MILANOVIĆ ISKORISTIO PRILIKU / Potraga donosi priču 'iznutra': Tko je tijekom izbora podmetao Kolindi Grabar-Kitarović?

Uoči inauguracije Potraga s insajderima iz oba stožera rekonstruira ključne trenutke predsjedničkih izbora

17.2.2020.
20:40
VOYO logo

U ljeto Knin, pri kraju kampanje Osijek, između pjevanje na rođendanskoj proslavi Milana Bandića - dug je popis nastupa koji su za Kolindu Grabar-Kitarović bili političko samoubojstvo.

''A ako su osuđeni, onda ću gospodinu Bandiću u zatvor nositi kolače ili što je već dopušteno'', rekla je Grabar-Kitarović.

''Svi znamo da je bilo nekih neprimjerenih izjava poput one u Osijeku'', kazao je Ivan Penava.

''Tvrdim da se to može jer već imam dogovore s nekim državama, da nam Hrvati odu na obuku negdje drugdje i da se vrate u Hrvatsku, da rade preko interneta u nekoj drugoj državi, a u Hrvatskoj zarađuju osam tisućaeura. Zamislite što to znači za naše mlade!'', izjavila je Grabar-Kitarović.

''Nije mi bilo drago to gledati i vidjeti da stvari koje radimo i dogovaramo ne prate nastup. Nastup ne prate te stvari'', rekao je Ivan Anušić.

''To je već bio kraj kampanje 19. prosinca ujutro, kad krenete u kampanju, u 10 sati prvi skup, u 12 drugi, u 14 sati treći, u 16 četvrti i imate u 18 sati najbitniji, u Osijeku, dolazite do trenutka kad nemate energije ni koncentracije kako treba, ja ću to tako objasniti'', rekao je Anušić.

''I ne želim čuti za lijenost!'', izjavila je Grabar-Kitarović.

''Gospođa Grabar-Kitarović govori opasne stvari'', izjavio je kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović.

Kampanja je sličila na loštalent šou kojeg se danas nitko u HDZ-u ne želi ni prisjetiti. Puno se pjevalo, danas malo tko o tome želi iz te stranke govoriti.

''HDZ nije bio u formi u kojoj je trebao biti'', rekao je Penava.

''Ona je imala jednu poruku 'Jer Hrvatska zna', za koju nisam siguran da išta govori. Što Hrvatska zna?'', rekao je Boris Malešević.

''Kampanje se vode na temama od kojih se može skuhati juha, a ona je ponudila zastavu, od zastave se ne može skuhati juha'', nadodao je Malašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Infrastruktura s kojom su se sudarili... Pogotovo onog kandidata iz našeg bazena i ono što je kao infrastrukturu imao SDP... Dobro je da smo uspjeli odraditi drugi krug'', rekao je Anušić.

U drugi se krug Grabar-Kitarović tijesno provukla.

''Njihov ulazak u drugi krug... ne bih volio biti na njihovu mjestu. Oni su u problemu, rezultat nije dovoljno dobar, to nije dovoljno dobra situacija za ulazak u drugi krug. Ne vidim što su mogli napraviti bolje, oni su pogriješili s predstavom da dovode nove ljude, u dva tjedna ne mogu se tako stvari mijenjati. Ne ide to tako'', rekao je Ivan Račan.

U ta dva tjedna dominirale su debate. Kolinda Grabar-Kitarović je u drugom krugu nastupila u sučeljavanjima bolje nego što se očekivalo da ona to može.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojam su pokvarili savjetnica koja traži prekid debate na RTL-u, pa verbalni ispad savjetnika Mađara.

''Da li je slučajno ili planirano, nisam mogao vjerovati da se to moglo dogoditi! Krenuo sam da ne prijeđe u nešto više, ali već je bilo kasno, otišlo je u smjeru dalje. Povukao sam se, nisam htio dolijevati ulje na vatru'', rekao je Anušić.

''Prvo što sam otvorio, bile su slike gužve u Bosni i Hercegovini. I meni je bilo jasno da je Kolinda izgubila izbore u 12 sati popodne'', nadodao je Anušić.

Bivša predsjednica, poznato je, zatražit će Ured bivše predsjednice. Njezina je ideja da bude u Visokoj ulici, upravo tamo gdje je na početku mandata najavljivala da će imati Ured.

''Koliko mi kao zemlja koristimo eventualno bivše predsjednike? Neke zemlje ih koriste kao svoje izaslanike pa je normalno da imaju svoju logistiku. Ali ako se to svodi na neke privatne poslove, pa sad imam ured, onda nema nikakvog opravdanja. Pitanje kako se mi kao država odnosimo prema bivšim predsjednicima i ima li netko svoju ulogu u sustavu'', rekao je Orsat Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već samom inauguracijom Milanović je uzbunio duhove.

''Svi bi oni na takvu svečanu inauguraciju pa tu medijsku pompu, to osamljeno mjesto u šumi na Pantovčaku, imaju osjećaj da su bitniji nego što jesu i da imaju veće ovlasti nego što imaju. Zoran nema taj osjećaj, zato mislim da ga neće ponijeti sve to skupa'', rekao je Malašević.

Milanović je najavljivao da će biti dobar partner premijeru.

''Imali ste onda 2015. nekakve poteze tada izabrane predsjednice koji nisu bili ustavni niti prijateljski. To je nešto što sigurno utječe na osobu, s druge strane, da se sutra ne ponaša na takav način za koji je tada smatrala da nije ispravno'', rekao je voditelj Ureda izabranog predsjednika Orsat Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključna su imena Milanovićeva tima poznata. Peti se predsjednik popeo na Pantovčak.

''Ako su te stvari točne, da je lijen čovjek, da dolazi u 10 sati pa ide u restoran, ako je to točno, onda je došao na najbolji mogući posao na svijetu! Ali, nekako ga takvog ne poznajem'', tvrdi Ivan Račan.

Kakva će biti politička ostavština predsjednika Milanovića? Kako će izgledati Hrvatska nakon njegovih pet godina? Kao što je rekla njegova prethodnica - svjedočit će povijest.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo