PROBLEMI S MIGRANTIMA / Potraga otkriva je li hrvatska granica sa Srbijom neprobojna: Srbe je strah jer im provaljuju u štale

Potraga donosi priču o životu na granici čija bi čvrstoća ponovno mogla biti stavljena na kušnju.

11.6.2020.
20:54
VOYO logo

Stacionarne termovizijske kamere nadziru 19 kilometara granice. Potraga je posjetila postaju granične policije Tovarnik provjeriti je li naša istočna granica doista neprobojna, kao što se policija hvali i je li moguća ponovna navala migranata iz smjera Srbije kao 2015. godine. 

Image
PRAVOBRANITELJICA UPOZORAVA /

'Istraga i u konačnici sud trebaju utvrditi postupa li policija nezakonito prema migrantima'

Image
PRAVOBRANITELJICA UPOZORAVA /

'Istraga i u konačnici sud trebaju utvrditi postupa li policija nezakonito prema migrantima'

"Vidimo dvije stacionarne termovizijske kamere koja pokazuje kut i radare koji nadziru državnu granicu. I jedna i druga mogu se preklopiti. Svaki kut koji vidimo preklapamo s jednom i drugom kamerom. S tim da su tu na terenu od Bajakova i Županje, njihove kamere, koje također nadziru naš teren i mi njihov", rekao je Miroslav Križanović, vođa grupe na zaštiti državne granice Policijske postaje Tovarnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operateri rade u smjenama po četiri sata kako bi zadržali koncentraciju. Kamere vide najmanje detalje, kao i dubinu teritorija susjedne Srbije. Uz radarske kamere imaju i takozvane male kamere koje pokrivaju šumovite predjele, kanale, i sva ona područja koja stacionarne zbog konfiguracije terena ne mogu. Zamolili smo ih da nas provedu granicom. U obilasku terena vidimo kako bi jedine slijepe točke koje kamere ne vide mogli biti kanali kroz koje se čovjek može provlačiti. Pitali smo policiju kako migranti znaju za slabe točke. 

"Internetom i društvenim mrežama dijele informacije između sebe. Tako su vjerojatno doznali i za ovo, za kamere (...) jednostavno za njih je ovaj dio neprohodan i oni to znaju", kaže Križanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nadzoru naše granice na terenu sudjeluju i policijski psi. Jedan od njih je i Lord. Maza koja se ne odvaja od svog vodiča, policajca Blaža, a zajedno su nadzirući granicu spasili mnoge živote nesretnika koji biraju i po život pogubne načine da bi se domogli Hrvatske i Europske unije. Ispričao nam je kako su trudnicu spasili iz vlaka od sigurne smrti.

"To je bio vlak s kukuruzom koji se nije trebao otvarati do ujutro. Zbog klizavog terena, bilo je smrznuto, a gore nema ograde. Policajci to nisu zbog vremenskih uvjeta odradili. Ja sam u deset došao u smjenu i šef mi je rekao da prođem sa Lordom vlak, on je reagirao na taj vagon. Kad smo otvorili unutra smo našli trudnu ženu i njezinog muža. Ona je bila u jako lošem stanju, zvali smo hitnu i žena i dijete su na sreću spašeni", kazao je Blaž Jakšić, vodič službenog policijskog psa tragača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima na istočnoj granici slučajeva gdje se migranti na sofisticirane načine ali i najprimitivnije načine rezanjem plombe ili rezanjem cerade uvlače u kamione, u vlakove. Imali smo zastrašujući slučaj prije par godina gdje su na istočnoj granici, u nekakvoj smoli koja se prevozi, dakle riskirali su vlastite živote da bi pokušali prijeći. (...) Mi od tada imamo komunikaciju sa srpskim kolegama da se ti vlakovi bolje kontroliraju u Šidu gdje se te kompozicije spajaju za Hrvatsku, no dogodi se slučaj da se provuče netko u kamionima i u vlakovima", navodi ZoranNičeno, načelnik Uprave za granicu MUP-a Republike Hrvatske.

Takvih slučajeva je bilo na pretek. Prerađivala su se podvozja automobila, izrađivale lažne stranice kombi vozila, migranti su bili ispod vagona ili na kotačima kamiona. No sve to ne može se sakriti policijskom skeneru koji može otkriti povećanu količinu ugljičnog dioksida, čuti otkucaje srca ili putem radio valova vidjeti nalazi li se netko u zapečaćenim kamionima u tranzitu. Jednom takvom uspješnom otkrivanju skenerom, svjedočila je i naša kamera prije tri godine. Tehnička oprema posebno je važna u vrijeme pojačanog prometa na granicama, prije svega tijekom turističke sezone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo sofisticiran sustav kontrole isprava koji uparuje putnu ispravu vozača s vozilom, sa ostalim putnicima u vozilu, sa vozilima prije i poslije, ista ili različita državljanstva. Dakle daje nam čitav niz operativnih informacija pa se analitički može doći do vrlo interesantnih podataka. U uvjetim pojačanog prometa nemoguće je profilirati sva vozila. Recimo da ćemo kontrolirati samo veća vozila koja su pogodna za prijevoz migranata. To je po ljeti jednostavno nemoguće jer su sva vozila postala veća, više kampera, više vanova, kamp kučica. To bi bilo nemoguće već morate imati sustav da ne bi zaustavljali svakog turista", dodaje Ničeno.

No, kakve probleme imaju građani Srbije, smješteni odmah s druge strane granice? Žalili su nam se kako ih je strah jer migranata ima mnogo i uvijek nestanu taman kad treba naići policijska patrola. Mještani se žale kako se boje jer migranti provaljuju u štale, kuće i aute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga donosi priču o životu na granici čija bi čvrstoća ponovno mogla biti stavljena na kušnju. Više u nastavku:

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo