potraga istražuje što mi to jedemo / Pesticidi i tablete u jagodama: Odnijeli smo ih na analizu - Evo što kažu rezultati

Jedne smo kupili od OPG-a, druge od kooperanta na štandu, a treće u trgovačkom centru

4.6.2019.
19:44
VOYO logo

Mirisne crvene jagode. Da, očarale su mnoge kupce.  Tek nakon što su ih platili i pojeli shvatili su da su prevareni. Prazna košarica bez jagoda, a sve i dalje intenzivno miriše na jagode.

Znate zbog čega?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Male sitne bijele tablete na dnu pakiranja. Vijest je šokirala kupce, ali i poštene proizvođače i prodavače. Nama je bila povod da istražimo kakve jagode jedemo. Jedne smo kupili od OPG-a, druge od kooperanta na štandu, a treće u trgovačkom centru. Sve smo ih odnijeli na analizu. 

Kako je zakasnilo proljeće, tako su zakasnili i ovi njegovi prvi jestivi vjesnici. Ali to nije spriječilo neke domišljate trgovce da još u travnju prodaju tko zna što pod domaće. Istina, nisu baš mirisale, pa su se neki poslužili supstancama koje daju dodatan miris jagodama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam za GMO jagode"

"Pa to je bila priča to je teško i potvrditi ne možemo to potvrdit nikako", rekao je predsjednik Udruge proizvođača jagoda 'Jagodni prsten' Željko Varga.

A prodavač Željko ne zna o čemu govorimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuo sam za GMO jagode da su ovdje negdje bile, sjaje se ovo ono i tak", rekao je prodavač Zrinko Majdandžić.

O tabletama zbog čijeg mirisa su i kupili jagode, obavijestilo nas je nekoliko gledatelja. Nisu htjeli pred kamere, ali su nas uputili gdje da tražimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije istina sigurno, mi smo tu recimo organizirani i baš pazimo na to. Ne bi dozvolili našim članovima prodaju. A ovdje su uglavnom naši članovi ili udruga grada Zagreba koja isto ima na svoje članove dosta kontrolu", rekao je Željko.

Tablete su naši gledatelji pronašli prije otprilike dva tjedna. Taman kad su i krenule prve jagode. Odlučili smo provjeriti hoće li i nas u mjericama dočekati to mirisno nepoznato iznenađenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One su jedno od najtretiranijeg voća i povrća

Još ne znamo kriju li se i u kojim mjericama misteriozne tablete. Ali znamo da se u jagodama posve legalno kriju brojni pesticidi. One su jedno od najtretiranijeg voća i povrća. Jednostavno su preosjetljive na plijesni i brojne druge nametnike da bi do vas došle neprskane.

"Mislim da nema puno jer ove jagode ako ne prodate isti dan katastrofa, odmah trunu to je znak da da nisu špricane. U zadnjih par godina se pojavilo jako puno bioloških sredstava na tržištu koja su čak i jeftinija nego normalna sredstva tako da jako puno nas koristi biološka sredstva za tretiranje jagoda", rekao je Zrinko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvozne, uvjeravaju nas stručnjaci, ipak su više tretirane kako bi podnijele transport i trajale malo dulje. Upitali smo nekoliko kupaca što misle o špricanju jagoda.

"Pa eto perem ih jer su špricane i tako nekad ne znam šta bih vam rekla bojiš se normalno da da", rekla je Štefica iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa naravno, naravno evo trudim se oprati ih pa kako bude", rekla je Marina.

"Ali vidiš već koje su špricane, prepoznaš njih, svježe su stalno nema trule ni jedne", nadodala je Štefica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Perem ih u vodi i možda stavim malo sode bikarbone i to je to", rekla je Marina.

Mjericu smo kupili i u jednom trgovačkom centru. Iako nije bilo propisne deklaracije, uvjeravaju nas da su vrgoračke. Uvoznih više nema. No, prije nego što ih odnesemo na analizu, tražimo tajanstvene tablete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnijeli smo tri mjerice jagoda u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, on je referentni laboratorij za ispitivanje jagoda. Označavamo tri donesena uzorka.

Jedan je s OPG-a iz okolice Zagreba. Jedan sa štanda na kojem tvrde da prodaju samo vrgoračke i jedan iz trgovačkog centra, bez deklaracije, ali s usmenom potvrdom da su također vrgoračke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To ne smije biti, to je protuzakonito"

"Znači napravit ćemo kompletnu analizu pesticida na nešto više od 400 aktivnih supstanci", rekla je dr.sc. Jasna Bošnir, Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr.Andrija Štampar'.

Pitanje je bi li tablete o kojima svi pričaju proglasili zdravstveno ispravnim. Doktorica Bošnir kaže s tako nečim još se nije susrela i voljela bi da ju je mogla analizirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam uopće vidjelu neku recimo sad aromu jagode da je tabletizirana, to mi je jako čudno ili je možda tableta da povuče vlagu možda. To ne smije to biti, to je protuzakonito. Ne smije to je strana primjesa unutra", rekla je Jasna.

Martina i Antonio najveći su proizvođači jagoda u okolici Zagreba. 37 plastenika, 70 tisuća jagoda i ni jedne tablete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam u udruzi zagrebački prsten znači Jagodni prsten i na sastanku su ljudi onako u toku razgovora rekli da je netko u Klaićevoj ulici imao tu neku tableticu koja je imala miris jagode", rekla je uzgajivačica Martina Grubiša.

"A uvoznici rade svašta, bore se i deklaracije uzimaju od svakakve. Imate puno i po Zagrebu prodavača, preprodavača jagoda koji se bore da je neretvanska da je ovakva, onakva, a nemaju veze s tim", rekao je uzgajivač Antonio Grubiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se špricanja tiče, kažu, da – ima i toga. Ali samo u propisanim granicama.

"Prije nego što krene sadnica u plod kad je ona u cvatu to se šprica. Možete ih ubrati i pojesti bez da ih perete. Dok je plod ne smiju se tretirati", objasnila je Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od njihovih berača jagode su brali i na nekim europskim farma. Kod njih je, kažu, malo drukčije. 

Koliko su prskane jagode koje smo kupili?

"Vani na žalost kad ih poberu znači u tim kašetama oni ih špricaju. I naravno ide dalje", rekla je Martina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovi su rezultati naših uzoraka. Koliko su prskane jagode koje smo kupili?

Znači, rezultati su sljedeći. Najmanje pesticida, samo tri pronađeno je u jagodama jednog OPG-a iz okolice Zagreba. Dva više otkrivena su u vrgoračkima sa štanda, a čak osam u vrgoračkima iz trgovačkog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica je da su sve dobivene vrijednosti svih pesticida manje od najveće dozvoljene količine što uvjetuje onda da proizvod može biti na tržištu. Jest da su neki u većem broju pesticidnih sredstava korištene druge su nešto manje, ali u principu jesu", rekla je dr. Bošnir.

Do sad su, kaže, znali pronaći do deset pesticida. Tako da ove s osam koje smo danas pronašli i nisu baš malo.

"Može jagoda imati kao što su Amerikanci našli i 20 pesticida unutra da su one zdravstveno ispravne, a može biti samo jedan ako je najveća dozvoljena količina jednog više nego što je to propisano proglašavaju se zdravstveno neispravnim", objasnila je dr. Bošnir.

Ove godine takav slučaj još nisu imali. Ali mnogi proizvodi još uvijek uopće nisu testirani. Naime, zbog spajanja svih inspekcija u jednu, Inspektorat se, doznajemo, od Nove godine još nije organizirao. Zato sva testiranja znatno kasne.

Da, tretirane su i da, riječ je o dopuštenim količinama

"Mjerica je sigurna je s obzirom na količine, na kraju krajeva svi mi kupujemo jagode, ja isto kupujem jagode ne znam koliko pesticida u toj mjerici ima, ali vjerujem sustavu da sustav sigurnosti hrane u našoj državi je uspostavljen i da je na visokoj razini", rekla je dr. Bošnir.

Mit o zagađenim jagodama nismo ni srušili ni potvrdili. Da, tretirane su i da riječ je o dopuštenim količinama. Da, ima poštenih uzgajivača i prodavača. I da, ima i onih koji će se služiti svakakvim trikovima i prevarama da vam izvuku novac. Ali, za to nisu krive ni jagode ni pesticidi već ljudi, ta posebna kategorija lako kvarljive robe.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo