Potraga otkriva / Nove nelogičnosti u istrazi o smrti međimurskog policajca: likvidiran je jer je stao na žulj moćnijima od sebe?

Nakon četiri godine otac je na oranici gdje je pronađeno tijelo njegovog sina Dine Molnara pronašao njegov mobitel. Skriva li tajnu, odlučio je provjeriti sam jer ne vjeruje DORH-u, kao što ni danas ne vjeruje da se Dino ubio već da je likvidiran jer je stao na žulj moćnijima od sebe.

12.6.2017.
19:19
VOYO logo

Kada mu je 21. siječnja 2013. javljeno da je njegov sin Dino Molnar, policajac Policijske uprave međimurske, pronađen mrtav na stražnjem sjedalu auta, njegov otac Josip Molnar nije povjerovao da je počinio samoubojstvo. Činjenice koje je kasnije otkrivao samo su ga učvrstile u tom uvjerenju - od toga da obdukcija nije obavljena zbog štednje, da je uoči smrti Dino vrhu MUP-a prijavio kolege zbog korupcije i da su neki od njih disciplinski kažnjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao vrhunaravni dokaz traljavosti istrage, otac navodi Dinin mobitel koji je pronašao prije 15-ak dana nedaleko mjesta očevida. Mobitel nije predao ni DORH-u ni policiji jer im ne vjeruje, baš kao ni sudstvu zbog čega se obratio sudu u  Strassbourgu.

Nekoliko desetaka metara dalje od mjesta na kojem je prije više od 4 godine mrtav pronađen policajac Dino Molnar iz Novakovaca, njegov otac Josip prošli je tjedan sasvim slučajno pronašao mobitel. Josip mobitel nije odnio u policiju već je sam pokušao utvrditi mogu li se iz njega izvući podaci. Razlog je to što i dalje ne vjeruje da je njegov sin počinio samoubojstvo na stražnjem sjedalu auta kako je to utvrdila policija. Zbog dokaza auto još čuva u garaži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otac tvrdi da je tri tjedna prije navodnog samoubojstva Dino Molnar kolege iz postaje optužio za korupciju i nesavjesno obavljanje posla. Zato se nada da mobitel skriva dio odgovora je li njegov sin zapravo ubijen.

On je po zakonu radio, a po zakonu u ovoj državi ne smiješ raditi. Te tajkune, bogatune ne smijete zaustaviti - samo sirotinju, male, i njega je to mučilo.", rekao je Dinin otac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijavi koju je na Badnjak 2012. poslao tadašnjem ministru policije Ranku Ostojiću, USKOK-u i unutarnjoj kontroli MUP-a, Dino je detaljno opisao sporne situacije kojima je svjedOčio, pa tako i onu u kojoj ga se proziva jer je pitao zašto su mu prekršajne naloge promijenili u upozorenja.

"Došao sam u postaju prometne policije Čakovec gdje sam išao na razgovor kod vođe sektora Kristijana Mlinarića koji mi je rekao "delav budeš kak ti ja bum rekel". Ja sam se nasmijao i rekao da ću raditi po zakonu na što mi je on rekao 'nebudeš onda dugo pri nama'", stoji u prijavi Dine Molnara od 24.12.2012. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dino u prijavi navodi i kako su uskoro na njega počeli raditi pritisak da ne 'talasa', o čemu se po vjerio prijateljici Lauri.

"Ovi drugi su bili tamo već 20, 30 godina razočarani u sustav i vjerojatno potaknuti od vlastite moći njima je on smetao: 'Zašto bi nama sad neki dječak od 25 godina nama koji smo iskusni, koji smo svašta prošli, zašto bi nas učio zakonima i kako raditi?'", rekla je Dinina prijateljica Laura Špilek

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Dino je nastavio po svom pa je tako u dvije prilike tijekom prometne ophodnje zaustavio sinove lokalnih bogataša, što je rezultiralo ljutnjom njegovih nadređenih.

"Obratio nam se Darko Dragičević koji je rekao kako poslovi kriminalističke policije nisu kazne te da mi nije trebalo to što sam napisao kaznu... i neka znam da je "Promming" dao jako puno novca za PU međimursku, ali sve kroz papire, te da je registrirani donator MUP-u.", također stoji u Dininoj prijavi. Dino dalje navodi kako ga sve više kolega izbjegava jer se Usudi pisati kazne, zbog čega dobiva prijetnje. Njegov otac zato i danas smatra da je njegovo samoubojstvo ipak bilo - ubojstvo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To me muči do amena, noćima ne spavam zbog toga, imaš dokaze, a ništa ne možeš. Svi štite jedan drugoga. A koliko će još to ja ne znam.", govori otac.

Laura Špilek upozorava da istraga od početka nije bila neovisna. "Na mjesto očevida su došli operativci onih šefova koje je Dino tri tjedna prije prijavio za mito i korupciju, tako da mislim da je sam početak već bio šlampav", govori Laura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sitnih detalja i nelogičnosti je doista bilo pregršt. Jedna od njih je i kako je uopće Dino Molnar došao do mjesta samoubojstva jer je taj dan napadalo gotovo 40 centimetara snijega, a on je pronađen na šumskom putu.

"On je naprijed na golfu trojci imao spoilera dosta nisko. Guraš toga snijega 50, 100 metara, napamet govorim, i ne možeš nikud nikam." Na upit kako je policija došla na očevid, kaže kako je policija došla land roverom i zapela u snijegu i blatu. Dodatnu sumnju u samoubojstvo, za obitelj i prijatelje bacaju i tragovi većeg vozila. Prijateljica Laura tvrdi kako su to tragovi koji su išli do automobila te da nije bilo onih iza auta, što znači da je netko došao traktorom i onda se morao vratiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji su zaključili da je riječ o traktorima lovaca i da tu nije ništa sumnjivo, iako postoje naznake da je auto možda pomican, što potvrđuje i odvjetnik obitelji Molnar.

"Na vozilu nije pronađena prednja kuka za vuču iako je postajala. Prema nalazu kasnije vještaka je bila pukla.", rekao je odvjetnik Zoran Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nelogičnosti tu ne prestaju.

Vadeći policijsku uniformu iz vreće, otac pokazuje tragove krvi i tvrdi da bi prema njemu tu trebalo biti puno više krvi nego što je. Ocu je sumnjivo i što je službena jakna kemijski očišćena. Uz to, policija nije mogla obaviti ni parafinski test na prisutnost barutnih čestica na Dininim rukama, navodno zbog vlage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je smiješno jer je on u vozilu. On je bio u vozilu, znači zatvorenom prostoru. To jednostavno ne stoji da nisu mogli pronaći ni tragove baruta.", tvrdi odvjetnik Novaković.

Istražitelji nisu čak pronašli ni ispaljeni metak. Čahura je bila na podu auta, a to što je u spremniku od 16 metaka sljedeći, koji je trebao po automatizmu biti ubačen u cijev, bio zaglavljen, za sudskog vještaka Vojina Maštruka proizvodi nove sumnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takav nalaz je povezan sa slučajevima otimanja oko vatrenog oružja često. Ili jedna osoba drži pištolj, a druga osoba zgrabi svojim šakama pištolj i pokušava se obraniti i pritom prilikom opaljenja dolazi do jednog anomalnog funckioniranja pištolja, a posljedica toga je zaglavljivanje metka.", tvrdi sudski vještak za balistiku Vojin Maštruko

Najveću sumnju u regularnost istrage izaziva odluka županijskog državnog odvjetnika da se ne napravi obdukcija. Jedno od objašnjenja do kojih je uspio doći Josip bilo je da se tada štedjelo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo novaca? 2800 kuna? To sam pitao u Čakovcu patologa koji je delal to. Nije bilo novaca?", govori Dinin otac.

Međutim, u roku od dva tjedna u Hrvatskoj su se dogodila još dva samoubojstva policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I za njih je bilo obdukcije - za našeg Dinu nije bilo.", kaže prijateljica Laura.

Iz PU međimurske pravdaju se činjenicom da za obdukcijom nije ni bilo potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obdukcija nije napravljena iz tog razloga što ništa nije ukazivalo da bi se u tom konkretnom slučaju dogodila neka nasilna smrt u smislu kaznenog djela.", rekao je Radovan Gačal, glasnogovornik PU međimurske. 

No, obitelj tvrdi da su bez obdukcije nepovratno uništeni i tragovi koji su mogli ukazati je li riječ o ubojstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva ubojstva se rade prvenstveno na način da se fizička volja osobe slomi, najčešće da se omami. Znači ostaje tragova. Ako se upotrijebi fizička sila da se osoba onesposobi moraju se pojavit masnice - znači plavice - koje se pojavljuju isti dan ili drugi dan nego tek nakon nekoliko dana. Znači sve se to utvrđuje na obdukciji.", rekao je odvjetnik Novaković. 

Iz PU međimurske kažu da su na inzistiranje obitelji nekoliko puta napravili i dodatna vještačenja i istrage, ali rezultat je uvijek bio isti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U principu su uvijek davale iste odgovore i u tom dijelu je nepobitno utvrđeno da se radi o samoubojstvu.", rekao je Gačal. 

Zbog svega je proveden i inspekcijski nadzor kako bi se prOvjerili Dinini navodi u prijavi."Njime je utvrđeno da je veći dio tih pritužbi neutemeljen. Određeni manji propusti utvrđeni su uz metodologiju rada i zbog toga je nekolicina policijskih službenika disciplinski, odnosno stegovno odgovarala", dodaje Gačal. 

No, jedan od Dininih bivših nadređenih kojeg je prozvao u prijavi vrhu MUP-a tvrdi da je ono što je njemu Dino prigovarao dopušteno - i promjena kazne iz prekršaja u upozorenje, kao i primanje donacija.

"I točno postoji procedura kako se to radi. I jedno njegovo razmišljanje, konstatacija s terena je jedna stvar, a konstatacija što je utemeljeno na zakonu je sasvim druga stvar. Takve stvari nisu zlouporabe.", rekao je Darko Dragičević, bivši načelnik odjela kriminalističke policije PU međimurske. Kaže i da je Dino jednog vozača kaznio s 20 tisuća kuna zbog neregistriranog četverocikla, dok je drugog isključio iz prometa desetak metara od kuće zbog neispravnog svjetla. Stoga misli da njegove optužbe nisu imale veze s pravim policijskim poslom.

"Ako danas govorimo u tom kontekstu da je netko iz onih njegovih dnevnika mu govorio kako raditi policijski posao to je istina - govorili smo mu kako raditi policijski posao.", tvrdi Dragičević.  

Dinini bližnji u tu verziju događaja ne vjeruju. 

"Dino je bio psihički najstabilnija osoba koju sam ikada srela, dakle čvrst, muškarac i pol, zaista pravi policajac. Ponosio se svojim poslom i neustrašivao išao kamo god je trebalo.", kaže prijateljica Laura Špilek. 

Otac stoga pravdu sada traži na Europskom sudu za ljudska prava. "Sudstvo ne valja tu, ništa ne funkcionira, ništa. Bili smo posvuda dok je gospođa još bila živa... uopće nas nisu htjeli primiti na razgovor.", tvrdi Josip Molnar.

Slučaj Dine Molnara nije jedini u kojem se pokazala aljkavost međimurske policije kada su u pitanju očevidi. Možda je još gori primjer smrti Zorana Vuka koji je nekoliko mjeseci kasnije iste 2013. pronađen mrtav uz nogometno igralište.

"Dan danas ne znamo što se baš desilo. Otišli su na humanitarni koncert, vratio se u lijesu. Jedino kaj je bilo - nije rađen uviđaj, nije rađena obdukcija.", rekla je Zoranova majka Vesna Vuk

Zoran Novaković je i odvjetnik obitelji Vuk koja je slučaj također poslala i na Europski sud za ljudska prava.

"U slučaju Zorana Vuka se čak ne zna niti tko ga je pronašao. Policajci utvrđuju da su ga našli u ležećem položaju. Mrtvozornik koji dolazi nakon policajaca utvrđuje da se osoba objesila o remen ručne torbice za stup ograde visok 138 centimetara, a da o tom nema nikakvog traga materijalnoga.", kaže odvjetnik Novaković. 

No, Europski sud prije nekoliko dana odbio je razmatrati slučaj, a odluku o slučaju Molnar trebao bi donijeti ove godine.

"Ja se nadam da će nam Strasbourg nešto pomoći u tome, a šta - ne znam. Mogu stiskat vladu zašto nije bila obdukcija.", kaže Dinin otac.

No čak i da Sud utvrdi da je istraga bila nedjelotvorna i pristrana te naredi obdukciju, upitno je bi li ona nakon toliko godina ponudila nove odgovore. Odgovore koji, da su dani na vrijeme, možda ne bi doveli pod sumnju cijelu policijsku upravu i uništili živote nekoliko obitelji.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo