'ortački kapitalizam' / Potraga istražuje propast Viadukta: otkrivamo i dokumente o rasprodaji imovine te izvlačenju novca kroz fiktivne ugovore

Viadukt je desetljećima bio jedna od najmoćnijih tvrtki u Hrvatskoj. Gradio je mostove, tunele, autoceste i aerodrom Franjo Tuđman. Činilo se i da je jedna od rijetkih građevinskih firmi koje su preživjele krizu

26.9.2017.
19:41
VOYO logo

No, proljetos se otkrilo da se model poslovanja svodio na uzimanje avansa za poslove kojima su se plaćali prošli dugovi i plaće. I tvrtka s nekoliko tisuća zaposlenih srušila se kao kula od karata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici, koji unatoč tome što je baš danas održano ročište o očitovanju o pokretanju stečaja, još uvijek vjeruju u Viadukt i svjedoče o malverzacijama. Otkrivamo i dokumente o rasprodaji imovine te izvlačenju novca kroz fiktivne ugovore. Reporter Josip Antolić.

Gradimo ceste i objekte koji povezuju generacije. Uz taj se slogan, Viadukt 2015. ovim promotivnim videom spremao proslaviti 70 rođendan… No dočekao ga je na aparatima...

Još u travnju u Viaduktovoj tvornici betonskih proizvoda u Pojatnom radilo je 200 tinjak radnika. Danas na posao dolazi tek portir. A u krugu tvornice još je nekoliko njegovih kolega koji su u ovim kućicama živjeli s obiteljima. Među njima i Pavo… 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu sam od '80-e, ovo ovdje ništa nije bilo, tu je bila trava, tu sam zakopo prvu lopata kad smo došli! Vi ste i izgradili firmu? Da", kazao je PavoStojanac, radnik Viadukta.

Pavo je krenuo očevim stopama kada se u Viaduktu zaposlio krajem '70-ih. 39 godina doslovno je radio i živio ovdje. No, početkom godine stvari su krenule nizbrdo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nismo primili plaću za prvi i drugi mjesec, tek smo dobili negdje u trećem mjesecu po pola i onda više nismo… Bili su nam obećali kao dat će sve krajem trećeg mjeseca, dat će obadvije plaće, nisu, onda su, nitko više nije mogao čime dolazit na posao", dodaje Pavo, izjavivši kako je i dalje na čekanju (od 31. lipnja).

I dalje bez plaće. U međuvremenu tri minimalca, kao i ostali dobio je od države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se osjećate nakon 40 godina u Viaduktu?

"Jadno, evo baš jadno… Uostalom, evo sad će bit u subotu dva tjedna isključili su i vodu tu, nemaš ni vode, mislim nije Viadukt isključio, nisu platili vodu i isključili su vodu, i evo… sad se moraš snalazit", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo koji kilometar dalje, u kamenolomu na zapadnim obroncima Medvednice – ista slika. Dočekuje nas portir koji pred kamere ne želi. 

Stanovnici oko kamenolom još nedavno žalili su se na buku, eskplozije, prašinu i kamione. No strojevi su se ugasili, radnici otišli, u golemom kamenom prostranstvu ostala je samo tišina. 

Iz tog su kamenoloma u Zaprešičkom Ivancu kojim je upravljao Viadukt kamioni odvozili i do dvije tisuće tona kamiona na dan. No i ovo je postrojenje prestalo s radom 05. veljače kada je istekla koncesija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su produžetak zatražili još 2014, slali požurnice, od državnih tijela odgovor nisu dobili. 

U travnju je sve stalo i u Rakitju. Ostala su još samo vozila koja miruju. I portir, no ni on ne bi pred kameru…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovi se više ne odrađuju, plaća nema, nekad građevinski div – sada je na koljenima… Dio radnika koji je bio dobro upućen u to što se i kako u Viaduktu radilo javio nam se u redakciju Potrage. Zamolili su nas da ispričamo njihove priče, ali uz zaštićen identitet! Za potrebe ovog priloga zvat ćemo ih Marko, Hrvoje i Ivan. 

Zašto zaštićeni identitet?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa gledajte ja sam predstavnik radnika, poznam cijeli Viadukt i na zamolbu radnika Viadukta koji neće, boje se i žao im je, pa su me zamolili da dam vama par riječi da se vidi što se radilo u toj dobroj tvrtci i kam je dospjela s tim rukovodstvom unazad par godina…", kazao nam, je "Marko", radnik Viadukta.

Nakon zlatnog doba cestogradnje, nastupila je kriza, broj poslova i radnika u građevinarstvu drastično se smanjivao, no Viadukt je preživio! 2014 i 2015. završili su s dobiti, no 2016 prihodi su drastično pali, godina je završila s 356 milijuna kuna minusa. Ugovorenim poslovima unatoč, problemi su se nastavili i u 2017. Tvrtka je u ožujku blokirana, desetak dana nakon što su i sami rezali vrpcu na otvaranju novog putničkog terminala Zračne luke Franjo Tuđman, jednog od dva velika projekta na kojima su radili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U posljednje vrijeme imali smo Međunarodnu zračnu luku Franjo Franjo Tuđman, Čiovski most, jako dobro je u javnosti bilo publicirano da je to bilo prekinuto od strane investitora tj Republike Hrvatske zbog nepoštivanja rokova, a aerodrom, MZL neslavno smo je završili sa sto milijuna kuna gubitka", dodaje "Hrvoje", radnik Viadukta.

"Pa gledajte puno se novaca izgubilo zašto, jer je koncept rada bio takav, vi kad ste dobili posao uzeli ste avans, znači, Uprava društva je dijelila avans za plaće, a to se tako ne radi, avans služi da platite kooperante , mi smo uzimali avans pa poslije nismo mogli vratiti", kaže Marko.

Uprava i Nadzorni odbor isključivo su gledali sebe, svoju korist, na račun općeg dobra, dobra svih radnika… I jednostavno su se ponašali u nekim situacijama kao pijani milijarderi, trošilo se na sve strane, tako da je nažalost došlo do ove situacije, a onda su neki podvili rep i otišli i sad ih više nema, priča nam "Ivan", radnik Viadukta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je u ožujku objasnio da za kašnjenje mosta do Čiova nije kriv Vidukt i da će na tom poslu izgubiti desetke milijuna kuna, dugogodišnji predsjednik Uprave Joško Mikulić podnio je ostavku…

Slali smo mu poruke, zvali za komentar… no… Gospodin Mikulić nam se ne javlja…

Na mjesec i pol tvrtku je preuzeo Krešimir Mikolić, da bi u svibnju direktor postao Damir Kezele, javnosti poznat iz optužnice u aferi Remorker. On nam je pak preko tajnice poručio da trenutno nema smisla davati izjave… 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija je kaotična, sad smo između stečaja i predstečaja, nismo ni u stečaju ni u predstečaju, čekamo da Trgovački sud donese odluku o stečaju.
S nekakvih 1700 ljudi na početku godine, došli smo otprilike na nekih 800, naravno najkvalitetniji su otišli na početku. S vremenom sve više egzodus ljudi, mladi inženjeri su otišli među prvima", priča "Hrvoje", radnik Viadukta.

Planom restrukturiranja iz svibnja 2017. trebao se drastično smanjiti broj radnika. Planirala se prodaja 40 milijuna eura potraživanje od Libije nekom faktoring društvu, kao i prodaja udjela u Međunarodnoj zračnoj luci. Predstečajnom nagodbom planirao se i otpis 125 milijuna kuna, od ukupno pola milijarde duga vjerovnicima! No predstečajni je postupak u srpnju obustavljen zbog neisplate plaća!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednik Uprave nam je obećavao brda i doline. Mi smo samo čekali sad će bit bolje, sad će bit bolje, nažalost došlo je do toga, da smo sad u ovakvoj situaciji u kojoj jesmo, da je pitanje do kada će i na koji način egzistirati ovakva tvrtka… Što sada slijedi? Sada slijedi stečaj i vjerojatno kao u povijesti, poznatim primjerima – likvidacija". kazao nam je "Ivan", radnik Viadukta.

Sigurno da je moglo bit drugačije jer smo imali poslove….

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih mjeseci radnici su sami krenuli tražiti uzroke kraha. U redakciju Potrage tako su stigli brojni tajni konzultantski ugovori sklapani 2016. Viadukt je u njima tražio praćenje gospodarske i političke situacije u Srbiji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj… Milijun i pol kuna stajala ih je pomoć jedne konzultantske tvrtke iz Beograda pri sklapanju poslova u Republici Kubi!

Potraga je dobila i odluku iz prosinca o prodaji 58 strojeva jednoj domaćoj tvrtki za tri i pol milijuna kuna, da bi te iste strojeve ta tvrtka na svojoj stranici odmah prodavala za dvostruko više novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su strojevi koji su u eskploataciji, koji uredno rade, čak, mnogi su amortizirani pa nemamo više nikakvih troškova. To je suludo da smo se mi u takvoj situaciji rješavali strojeva, kazao je "Ivan", radnik Viadukta.

Posrtanje jedne od najvećih građevinskih tvrtki u Hrvatskoj koja je radila na više-manje svim važnim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković nije želio komentirati. Njegova prethodnika Sinišu HajdašDončića rasplet nije iznenadio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa više-manje očekivano, jer tvrtka koje izrasla na jednom ortačkom kapitalizmu u Hrvatskoj kao i Hidroelektra, kao i Konstruktor i gdje nisu bili normalni postupati poslovanja, gdje se poslovanje baziralo na tzv. avansima gdje su se pokrivale rupe iz prijašnjih poslova i gdje je jako puno bilo ugovora koji bi mogli čak i mirisati ili smrditi na nekakvo izvlačenje novaca. Jednostavno je rezultat, takav kakav je… To je šteta da Hrvatska gubi takvu tvrtku jer sada u preslagivanju tržišta ostat će samo jedna austrijska i francuska tvrtka koja će dominantno imati hrvatsku niskogradnju, a onda će vam vrlo brzo doći do porasta cijena", izjavio je Siniša Hajdaš Dončić, (SDP), bivši ministar prometa i infrastrukture.

Svakodnevno očajni radnici Viadukta informacije traže od Domagoja Ferdebara iz Sindikata graditeljstva. On smatra da se s rješenjem zakasnilo, ali ne krivi samo Upravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interno je Uprava griješila što nije na vrijeme firmu restrukturirala nakon 2008 kada je obujam posla naglo padao.  Drugi problem je problem javne nabave, koja je godinama lomila, pogotovo građevinski sektor uz sve ostale, al građevinski je tu bio najizraženiji, ne samo Viadukt nego i ostala velika trgovačka društva, borili su se međusobno u Hrvatskoj, jedni drugima su lomili noge sa najnižim cijenama da bi dobili posao.

Sami radnici nadaju se da ovo nije kraj. Pavo uskoro seli iz kućice u dvorištu Viadukta. No vjeruje da će se ovdje vratiti na posao, dočekati mirovinu.

No već i u planu restrukturiranja sama Uprava Viadukta zaključila je da bi stečaj bio najgori scenarij koji bi potpuno onemogućio daljnje poslovanje. Ali to je, čini se je to jedino što preostaje. Tvrtka koja je izgradila kilometre autocesta, sada prolazi svoje posljednje u slijepoj ulici… 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo