Maltretiranje, omalovažavanje i nebriga države / Potraga otkriva kako žive roditelji djece s teškoćama u razvoju koji se bore za povećanje mizernih naknada

Image
Foto: POTRAGA

Da bi ostvarili svoja prava prisiljeni su mjesecima, pa i godinama rješavati papirologiju i čekati, za svako pravo iznova ići na vještačenje

21.6.2022.
20:00
POTRAGA
VOYO logo

I kad se dijete savršeno razvija, roditelji u Hrvatskoj imat će bezbrojne probleme. Teško će naći pedijatra, još teže dobiti mjesto u vrtiću. A kad njihovo dijete ima teškoće u razvoju neuređeni sustav potpuno će im zagorčati život. Isto dijete s istim dijagnozama za svako pravo iznova će se vještačiti, papirologija se rješava godinama, informacije će prije dobiti od roditelja s istim problemima nego od institucija, a i kad ostvare pravo na naknadu, ona je toliko mala da jedva pokrije trošak goriva. Putem se bore i s nerazumijevanjem i omalovažavanjem. Ipak, dobili su obećanje da će se njihovi problem riješiti. Ako se to ne dogodi spremni su na prosvjed.

“Nek dođu i vide kako živim s tih 2300 kuna mjesečno.” Pred kamerom Potrage taj je poziv političarima uputila Dijana Čorak. Jedna je od oko pet tisuća majki djece s teškoćama u razvoju koje su ovih dana sa svojom teškom situacijom upoznale i premijera. S bezbrojnim izazovima i životnim nedaćama još će nekako izaći na kraj, ali mole da im država putem prestane podmetati nogu. Jer da bi ostvarili svoja prava prisiljeni su mjesecima, pa i godinama rješavati papirologiju i čekati, za svako pravo iznova ići na vještačenje, a s novcem koji dobiju ne mogu pokriti osnovne troškove. Kako žive te kako će im i kad država pomoći donosi Potraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čarobiramo, prebacuješ s kartice na karticu, prebiješ jedan kredit drugim", govori dalje Čorak.

Lidija Blažević dodaje: "U Hrvatskoj u kojoj se hoda za život, i vode se borbe protiv pobačaja pa čak i ovih medicinski induciranih mi smo najbolji dokaz kako se ta država brine o djeci takvoj kad se rode".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo