Otpad šest županija / Potraga istražuje priču o odlagalištu Piškornica: mještani obolijevaju, političari se međusobno prozivaju

Stanovnici i političari koprivničkog kraja su na nogama zbog najave da će odlagalište otpada Piškornica postati regionalni centar

14.6.2017.
19:20
VOYO logo

To znači da bi smetlište na koje su se stanovnici i prije žalili jer misle da zagađuje okoliš i šteti njihovu zdravlju moglo postati jedno od najvećih u zemlji.

SDP-ovi lokalni političari prozivaju HDZ da smeće dovozi ondje gdje nisu na vlasti, bivši ministar ekologije kaže da su neki iskoristili priliku za veliki profit, a uprava odlagališta koja već dovozi deset puta više smeća i iz drugih dijelova Hrvatske, tvrdi -sve je po zakonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo vidim je veliko 'brdo' nastalo preko noći. Dok vjetar okrene prema nama dosta smrdi. A ne znam zašto i jaku najezdu štakora ima", žale se mještani.

Nabrajaju nam tako svoje probleme mještani Pustakovca kraj Koprivnice, udaljeni ni kilometar zračne linije od odlagališta Piškornica. Objašnjavaju nam da se otpad ovdje ilegalno počeo dovoziti prije više od 40 godina, ali i da ga je posljednjih godinu dana gotovo deset puta više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi od tog smeća nismo dobili ništa, samo zlo", rekao nam je mještanin. 

Na strani mještana je i novoizabrani načelnik…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prevelike količine se dovoze s obzirom da još nema centra. Zasad bi trebalo to zaustaviti. Po meni. Mi dobivamo komunalnu naknadu, međutim renta koja bi se trebala naplatiti, to je naknada za smeće, na našem području smeće trenutno se ne dobiva. To je renta koja se dobiva jer živimo kraj smeća", objašnjava Mario Švegović (HSS), načelnik Općine KoprivničkiIvanec.

Svjestan da od susjeda ne može, a tvrdi ni ne želi pobjeći – direktor Piškornice, Mladen Jozinović otvorio nam je vrata i poveo nas u obilazak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad smo na ulazno-izlaznoj zoni, ovdje se nalazi naša upravljačka kućica preko koje se upravlja radom odlagališta. Sve je automatizirano, odlagalište je 24 sata pod video nadzorom. Ovo je ploha na kojoj se još nije odložio otpad, ovo je ploha u upotrebi od 2008., ta će se uskoro zatvoriti i počet će se odlagati otpad ovdje. Tu su i šahtovi za otplinjavanje", pokazuje nam Mladen Jozinović, direktor Piškornice

Analiza je u travnju 2016. pokazala značajno veću koncentraciju metana od dopuštene, a nešto kasnije i ugljikovog dioksida. Tada je s odlagalištem počela surađivati ekoinženjerka Aleksandra Anić Vučinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon povećanih izmjerenih vrijednosti projektiran je bio biofilter, proračunato je koliki bi on trebao biti, to je metar iznad zemlje, nakon što je instaliran rađena su ponovno mjerenja i koncentracije su znatno pale", kazala nam je doc.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić, prodekanica za znanost Geotehničkog fakulteta Zagreb.

Lani je izbilo i nekoliko požara. A život u blizini odlagališta, objašnjavaju nam mještani - utjecao im je na zdravlje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moja punica umrla je od raka prije godinu dana. Od ovog čovjeka koji je prošao - njegova žena ima rak na dojki. U prvoj kući osoba ima rak limfnih žlijezda. Mi pitku vodu nismo mogli riješiti pred 4-5 godina", priča nam Dražen Horvat iz Pustakovca.

"Dobio sam rak, i to zbog vode koju sam pio od Piškornice. Gradsku vodu nemam, nego sam onda pio tu vodu iz bunara. Nisam analizirao tu vodu", rekao nam je Ivan Potroško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakih nekoliko mjeseci vodu analizira samo odlagalište. Pokazalo se da voda doista ne ispunjava uvjete, no kažu da se radi o vodi iz ove nepropusne lagune koja ne može doći do bunara. Tvrde i da je kvaliteta podzemnih voda i one u potoku u dopuštenim vrijednostima. 

"Prema tome ono što se trenutno provodi na odlagalištu, nema opasnosti za zdravlje ljudi, evo trenutno. Ono što je važno da naglasite – ono što moraju znati da 35 ili 40 godina  se nitko o tome nije brinuo i da su se prije 30 godina radila mjerenja podzemnih voda da je upitno što bi bilo. Ono što trenutno sada imamo je evidentno da je to sanirano i napravljeno kako treba, ali to je otkad je sanacija", objašnjava doc.dr.sc. Aleksandra Anić Vučinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u sanaciju je uloženo 60 milijuna kuna. 

"Prvo, ovdje nema neugodnih mirisa, nalazite se na ovoj lokaciji, bili ste ovdje jučer, danas ste ovdje, dođite i sutra, ja sve građane pozivam da dođu do naše porte i udišu zrak. Ovdje postoji dio starog otpada koji je ovdje odlagan na starom smetlištu odnosno na širokoj makrolokaciji Piškornice. Tu se otpad odlaže 40 godina. Ovo odlagalište s tom lokacijom nema veze i ja duboko senzibiliziram sa svim onima koji se smatraju oštećenima ovdje", izjavio je MladenJozinović, direktor Piškornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- "Mislite na one koji su rekli da su oboljeli od toga?", upitali smo ga.

"Pa između ostalog da, apsolutno, mi smo društveno odgovorna tvrtka. Činimo sve sukladno našoj okolišnoj dozvoli, poštujemo sve mjere zaštite okoliša, pod konstantnim smo nadzorom svih inspekcija, mi smo u 2016. imali 16 raznoraznih inspekcijskih nadzora, niti jedan nije rezultirao prekršajnim postupkom ili zatvaranjem odlagališta", odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jozinović misli da je sve drugo subjektivan stav pojedinih stanovnika. No, njih muči i to što se prije dolaska novog upravitelja 2015. - dovozilodestak tisuća tona otpada godišnje, a sada je odloženo 100 tisuća. Otpad je osim iz četiri županije, stizao čak i iz Rijeke.

"Rijeka je vozila u 2015., ta sredstva smo iskoristili za izgradnju ove odlagališne plohe 4. Ne znam koliko je stiglo iz Rijeke, koliko je bio godišnji kapacitet njihov u godinu dana, koliko su vozili ovdje. Cijeli grad Rijeka je ovdje odlagao otpad u 2015. i 2016. godini", rekao nam je Mladen Jozinović, direktor Piškornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto 100 tisuća tona?
"Zato što smo mi tvrtka 4 županije i zato što država zatvara sva ostala odlagališta otpada. U cijeloj Hrvatskoj se to dešava. I izgradnjom centara ova odlagališta će se isto zatvoriti."

A baš izgradnja regionalnog centra – proširila je listu nezadovoljnih i na građane Koprivnice. Jer Vlada je u svibnju projekt proširila s četiri na šest županija dodavši Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Za gradonačelnika središta Podravine – to je zabrinjavajuće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Centar za gospodarenje otpadom bi trebao biti izgrađen prema tom planu Vlade 2020 ili 21. Po novom planu Vlade RH na Piškornicu bi trebao dolaziti otpad iz 6 županija što nikad nije bilo planirano, 750 tisuća stanovnika što je skoro veličine grada Zagreba", tvrdi Mišel Jakšić (SDP), gradonačelnik Koprivnice.

Koprivničko križevački župan Darko Koren, bivši HSS-ovac kojeg sada podržava HDZ, priopćenjem poručuje da su neodgovorni oni koji govore protiv Piškornice. No, SDP-ov gradonačelnik smatra da nije slučajno - da se jedno od najvećih odlagališta gradi baš kraj Koprivnice, grada u kojem HDZ-a godinama nije na vlasti i pri tom proziva bivšeg Virovitičko-podravskog župana ,a sada ministra poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što mi je fascinatno, s obzirom da se voli predstavljat kao uspješan ministar, koji vodi brigu o sivm krajevim, pogotov svom, ako je to toliko super projekt, zašto ministar Tolušić smeće šalje prema Koprivnici, zašto si ne napravi kod Virovitice", kazao nam je Mišel Jakšić (SDP), gradonačelnik Koprivnice.

Pita se i hoće li se već sada dovoziti otpad iz još dvije županije. Neće – poručuju iz Piškornice, u kojoj nisu znali za odluku Vlade, niti ih je itko išta pitao. 

"Znači, suvlasnici tvrtke po Zakonu o trgovačkom društvima su isključivo ove četiri županije i vlasnici iz ove tvrtke će odlučiti hoće li se dopustiti nekom da se pridruži projektu. Ako će odlučiti i pod kojim uvjetima će odlučiti. U ovom trenu ta odluka nije donešena", rekao nam je MladenJozinović, direktor Piškornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je tako potvrdili su i iz Ministarstva zaštite okoliša. 

"Kakva god odluka bila, odlagalište ne može biti veće od onog koje je originalno predviđeno, maksimalni kapacitet je određen, on može isključivo biti manji od toga, to će se utvrditi nakon što se izradi studija izvedivosti, čija je izrada u tijeku i rade se ekonomski izračuni na temelju kojih će se vidjeti i financijski učinak takvog jednog centra", izjavljuje Nenad Šćulec, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka koja razvija i taj projekt, dotad će napuniti i ovu, sada još uvijek 
praznu plohu postojećeg odlagališta.

Nakon jednog od požara Piškornicu je lani posjetio i tadašnji ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović te poručio da je to rezultat višegodišnje loše politike gospodarenja otpadom i neodgovornog ponašanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Piškornica je narasla na jednoj poslovnoj prilici koja je ustvari sumorno gledano loša za Hrvatsku. Naime, oni koriste priliku da pojedini gradovi nemaju kud s otpadom jer kasne s provedbama shema odvojenog prikupljanja, kasne s izgradnjom centra, nemaju odlagališta, Piškornica koristi tu priliku naplaćuje odlaganje i od toga dobro živi", kazao nam je SlavenDobrović (MOST), bivši ministar zaštite okoliša i energetike.

A pritom se, kaže koči stvaranje društva koje brine o resursima. Sličan pogled ima i Siniša Bosanac iz inicijative Koprivnica kakvu zaslužujemo

"Potrebno je da se uopće koncept Piškornice preispita u duhu novog plana gospodarenja otpadom koji je na snazi od siječnja koji predviđa izgradnju sortirnica, reciklažnih dvorišta, pretvaranje otpada u sirovine. Jer ovolika količina smeća neodgovorno natrpana ne može dobro utjecati na okoliš i na naše zdravlje, to nas brine", ističe Siniša Bosanac iz građanska inicijativa Koprivnica kakvu zaslužujemo.

Na odlagalištu upozoravaju na drugu stranu medalje - tvrde da su općini kroz komunalnu naknadu uplatili preko 4 milijuna kuna, a u budućem centru namjeravaju zaposliti desetke ljudi iz okolice. Zato su i mještani okolnih naselja podijeljeni. 

"Pa rado bih da se napravi tvornica, da imaju ljudi mladi posla", tvrdi mještanin.

"Ovo sve ne može nikome biti drago, ali otpad nekamo mora ići."

"Oni su mogli krenuti s tim projektom, napraviti centar za recikliranje. A ne voziti smeće godinu, godinu i pol, i ono što je najbitnije - iz svih županija crpiti novce, a od centra za recikliranje ništa", tvrdi DraženHorvat iz Pustakovca.

Kako vam to izgleda u zadnjih par godina? "Nikako, sve veći smrad, to je sve veći smrad", kazao nam je mještanin.

Do 2020. moramo odvajati 50 posto otpada, dvostruko više nego sada. Iste godine trebao bi se otvoriti i centar za mehaničko biološku obradu ovdje u Piškornici! Dotad će se smeće na ovoj hrpi još dugo gomilati. I kao i drugdje biti problem na koji se svi vole žaliti, a za koji su svi isto tako odgovorni. Neki manje, neki više. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo