Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
TVRDI DA NIJE ZNAO

Potraga ekskluzivno otkriva: Glavni državni inspektor krši zakon, u imovinskoj kartici zatajio kvadrate!

Namjerno ili iz neznanja Andrija Mikulić imovinsku karticu dosad je netočno ispunio točno deset puta!

Danka Derifaj, Karla Vidović/ 28.10.2019. u 19:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zanimljiva je kuća Andrije Mikulića jer ako njega pitate, s okućnicom ima 180 četvornih metara. Naime, tako je upisao u svoju imovinsku karticu. No, kad pogledamo u zemljišne knjige, ta ista kuća s okućnicom zauzima površinu od čak 867 četvornih metara! Glavni državni inspektor u imovinsku karticu upisao je pogrešan podatak. Zatajio je 687 četvornih metara površine svoje nekretnine.

"Prije svega ja vam želim zahvaliti na vašem upozorenju pri mojem ispunjavanju imovinske kartice. Obzirom da ste me danas upozorili na moj nenamjerni propust, pokrenuo sam već sad postupak promjeneupisa kvadrature za nekretnine kao i ostale promjene koje sam dužan unijeti do kraja tekuće godine", rekao nam je glavni državni inspektor, HDZ-ovac Andrija Mikulić.

U prvom telefonskom razgovoru Mikulić je bio vidno zatečen pitanjem o kvadraturi svojih nekretnina, no nije nam dao dozvolu da taj razgovor prenesemo. Donosimo izjavesnimljene u drugom telefonskom razgovoru koje nam je ponudio kao jedinu opciju za izjavu. 

"Želim reći kako sam i prvi put kad sam ispunjavao imovinsku karticu jednostavno vodio se mišlju kako se pod prijavom nekretnine podrazumijeva isključivo nekretnina u smislu čvrstog objekta, njezina površina i vrijednost."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

No, čak niti 180 kvadrata koliko je upisao u imovinsku karticu nije točna površina njegove kuće u Malinskoj. Prema zemljišnom izvatku, jedan je objekt 154 te još jedan od 47 četvornih metara. Dakle, ni u jednom trenutku podatak od 180 četvornih metara, kako je Mikulić upisao u imovinskoj kartici - nema smisla.

"Potpuno je jasno da se mora navesti cjelokupna površina čestice na kojoj je kuća i da se daje vrijednost dvorišta i kuće zajedno. Dakle, cjelokupna površina i cjelokupna vrijednost nekretnine. To je bitno zato što imovinske kartice moraju biti točne", ističe NatašaNovaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Upravo se čita

Image
ZBOG SALMONELE

RTL na farmi koja će morati uništiti 150 tisuća kokoši: 'Ovo ne bih crnom đavlu poželio. Očito nekome smetam'

Andrija Mikulić od 2004. do danas radio je kao pomoćnik glavnog inspektora Državnog inspektorata, predsjedavao zagrebačkom Gradskom skupštinom i naposljetku prije šest mjeseci postao glavni državni inspektor. Sve nabrojene funkcije podliježu Zakonu o sprječavanju sukoba interesa i javnost ima pravo znati što točno Mikulić posjeduje.

"Dat ću sve od sebe, kao i u dosadašnjoj, dugogodišnjoj stručnoj karijeri, da što kvalitetnije obnašam ovu odgovornu dužnost i vodim Državni inspektorat", izjavio je u ožujku ove godine Mikulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Obećavši kvalitetu i odgovornost u trenutku prihvaćanjafunkcije glavnog državnog inspektora, Mikulić je po deseti put ispunio imovinsku karticu - netočno. Prvi put u siječnju 2016. u kartici je pobrojio sve nekretnine. Suvlasništvo nad dvjema kućama u Zagrebu i vlasništvo nad jednom u Malinskoj.

- Znači li to, budući da ste prijavili i dvije nekretnine u Zagrebu kojima ste u suvlasništvu, da ste samo upisali kuće, a ne i okućnicu?

"Da, to znači to. To trebam provjeriti i vidjeti o čemu se radi", odgovorio je Mikulić.

Iskreno, ali ponovno netočno. Nekretnine u Zagrebu koje je Mikulić upisao površinom od 85 i 180 četvornih metara, također je upisao bez pripadajućeg zemljišta. Odlučili smo istražiti povijest kuće u Malinskoj kako bismo doznali: kako se dogodilo da glavni inspektor u državi zaboravi gotovo 700 četvornih metara svoje imovine? Tamo su nas uputili na Općinski sud u Krku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Naime, u Malinskoj se 2005. godine krenulo u obnovu zemljišnih knjiga i samim tim u izmjene katastarske općine te u promjene brojeva katastarskih čestica. Da bismo dobili uvid u povijesni tijek vlasništva Mikulićeve čestice, moramo doznati pod kojim brojem je bila prije nove katastarske izmjene.

Stari načelnik je 2005. došao na ideju da se to radi, dakle, 2005., 2006., 2007., i onda je to zastalo...

"Tako je. Odrađen je kompletan katastarski dio i nije se više poslije išlo u izlaganje prema stanovništvu", izjavio je Robert Anton Kraljić, načelnik Općine Malinska-Dubašnica.

Znači, taj posao koji nije do kraja odrađen, što je to konkretno značilo za osobu koja je htjela kupiti ili prodati nekretninu na ovom području?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Dokle god nije ta faza završila, sve se radilo na stari način, znači po vlasničkom listu čestice koja je po službenomkatastru iz 1888.", dodaje Kraljić, a o činjenici da se na internetu ne vidi kad je to rađeno odgovara:

"On se sad ne vidi za tu jednu zonu, međutim za druge se vidi jer i dalje nije na snazi."

Uz pomoć načelnika razjasnili smo da je čestica na kojoj se danas nalazi kuća Andrije Mikulića nekada bila tri čestice, s čijim brojevima smo se još jednom uputili u katastar u Krku kako bismo dobili uvid je li ijedna od postojećih građevina na toj površini imala površinu od 180 četvornih metara.

Pretragom starih zemljišnih knjiga u Katastru Općinskog suda u Krku ljubazna gospođa pomogla nam je locirati kupoprodajni ugovor iz 1982., kada je Ana Mikulić, Andrijina majka, kupila dvije čestice, jednu od 788 četvornih metara i jednu od 20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada je iza Ane bila ostavina, Drago Mikulić naslijedio je u polovici i Andrija Mikulić u polovici, nakon toga je bio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju s Dragom, i ta polovica je ponovno išla na Mikulić Andriju, znači Andrija je naslijedio polovicu iza Ane i polovicu s dosmrtnim uzdržavanjem iza Drage. A treća? Evo i nje...

Imala je 58 četvornih metara. Znači, u trenutku poništavanja parcele i prelaska u novu, bio je upisan Drago Mikulić iz Malinske.

Bilo je to 2005., upravo u trenutku kada počinje nova katastarska izmjena Mikulići kupuju treću parcelu od 58 četvornih metara. Sve tri čestice zajedno tvore 867 četvornih metara, čiju polovicu Andrija 2007. nasljeđuje od majke Ane, a s ocem sklapa ugovor o doživotnom uživanju kuće.

"Ja sam vam rekao da s obzirom na ono što ste me vi upozorili, ja sam apsolutno pokrenuo postupak upisa kvadrature zemljišta za sve nekretnine i ostale promjene koje sam dužan unijeti do kraja 2019., a kada gledate kada sam stavio vrijednost za nekretninu, procijenjenu vrijednost, onda vidite da je tu bila i vrijednostzemljišta u toj vrijednosti", odgovorio je za Potragu Mikulić i pojasnio zašto je stavio kompletnu procjenu vrijednosti zemljišta s kućom, ali je pod kvadraturu stavio samo kuće:

"To je napravljen nenamjerni propust, taj propust će se ispraviti."

"Kazne za imovinske kartice jesu od dvije tisuće do 40 tisuća kuna. Imovinska kartica i ne može imati blažu kaznu, zato što se doista radi o jednom bitnom alatu Povjerenstva", naglasila je Novaković.

Andrija Mikulić nije jedini javni dužnosnik koji je netočno ispunio imovinsku karticu. Na isti način je i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić pogriješio pri upisivanju površine i namjene nekretnine te je unio, kako je on napisao – garažu – za koju se ispostavilo da je klimatizirani prostor veličine ozbiljne kuće.

"Ajde, to pitajte građevinca pa neka vam objasni razliku između bruto i neto stambene površine", živčano je rekao Tolušić.

Iza netočnosti u imovinskoj kartici Lovre Kuščevića krio se cijeli niz malverzacija sa zemljištem koje su ga u konačnici stajale ministarske fotelje.

"To sam pročitao u medijima, evo već sam dao zahtjev da se isto upiše u katastar. Tko će voditi računa... Bogu hvala, imam puno nekretnina i nije moguće sve to pratiti", rekao je sad bivši ministar uprave.

"Što se tiče ministra Kuščevića, redovna provjera je pri kraju. Ne mogu dublje ulaziti s obzirom da  predmet još nije bio na sjednici Povjerenstva. To su sve predmeti koji se svode na to da su imovinske kartice točne ili nisu. Imamo tako i Gorana Marića, dosta veliki broj dužnosnika je ove godine ušao u provjeru kartica", pojašnjava dodatno Novaković.

Nekretnina u Malinskoj koju je Mikulić smanjio za potrebe imovinske kartice, u prizemlju ima jedan stan, a na katu dva apartmana. Internetskom pretragom adrese naišli smo na ponudu za iznajmljivanje apartmana upravo na adresi kuće Andrije Mikulića. Uz oglas je naveden broj lokalne turističke agencije u Malinskoj.

Na internetu se mogu naći apartmani Renata koji se iznajmljuju preko te agencije. To je potvrdio Mikulić, a na pitanje iznajmljuju li se još uvijek, rekao je da nisu do lanjske sezone.

"To je iznajmljivao moj otac i ima godinu dana da je to sve otkazano. Dakle, mi smo išli preko turističke agencije Kralj, i mislim da je to otkazano, sigurno. A apartmani su se iz komercijalnog razloga nazvali po imenu. Sve što je išlo preko agencije sredstva su išla na račun mog oca. Iznajmljivali su se za 80 eura u špici sezone, i to apartman za četiri osobe."

Ipak, od siječnja ove godine prijavio je dodatni prihod od 26.000 kuna, no pitanje je otkud.

" Od...od.... ja mislim prihod koji je sjeo na račun oca od tog iznajmljivanja, čini mi se, od prošle ili pretprošle godine. Ove sezone, dakle, mi smo odjavili apartmane i nitko ih nije u komercijalne svrhe koristio. To što je išlo je isključivo išlo na račun mog oca i on se time bavio, a ne ja. Isto tako imamo prijavu na 60.000 kuna koje je moj otac izvadio i dao meni, i ja sam to normalno prijavio u svoju imovinsku karticu", govori nam Mikulić.

Apartmani Renata su, čini se, ipak donijeli novac sinu Andriji i snahi Renati.

"Ovo je otac podigao sa svog računa i dao meni kao sinu, ja sam to uredno prijavio u karticu."

Dakle, taj novac koji je uštedio od iznajmljivanja apartmana, on je podigao sa svog računa i darovao sinu?

"Ja pretpostavljam da da, nisam čovjek koji će svom ocu govoriti što da radi s novcem."

Brzom računicom zaključujemo kako su Andrija i Renata Mikulić stekli imovinu vrijednu pet milijuna kuna. Oboje imaju plaće od gotovo 16 tisuća kuna. Dvije kuće u Zagrebu, kako piše u imovinskoj kartici, vrijedne dva milijuna kuna i kuću u Malinskoj od 2,2 milijuna kuna. Zatim su tu motor, jahta i automobil Mercedes Benz GLS Coupe koji je Mikulić kupio leasingom na samo dvije rate od po 32.500 eura. Što je zaboravio spomenuti u imovinskoj kartici pa ga je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa već jednom kaznilo s dvije tisuće kuna kazne.

"Predmet sad ide u redovnu provjeru, što znači da će se cijela imovinska kartica pregledavati, ne samo ova već i ostale i vezano uz to prihodi koji se navode u imovinskoj kartici", navela je Novaković.

Slučajno, namjerno ili iz neznanja, Andrija Mikulić imovinsku karticu dosad je netočno ispunio točno deset puta.

"Nisam ja imenovan za Glavni stožer za Grad Zagreb temeljem toga što sam glavni državni inspektor, nego sam izabran temeljem toga što su neki ljudi prepoznali moje kompetencije i organizacijske sposobnosti", izjavio je 10. listopada ove godine.

Spomenuta kompetencija i odgovornost u HDZ-u je oduvijek bila prepoznata. Pa je tako državnom inspektoru dodijeljena funkcija šefa predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović.

"Pitam se da li će potencijalni razgovor izgledati ovako, gospodin Mikulić će pitati donatora hoće li donirati za kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, a kada donator kaže da to ne želi, onda će mu priprijetiti inspekcijom", pita se SDP-ov Peđa Grbin, dok Mostov Nikola Grmoja kaže:

"Potpuno neprihvatljivo u jednom demokratskom društvu da čelnik jednog represivnog aparata bude na čelu jednog stožera. Isto tako javnost će se sada s pravom pitati imaju li donatori Kolinde Grabar-Kitarović ikakvih popusta u Državnom inspektoratu."

Ovu javnost, vjerujemo malo toga još čudi. Pa  Vlada je na čelo 17 inspekcija iz devet ministarstava, imenovala čovjeka koji ne zna da pod rubriku "Kuća s okućnicom", treba upisati površinu upravo - kuće s okućnicom. Na čelo inspektorata u kojem građanima izraz "nisam znao" ne prolazi kad treba platiti kaznu.

Danka Derifaj, Karla Vidović/ 28.10.2019. u 19:13
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
MILE RUDAN ZA POTRAGU

Povratnika iz Kanade prevarili pa ostao bez hotela u Hrvatskoj: 'Hrvatska je puna kriminalaca'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba