porezne prevare / Otkrili čak 70 milijuna dokumenata: 'Football Leaks se odnosi i na imena poznata domaćoj javnosti'

Ružne činjenice o lijepoj ligi - Football Leaks zasada je najveće curenje podataka u povijesti

5.11.2018.
19:35
VOYO logo

Samo na stotinjak metara zračne udaljenosti od redakcije tjednika Nacional, Dinamov je stadion. Tamo više formalno ne stoluje Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa, ali Berislav Jelinić otkriva da su među milijunima dokumenata kojima raspolaže projekt Football Leaks domaćoj javnosti poznata imena. 

"Mi smo otkrili u tom fundusu od 70 mil. dokumenata neke dokumente, interne prepiske, koje su vezane uz pojedince s ovih prostora. Jako poznate ljude, u hrvatskom i u regionalnom prostoru. Ti su ljudi suočeni s raznim problemima ili su u čistom kriminalu", kazao je Jelinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pitanju milijarde eura

Već osam mjeseci u svom računalu drži kriptirane dokumente koje dijeli s više najuglednijih europskih redakcija. "Postoji jedan informatički sustav koji štiti de facto bazu podataka od hakiranja, od onoga da se to na neki način uništi. Postoji jako puno zainteresiranih strana.

Vidite po ovim prvim pričama radi se o kremi svjetskog nogometa. Tu su milijarde eura u pitanju koje za njih nisu uopće sporne da potroše, kako u nogometu tako i milijuni eura da bi se osujetile  ovakve istraživačke priče koje potkopavaju temelje onog lošeg, trulog što oni rade i u što oni pretvaraju taj nogomet", kazao je Jelinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku kada smo razgovorali, nije mogao otkriti više detalja o dokumentima kojima raspolaže. "Ja bi često na lakat progovorio o nekim temama koje imamo na stolu šest mjeseci, ali ih čuvaš. Čuvaš integritet tog projekta", kazao je.

Mamića čeka doživotna zabrana nogometnim aktivnostima

U istraživačkom timu sudjelovao je Blaž Zgaga, slovenski novinar koji je u svojoj karijeri otkivao brojne afere. Javio nam se telefonom iz Ljubljene te kazao da se radi o organizaciji koja je, kako se navodi, pokrenula preliminarni postupak koji bi za Mamića i Vrbanovića mogao rezultirati doživotnom zabranom nogometnih aktivnostima.

Zgaga surađuje u projektu Football Leaks već nekoliko godina. Prije točno dvije godine za RTL je najavio detalje prvih otkrića. Posljedice tih otkrića danas su poznate. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegavanje plaćanja poreza

"Da podsjetim, Luka Modrić je platio više od milijun eura kazne odnosno razlike neplaćenog poreza i dobio uvjetnu zatvorsku kaznu. Međutim nije Luka Modrić jedini, tu su Cristiano Ronaldo, sva svjetska krema, dakle vodeći top menadžeri iz  nogometnih krugova. Svi se oni ponašaju na jedan indikativan način koji ima jednu za njih pod navodnicima plemenitu svrhu, izbjeći plaćanja poreza gdje ga ne trebaš plaćati", tvrdi Jelinić.

Međutim to kako su se oni posložili da to rade izgleda da nije baš najpametnije i izgleda da nije baš u suglasju sa zakonom. Nakraju dana svi oni ponizno došeću do poreznih organa tih zemalja i nakraju plate porez i sretni su da ne idu u zatvor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od najvećih otkrića u prvim danima Football leaksa su dokumenti koji pokazuju da je tajna skupina najbogatijih klubova mjesecima radila na uspostavi privatne elitne lige. U njima se, tvrde mediji u mreži EIK - Europskoj istraživačkoj suradnji, otkrivaju zašto su natjecanja postala tako predvidljiva i zašto lige – od Lige prvaka preko Bundeslige do talijanske Serie A – osvajaju uvijek iste momčadi. Superliga bila bi rezervirana samo za najveća imena europskog klubskog nogometa.

Prema podacima kojima raspolaže njemački tjednik Der Spiegel tajni je savez možda blizu cilja: prema povjerljivom razgovoru 16 najboljih klubova spremno je potpisti dokument kojim bi se Superliga aktivirala u sezoni 2021. FIFA je demantirala navode koje je objavio tjednik Der Spiegel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo