DOBAR POSAO U NOVALJI / Potraga donosi: Vodi gradsko Vijeće, ali i Povjerenstvo za projekte na kojima rade ona i njen suprug. Grade i bez građevinske dozvole...

Novaljskog gradonačelnika Antu Dabu optužuje oporba i dio građana

17.12.2020.
20:00
VOYO logo

Da političari u manjim sredinama često pomiješaju privatne i javne interese nije novost, no neki nas primjeri uvijek iznova iznenade, poput onog iz grada Novalje. Tamošnja predsjednica Gradskog vijeća, arhitektica Vesna Šonje Allena – ujedno je i predsjednica gradskog Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti projekata.

A to Povjerenstvo često odlučuje upravo o njezinim projektima na kojima radi i sa suprugom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stvar bude bolja, na dan kad su dobili pravomoćnu dozvolu za jedan objekt – on je već  bio pod krovom. Kako se radi u Novalji i vidi li gradonačelnik u tome ikakav problem – u priči Ivana Žade.

Izgradnja bez građevinskih dozvola, pogodovanje prijateljima, političkim istomišljenicima i interesnim skupinama, guranje projekata suprotno interesima grada i građana... Za sve navedeno novaljskog gradonačelnika Antu Dabu optužuje oporba i dio građana. Među njima i Nikola Škunca. Umirovljeni general Hrvatske vojske vratio se na djedovinu prije sedam godina i osnovao OPG. Podigao je nasade smilja i suvremenu destileriju, a u posao je uključena cijela obitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Cijena obnove zgrada nakon potresa /

Troškovnik za obnovu Zagreba: Žuta naljepnica 2,5 milijuna, crvena i do tri milijuna kuna

Image
Cijena obnove zgrada nakon potresa /

Troškovnik za obnovu Zagreba: Žuta naljepnica 2,5 milijuna, crvena i do tri milijuna kuna

"Svatko od vijećnika s njegove nezavisne liste je u sukobu interesa s proračunom grada. Jedan radi vodu, drugi radi struju, treći crta. Po njegovim nacrtima se odvijaju projekti. Interesantno, u mom jednom projektu za preradu ja sam čekao dvadeset mjeseci, imam dokumente, prethodnu suglasnost koja se daje u roku od mjesec dana. Ili se odbija ili daje. Dva natječajna ciklusa su prošla da bih ja mogao krenuti sa svojim projektom. Dakle on je meni zamrznuo aktivnosti, i ne samo meni, takvih ima puno", poručio je poduzetnik Škunca.

Dok, kako tvrdi gospodin Škunca, jedni čekaju mjesecima, kada su u pitanju projekti najbližih gradonačelnikovih suradnika, sve se radi brzo i bez podmetanja nogu. Upravo su nam neke od takvih slučajeva opisali građani Novalje u pismu poslanom redakciji, a sve su potkrijepili dokumentima. Naime, predsjednica Gradskog vijeća Novalje, arhitektica Vesna Šonje Allena ujedno je i predsjednica Povjerenstva za ocjenu arhitektonske uspješnosti na području Novalje. Na sjednicama to tijelo odlučuje o brojnim projektima koje je sama projektirala ili je ona investitor ili njezin ured obavlja građevinski nadzor, a na nekim projektima građevinske radove izvodi građevinski obrt njezina supruga. Dok na druge prijedloge ima primjedbi i vraćaju se na doradu, njezini prolaze glatko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očiti sukob interesa"

"Veliki dio tih rješenja koji nisu u skladu s planom, dakle to su rubni i nisu usklađeni s UPU-om naselja Novalja. Dakle to je jedan prostor pogodovanja koji se manifestira, pa i ovaj hotel iza mene je jedan od tih primjera da je hotel sjeo na samu plažu što je nedopustivo. Nismo protiv hotela, protiv razvoja, ali treba poštivati krajolik, maritimski dio, plažu. Ja sam u više navrata na to ukazivao međutim i oni kažu da se ona izuzima u takvim glasovanjima. Mislim to su banalne priče i da to ne drži vodu i da je to očiti sukob interesa", rekao je Aleksij Škunca, gradski vijećnik.

"Pitanje je tu osobne odgovornosti političara koji se u nekom trenutku mora izuzeti. U svim formalnim postupcima, upravnom, kaznenom, sudskom, dakle bilo kojem postupku, parničnom. Imate odredbe o izuzeću kada ste s nekime u odnosu i kada o nečemu odlučujete. To bi trebalo biti u svim slučajevima prisutno", izjavio je Vedran Đulabić, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nepreciznom pisanom odgovoru koji nam je poslao gradonačelnik Dabo koji nije htio stati pred kameru istaknuto je da se gospođa Šonje Allena u slučajevima kada se odlučuje o njezinim projektima - izuzima. No da je uistinu tako, ističe profesor Đulabić, to bi trebalo pisati u zapisniku. Tako nešto u zapisniku gradskog Povjerenstva Novalje ne postoji. Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa tvrde da nisu nadležni za članove predstavničkih tijela, no objašnjavaju:

Vezano za eventualnu povezanost gradonačelnika s predsjednicom Gradskog vijeća, pojašnjavamo da Povjerenstvo u svojoj dosadašnjoj praksi političku povezanost nije smatralo interesnom povezanosti u smislu Zakona. Također napominjemo da je Povjerenstvo predložilo da se novim Zakonom o sprječavanju sukoba interesa propiše obveza za članove predstavničkih tijela u jedinicama lokalne i područne samouprave da su o poslovnim odnosima između poslovnih subjekata u njihovom vlasništvu ili u vlasništvu članova njihovih obitelji i jedinice u kojoj obnašaju dužnost, dužni obavijestiti Povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je zakon loš i da nedovoljno sprječava korupciju na lokalnoj razini slaže se i Vedran Đulabić, profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta u Zagrebu

Gradnja na plaži Babe

"Članovi predstavničkih tijela trebali bi biti pokriveni barem nekim dijelom Zakona o sukobu interesa. Ako ne baš imovinskim karticama s obzirom na broj lokalnih vijećnika, ali svakako onda da ova načela zakona koja se tiču obnašanja javne dužnosti bi se trebala odnositi na sve političke dužnosnike u zemlji bez obzira na kojoj se razini nalazili. Dakle ako ste vi izabrani političar, raspolažete, imate mogućnost da odlučujete o nekom javnom novcu onda biste trebali biti podložni Zakonu o sprječavanju sukoba interesa", poručio je Đulabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi primjer odlučivanja o vlastitim projektima odnosi se na gradnju na novaljskoj plaži Babe.

Upravo se na to mjesto odnosi jedna od spornih odluka. Predsjednica Gradskog vijeća i predsjednica Povjerenstva na ovome je mjestu zamislila, projektirala, investitor je, a njezin suprug će svojim građevinskim obrtom izgraditi beach bar. I naravno ta je odluka donesena bez ikakvih primjedbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U našem trećem primjeru iz pisma građana stoji da se na periferiji Novalje gradi vila s bazenom. Građevinski nadzor ponovno radi šefica gradskog Vijeća, a radove izvodi obrt AS njezina supruga. No zanimljivo kako je vila gotovo do kraja izgrađen bez građevinske dozvole, a građevinska inspekcija iz Gospića, iako su dobivali prijave, nije izlazila na teren. Gradonačelnik koji je 45 minuta jučerašnjeg aktualnog sata Gradskog vijeća posvetio mojoj malenkosti i Potrazi, a nije htio stati pred našu kameru, pročitao je sva pitanja koja sam mu uputio i dao odgovor.

"Jučer dolazi na gradilište inspektor da vidi i jučer je postala građevinska dozvola pravomoćna. Pogledajte koje insinuacije nama radu novinari koji blate grad, blate gradske institucije, gradonačelnika, gradsko Vijeće, odnosno predsjednicu, gradske službe, gradsko Povjerenstvo za arhitektonsku uspješnost", rekao je Dabo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino što je gradonačelnik istinito rekao jest činjenica da je građevinska inspekcija u ponedjeljak izašla i utvrdila da je građevinska dozvola baš taj dan postala pravomoćna. No zaboravio je spomenuti da se gradnja mjesecima odvijala bez građevinske dozvole, da građevinska inspekcija nije izlazila na teren. Također nije rekao da je u ovom nadzoru inspekcija podigla optužni prijedlog protiv odgovornih sukladno članku 106. Zakon o gradnji, a koji se odnosi na gradnju bez građevinske dozvole. A odgovornost za to je na Vesni Šonje Allena koja vrši nadzor projekta, na njezinom suprugu čiji obrt izvodi radove i naravno na investitoru.

"Ovaj slučaj pokazuje koliko postoji neka siva zona koja se teško nekada može riješiti jer vi propisima ne možete pokriti sve ono što može u životu doći. I tu onda ostaje samo svijest društva, mediji, lokalna javnost, građani. Dakle ta kritička svijest koja jednostavno neke stvari ne dopušta. A u nedostatku svega toga često se dogodi da je sve formalno čisto, ali mi kao građani jednostavno osjećamo i vidimo da tu nešto nije dobro i onda tu moramo imati i neke neformalne kanale da građani na izborima to kazne, ali teško je čekati od izbora do izbora četiri godine. Tu je vrlo važno civilno društvo. Lokali mediji, ne mogu sve popratiti državni, nacionalni. Lokalni bi to trebali otvarati, ali oni su vrlo često pod direktnom kontrolom lokalnih političara koji ih financiraju", izjavio je Đulabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radili su to i drugi

Pitali smo gradonačelnika i o činjenici da je njegov sin dobio građevinsku dozvolu u ožujku ove godine prema uvjetima iz 2018. kada je bila dozvoljena veća izgrađenost građevinske parcele. Gradonačelnik tvrdi radili su to i drugi.

"To nije povlaštena informacija. Svi su to znali, stotine je zahtjeva tada dano. No mi nismo sužavali to zbog naših ljudi koji grade svoje kuće, nego smo to radili zbog onih koji grade apartmane, prodaju ih i rentaju. Naša je cijela intencija bila da onemogućimo daljnju devastaciju da se prodaju i grade apartmani. Nama se grade vile, napravljeno je pet hotela. Napravljeno je preko 30 vila s bazenima", rekao je Dabo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva izjava gradonačelnika. Opet je zaboravio reći da upravo njegov sin na toj parceli ne gradi kućicu za život, već pet apartmana na čestici od 600 četvornih metara. Dakle sin može graditi apartmane, ostali ne. Oporbeni vijećnik Dabo ističe da su hoteli propala investicija i da zajednici ne donose ništa dobro.

"Međutim ti hoteli nisu donijeli nikakvu dobit građanima Novalje. Tamo ne rade građani Novalje, niti plasiraju svoje proizvode kod njih. Oni su jednostavno konkurencija malim iznajmljivačima. Dovođenjem ovakvih investitora koji uzimaju taj dio kolača mi domaći žitelji ostajemo bez prihoda i ne znamo kako će dalje u budućnosti biti", izjavio je Eugen Dabo, gradski vijećnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od hotela radi toliko loše da je već na prodaju. Građanima je trn u oku i projekt marine u gradskoj luci.

"Gradonačelnik koji u svim prostornim planovima gura nečije privatne interese na uštrb stanovnika naselja Novalja. I na referendumu 2016. su mu stanovnici rekli ne na referendumu. Ta marina bi se trebala nalaziti u središnjem dijelu i zauzimala bi i zauzela bi ovelik dio ovog slobodnog dijela kojim mogu ploviti veliki brodovi i dovelo bi u pitanje sposobnost Novalje da održi luku za javni promet. Formiranjem marine izgubilo bi se pedeset posto komunalnih vezova. Sada mu je odbijena lokacijska. Lučka uprava je reagirala štiteći svoje interese i svoje područje", rekao je Eugen Dabo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačni zakoni nisu dobri i otvaraju put korupciji na lokalnoj razini, a upravo nam se ta korupcija godinama spočitava.

"Vi imate primjera zemalja gdje nema propisa, ali imate standard da čim se tako nešto dogodi ljudi podnose ostavku. Već su poznati primjeri iz zapadnih zemalja, posebice skandinavskih gdje ministri i dužnosnici podnose ostavku iz banalnih razloga koji su kod nas smiješni. Recimo kada jedan dužnosnik odveze dijete u vrtić službenim autom, on odmah daje ostavku. Mi nismo sazreli kao društvo i zato su važne institucije", poručio je Đulabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni gradonačelniku Anti Dabi, a ni mnogim drugim lokalnim dužnosnicima ne pada na pamet dati ostavku kad donose u najmanju ruku dvojbene odluke. Oni rade upravo suprotno. Napadaju medije kako to radi i Ante Dabo koji je nazivao utjecajne ljude da me zovu ne bi li spriječio realizaciju ove priče. I sam me zvao pokušavajući diskreditirati moje izvore. Kako kaže profesor Đulabić - hitno treba mijenjati zakone i model na koji nam danas funkcionira lokalna uprava.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo