SVI STREPE OD AFRIČKE SVINJSKE KUGE / Potraga donosi priču o vlasniku farme koji krši baš sva pravila: Na užas stručnjaka, pušta svinje da trče gdje god ih volja

Image
Foto: RTL

Farmeri sa strepnjom osluškuju vijesti o afričkoj svinjskoj kugi koja je sad došla do gotovo svih naših susjednih zemalja

7.4.2021.
20:00
RTL
VOYO logo

Farmeri sa strepnjom osluškuju vijesti o afričkoj svinjskoj kugi koja je sad došla do gotovo svih naših susjednih zemalja. A Potraga donosi priču o vlasniku farme koji krši baš sva pravila.

Tko god drži svinje, zna kako su propisi rigorozni kao nikad dosad zbog bolesti koja svugdje gdje se pojavi izaziva pomor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vlasnik farme kod Nove Gradiške ponaša se kao da se ništa od toga njega ne tiče. Pušta svinje da trče gdje god ih volja, na užas stručnjaka koji uzalud upozoravaju kako može uzrokovati katastrofu ne samo sebi, već i mnogima oko sebe. Ne samo da ignorira apele i sudske presude, već vrijeđa i prijeti. 

Zlatko Burkovac voditelj je lovišta. Lovočuvari svakodnevno obavljaju obilazak. Zaduženi su za mir u lovištu. A ovdje pored Novske već dugo nešto nije u redu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu su domaće svinje u slobodnom ispustu", kaže voditelj lovišta Grede Kamare Zlatko Burkovac. 

A ne bi trebale biti. Slobodno pašarenje i žirenje koje je nekad u Lonjskom polju bilo dozvoljeno više nije. Da bi bile vani, svinje moraju biti ograđene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidite da je to niska žica i bez problema tu svinja prođe. I to nije samo tu. Takvih rupa ima puno. Mi smo prijavljivali u sklopu naredbe. Imali smo više inspekcijskih nadzora nas lovaca. I to svu sve slikali, ali ništa nije poduzeto", kaže Burkovac. 

Zašto nije, pitali smo dan ranije vlasnika ovog gospodarstva.  "Neću uopće razgovarati. Dosta mi je svega i ove države i tih propalica", kazao je vlasnik farme očito neraspoložen za razgovor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći dan susrećemo ga na terenu, a ponovno nije želio s nama razgovarati

Cijelu priču Sanje Čatipović pogledajte u prilogu: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo