krivotvorenje i pronevjera / Ostali su bez ušteđevine, ušli u dugove i kredite: fatalna Ana prodala im je priču u koju nisu sumnjali

Mnogi na raznim aplikacijama traže ljubav ili tek nekoga za ubiti dosadu. Alenu i Borisu na kraj pameti nije bilo da će se zbog dating stranica uvaliti u dugove do grla

12.3.2018.
19:35
VOYO logo

I jedan i drugi upoznali su je na aplikaciji za dating. Postali su prijatelji pa ih je mogla zamoliti za pomoć njezinoj bolesnoj kćeri ili tražiti novac za pokretanje zajedničkog biznisa.

Obojica su se zbog toga zadužili da bi  shvatili kako je sve što im je govorila fatalna Ana bila laž. Alen i Boris su doznali za još najmanje pet osoba  kojima je izvukla novac, od 107 tisuća do čak 380 tisuća kuna, dakle, ukupno milijun i pol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve su prijavili policiji koja je DORH-u proslijedila slučaj zbog sumnje na krivotvorenje isprava i pronevjeru.

Pobijedili su sram i odlučili našoj reporterki ispričati svoju priču kako nitko ne bi doživio isto što  i oni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Krajem 2012, smo se upoznali preko društvene mreže i nekih mjesec dana bili u vezi”, kazao je Alen Lacković, Zagreb.

“Čini se da ona po određenom obrascu upoznaje ljude, ja moram priznat kad smo se mi upoznali 2013 nakon toga je ajmo reći nestala”, rekao je Boris Vulić, Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su, a ispostavit će se kasnije i tko zna koliko još muškaraca, nasjela na prevaru fatalne zavodnice. Alen i Ana ostali su prijatelji. Borisu se u život vratila dvije godine nakon prvog upoznavanja.

(Je li vam bilo neobično kad vas je našla nakon dvije godine?) Pa prvo sam pomislio da me treba zbog toga da joj budem jamac za kredit”, kazao je Boris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je bilo obiteljsko druženje, ja sam upoznao njenu djecu ona moju, imali smo čak i zajedničke prijatelje.  Baš onako prijateljstvo za poželjet. Ali sada znam da to ipak nije bilo tako”, rekao je Alen.

Kako su nam ispričali, fatalna Ana na ovaj način pronalazi žrtve, a da bi od njih izvukla novac koristi dvije prilično uvjerljive i posve lažne priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I nakon upoznavanja smo se našli, a onda mi je  ponudila jednu suradnju. Ispričala je priču da ima plantažu tuja, tuje su sadnice za živu ogradu. Sve je zvučalo moram priznati jako uvjerljivo zapravo kao jedna slamka spasa za mene jer sam bio bez posla još od 2015, otpušten kao tehnološki višak”, rekao je Boris Vulić.

Tako je počela Borisova priča. Alenova je krenula s prevarom broj dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Došla mi je s pričom ako bi joj mogao dići kredit za liječenje kćerke u Švedskoj jer HZZO ne pokriva sve i da joj dio novaca fali. S obzirom da imam svoju djecu i  da sam osjetljiv na pitanje dječije bolesti, pristao sam na sve bez razmišljanja. Imao bi ogromnu grižnju savjet da nisam pomogao, a da se tom djetetu nešto dogodilo”, ispričao je Alen.

Ubrzo je i Borisu fatalna Ana servirala istu priču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Početkom 11. mjeseca 2015. dao sam joj 19 500 kn za prve sadnice tuja. Nakon desetak dana tražila me za pomoć u iznosu od pet tisuća eura za operaciju malodobne kćeri koja ima tumor u području želuca”, kazao je Boris.

“Digao sam kredit od 13 tisuća eura za liječenje kćeri u Švedskoj. Iako je sve bilo na prijateljskom povjerenju, vjerovao sam ali onako s rezervom”, rekao je Alen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obojica su platili za liječenje kćeri, a Boris je već dao dio novca za famozne tuje. Red je došao i na Alena da i od njega izvuče još.

“Nakon nekog vremena opet je došla s pričom da radi kao vanjski suradnik za Zrinjevac u sadnji tuja i da li bi joj se htio pridružiti s obirom da je dobila mogućnost proširenja posla pa da mi se na taj način oduži što sam joj pomogao”, ispričao je Alen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tu su krenula dodatna ulaganja. Boris je sljedećih šest mjeseci fatalnoj Ivi davao novac za razne strojeve, gnojiva, pokrove. Alen je  nepostojeći posao financirao znatno dulje.

“Ulaganje je trajalo oko dvije godine, u tom period mi je na osnovi posla uzela oko 200 tisuća kuna. Zajedno za liječenje po navodnicima i posao s tujama točno oko 295 tisuća kuna”, rekao je Alena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sveukupno se ta cifra popela na 105 500 kuna. (U kojem vrmenskom razdoblju?) U razdoblju od sedam mjeseci”, kazao je Boris.

Obojica su se zadužila na sve strane. Jer Iva uglavnom ne bira one koji ne znaju što bi s novcem. Njoj su dovoljni kreditno sposobni i snalažljivi muškarci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dao sam joj svu svoju ušteđevinu, posudio sam novac od kumova, prijatelja, roditelja, digao tri kredita da bi sve to financirao, međutim sad kad sve to gledam, vidim koliko sam bio naivan”, rekao je Alen.

“Jednom prilikom kada smo se našli na piću, ostavio sam torbicu s novčanikom dok sam išao na toilet, sljedeći dan sam ustanovio da mi nedostaje dvije tisuće kuna iz novčanika. Zatim sam ju nazvao i ispričao joj taj događaj ne sumnjajući u nju, a ona se klela svojom djecom  da nikad ne bi to napravila iako ju to nisam ni pitao. Sad kad sve to gledam, iz ove perspective, znam da je ona to uzela”, kazao je Boris.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nekom trenutku obojica su shvatila da je nešto ipak sumnjivo. Zavlačila ih je, kažu, tako promišljenim i uvjerljivim pričama da su joj jednostavno svaki put povjerovali.

Ipak, njihova sumnja postajala  sve veća. A nakon što je od Borisa uzela više od sto tisuća kuna, nestala je s adrese na kojoj je dotad živjela i prestala mu se javljati. Alenu nije mogla tako lako pobjeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Otišao sam na razgovor kod njenog bivšeg supruga koji mi je priznao da sve što mi je rekla da nije istina. Da je sve to jedna velika izmišljotina i da nisam prvi koji je tako prevaren”, rekao je Alen.

Ono što su nam ispričali Boris i Alen potvrdio nam je i Anin bivši suprug. Imaju dvoje djece  Sin živi s njim, kći s njom. Kad je bila djevojčica, kaže bivši suprug, uistinu je imala tumor na tankom crijevu. Ali sad je zdrava djevojka čija majka njezine stare povijesti bolesti koristi kako bi joj priča bila uvjerljivija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušali smo razgovarati i s njom.

Zapravo smo i očekivali da se neće javiti jer su nam i same žrtve rekle da dotična često mijenja brojeve telefona i da se na nepoznate brojeve zapravo ne javlja. Poslali smo joj i SMS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potražili smo je i na novoj adresi, ali ju nismo našli doma.

U međuvremenu nam je odgovorila na poruku: “Molim da me ostavite na miru.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslali smo joj još jednu poruku i rekli kako i dalje radimo priču i da bi bilo dobro čuti njezinu stranu priče na što je ona samo isključila mobitel bez ikakvog odgovora.

Susjedi koje smo sreli u ovoj zgradi u kojoj živi možda i s novim muškarcem, žrtvom ili partnerom,  nisu imali nešto lijepo za reći. I njima je, kažu, počela prodavati priču o bolesnom djetetu.

“Bilo me je sram pred samim sobom, ma pred svima koji su znali… Moram priznati da do ovog trenutka ni moji roditelji ništa ne znaju, jer su I oni sami jedan dio toga financirali ne znajući ništa o tome”, rekao je Boris.

“Digao sam tri kredita koje još uvijek vraćam, nije baš jednostavno vraćati tuđi dug... Jedan period mi je bio grozan, živio sam s par stotina kuna mjesečno. Stalno sam posuđivao novac kako bi preživio, nisam više znao gdje da se okrenem”, ispričao je Alen.

“Sam sebi sam s jedne strane bio glup i naivan, a s druge strane sam si govorio pa nisam ništa loše napravio jer sam samo htio pomoći bolesnom djetetu, dok ulaganjem u taj posao s tujama sam si htio osigurati neki prihod”, kazao je Boris.

“Uspio sam i sam sebe barem malo utješiti jer sam imao dobru namjeru pomoći bolesnom djetetu pod navodnicima…”, rekao je Alen.

Ipak, Alen je odlučio stvar s Anom istjerati do kraja. Počeo je tragati za ostalim žrtvama i svakog do koga je došao nazvao je i ispričao kako ih vara.

“Alen me nazvao u ljeto 2016. i čim mi je postavio pitanje jesam li možda u nekom poslu s Anamarijom Ivković, srce mi je preskočilo jedan takt”, kazao je Boris.

“Koliko ja znam, a ne znam baš sve, ima nas sedam. Ali ne vjerujem da je to konačni broj. Provjereno nas je sedam s kojima sam uspio stupiti u kontakt. Znam i iznos novca koji nam je uzela”, rekao je Alen.

Ukupno su zbrojali, uzela im je milijun i pol kuna.

“Konačan broj žrtava ne znam, što znači da ne znam ni točnu količinu ukradenog novca, pretpostavljam da bi mogla biti duplo veća”, kazao je Alen.

“Ja sam prevaren za najmanji iznos što je oko 107 500 kuna, a najviši iznos je oko 380 tisuća kuna, što znaći da se u tom rasponu kreću iznosi koje je primala”, rekao je Boris.

I svima je prodala istu priču.

Upoznao sam dvojicu zadnjih prevarenih muškaraca koji su moreplovci. Jedan od njih kupio joj je stan u Zagrebu iako ne živi u Zagrebu, kako bi s njom mogao provoditi slobodno vrijeme. Osim stana, dao joj je I karticu tekućeg računa”, ispričao je Boris.

Alen i Boris prijavili su Anu. I nisu jedini.  Policija je, otkrili su nam, tereti za nekoliko kaznenih djela

Alen je još ranije od fatalne zavodnice dobio dio novca natrag. Nije siguran da će vidjeti ostatak. Na njezinim računima, kažu, novca nema i ne posjeduje nikakvu imovinu s koje bi se itko od oštećenih mogao naplatiti. Tako da zadužnice koje im je potpisala, zapravo i ne vrijede.

“Ja se čak ni ne nadam povratu novaca, samo želim da joj se stane na kraj i da više ne vara ljude”, rekao je Boris.

“Želim da dobije što zaslužuje i da ju se napokon raskrinka”, rekao je Alen.

Ponekad se nešto čini predobrim da bi bilo istinito. Tada to najčešće i jest tako. Bilo da je riječ o poslu ili ljubavi. U ovom slučaju, oboje.  Jer u ovakvim pričama ne strada samo srce već i novčanik i živci, ali i što je najgore, vjera u ljude.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo