potraga istražuje / HAC-ove snimke otkrivaju bizarnosti na hrvatskim autocestama: tko je ovim ljudima dao vozačku?

Kada vozite autocestom niste ni svjesni da vas prate stotine kamera iz nadzornih centara HAC-a koje omogućavaju brzu reakciju u slučaju nesreće, nepredviđenih situacija ili vozačkih gluposti

15.5.2017.
19:20
VOYO logo

Neki na autocesti izvode takve vratolomije koje se ne mogu okvalificirati drukčije nego glupošću kojom ne ugrožavaju samo sebe nego i sve ostale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je najbolje - ne izazovu li takvi vozači nesreću neće biti kažnjeni jer policija koja bi trebala brinuti o sigurnosti u prometu ove dragocjene materijele ne pregledava.

Nadzorne kamera na hrvatskim autocestama snimile su svakojake u ožujku i travnju ove godine... Uz sav oprez, pored takvih vozača – preživjeti na autocesti ponekad je doista lutrija… A 2017. prema ludorijama na autocesti - nimalo bolja od godina prije…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesionalne vozače koje smo zatekli na pauzi kraj autoceste, čudom su se čudili što su sve vozači, pa i njihovi kolege spremni napraviti za volanom. 

Na oko 1100 kilometara autocesta - HAC ONC upravlja s čak 1750 kamera koje bez prestanka bilježe sve što se događa... A događa se svašta… 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna specifična situacija dogodila se na dionici prema Varaždinu gdje je korisniku otpala guma. Sama situacija da korisniku padne guma je viđena, ima na više mjesta to, ali da guma tako prati liniju je baš interesantno", priča nam Ivica Križanić, v.d direktora Sektora za održavanje HAC ONC.

"Dgodila se vožnja unatrag koja je vrlo opasna, tu je bitno ostati smiren i poštivati i upute koje mi dajemo putem pro mjenjive prometne signalizacije", dodaje Križanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vozač čak i zastane neki put kod znaka, vidi da ne može, ali jednostavno iz nekog razloga se odluči, pretpostavljam smatrajući da mu se neće ništa dogoditi, da mu je to najbliži put i nastavi vožnju u kontra smjeru"... priča Križanić.

"Ima toga i u ljeti i zimi, ima i naših i stranaca, nema pravila. Nema ni pravila na kojim mjestima se to događa, uglavnom je to pojava na svim dionicama autoceste. To je vrlo opasno, vožnja u kontra smjeru, pogotovo ako se radi o vožnji u voznoj ili preticajnoj traci, izrazito opasno, to su velike brzine, tu se u svakom trenu može dogoditi nesreća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani ih je na dionicama HAC-a i ARZ-a bilo preko dvije tisuće. 

"U slučaju neke nesreće dobivamo zahtjev od policije da se snimka izuzme, ako nesreće nema, onda bizarne sačuvamo za sebe, a samo čuvanje snimke je oko dva tjedna, pa se briše. Ali mi se potrudimo da velim neke za arhivu ostanu situacije da podijelimo i s vama i sa zainteresiranim stranama", otkriva nam v.d direktora Sektora za održavanje HAC ONC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, tko napravi incident na autocesti – a pritom ne skrivi nesreću i ne ulovi ga policija - prolazi nekažnjeno! U HAC ONC, svjesni da u rukama imaju nevjerojatne snimke prekršitelja zakona – razmatraju kako sustav nadzora povezati s policijom. Razmišljaju i o uvođenju novih modernijih kamera koje bi u prekršajima detektirale registracijske pločice!

Najosjetljivije točke na autocestama - tuneli

Najosjetljivije točke na autocestama su tuneli. Situacije poput jedne iz Plasine nisu rijetke. Nekad je opasnost kvar, a nekad kao u situaciji u tunelu Vrtlinovec – ljudska glupost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najduljim tunelom u Hrvatskoj – Malom Kapelom – upravlja se iz jednog od dežurnih centara. Pokriven je sa 174 kamere. Koje već nakon nekoliko sekundi automatski javljaju o eventualnom problemu.

"Unutar trideset sekundi nama javlja alarm da je zaustavljeno vozilo. Po tome postupamo, scenarij za zaustavljeno vozilo. Brzina prije ugibališta se smanjuje na 60 km/h, postoji obavijest na info portalu da je vozilo u kvaru, oprez. Reagiramo kad alarm dođe, pet sekundi maksimalno", priča nam Branko Mateša, operater u tunelu Mala Kapela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozila se smiju zaustaviti ako su u kvaru, ali nagledali su se operateri ovdje svega. 

"Imamo situacije da se ponekad vozač zna zaustaviti, vraćati do ugibališta, stavljaju lance u tunelu na ugibalištu, znaju stati na izlazu jer vide da vani pada pada snijeg, i to stanu na izlazu iz tunela na voznoj traci, vide da je snijeg vani, a imaju vjerojatno ljetne gume. Onda lagano opet krenu dalje svojim putem", kaže Mateša.

"Imamo snimku vožnje vozila u rikverc. Vozilo se zaustavilo nakon ugibališta i vratilo se natrag na ugibalište, što je jako opasno jer par sekundi poslije je došao kamion! Nešto mu je s brisačima bilo... On bi u toj situaciji trebao ići do prvog odmorišta, a ne zaustavljati se bez razloga u tunelu", dodaje Mateša. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredne situacije - posao 'ophodara'

Što god se na autocesti dogodi, gotovo uvijek – prvi će reagirati ophodari. Izvanredne situacije njima su redovni posao. Pakiranje i pokrivanje alata i to na traci za ubrzavanje 200 metara od odmorišta – ništa što već nisu vidjeli...

Na cesti se može naći gotovo sve, komadi drva, dijelovi automobila. Jedna od snimaka koje su nam pokazali prikazuje rasipanje drva u tunelu, a jednom se vozaču kamiona u Slavoniji po cesti rasuo pun spremnik kukuruza. Posao ophodara ponekad, uz golem rizik, kao na ovoj snimci – odrade i sami vozači. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ophodari su svjedočili raznim situacijama. Od teških prometnih nesreća, do onih bizarnih. Ljudima su po autocesti ispadale svinje.. A vojsci, pričaju nam, jednom čak i tenk. 

"Bilo je jednom prilikom, ljudi nisu mogli izdržati, stali su na zaustavnoj traci. I mi smo ostali u nevjerici, ono 5 popodne, i kolega izišao van, otišao pogledati do automobila kad ono ima šta vidjeti. Bio je u pitanju seks, eto... Pokucao je na vrata automobila, a ovaj nas je tjerao da ga ne ometamo", kazao nam je Dalibor, vozač HAC ONC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo znače i upozorenja i svi znakovi na autocesti... Sigurnost najvećim dijelom ovisi o vozačima. A snimke pokazuju da neki od njih ne bi smjeli imati vozačku dozvolu. 

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo