Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
OBRAČUN NA SREBRNJAKU

Prvo su ga maknuli s pozicije ravnatelja, a pedijatru Bori Nogalu sada žele dati i izvanredni otkaz! Potraga ...

Nogalo je još u veljači dobio opomenu pred otkaz zbog svojih istupa u javnosti

Sanja Čatipović/ 18.12.2020. u 20:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

On je pokušavao objasniti što se događa, pa zaplakao, radnici su izašli pred bolnicu i dali mu podršku. Svi se dobro sjećaju kako je izgledala smjena dugogodišnjeg ravnatelja Srebrnjaka Bore Nogala.

Godinu dana kasnije, bolnica koju je vodio više od dva desetljeća – kazneno ga je prijavila i odlučila mu dati izvanredni otkaz. Tvrde zabrljao je s javnom nabavom i oštetio bolnicu za 260 tisuća kuna. On odgovara – namještaju mi zbog više od 400 milijuna razloga. Toliko je kuna vrijedan megaprojekt Translacijskog centra koji je, uvjeren je Nogalo – pravi razlog obračuna.

A onda mu je, tvrdi Nogalo, projekt počeo kliziti iz ruku. Kako se i zašto bolnica želi riješiti bivšeg ravnatelja, zašto će Boro Nogalo tužiti bolnicu i zašto misli da se radi o namještanju i otimačini – u priči Sanje Čatipović.

Ponovno se trese na Srebrnjaku. Akter isti - Boro Nogalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kad vas udalje s posla, kad ne znate na čemu ste, kad vam nisu dali mogućnost da se opravdate pred Upravnim i Stručnim vijećem za mene je to otkaz", rekao je Nogalo.

Image
SLUČAJ SREBRNJAK

Kazneno prijavljeni Nogalo i još dvoje liječnika: 'Ovo je samo još jedan pokušaj da nas se ušutka'

Image
SLUČAJ SREBRNJAK

Kazneno prijavljeni Nogalo i još dvoje liječnika: 'Ovo je samo još jedan pokušaj da nas se ušutka'

Ovoj, najnovijoj, priči prethodio je izvještaj koji je u bolnicu stigao sredinom studenog iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. Kontrolirali su nabavu usluga savjetovanja iz 2017. za projekt Translacijskog centra.

Upravo se čita

Image
peti dan reforme smeća

FOTO Inspekcija RTL.hr-a: Smeće u plavim vrećicama ne baca skoro nitko. Teško ih je i kupiti, jedva smo ih našli

"Utvrdio je nepravilnosti koje se zovu cijepanje javne nabave - kad savjetovanje rascijepate na dva dijela ne morate ići u javni natječaj, ali morate barem javno objaviti i dati tri firme da se jave, a nije to napravljeno nego je direktno sklopljeno s jednim ponuditeljem", izjavio je Ivo Dumić - Čule, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak.

Agencija je odbila dati bolnici 260 000 kuna iz europskih fondova. Bolnica je pak protiv Nogala podnijela kaznenu prijavu i donijela odluku o udaljenju s radnog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ana Stavljenić Rukavina potpisala je da tu priču nitko ne može dovršiti, nego da treba ići na direktan dogovor i tih 260 000 je sasvim normalna priča i netko tko je radio osam godina treba raditi još godinu ili dvije. Mreža znanja je dovršila priču i dobili smo 450 milijuna kuna", poručio je Nogalo.

Nogalo je još u veljači dobio opomenu pred otkaz zbog svojih istupa u javnosti. Zaposlenici su se tada snašli, da ga zaštite, postavili su ga za sindikalnog povjerenika.

"U tom slučaju poslodavac traži od sindikata suglasnost da bi mogao uručiti izvanredni otkaz, ukoliko to sindikat uskrati, onda poslodavcu ostaje mogućnost da tu suglasnost nadomjesti sudskom odlukom - odnosno mora pokrenuti sudski postupak u roku 15 dana. U tom intermediju, kada se traži suglasnost radnik bi i dalje trebao biti na poslu i obavljati svoje zadatke s obzirom da nije dobio otkaz - jer mu nije uručen", kazao je Srećko Posavec, odvjetnik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Liječnički sindikat nije dao suglasnost. A novi ravnatelj Nogala je poslao kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Vi kad to zaprimite morate reagirati. Rekao sam mu što piše, jer smo mi u prekršaju ako ne postupimo. I izrazio sam svoju želju da će se pokazati da to nije tako i da ćemo raditi kao i prije", poručio je Dumić - Čule.

Unatoč objašnjenju ravnatelja, Boro Nogalo uvjeren je da mu namještaju. Tako je govorio i prvi put.

"Postoji 450 milijuna razloga zbog čega su napravili to što rade i zašto su mi dali otkaz i zbog čega će ova priča otići u krivom smjeru i svodi se na to da će Hrvatska, to mi je žao, morati nadoknaditi 60 milijuna eura", izjavio je Nogalo.

Toliko je vrijedan projekt Dječjeg translacijskog centra za koji je bolnica Srebrnjak novac povukla iz Europske unije. Nakon gotovo deset godina pripreme, ugovor je potpisan u srpnju 2019. u Vladi. Europska unija dala je novac za gradnju i opremanje istraživačkog centra koji bi, poručuju i danas iz Ministarstva znanosti, trebao omogućiti razvoj novih dijagnostičkih i terapijskih postupaka povezanih s učestalim dječjim bolestima dišnih puteva i alergija. Trebalo bi se raditi, napisali su u priopćenju, na biomedicinskim interdisciplinarnim istraživanjima i njihovom povezivanju s kliničkom praksom. Do 2028. zaposliti više od 120 vrhunskih znanstvenika koji bi se financirali iz vlastitih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Profesor Adnan Čustović bavi se translacijskom medicinom. Pedijatar je. Svoj znanstveni tim vodi na Imperial Collegu u Londonu.

"Upotrijebili smo umjetnu inteligenciju i i ostale moderne tehnike za obradu podataka da bi omogućili personaliziranu medicinu. Bolesti koje su vrlo kompleksne uspjeli smo rastaviti na njihove sastavne dijelove tako da svaki pojedinačni pacijent dobije onaj tretman koji treba dobiti, a ne srednji tretman za većinu. Plastično - u astmi imamo vrlo točne indikacije koji lijekovi treba da se daju kojoj djeci u oblasti alergije na kikiriki", poručio je Čustović.

Ime profesora Čustovića nalazi se i na projektu zagrebačkog Translacijskog centra.

"Treba biti kristalno jasno tko je što učinio. Ja sam imao savjetodavnu funkciju, upravo ono što znanost treba raditi. To traje više od 15 godina. Tim sa Srebrnjaka je 2012. došao u posjet u Manchester gdje smo imali Centar za translacijsku medicinu", rekao je Čustović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Razgovarali su tada o cijelom nizu potencijalnih projekata.

"Projekata koje bi mogli kapitalizirati na određenim vrlo specifičnim stvarima koje Hrvatsku čine posebnom. Postoje određeni dijelovi u Hrvatskoj u kojoj okoliš čini populaciju koja tu živi otpornom na astmu. Te epidemiološke opservacije se moraju prevesti kroz taj translacijski proces,  razumijevanje mehanizma zbog čega je to tako, a onda kad razumijete mehanizam treba dizajnirati intervenciju, nakon toga to je potrebno primijeniti u praksi", kazao je Čustović.

Nogalo kaže da je osnovni posao bolnice na Srebrnjaku dati odgovore na pandemiju alergija.

"U ovom momentu 20 posto cijelog stanovništva pati od neke alergije i sve institucije traže rješenja. Naročito u pedijatrijskom periodu. To prevenirati znači zdravlje u odraslom periodu i mi smo dali te odgovore kroz osmišljavanje ovog projekta", rekao je Nogalo.

Sanja Čatipović/ 18.12.2020. u 20:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
KAD BANKA PRODA DUG

Dug od 100 kuna kupe za 30 pa traže sve s kamatom! Potraga istražila kako rade agencije za naplatu potraživanja i koliko zarađuju

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba