KUNA USKORO ODLAZI U POVIJEST / Potraga istražuje što donosi euro: Kave i frizure će poskupjeti, osnovne životne namirnice možda i pojeftiniti

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hoćemo li putem izgubiti monetarni suverenitet, hoće li siromašni biti još siromašniji i koji ćemo motiv staviti na naše kovanice eura?

17.7.2020.
20:57
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je napravila još jedan veliki korak prema uvođenju eura, a Potraga istražuje što će nam sve nova valuta uskoro donijeti.

Kava i šišanje mogli bi drastično poskupjeti, kruh, mlijeko i ostale osnovne namirnice možda čak i pojeftiniti. Prognoza je to financijskih stručnjaka, ali i iskustvo susjeda nakon uvođenja eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikim kompanijama značajno će se pojednostaviti poslovanje, bankama će se izbiti golem izvor zarade, građani bi se mogli jeftinije zaduživati, a država će biti prisiljena pažljivo brinuti o javnim financijama.

Image
KORAK DO EURA /

Hrvatska ulazi u Europski tečajni mehanizam: 'Naše članstvo podržava Europska komisija'

Image
KORAK DO EURA /

Hrvatska ulazi u Europski tečajni mehanizam: 'Naše članstvo podržava Europska komisija'

"Mi smo izuzetno euroizirana zemlja, što nijedna druga zemlja nije. Mi već i sad imamo smanjen broj stupnjeva slobode za neovisnu monetarnu politiku. Ako bi tečaj kune ojačao prema euru, to šteti izvozu. Ako bi oslabio prema euru, to šteti svima koji su zaduženi u euru ili imaju kredite u eurima. Mi moramo kunu držati tu gdje je. Ako to moramo raditi i sad, što onda gubimo? Koju to neovisnost gubimo ulaskom u eurozonu? Nikakvu", objašnjava guverner HNB-a Boris Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan detalj jasno pokazuje koliko smo ovisni o drugima. Čak ni naše kune ne tiskaju se kod nas, već u Njemačkoj i Austriji i mi ih moramo kupiti. Naravno - eurima. Jedino kovanice izrađujemo sami. Guverner Boris Vujčić pojašnjava kako ćemo samo dio prve pošiljke kovanica kovati sami jer nam treba gomila metalnog novca. Na kovanicama će biti prepoznatljivi hrvatski motivi.

Starčević, Marulić, Radić, Mažuranić, Jelačić, Gundulić i Dobrila bit će s nama barem do 1. siječnja 2023. Onda će velikani u ime državnih interesa svoje mjesto u našim novčanicima prepustiti jednoj stabilnoj, sigurnoj i politički korektnoj - bezličnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No hoćemo li putem izgubiti monetarni suverenitet, hoće li siromašni biti još siromašniji i koji ćemo motiv staviti na naše kovanice eura, sve to istražio je Dario Todorović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo