NATJEČAJ PO MJERI / Potraga donosi kako se za HDZ-ovog vječnog ravnatelja Lučke uprave krojio natječaj u Novalji: 'Ja vam tvrdim da nije namješten'

Image
Foto: RTL

Na natječajima tražili uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak, pa prestali tražiti kad ga vječni ravnatelj zbog kaznenog progona više nije mogao dobiti

2.2.2022.
20:00
RTL
VOYO logo

Znamo da su natječaji za dobro plaćene pozicije u javnim ustanovama često farsa, Potraga donosi upravo jednu takvu priču.

Na čelu Lučke uprave u Novalji Igor Vidas je već dulje od dva desetljeća. Uredno se za tu poziciju tražilo uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak. To uvjerenje se prestalo tražiti baš onda kad ga Vidas više nije mogao dobiti jer je prvo uhićen, a potom i nepravomoćno osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti u istoj toj Upravi u kojoj je nedavno ponovno izabran. Pisalo je da je obilato jeo i pio na državni račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije je bila revizija, onda je na osnovu revizije došla porezna. I poslije je bilo problema sa DORH-om. A tamo piše, ja bih volio da se informirate, taj postupak je u tijeku nisam ništa pravomoćno osuđen, ali uglavnom pisalo je da radi American kartice i ovi kako se zove reprezentacije", kazao je Vidas za Potragu.

"To je period od četiri godine. Najprije su rekli da je 800, pa 600, pa 400, pa je došlo 100, na kraju presuda na 6 i po tisuća kuna za neki računi koje ja nisam mogao naći", kaže te tvrdi da nije uzimao novac od Lučke kapetanije za osobne troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bio, tvrdi, trošak reprezentacije. I kriv je, kaže, samo zbog jedne stvari. 

"Recimo ako imate reprezentaciju 20 tisuća kn, a potrošite 40 evo tu je onda ide razlika firma vam mora platiti porez i to ide vama. Dakle, jedan rebalans napravit sa upravnim vijeće do svega toga ne bi bilo došlo. Ja to nisam znal i nisam napravil. Mislil san ako ne kradem da mi se ne može ništa dogoditi, da sam čist", kazao je Vidas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon istrage Državno odvjetništvo tvrdilo je da si je ravnatelj pribavio imovinsku korist u vrijednosti od oko 250 tisuća kuna. Prvostupanjski sud prihvatio je tek nešto više od pet tisuća kuna i osudio ga nepravomoćno na šest mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.   

Svoj posao u Lučkoj kapetaniji radi sve ove godine dok čeka odluku drugostupanjskog suda, u njegovu slučaju to je Vrhovni sud, koji punih pet godina nije odlučio hoće li kaznu poništiti, potvrditi je ili možda povećati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidas je, naime, HDZ-ovac, baš kao i većina u Upravnom vijeću koje ga je odabralo. Trojica su članovi HDZ-a, jedan HSS-a bez kojeg HDZ u Novalji ne bi imao većinu u Gradskom vijeću. I nitko od njih, a svi su bili spremni govoriti, u svemu ne vidi nikakav problem. Osim župana koji, dok ga nismo obavijestili, o svemu nije imao pojma.

Više pogledajte u prilogu Marijane Čikić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo