Požar kraj Ogulina / Potraga istražuje požar koji je odnio život, kuće i sreću: 'Službe su napravile velike propuste'

Kada im je u požaru kuće kod Fužina 2012. poginula baka, obitelj Opačić iz Ogulina nije ni slutila da ta tragedija nije sve loše što im se može dogoditi

21.6.2017.
19:30
VOYO logo

U istom požaru izgorjela je i kuća susjede i rođakinje koja ih je tužila za naknadu štete pa im sada zbog nasljedstva koje je zgarište prijeti deložacija iz njihova doma.

Dok se neuspješno pokušavaju nagoditi sa susjedom i sami tuže općinu Fužine jer na njezinu području nije bilo dimnjačara te da su pogriješili vatrogasci iz DVD-a Vrata. 
Oni su prije tragičnog požara gasili dimnjak i potom ga pregledali i izdali potvrdu da je s njim sve u redu.

Požar se dogodio u drugom mjesecu 2012. "Ulazimo u jedan od ulaza u kuću, na tom smo ulazu našli baku u pepelu. Baka je tu bila, totalno je izgorjela. Znači baka se nalazila ovdje kada su je iskopali. Po položaju tijela, držala je ruke na licu, dakle ubio ju je plameni udar ili nešto slično", pokazuje nam Đino Opačić mjesto stravičnog događaja.

U malo goransko mjesto Slavica u općini Fužine stigli smo na poziv Đine Opačića. Pokazuje nam zgarište, mjesto na kojem je za njegovu obitelj te 2012. sve krenulo po zlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobivam poziv ujutro, da se baka ne javlja i da je kuća u plamenu, a baka nije izašla. Na ulazu u kuću sam srušen od dva vatrogasca, nisu mi dali dalje. Kad sam došao unutra je sve bilo urušeno, krovišta na mojoj kući nije bilo, nije bilo praktički ničega, intervencija se obavljala, kasnije su obavljali intervenciju i na susjednoj kući gdje je bilo urušeno krovište. Nažalost, obje su kuće uništene", priča Đino.

U dvojnom objektu živio je i Đinin djed kojeg je susjed uspio na vrijeme izvući iz plamena. Kuća do je u vlasništvu sestrične pokojne bake. Za vrijeme požara – ona i muž bili su u Čavlima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utorak je bio kad je kuća izgorila. Zove susjeda Nevenka da kuća gori. Sve je izgorjelo, nije više bilo krovišta, dimnjaka, ničega…", prisjeća se Nevenka Radošević.

Kako se požar na njihovu kuću prema službenom izvješću proširio sa susjedne kuće, Đinin otac Miroslav se pokušao dogovoriti s rođakinjom i krsnom kumom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo sam došao s njom kad se to dogodilo. Rekli smo da ćemo se dogovoriti, ali sam i rekao da im novu kuću ne mogu napraviti. Mogao sam im ponuditi krov, svoju radnu snagu, unutra nešto srediti i 25 tisuća eura. Na što je ona rekla da je to njoj malo", kazao nam je Miroslav Opačić.

Rođakinja je angažirala odvjetnika i zatražila dvostruko više, 50 tisuća eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molili smo ga da se složimo. Oni su sve to zaglušili. To je tako išlo, kako je išlo, uvijek smo molili, ali oni su bahati, i tako su riješili i ja sam nemoćna. Ne možeš se dogovorit s njim…", rekla nam je Nevenka Radošević.

Ubrzo je preminuo i Đinin djed, a obitelj je s naslijeđenim zgarištem u Fužinama na svoju adresu u Ogulinu dobila tužbu. Rođaci koji su također ostali bez kuće – zatražili su odštetu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno, meni je žao i gospođe. Da mogu, napravio bih joj novu kuću, nije uopće problem, meni je žao, koliko smo mi djelomično odgovorni jer je krenulo s našega, ali smatram da su druge službe prije toga trebale reagirati i da su napravile velike propuste", tvrdi Đino Opačić.

Dva dana prije požara - u kući se zapalio dimnjak. Na intervenciju su stigli vatrogasci DVD-a Vrata. Đino, inače i sam profesionalni vatrogasac – stigao je kad je sve bilo gotovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su da je dimnjak pogašen. Ja sam ih pitao: s čim ste pogasili dimnjak? Rekli su pjenom, na lagano. Ja sam ih upozorio da se to tako ne radi. Dimnjak jednostavno puca", ističe Đino.

Drugog dana vatrogasci iste postaje stigli su u kontrolu i ostavili potvrdu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šestoga su obavili kontrolu na tom dimnjaku gdje su rekli da je dimnjak ispravan, da bi sedmoga izgorjela moja baka, kuća moje bake i susjedina kuća zbog puknuća tog istog dimnjaka", kazao nam je Đino.

Prozvani vatrogasci iz DVD-a Vrata poručili su da ne žele komentirati slučaj jer postoji službeni zapisnik. Đino je kolege prijavio DORH-u, koji je prijavu odbacio i uputio ga na privatnu tužbu za koju, objašnjava nam Đino – nema novca. Jer već je tužio i općinu Fužine zato što je dan nakon prvog požara, dimnjak čistio sam jer općina tada nije imala dimnjačara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo dimnjak očistili negdje u devetom, desetom mjesecu. Od tada nadalje trebao je u tom mjesecu doći dimnjačar od Općine, ali Općina je sedam mjeseci prije pojave tog događaja otkazala koncesiju dimnjačaru za ovo područje. Mi smo tužili općinu, ali nam je zahtjev odbijen. To smo poslali na Vrhovni sud i sad čekamo reviziju, jednostavno se dokazalo da općina nije imala dimnjačara."

Bivši dugogodišnji načelnik koji je prije dva tjedna predao mandat nasljedniku, a koji je 2012. i sam svjedočio požaru – priznaje da Općina nije imala dimnjačara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tom trenu, istina je da je istekao koncesijski ugovor za dimnjačarsku službu na području općine Fužine, mi smo bili u procesu nabave, a na tu nabavu nam se nije nitko od ovlaštenih koncesionara obratio, javio - te smo bili u fazi ponovne nabave i izbora za ovlaštene poslove. Nije izgovor da se nije na području Gorskog Kotara ili šire regije mogla naći ovlaštena osoba koja bi izdala atest, izradila kontrolu na dimnjaku obiteljske kuće Opačić", rekao nam je Marinko Kauzlarić, bivši načelnik općine Fužine. 

A na to su ih, objašnjava – uputili i vatrogasci nakon prvog požara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na koji su također intervenirali dobrovoljni vatrogasci iz Vrata, sanirali požar i dali naputak obitelji, odnosno vlasniku objekta kako postupiti, kako sanirati dimnjak, zatražiti pregled ovlaštenog dimnjačara, da bi mogli dimnjak ponovno koristiti!
Naravno u teškim vremenskim uvjetima, velikoj hladnoći oni nisu odradili taj dio posla, počeli su ložiti vatru", kazao nam je Marinko Kauzlarić, bivši načelnik općine Fužine.

No Đino razgovor s vatrogascima nakon prve intervencije prepričava drukčije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako je u udžbeniku, gdje god vatrogasna taktika nalaže – nakon završetka intervencije se mora očistiti dimnjak. Ne, mi to ne radimo. Dobro, koga ću zvati? Hoću ja očistiti. Da dimnjačara nemaju da mogu ja očistiti ujutro, pa će oni doći popodne u kontrolu. Rekli su mi da nema dimnjačara i da sami očistimo. A nisu rekli da pozovemo dimnjačara, jer dimnjačara ni nemaju" ističe Đino.

No sud je tužbu protiv Općine odbacio jer uzrok požara nije bio neočišćeni dimnjak, već pukotine u njemu – neispravnost za koju je kriv vlasnik. Isto je zaključio i drugi sud na kojem ih je susjeda i rođakinja tužila zbog štete i nepravomoćno dobila parnicu protiv obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tom presudom je kao što vidite utvrđeno da gospodin Miroslav Opačić mora gospođi Nevenki Radošević isplatiti iznose od 319 tisuća kuna i 129 tisuća kuna, s tim da na iznos od 319 tisuća kuna teče kamata od 2012. godine. Ukupno to iznosi oko 625 tisuća kuna", rekao nam je Dalibor Čajkovski, odvjetnik obitelji Radošević.

I nakon te presude na koju se žalile obje strane – rođakinja je, tvrdi njezin odvjetnik- dala novu ponudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da je cijela stvar ogoljena ja ću vam to sve reći – gospođa je bila voljna prihvatiti manje od 50 posto dosuđenog iznosa – 300 tisuća kuna, i to na način da joj ne bude isplaćeno odmah nego kroz razdoblje od pet godina", tvrdi odvjetnik Čajkovski.

"I tu su stali razgovori. Ja sam im ponudio 150 tisuća sada i u roku od dvije godine 50 tisuća, mogli smo ići malo iznad toga, ali jednostavno nemam, ne mogu biti rob godinama. Ponudio sam i zemlju ovdje, odbila je", kazao nam je Đino Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i obitelj Radošević kaže da se njihov život nepovratno promijenio jer od požara žive kod sina. 

"Od 7. veljače 2012. mi smo sirotinja i nemamo ništa. I samo nas vuku za nos, mi smo krivi oni nisu, zapaliti kuću i ne biti kriv, kako to može biti..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obitelj Opačić nas stavlja u situaciju ili da gospođa jednostavno pristane doživotno biti na teret svog sina, kuća nestala kao da ju je pogodio meteor ili se bori da izvuče novac natrag", ističe odvjetnik obitelji Radošević.

U međuvremenu Đinin otac Miroslav imovinu je prebacio na sinove, a druga strana od suda zatražila da se to poništi zbog eventualne ovrhe. Opačići sada strahuju da bi mogli ostati bez ove kuće u Ogulinu u kojoj živi osmeročlana obitelj, među njima troje maloljetne djece. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako gledam – gledam teško, ostao sam bez ičega, bez oba dva roditelja, ostao sam bez djetinjstva, sve što je bilo bilo je unutra, nemam kamo doći. Koliko čovjek more gužvati u sebi neke stvari, zatvarati, to je neki drugi problem, dokle će to trajati ne znam…", priča nam Miroslav Opačić.

Dok se spor ne riješi, obitelj će živjeti u neizvjesnosti. 

"Pazite, gledam tužno, gledam jadno, jer se borimo protiv vjetrenjače, koliko god smatram da nismo krivi jer mi smo naslijedili problem – odgovaramo za njega kao da smo ga mi napravili. Najviše me smetaju riječi – vi ste nas zapalili. Mi nismo nikom namjerno htjeli nanijeti štetu, nit smo nikom namjerno nanijeli štetu, to je što se dogodilo", rekao nam je Đino Opačić.

Obje strane žele da se slučaj što prije riješi. No zajednički jezik ne nalaze već petu godinu. Još od požara koji je odnio jedan život, dvije kuće, rodbinske veze i sreću.  

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo