Milijuni eura za zemlju / Prozvani srpski tajkun Petar Matijević odgovorio Draganu Kovačeviću: 'Gotovina služi samo da bi se podmićivali političari!'

Šute misteriozni investitori čijih je milijun eura pokupio USKOK

21.12.2020.
20:40
VOYO logo

"To je sve propalo. Sad će kupiti gospodin Matijević iz Vojvodine, on će kupit to zemljište, vi ćete biti svi sretni, sve ide dalje i Hrvatska će dalje propadati". Po izlasku iz Remetinca Dragan Kovačević novinarima je pokušavao objasniti da je milijun eura pronađen u njegovom automobilu trebao poslužiti za kupnju zemlje u Slavoniji, pa je okrznuo i srpskog tajkuna Petra Matijevića, koji je posljednjih godina kupovao zemlju i zadruge u Hrvatskoj.

Ovaj mu nije ostao dužan. Istodobno, dok veliki mašu milijunima, mali ne mogu doći ni do jednog hektara državne zemlje da ostanu živjeti i raditi u domovini. O borbi za državne hektare u priči Silvane Menđušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tog je četvrtka, kaže, trebao krenuti prema Slavoniji, ali ujutro je uhićen. Nakon tri mjeseca pritvora, pokušao je objasniti milijun eura pronađenih u njegovom automobilu parkiranom u samoborskoj garaži.

Image
razočarani građani /

Hrvatska je najgora u EU - čak 76 posto Hrvata ne vjeruje Vladi: 'Vrijeme je da se država uredi'

Image
razočarani građani /

Hrvatska je najgora u EU - čak 76 posto Hrvata ne vjeruje Vladi: 'Vrijeme je da se država uredi'

"A biznis je to da smo išli kupovati poljoprivredno zemljište, investitori sad šute", rekao je Dragan Kovačević, optuženik u aferi Janaf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šute misteriozni investitori čijih je milijun eura pokupio USKOK, a posrnuli predsjednik Uprave Janafa nudi providno objašnjenje planiranih transakcija.

"Al' vam je to 250 hektara zemljišta, to je za poljoprivredno zemljište, niz malih parcela. To je sad propalo. OK, sad će kupiti Matijević iz Vojvodine, svi vi bit ćete sretni", izjavio je Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istupu koji je, doznajemo, iznenadio njegov braniteljski tim, Kovačević je predstavio milijun eura zasad nepoznatog porijekla kao liniju obrane Hrvatske od srpskog tajkuna. U razgovoru za Potragu Matijević kaže:

"Onda je Dragan razmišljao da nađe sebi alibi. Optuženik ima pravo da laže, ali ovim neće nikoga da zavara, navodno bi kupio zemlju u Slavoniji i on hoće da obrani hrvatsku poljoprivredu od srpskog tajkuna, to nema veze, ne znam 'ko će mu to poverovati", poručio je Matijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petar Matijević, poduzetnik je iz Srbije. Mediji ga nazivaju kraljem mesa, kupovao je proteklih godina poljoprivredno zemljište i zadruge u Hrvatskoj, a prodavao mu je to Enver Moralić, vlasnik Kutjeva u čijem je nadzornom odboru svojedobno sjedio Kovačević.

"Za gotove pare zemlja se ne kupuje! Sve legalno kupujem i protivnik sam gotovine, gotovi novci samo služe da bi se podmićivali političari. Jadna hrvatska poljoprivreda ako je štiti sumnjivim novcem", izjavio je Matijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kojem su ataru Kovačević i njegova trojica poslovnih partnera htjeli kupiti 250 hektara usitnjenih parcela? U istočnoj Slavoniji takvih parcela nema. Ne prodaju se male parcele niti u Vukovarsko—srijemskoj županiji, niti u Osječko- baranjskoj, a dobro informirani izvori upućuju nas prema Zapadnoj Slavoniji. Matijević kaže da tamo ne kani kupovati zemljište.

"Meni se nudi zemlja u Hrvatskoj, u Zapadnoj Slavoniji, kad ode neka firma u stečaj, ali nismo imali namjeru", rekao je Matijević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otišli smo tamo. Od Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara i Dragana Kovačevića, do sela Grgurevići. Velikih parcela od 250 hektara ovdje nema. Govore nam mještani, samo niz manjih.

Nema niti bogate poljoprivredne proizvodnje... Sela su opustjela. Ali, nije nema interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj cijeli paket, to jesu male parcele, ali tu ima zemlje čudo, stotine hektara. Čuo sam da su ljudi se dolazili interesirat, ali čuo sam da se planira raditi farma velika. Potencijalni kupci, pričalo se da ima interesa, pa bi se to okrupnilo, ima državne zemlje, ima, ima. To je jeftina zemlja", rekao je Filip Čeliković iz Sibinja.

U toj katastraskoj općini Odvorci ima dosta poljoprivrednog zemljišta, a prema planu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koji je pripremila općina Sibinj u toj se katastarskoj općini planira prodati 70 hektara državne zemlje. U Pleternici su kada je riječ o državnoj zemlji koja se daje u zakup bili dosta široke ruke. Njihov je limit bio 300 hektara. Prije godinu dana, još dok je bio saborski zastupnik Franjo Lucić objašnjavao nam je tu odluku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na taj način želimo s tom zemljom dati doprinos mljekarstvu, i reći mi smo stali iza tebe, mi ti dajemo zemlju", izjavio je bivši saborski zastupnik Lucić.

Pitali smo ga tada i za farmu koju gradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam ja, nego moja djeca i oni su prepoznali te mjere", izjavio je.

Nositelji tog projekta su Lucićevi sinovi na koje je bivši saborski zastupnik prebacio svu svoju imovinu. A onda je prije dva mjeseca portal Telegram objavio podatke da su sinovi ovog političara dobili čak 14 milijuna kuna potpore iz projekta Slavonija, iako se njihova tvrtka dotada nije ozbiljno bavila poljoprivrednom proizvodnjom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dok neki dobivaju izdašne potpore, ili imaju dovoljno novca da kupuju zemlju, oni bez kapitala i političkih veza prolaze slabije. Aldumaš je bio pred kućom obitelji Čurčinac u Ilači kod Tovarnika. Častili su se susjedi, a slavilo se što je u ovu mladu obitelj s troje djece stigao bager.

Iako je novi stroj bio razlog za slavlje, ova je mlada obitelj bila razočarana rezultatima natječaja za dodjelu državne zemlje. Oni su u startu bili diskvalificirani, jer njihov je OPG osnovan prije dvije godine i koji mjesec, a uvjet za dobivanje zemlje u zakup bio je tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo dobili ništa, svu smo dokumentaciju poslali u Općinu, nije bilo, jer nema tri godine OPG", poručili su Tena i David Čurčinac, poljoprivrednici iz Tovarnika.

Tena i David imaju 30 godina, troje djece, ali nedostaje im par hektara, jer arende su na ovoj plodnoj ravnici skupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda će netko progledati, smatramo da nam se može dati koji hektar, da ostanemo tu bezbrižno", rekli su Tena i David.

Nisu sretni jer su, potvrđuje natječajna dokumentacija, zemlju dobivali i umirovljenici stari oko 80 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razočarani jesmo, ima i primjera gdje se prijavljivalo dva OPG-a na kuću, nisu krivi ti ljudi, zakon je takav. Smatram da bi se zakon trebao mijenjati za nas male i mlade. Ako si velik možeš sve, ako si malen, ne možeš ništa", poručila je Tena.

Provedeni natječaj zacementirao je njihovu sudbinu na 25 godina na koliko se državna zemlja dodjeljuje u zakup. A za četvrt stoljeća, kažu, tko živ tko mrtav. Nije ova obitelj jedina nezadovoljna. Natječaj za dodjelu državnog zemljišta u zakup, uznemirio je duhove na krajnjem istoku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo