravima nije puno. Bolesnima to znači život.

“Ne razmišljam više o tome mislim u negativnom smislu računam bit će u redu sve. Jeste se u bilo kojem trenutku pobojali da je to možda to?  Pa ne baš posebno”, rekao je Milivoje Ognjanović, oboljeli od raka pluća.

Mile se nada da će mu Cimavax donijeti spas. Rak su mu otkrili u trećem stadiju. Nije za operaciju. Nakon prvog ciklusa kemoterapije počeo je s Cimavaxom. Primio je drugu terapiju i osjeća se super.

“Pa ja se nadam da će on izgurati dosta jer je i njegova motivacija velika. Koliko je to bitno? Pa vrlo važno stvar jeste motivacija i ne predati se”, kazao je prof.dr.sc.  Goran Plavec.

To je onaj dio koji svaki pacijent može i mora odraditi sam. Kad već ne mogu ubrzati političke sustave zbog kojih mnogi pacijenti neće imati drugu priliku.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo