još neviđene snimke požara / Potraga s hrabrim vatrogascima iz Podgore, Tučepa i Makarske: ispričali su nam zašto nesebično riskiraju svoje živote da bi spasili druge

S hrabrim vatrogascima proveli smo nekoliko dana i noći, izišli smo s njima i na intervenciju, a oni su nam pokazali dosad neviđene snimke

5.7.2017.
19:25
VOYO logo

Prije 15-ak dana vatrogasci iz Podgore, Tučepa i Makarske pobijedili su u borbi s vatrenom stihijom koja je harala makarskim Primorjem, a svojom hrabrošću i žrtvom osvojili su srca nacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U danima koji su uslijedili, uz priče o herojstvu, došle su i one kako se požari gase sa starom i manjkavom opremom jer, kako to obično biva - novac se troši  negdje drugdje. 

Više pročitajte: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S hrabrim vatrogascima proveli smo nekoliko dana i noći, izišli smo s njima i na intervenciju, a oni su nam pokazali neviđene snimke iz zadnjeg požara i ispričali nam zašto nesebično riskiraju svoje živote da bi spasili druge.

"Viš ti šta je to, koliko je to područje… A danas to izgleda katastrofa. Pogledaj šta je to, ali kad je ta noć kad je gorilo, pa to je bila apokalipsa, ja ti to ne mogu opisat, majke mi, naći, to je dim, to je histerija, boriš se na sve strane bura puše, baš je gadno… pa to je cila jedna crta ovako od Biokova do mora gorila", kazao nam je za Igor Letica, vatrogasac DVD-a Podgora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci iz Podgore vodili su nas na mjesto odakle se najbolje vidi linija prvog velikog požara sezone. Jednog od najvećih s kojim su se Igor i Anđelko Petričević dosad borili...

Požar je zahvatio 300 hektara površine i opasno se približio ljudima. Vatrogasci neko vrijeme nisu mogli prići, ipak uspjeli su ugasiti vatru i na vrijeme izvući baku.

"Ja sam samo otrčao do auta na parkingu, pa sam se opržio kompletno, a kako mi je majka bila u prizemlju od 91 godine otišao sam do vatrogasaca da im kažem da ju izvuku, međutim imali su gas maske, pa su dvojica uspjela, odveli su je do svojih kola, pa su je prebacili u Makarsku u Dom zdravlja", kazao nam je Saša Devčić, Podgora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Podgore, u noćnu smjenu odlazimo k vatrogascima u susjedne Tučepe. Stigli smo doslovno nekoliko minuta prije nego što su morali izjuriti na novu intervenciju. Građani su im dojavili da ponovno vide dim i vatru na istom mjestu gdje je gorjelo nekoliko dana ranije. Za vrijeme velikog požara u Tučepima koji je izbio dan nakon onog u Podgori!

Nakon još jedne manje intervencije Dražen Grubišić, vatrogasac DVD-a Tučepi nas vraća u bazu. Večerašnji posao nitko ni ne spominje jer nam pokazuju snimke koja je kamera na njegovoj kacigi zabilježila u noćima 18. i 19. lipnja kad je dobar dio makarske rivijere strepio pred buktinjom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedina vatrogaskinja na makarskoj rivijeri Tea Čolić - na velikom je požaru provela četiri dana, a u DVD Tučepi gdje sada požare gasi s dečkom isprva se učlanila iz šale. Kad su uslijedili ružni komentari, zainatila se!

"Ja sam svjesna svojih mogućnosti i nedostataka i nikad ne bih ugrozila nekog od kolega time što bih rekla da mogu napravit nešto što ne mogu i dovela nekoga u direktnu opasnost. Mislim da ima koristi od mene na tim požarima, nisam totalno nesposobna samo zato što sam žena! Ja mislim, onako, malo umišljeno, ali mislim da jako dobro obavljam, mislim da sam dobar vatrogasac, staložena sam, mirna sam u tim situacijama", izjavila je Tea Čolić, vatrogaskinja DVD-a Tučepi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od lipnja do rujna u smjenama – sedmero sezonaca ovdje dežura danonoćno za oko 5 tisuća kuna. Uglavnom oni koji ostatak godine rade kao građevinari. Ostalih 40-ero dobrovoljaca iz Tučepa na požare dolazi s posla ili kada ih šefovi puste. 

"Ima ih svih, inženjera, magistra, ugostitelja, kuhara, znači, svih zanimanja… Oni rade besplatno? Tako je! Nema tu nikakve naknade? Ni nakon požara? Ništa, ništa! Mi dobrovoljci u Dalmaciji osim ovih sezonaca, svi rade besplatno! Slušajte ja sam već od 87 godine u vatrogastvu, to je neka ljubav, jednostavno se zaraziš vatrogastvom i to je u tebi, ti kad čuješ tu sirenu, jednostavno u tebi je to da ti moraš otić na požar, izać, pomoć ljudima", poručio je Goran Bušelić, zapovjednik DVD-a Tučepi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao niti jedan drugi prizor, fotografija ispod najbolje je oslikala svu njihovu muku i žrtvu.

"Ta je fotka nastala nakon cile noći, cilog dana gašenja i doslovno vatrogasci su sebi uzeli 5 minuta za odmor i tako je ta fotka nastala, ništa da su se oni izležavali nešto, jednostavno ljudi umorni, ne mogu više i stali su tu, požar se malo zaustavija", kazao je Igor Letica, vatrogasac DVD-a Podgora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografija se nevjerojatnom brzinom proširila društvenim mrežama, osvojili su srca nacije. Park prirode Biokovo njih i obitelji nagradio je godišnjim besplatnim ulazom, a cijela se Hrvatska složila - to su naši heroji. Oni sami osjećali se više kao naivci jer dok spašavaju živote i imovinu, rade s vozilima koja su starija od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Evo sad ću vam predstavit naš vozni park, ovo je naše udarno vozilo.. 1984. Jel to ona s rupama, to je ona, moramo pazit da ne upadnemo kad ulazimo u zastavicu... 
Ovo je vozilo FAP, kupilo ga je vatrogasno društvo Živogošće 1986. godine. Onda je bilo u DVDu Makarska i mi smo ga otkupili. Ovo vozilo nam je poklonio Dieter Bremer, inače podgorski zet, vatrogasaca, Nijemac. Poklonija je kad je vozilo imalo 22 godine godine, a sad ima 41 godinu i to nam je najbolje vozilo, Mercedes je to ipak", rekao nam je Stjepko Mrsić, zapovjednik DVD-a Podgora, predstavljajući nam svoj vozni park.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Uprave za zaštitu i spašavanje samo u splitsko dalmatinskoj županiji u lipnju je buknulo je više od stotinu požara na otvorenom na gotovo 450 hektara površine. Istodobno društva koja požare gase, financiraju se novcem lokalne samouprave - prema minimalnim standardima. Objašnjava nam županijski zapovjednik i glavni operativac DVD-a Makarska Dražen Glavina

"Ima još jedan problem što dobrovoljni vatrogasci nemaju nikakve stimulanse, oni nisu stimulirani niti kao dobrovoljni davaoci krvi da imaju dva dana slobodno kad dadu krv ili kao sportaši ili neki drugi da imaju hranarinu koja nije oporeziva! I drugo u svijetu je propisano da iznad 30 godina ne može bit operativno vozilo. U nas, u RH imamo barem 70 posto takvih vozila koja su prešla 30 godina", poručuje Dražen Glavina, zapovjednik DVD-a Makarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je zašto bi u takvoj situaciji, veći dio godine bez plaće, bez ikakve naknade, ali i bez ispravnih, a kamoli modernih vozila i opreme netko želio riskirati život... 

Igor Letica i Anđelko Petričević, vatrogasci DVD-a Podgora odgovorili su na to pitanje - "Zato što to volimo, volimo! Iz čiste ljubavi! Ništa drugo, to je jednostavno gušt, uživat, ja gledam onog do sebe, koji razumiš me povlači za tebe, ti povlačiš za njega. To je ta, ajmo reć ono, kad to vidiš, da je on ostavija sve doma i doša s tobom tu, to je nešto, nemere se to opisat!".

"To je to, to je u meni, jednostavno, ja ne mogu bez vatrogasaca, ne mogu uopće, ja ću dokle god budem moga radit za vatrogasce, za ljude, pomagat ljudima", dodao je Goran Bušelić, zapovjednik DVD-a Tučepi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je takvih bit ćemo sigurni od požara. I na tome im veliko hvala!

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo