svi nagađaju tko je autor sedmosatnog videa / Potraga raspetljava priču oko sumnjivog poskupljenja žičare koje istražuje i USKOK: Grad optužuje projektanta, tvrtka odbacuje odgovornost

Uključeni u megaprojekt krenuli su prebacivati odgovornost

27.11.2020.
19:30
VOYO logo

Uskoro se otvara dugo najavljivana žičara. No prije nje otvorila se afera nakon što je u sedmosatnom videu anonimni izvor secirao troškovnike i anekse. Najspornija i najveća stavka povećanja troškova odnosila se na iskop desetaka tisuća kubika ispod ovog objekta na Donjoj postaji. Iskop jame koji je po ugovornom troškovniku trebao koštati 880 tisuća kuna narastao je na 11 milijuna kuna. Ela Mihovilović Brkić čije je poduzeće provodilo glavni nadzor na gradilištu odobrila je dodatne troškove. Objašnjava gdje je došlo do skupe greške. 

Image
OPERACIJA ŽIČARA /

EKSKLUZIVNO Neki dijelovi za žičaru i 200 puta skuplji od planiranog! Na adresu Potrage stiglo 7 sati video materijala koji ukazuje na muljaže

Image
OPERACIJA ŽIČARA /

EKSKLUZIVNO Neki dijelovi za žičaru i 200 puta skuplji od planiranog! Na adresu Potrage stiglo 7 sati video materijala koji ukazuje na muljaže

"Te kategorije tla su oduvijek u projektu, ali nisu u ugovornom troškovniku bile...", kaže glavna nadzorna inženjerka Ela Mihovilović Brkić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojavile su se naknadno u aneksima ugovora. Nadzor koji je odobrava dodatne troškove tvrdi da su to temeljili na nekoliko elaborata. 

"Lijepo piše da su lapori tlo B kategorije. Koje se iskopava kojom vrstom mehanizacije? Koje se znači djelomično minira", ističe glavna nadzorna inženjerka Ela Mihovilović Brkić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situacija nije neoubičajena, objašnjava stalni sudski vještak za graditeljstvo.

"Nadzor i izvođač tvrde da je tu nastala pogreška, da je bilo C rastresito tlo, a da je bilo djelomično ili puno A kategorije zemljišta", istaknuo je stalni sudski vještak za graditeljstvo Žarko Željko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li se na snimkama nadzornih kamera koje od 0 do 24 prate iskop vidjeti gdje se koristilo pikamiranje, hidraulični čekić ili miniranje? 

"Da. Nije bilo miniranja, teški strojevi... Ako možete reći točno dan? Ne mogu, mogu vam javiti", poručila je Ela Mihovilović Brkić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor još čekamo. Ipak, postoji jednostavan način da se objasni korištenje mehanizacije koje opravdava veće troškove. 

"Tu bi morala postojati zabilješka, da se A kategorija, da su se zbog toga angažirali dodatni ljudi, dodatna mehanizacija", kaže Željko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjeravamo je li bilo miniranja tla A kategorije. 

"Tu je baš bila stijena, pa se očekivalo da će to biti A kategorije, pa su bila u aneksu bila rezervirana sredstva, ali ona se nisu platila izvođaču", govori Ela Mihovilović Brkić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sedmosatnom videu koji potpisuje anonimni autor Dragutin Saili Konspirator pokazuju se kako su se dorađivali troškovnici. Dokazuje da su se umjesto kopanja tla C kategorije koje košta 20 kuna po kubičnom metru, obračunavali materijali tla A i B kategorije koji stoje 250 i 560 kuna po kubiku. Osnovni je problem u ogromnoj razlici u cijeni koju je ponudio izvođač GIP Pionir.

"Je li uobičajena cijena od 250 kn po kubičnom metru? Stvarno ne znam odgovoriti, niti želim, to je ugovorna cijena, na to je možda trebalo misliti prije", kaže Ela Mihovilović Brkić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno prije, uključeni u aferi mogli su javnosti predočiti ključni dokument.

"Izvođač i nadzorni inženjeri koji rade su dužni voditi građevinski dnevnik, knjigu, prijepis koji se vodi gdje su upisuje sve relevantne činjenice, svaki dan", kaže Željko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time bi se cijeli misterij oko A, B i C tla riješio u sekundi.

"Ako toga nema onda je to već velika indikacija da tu nešto ne štima", dodaje Željko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitoru Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću čiji je potpis na svakom aneksu ugovora, prije nešto više od mjesec dana nadzor Ela Mihovilović Brkić piše:

"Projektna dokumentacija je manjkava, nedostatna, nezavršena i neusklađena". Zbog toga su troškovi gradnje investitoru prouzročili financijsku štetu od gotovo 64 milijuna kuna. Glavni krivac je, tvrdi, glavni projektant tvrtka Elektroprojekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najskupljih žičara

"Da. Što to znači? Da je ugovorni troškovnik neusklađen s izvedbenom projektnom dokumentacijom koja je pristizala na gradilište za izvođenje", jasno će Ela Mihovilović Brkić.

Prozvani odgovaraju: „Elektroprojekt nikada nije dobio od naručitelja službeni dopis o nedostacima i propustima u projektnoj dokumentaciji i o kakvim se propustima radi. Od Elektroprojekta nikada nije službeno zatraženo mišljenje o dodacima ugovora koje je Grad Zagreb sklapao s izvođačima radova ili drugim sudionicima u gradnji, a koji su navodno sklapani zbog nedostataka u projektu.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Projektant zna kao i mi da to nije istina. Što nije istina? Nije istina da im nisu dostavljen podloge..."

Između sjedišta tvrtke Elektroprojekt, u Humboltovoj ulici, ureda glavnog projektanta i investitora Grada Zagreba samo j nekoliko stotina metara udaljenosti zračnom linijom. No komunikacija je pukla, pukla je ozbiljno. Ovih dana u jeku afere Grad Zagreb vuče neobičan potez, najavljuju pravne radnje, odnosno tužbu protiv glavnog projektanta. Tvrde manjkavosti u projektnoj dokumentaciji su razlog zašto su troškovi žičare odletjeli u nebo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će se to rasplitati na sudu?

"Mislim da bi to mogao biti jedan veliki sudski proces, možda i više njih, to će biti više tužitelja i tuženih", kaže Željko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz USKOK-a nam je potvrđeno da su u koordinaciji s PNUSKOK-om počele istražne radnje. 

"Ovdje mi se čini da zna što mu se sprema, zato i nije ni čudo što je Grad krenuo tužiti projektante", govori saborski i gradski zastupnik Tomislav Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević je prije nekoliko dana podnio kaznenu prijavu protiv Bandića zbog zlouporabe položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja vezanih uz izgradnju sljemenske žičare.

"Da je ovo crno na bijelo izvlačenje novca iz Grada preko građevinske firme GIP Pionir kako bi se novac upotrijebio u predizbornoj kampanji", jasno će Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Konspirator, neimenovani izvor koji je javnosti dao na uvid dokumentaciju i zatresao gradsku upravu. Pitanje je to teško 90 milijuna kuna koliko je izračunao da su narasli troškovi. 

"Sada vidimo prebacivanje odgovornosti tko će se utopiti, sad je na Elektroprojektu da izađu s svim što znaju", tvrdi Tomašević. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz tvrtke Elektroprojekt u pisanoj formi odgovaraju i na optužbe u medijima, odnosna medijske špekulacije u kojem neimenovani izvori iz Grada sugeriraju da bi oni mogli biti autori sedmosatnog video uratka koji se pojavio u javnosti. Kažu kako za to nemaju novca, sredstava, interesa niti tehničke dokumentacija koja je u tom filmu prezentirana.

U medijima se zasad špekulira o jednom imenu. 

"Jako mi je zanimljivo da je upravo Vladimir Gruborović, on je član Glavnog odbora Bandićeve stranke, sada smo saznali da je posao projektiranja dobila njegova djevojka", istaknuo je Tomašević. 

Otkako smo objavili prvu priču o operaciji žičara na redakcijski mail stižu brojne anonimne i u ovom trenutku teško provjerljive informacije. Iz kojeg je moćnog ureda dokumentacija stigla do medija?

"Ne mogu sad tu uopće reći, imenovati nekoga to tko bi mogao biti, vidi se iz uratka da je radila osoba, video je zlonamjeran, tendenciozan, ne zna puno o graditeljskoj struci, to je sigurno, meni se čini da je taj video ipak politički obojen, ima takve konotacije", kaže Ela Mihovilović Brkić. 

Ona je, nakon što je Grad izbacio firmu Elektroprojekt, uz nadzor preuzela i odgovornost za cijeli projekt. Na navode o ozbiljnim greškama izvođača koje su uočili revidenti i projektanti, kaže. 

"Bilo je grešaka? Naravno, ali su popravljene", jasno će Ela Mihovilović Brkić. 

Vruće će biti gradonačelniku na sljedećoj sjednici Skupštine na kojoj je oporba, uz ruke HDZ-a, tražila da se uvede točka o izvješću o troškovima žičare. Svim kritičarima Bandić danas odgovara: 

"Crknut će svi od muke kad 3. 1. krene žičara, najljepša u Europi."

I jedna od najskupljih. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo