Stradali u potresu / Obećali su im kupiti kuću pa su odbili druge donatore. Nakon izbora zaključili da nemaju novca, no nakon upita Potrage opet obrat..

Ne vjeruj političaru ni kad darove nosi, parafraza stare izreke sažetak je iskustva Dragane Tot s donatorima

22.6.2021.
20:00
VOYO logo

Kad im je potres 29. prosinca uništio kuću u Mečenčanima – samohrana majka Dragana, njezin maloljetni sin i teško bolesna majka nisu imali gdje. Susjed iz Srbije ponudio im je svoju kuću u blizini. Bilo je to privremeno rješenje. A onda je do njih stigao načelnik Općine Povljana i inzistirao da im želi pomoći. Obećao je da će Općina kupiti kuću u koju su preselili. Potpisali su i ugovor, obitelj je odbijala druge donacije, u međuvremenu su dobili i uplatnicu da plate porez.

A onda su stigli izbori i hladan tuš. Novi načelnik, dojučerašnji zamjenik načelnika obitelji je rekao da od svega neće biti ništa jer novca nema. Kad se u priču uplela i RTL-ova Danka Derifaj – malo su promijenili ploču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Smatrala sam da je sve u redu'

''Ne znam što bih rekla, nemam jednostavno više komentar, kakvi su to ljudi, obećaš...još je tu bilo i donatora, ja sam računala, ovo je ozbiljno, ovjereno sve, potpisano, smatrala sam da je to sve u redu, to je načelnik općine Povljana, da će to sve biti u redu'', rekla je Dragana Tot.

Ne vjeruj političaru ni kad darove nosi– parafraza stare izreke sažetak je iskustva Dragane Tot s donatorima – Općinom Povljana, točnije njezinim bivšim načelnikom Ivicom Pogorilićem, koji se nakon potresa, samoinicijativno ponudio da joj njegova Općina kupi kuću.

''To je sve išlo preko gospodina Duška Marića i Gordane Gojsević Marić, dal' su oni prijatelji ili što već ne znam, u to ne ulazim, oni su se meni javili da bi gospodin Ivo nama pomogao, i da li još dvije obitelji, ne znam, sad me to više i ne zanima'', rekla je Tot.

Duško Marić, Petrinjac je koji ljetuje u Povljani, gdje ima apartman koji je njemu i supruzi bio spas nakon što je potres pogodio njihov grad.

''Nakon potresa 29., tri dana kasnije, 1.1. smo, nakon spavanja u autu, netuširanja i svega otišli u Povljanu, 2.1. sam sreo ljude koji su radili humanitarnu pomoć, utovarali su vodu i potrepštine na kamion za Petrinju, izašao sam van, pitao je li to humanitarna pomoć za Petrinju, rekli su da jest, jer su nas sve pucale emocije tih dana, bilo mi je jako drago jer se cijela Hrvatska digla na noge, bili su svi maksimalno pomagali koliko su mogli, pa me gospodin pitao da li ste vi iz Petrinje, ja sam rekao da jesam, je li kod vas sve ok, rekao sam da je, nije nam ništa srušeno, sve ok, ali drago mi je da pomažete ljudima, na što mi je rekao da bi volio doći do nas'', rekao je Duško Marić iz Petrinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nismo se nikad prije upoznali. Taj dan je popodne on došao do nas u stan i rekao da bi nam volio pomoći, našoj obitelji pomoć nije bila potrebna, ali svi smo znali nekoga kome je pomoć bila potrebna i on je rekao da želi on nekome pomoći'', kazao je Marić.

Marić je ubrzo spojio tadašnjeg načelnika Povljane, koji se nametnuo kao dobročinitelj, s Draganom Tot u Mečenčanima.

''Dovezao sam ih do gospođe Dragane, to su bile jake emocije, suze su curile sa svih strana, svima, njih je bilo troje, četvero prvi puta, i on je rekao da on njima želi sagraditi kuću, da gdje su oni smješteni, oni su već bili sto metara dalje od njihove kuće koja je srušena u potpunosti. Bili su smješteni u kući i on je na to rekao da je najbolje da se ta kuća kupi odmah jer je na prodaju. Na što sam ja rekao da je to zaista super ideja, i da ako oni to zaista mogu da bi to bilo idealno'', izjavio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
obitelj kod senja /

Potraga donosi potresnu priču: Majka s gluhom djecom godinama moli da ih se makne iz škole u napuštenom selu u kojem žive

Image
obitelj kod senja /

Potraga donosi potresnu priču: Majka s gluhom djecom godinama moli da ih se makne iz škole u napuštenom selu u kojem žive

Zahvalila je svima

Oduševljena Dragana Tot, samohrana 37-godišnja majka jedanaestogodišnjeg dječaka, koja brine i o bolesnoj majci, zahvalila je svima drugima koji su nudili donacije, uvjerena da je njezin problem riješen.

''Mislim, ljudima, ljudi imaju puno djece, možda su i u goroj situaciji, ja smatram, sama sam i grozno mi je, ali zašto bih ja dobila dvije donacije ako mi je s ovim sigurna, bar sam ja tako mislila, da mi je sigurna, očito sam se prevarila'', rekla je Tot.

Njezina rodna kuća u potresu je potpuno uništena. Kuća je odmah dobila crvenu naljepnicu, a ulaz je iz predostrožnosti zatvoren policijskom trakom. Odmah nakon potresa, susjed koji živi u Srbiji ponudio joj je svoju praznu kuću u susjedstvu.

''Kuća je propala skroz, sa svakim podrhtavanjem sve više i više propada, nismo imali gdje. Susjedi su nam pomogli, isto tako, kuća, dugo godina nije nitko živio unutra, dok se naložila vatra, zbog mame naročito, ona je jako teški bolesnik'', izjavila je Tot.

Nakon što su kuću koliko-toliko osposobili za život, stigao je spas u obliku delegacije iz
Povljane. Predvodio ju je tadašnji HDZ-ov načelnik Ivica Pogorilić.

''I tako je on u četvrtom mjesecu došao opet, posjetio nas, mome djetetu donio bicikl, tablet, televizor, veš mašinu, da, i to je u redu, hvala mu na tome puno, ali nije ispoštovano ovo što je rečeno 100 tisuća kuna, mislim, ja hoću te novce, gdje su završili ti novci?'', kazala je Tot.

Novac obećan za kupnju kuće nikada nije stigao. Da je takav rasplet moguć našim sugovornicima nikada nije palo na pamet. Na načelnikovo inzistiranje Dragana Tot je s Općinom Povljana potpisala ugovor o donaciji od 100 tisuća kuna, u kojem je točno naznačeno da će s tim novcem kupiti kuću u kojoj trenutno živi.

''Ja sam se raspitala kod advokatice, znači oni su rekli do kraja 2021. Oni bi to trebali isplatiti, ali s obzirom da se ugovor raskida znači ništa od toga'', rekla je Tot.

Sve je dogovoreno u travanj, potpisan je ugovor o donaciji i kupoprodajni ugovor za kuću. Vlasnik kuće iz Srbije je dva puta došao zbog toga. Iako, novac do danas nije stigao, na naplatu je stigao porez na nekretninu.

''Nakon što je napravljen ugovor o kuporodajnoj nekretnini meni je došao porez skoro 3000 kuna, odakle da ja to platim. A kuća još uopće nije moja!'', kazala je Tot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Povljane ni glasa

Nakon potpisivanja ugovora o donaciji iz Povljane ni glasa, a ubrzo su uslijedili i lokalni izbori. Ivica Pogorilić, vječni HDZ-ov načelnik Povljane nakon šest mandata, ovaj put se nije kandidirao. Naslijedio ga je njegov zamjenik Predrag Rukavina

''Stotine poziva, stotine poruka, ne dešava se ništa, sve do izbora kada je došao novi načelnik, malo sam pustio da vrijeme prođe da „sjedne u fotelju“'', rekao je Marić.

''Imam fotografiju kad se g. Ivo s nama slikao, kad je došao 8.4.ove godine. S tim da je tu i sadašnji evo načelnik Općine Povljana, što se vidi na fotografiji...vlasnik kuće nas je slikao. Svi su bili tu'' tvrdi Tot.

''Nazvao sam novog načelnika, ali je on rekao da od toga neće biti ništa, da se gospodin Ivo zaletio, da je zaista želio najbolje, ali nažalost Općina je, račun od Općine u minusu i da od toga ništa. Ja sam se zahvalio na prvim iskrenim riječima, do tada je bilo svaki telefonski poziv, bit će, bit će sutra'',  kazao je Marić.

Dragana je pred nama telefonom nazvala bivšeg načenika Ivicu Pogorilića.

''Ne javlja se, kao po običaju'', komentirala je Tot.

Zatim je nazvala novog načelnika općine Povljana, Predraga Rukavinu, koji joj je ponovio ono što su nam oboje ispričali. Novca za donaciju na računu Općine nema i neka ne računa s tim. Sljedeći dan naša ekipa zaputila se u Povljanu. U Općini smo zatekli načelnika koji prvo nije bio voljan dati izjavu pred kamerom no na koncu je ipak pristao. Odmah nam je ispričao potpuno drugačiju priču od one koju smo čuli u njegovom telefonskom razgovoru s Draganom Tot prethodnog dana.

''Ja sam rekao gospođi kad me je nazvala da mi ne odustajemo od toga, ne bježimo od naše obaveze, ako smo nešto obećali da ćemo to i napraviti, međutim da sada mi sredstava na računu nemamo i da sad ne možemo to ispuniti, ali kad se pokaže u dogledno vrijeme i kad napravimo rebalans, mi ne bježimo od svojih obaveza i mi ćemo to napraviti. Ispoštovati taj ugovor. Tako je'', rekao je Predrag Rukavina, načelnik općine Povljana.

Teško je povjerovati obećanju čovjeka koji je šutke gledao kako njegov šef daje lažna obećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Gledajte, načelnik je načelnik, i on odlučuje o svemu, ako je on rekao da će ta sredstva naći, onda će ih valjda naći, sad ja da idem kontra njega govoriti, propitivati njegovo znanje i stručnost, ako je on rekao da će biti, biti će!'', izjavio je Rukavina.

Što je bilo na pameti njemu i njegovom tadašnjem šefu, Ivici Pogoriliću u trenutku kada su potpisivali donacijski ugovor znajući da nemaju novca da ga ispoštuju, teško je dokučiti. Bivšeg načelnika tek smo kratko čuli telefonom i od njega čuli još jednu neistinu. Obećani novac, samo što nije sjeo na račun vlasnika kuće koju su obećali kupiti.

'Osjećam se bedasto'

''Je, je i općinsko vijeće je odluku takvu donijelo i mi ćemo to sad ovih dana, tako mi je moj sad načelnik rekao da bi to trebalo svaki dan ići, tako sam i javio ovom vlasniku nove kuće. Javio sam mu da će mu ovih dana ići doznaka'', izjavio je Ivica Pogorilić, bivši načelnik Općine Povljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Telefonski je upitan za izjavu pred kamerama.

''Ne znam sad, radimo nešto na kući ovdje, na krovu sam gore, može kasnije, evo zvat ću vas za jedno uru vrimena kad završimo'', poručio je Pogorilić.

Čekali smo ne jedan sat, nego četiri, no izjavu nismo uspjeli dobiti. Obišli smo i njegovu kuću u Povljani, i njegovu kuću u Novalji gdje ima i obiteljski restoran, ali bezuspješno. U Potrazi ga pamtimo iz priče u kojoj smo problematizirali pet i pol milijuna kuna koje je općina Povljana dobila kako bi sanirala lokalno odlagalište otpada. Novac su uzeli, ali ga odlagalište nije sanirano pa ih je Fond za zaštitu okoliša tužio. Načelnik je i tada našoj ekipi obećao izjavu, ali je nije dao.

''Tužna priča koja ima još tužniji kraj, ne znam što reći. To nije u redu, to stvarno nije bilo u redu, ako bivši načelnik to gleda, zar je to potrebno bilo, nit je meni potrebno da ja zovem novinare zbog toga, niti je to njemu bilo potrebno'', rekla je Tot.

''Osjećam se bedasto jer zaista nikad ni u jednom trenutku nisam htio nekome pomoći da ne pomognem, ako ćete nekome pomoć sa sto kuna, puno ste mu pomogli, jer cijela Hrvatska se u tom trenu digla na noge, zaista u tom trenutku ljudi su davali sve što su mogli, od kune, od kave, od kave, ovo je bilo baš jako ružno, i sad me emocije malo. Razačarao sam se, ali mislim, naučio sam već kroz život, da, malo ovog te može dana, a ne znam, nemam baš puno riječi'', kazao je Marić.

''Dalje stvarno ne znam što će biti, kuća je i dalje na prodaju. Ja imam kontejner, ali s obzirom da mi je mama bolesna, jako, teški bolesnik, karcinom u zadnjem stadiju, tako da, evo, stvarno više ne znam, ona u kontejneru ne može biti, ima problema i s bubrezima i sve je to metastaziralo i tako, tako da ne znam gdje ću s njom. Imam i dijete od 11 godina koje isto treba imati svoj prostor, tako da ne znam, evo ne znam kud ću i što ću sada'', rekao je Tot.

Majka Dragane Tot je u terminalnoj fazi raka, poštujući njezinu intimnost nismo je snimili. Za vrijeme našeg razgovora ležala je u sobi u kući. Njezin unuk za vrijeme našeg razgovora s majkom došao je iz škole, produžio u svoju sobu i udubio se u igricu. Uskoro će svi morati napustiti ovu kuću. Kamo će, zasad ne znaju. U našoj priči vidjeli ste obećanje povljanskog načelnika da će ugovornu obavezu ispoštovati. U Povljani smo od stanovnika čuli nadu da je došla politička promjena. Načelniku Predragu Rukavini ovo je idealna prilika da nas u to uvjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo