uspon i pad / Od pomoćnice ministra, državne tajnice, ministrice do sada već bivše potpredsjednice Vlade: presjek karijere Martine Dalić

Potraga analizira uspon i pad bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić. Kako je najmoćnija žena Banskih dvora nestala sa scene u nešto više od 120 sati, odnosno u samo pet dana od izbijanja afere Hotmail

16.5.2018.
20:00
VOYO logo

Još sredinom prošlog tjedna činilo se da joj ni afera hotmail neće naštetiti jer je premijer Andrej Plenković čvrsto stoji iza nje.

Ali, svakim novim danom i objavom svakog novog mejla bilo je jasnije da će političarki koja se hvalila da joj je uzor Margareth Tacher, glave doći ekipa iz grupe Borg koja joj je upravo tako tepala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak  joj je premijer zahvalio na suradnji,a ona njemu na prilici - ali bez kajanja za učinjeno.

Ovo nije prvi put da Martina Dalić svojevoljno ili  po nalogu odlazi iz prvog ešalona vlasti,a njezin uspon i  pad analizira naša reporterka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Podnjela sam neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarastva.”

U Vladi više nije dobrodošla, a na Dolcu se nadaju da će je sad viđati češće. Do sad je redovito dolazila samo vikendom. Prate na tržnici sve aktualne vijesti. Bila im mušterija ili ne – stav je jasan. Morala je dat ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zahvaljujem Martini na suradnji na svemu što je dala ovoj Vladi pa i ranije”, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade, 14.5.2018.

DAN 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gentlemanski joj je pridržao vrata i poslao je u povijest. A svega pet dana ranije, ovakav scenarij nije mu padao na pamet. Premijerovo jutarnje pregledavanje portala i mailova i tog su dana poremetili upravo mailovi i portali. Index je objavio sporne mailove njegove desne ruke. Martina Dalić mjesecima se tipkala s tvorcima lex Agrokora. Istim onima koji su kasnije, kao savjetnici, na tom istom Agrokoru zaradili  puno  od 320 milijuna kuna dosada potrošenih na savjetnike. 

“Ljudi koji su konzultirani nisu plaćeni ništa”, rekla je Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade, 09.05.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to burno jutro na čitavom Gornjem gradu. Na desnoj strani vladajući su redovi odmahivali rukama. Na lijevoj oporbeni tražili glave.

“Nitko nema povjerenja u nju. Činila je sve nedozvoljeno…”, kazao je Gordan Maras, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo samo pokazuje koliko je duboka razina korupcije u Hrvatskoj”, rekao je Branimir Bunjac, saborski zastupnik.

“Ne samo Martina Dalić nego i drugi ministri, uključujući predsjenika Vlade trebaju, trebaju otići…”, kazao je Božo Petrov, saborski zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prozvanima to tada nije padalo na pamet.

“Mislim da je sve što se učinilo na dobrobit hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. Sada 14 mjeseci možemo vidjeti da kompanija funkcionira. Bitan je bio opći interes HR ekonomije, ti ciljevi su ostvareni”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoć u ostvarenju tih ciljeva dao je i odvjetnički ured Šavorić. Isti oni za koje je ministrica Dalić povjerenstvu za sukob interesa tvrdila da s njima nije ni u kakvoj vezi.

“Nikakvih tu tajnih dokumenata nema. Ono što ovi fragmenti e-mail komunikacije pokazuju je da je točno ono što sam govorila, a to je da ja jesam glavni autor zakona, jer sam koordinirala sve aktivnosti”, kazala je Dalić, 09.05.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je dan zaključio najavljenim intervjuom i rečenicom koja bi ga mogla koštati.

“Sami spominjete etičnost. Zaista ne mogu vjerovati da branite ovako nešto. Kada govorimo o samom nivou komunikacije između jedne potpredsjednice i ovi mailovi koji su izašli u javnost. Nisam vidio mailove, a kako bih vidio mailove koji  ne idu meni…”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DAN 2.

Ni prospavana noć ni medijsko prozivanje i pozivanje na odgovornost nisu im makli osmjehe s lica. Ministrica Dalić na sjednici Vlade obrazložila je Strategiju za uvođenje eura, ali novinare je vješto izbjegla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Šta ste vi navalili na potpredsjednicu Vlade pa gospodarstvenici su joj dali nagradu da je to bio najbolji potez”, kazao je Plenković.

U HDZ-ovim redovima tog se dana očito zauzeo stav – da stava nema. Ministar po ministar, floskula po floskula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja ne želim ulaziti u raspravu i komentirati način komunikacije mailovima… Meni bi bilo najvažnije od svega da nagodba uspije”, rekao je Zdravko Marić, ministar financija.

“Meni je bitan rezultat, a to je da se spasi Agrokor i deseci tisuća radnih mjesta. Ali cilj neopravdava sredstvo”, kazao je Lovro Kuščević, ministar uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Način komunikacije s mailom je normalan način komunikacije. A sadržaj ne znam, nisam vidio. Ne stignem…”, rekao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

DAN 3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći dan, nove informacije. Iscurila je navodna SMS prepiska premijera Plenkovića i ministrice Dalić oko prebacivanja fokusa s INA-e na Agrokor. Za razliku od mailova, autentičnost SMS-ova koje je Todorić poslao predsjedniku HHO Ivanu Zvonimiru Čičku nitko nije potvrdio. Ali se njima ipak bavila i SOA.

“Bez obzira kad vidite takve dokumente koji na prvi pogled zbilja izgledaju smiješno, mi smo se ozbiljno primili tome i ustanovit ćemo što je to”, kazao je Daniel Markić, ravnatelj SOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim zabave, vidio je tu premijer i elemente trilera. Odgovornost tada još nije uočio.

“Zašto su baš mailovi izašli na dan kad ja dajem veliki intervju i kada imam europsku nagradu. Što ih nisu pustili prije ako su ti isti mailovi dostupni nekome, nego su baš danas čekali, dakle, sve je orkestar sve je timing sve je drama”, rekao je Plenković, 11.5.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećeg dana afere stala i ministrica pred novinare. Još uvijek čvrsto uvjerena da nije učinila ništa krivo. Tog je dana i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo ovaj predmet. A uskomešali su se pomalo i kolacijski partneri. 

"Želimo naravno voditi odgovornu politiku političke odgovornosti i sljedećih dana. Nakon 10. srpnja će se raspravljati o političkoj odgovornosti će se dosta razgovarati", kazao je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a.

“Ako je sve točno Martina Dalić treba otići…”, rekao je Banimir Glavaš, saborski zastupnik.

"Andrej Plenković ima našu podršku, ali očekujem od njega da se odvoji šuma od drveta i žito od kukolja”, kazao je Darinko Kosor, saborski zastupnik.

DAN 4.

Svi kao da su jedva dočekali subotu da malo predahnu.

DAN 5.

Dan kasnije doznali smo da premijer dan odmora nije iskoristio za čitanje.

“Ja moram priznati da nisam detaljno čitao ove mailove, uzet ću si vrijeme pročitati ih i analizirati, a nakon toga ćemo komentirat”, rekao je Plenković.

No, te nedjelje dalo se naslutiti da podrška Martini Dalić rapidno pada. Prvo su se uspješno izbjegavali i na Mirogoju i na Medvedgradu. A onda su stigle i prve oprečne izjave.

“Želim da se temeljito ispitaju eventualne nepravilnosti ako ih je bilo u ovom postupku i da oni koji su za to odgovorni odgovaraju”, kazao je Plenković.

Ali kad je progovorio predsjednik Sabora, sve je bilo jasno. Jandroković je baš ovako nekako govorio i prije smjene izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

“Sadržaj mi se ne dopada, način na koji su se sudionici te grupe dopisivali, nije mi stil u kojem bi želio sudjelovati", rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Razgovarat ćemo kad dođemo kući – očito je ta stara roditeljska metoda proradila nakon punih pet dana.

DAN 6.

“Želim vas izvjestiti da smo potpredsjednica Vlade i ja nakon razgovora danas i jučer odlučili da ona podnese ostavku na svoju dužnost koju sam ja prihvatio”, kazao je Plenković, 14.5.2018.

“U ovom nevjerojatnom speltu okolnosti oko Agrokor odjedenom ispada da sam ja postala ‘uteg i teret’ predsjedniku Vlade, HDZ- u i vladajućoj većini, ja to nikako ne želim biti”, rekla je Dalić, 14.5.2018.

Ostavka je pala baš na dan kad je Index objavio novu turu mailova iz kojih se vidi da su isti bili slani i to na dan izglasavanja lex Agrokora. Tako je od prošle srijede ujutro kada je pregledavajući mailove i portale doznao za mailove do jutrošnje sjednice Vlade Andrej Plenković ostao bez najbliže suradnice.

“Znači ona je spadala u rijetku kategoriju mojih suradnik, a koja mi je vrlo često putem maila slala neke prijedloge i sugetsije. Koje su bile jako dobrodošle”, kazala je Jadranka Kosor, predsjednica Vlade 2009. - 2011.

Jadranka Kosor, tada premijerka, dovela je Martinu Dalić na svoju prvu ministarsku fuknkciju. Na čelu državnih financija Dalić je zamijenila smijenjenog Ivana Šukera. Na toj se poziciji zadržala tek deset mjeseci, ali dovoljno dugo da ona i suprug poprilično popune imovinsku karticu.

Ona je dužnost ministrice preuzela krajem 2010. godine, a suprug Niko, do tad geolog na nižim pozicijama, u veljači 2011. postao je član uprave INE. Dobrano je podebaljao račun jer mu je plaća bila veća od 40 tisuća kuna. Sa svime se bavilo i Povjerenstvo za sukob interesa kada je postala potpredsjednica Vlade zadužena za prodaju INA-e. Štedni račun narastao  im je  do  150 tisuća dolara. U njezinoj imovinskoj kartici pojavili su se i stan u Zagrebu i kuća u Petrčanima, vrijedni oko pet milijuna kuna, nakit i umjetnine vrijedne 70 tisuća kuna i povlašteni kredit s kamatom od svega 2 i pol posto.  

“Ja i danas mogu reći da je naša suradnja bila solidna, ne mogu toj suradnji prigovoriti ne mogu reći da sam ikad otkrila da je bilo što radila u suprotnosti onoga što sam ja kao predsjendica Vlade tražila i mislim da je bila dobra ministrica financija”, rekla je Kosor.

Nakon ministarske zasjela je u saborsku klupu. No, dolazak Karamarka na čelo HDZ-a nije joj dobro sjeo, pa se iščlanila iz stranke i postala nezavisna zastupnica. Godinu kasnije vratila se i u stranku i u ministarsku fotelju, ovaj put na poziv Andreja Plenkovića.

“Meni se nekako čini kao da su to dvije različite osobe. Ona nikad nije bila jednostavna za suradnju ali moram priznati da  se meni to čak i dopadalo uvijek je jasno i precizno iznosila i meni i drugim svoje stavove”, kazala je Kosor.

Politički put minsitrice Dalić počeo je još za Franje Tuđmana koji ju je 1997., s nepunih 30 godina, imenovao pomoćnicom tadašnjeg ministra finacija Borislava Škegre. Tad je bila tek mlada i ambiciozna. Sad je slovila za najbogatiju, ali i najbahatiju članicu Vlade. S novinarima je često razgovarala s visoka, a s kolegama je ulazila u rasprave na rubu fizičkih obračuna.

U žestokim rasprava teško su je mogle prekinuti I stranačke kolege.

“Ja sam od predstavnika nezavisnog sindikata podružnice Belje dobila ovu majicu kao znak pažnje pozornosti”, kazala je Dalić, 13.4.2018.

Preživjela je tog dana i glasanje o njezinu nepovjerenju. Točno mjesec dana kasnije u političku povijest poslali su je, zapravo mediji koji su objavili e-mailove tvoraca lex Agrokora. 

“Mogu reći da vrlo ozbiljno upućuje na to da je ministrica Dalić koristila obnašanje svoje javne dužnosti kako bi omogućila ostvarivanje koristi osobama s kojima je privatno pa time i interesno povezana”, rekla je Dalija Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Iako su pale brojne kritike, na kraju i ostavka, čini se da ni premijer ni sad već bivša mninistrica i dalje ne vide ništa sporno u aferi Hotmail.

“Sporno je to što su ljudi koji su osmišljavali određeni model, a pri tom su iz tog modela očito namjerno izbacili sve potrebne mehanizme kontrole kasnije od uspostavljenog sustava ostvarili i izvukli korist za sebe”, kazala je Orešković.

A korist je golema. Prema podacima Fine koje je objavio tportal, tvrtka Texo Management u kojoj je radio i bivši povjerenik Ramljak, ostvarila je u 2017. prihod od 8,8 milijuna kuna, neusporedivo veći nego godinu ranije. I dobit od 3,4 milijuna je čak 12 puta veća nego prije angažmana s Agrokorom. Altera je prema istom izvoru uprihodila 12 puta više nego 2016., više od devet milijuna kuna. A dobit je u odnosu na 2016., porasla 35 puta na osam cijela četiri milijuna.

“Itekako je važno da se konačno utvrdi je li ovdje došlo do počinjena kaznenih djela, tko ih je sve počinio, tko je sve za njih znao, a nije ništa poduzeo nego je dopustio da se stvari odvijaju na način na koji su se odvile”, kazala je Orešković.

Još se ne zna hoće li se i koja institucija uhvatiti raspetljavanja ovog dijela Agrokorova čvora. Za sad je dojam da premijer, koji je sporne mailove također dobivao na uvid, žrtvovao svoju desnu ruku misleći da je ostavka Martine Dalić dovoljna.

“Ne, ostavka nije dovoljna. Kao prvo ta ostavka nije bila iskrena ona je bila iznuđena ... Ova situacija mora imati svoj rasplet svoj epilog kroz postupke za to nadležnih institucija i državnih tijela”, kazala je Orešković.

Oporba želi da se uz njih aferom bavi i  saborsko istražno povjerenstvo koje je ukinuto kada je pokrenuta istraga o Agrokoru. Cijelo popodne u Saboru o tome traje rasprava - a još jutros bilo je jasno što svi žele. Na sve ovo premijer iz Sofije ponavlja zašto i kako se donosio zakon i poručuje im. Na sve ovo premijer iz Sofije ponavlja zašto i kako se donosio zakon i poručuje im.

“To je još jedna inicijativa koju pokreće oporba koja neće uspjeti”, kazao je Plenković.

Aferu hotmail od DORH-a je danas preuzeo USKOK. A on bi trebao ispitati i što sve to znači za premijera koji je znao za sve, a nije reagirao. Ni tada ni sada. Možda da mu vjerujemo kad kaže…

“Ja moram priznati da nisam detaljno čitao ove mailove”, kazao je Plenković.

Ni sada, a očito ni tada.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo