roditelji, oprez! / Reporter Potrage dao 'osvježivač zraka' na analizu: U njemu su pronašli opasnu drogu!

U Hrvatskoj s nekoliko klikova mišem i 80 kuna možete legalno, bez ikakvih problema kupiti ubojitu drogu...

15.5.2019.
19:45
VOYO logo

Radi se o takozvanom osvježivaču zraka, koji zapravo nije nikakav osvježivač već smrtonosna tvar koja je na službenom popisu droga. Pitanje se postavlja da kako je moguće legalno kupiti tako nešto i što rade inspekcije i policija? 

"Uzorak koji ste donijeli smo analizirali i utvrdili da se radi o sintetskom kanabinoidu 5F ADB", govori Josipa Kosić Vukšić, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tako nešto nova je droga koja se pojavljuje na ilegalnom tržištu. Sintetska mješavina s prirodnom tvari koja je vrlo opasna. Često su te tvari puno opasnije od već postojećih droga", objašnjava nam Dubravko Klarić, kriminalist - stručnjak za droge. 

Da, dobro ste čuli. Takozvani osvježivač prostora koji smo kupili pa odnijeli na analizu - zapravo je droga. Gotovo legalno prodaje se čak i maloljetnicima, a oni koji ga stavljaju na tržište dobro znaju što prodaju jer ta se supstanca nalazi na listama droga, kako u svijetu, tako i Hrvatskoj. Zajedno sa marihuanom, heroinom, kokainom, amfetaminima i svim drugim zabranjenim psihoaktivnim sredstvima. No vratimo se na početak priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uništili mu zdravlje, razorili obitelj

"Imao sam iskustava gdje bi zaspao negdje na ulici. Pokupila bi me policija te bi završio u pritvoru i na psihijatriji. U nekim situacijama sam molio ili da me to pusti ili da umrem. Nešto od toga dvoje", pričao nam je Domagoj, dvadesetjednogodišnjaka koji je pristao prije dva tjedna sa nama podijeliti svoju priču o višegodišnjem drogiranju sinteskim kanabinoidima koji se prodaju kao osvježivači prostora na kioscima, u tobaco i smart shopovima te putem interneta. Domagoju su uništili zdravlje, razorili obitelj.

"Nakon nekog vremena nisam mogao ni spavati bez toga i budio sam se preko noći. To je sve onda postalo vezano za obitelj i za mamu. Stvarao sam joj probleme, usred noći i ostatak vremena. Tražio sam ju novac, derao sam se na nju, razbijao po stanu od tih napadaja koji su me hvatali bez sredstva kojim sam se drogirao", govorio nam je Domagoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njegove priče i mi smo pokušali kupiti ovu drogu na mjestima na koja su nas poslali konzumenti. No ovu drogu ipak očito nisu bili spremni prodati četrdesetogodišnjaku u sakou. Zato smo drogu u nekoliko klikova uspjeli kupiti putem internetske stranice jedne tvrtke iz Šibenika koja već šest godina opskrbljuje cijelo hrvatsko tržište ovom drogom, a ima i svoje dvije trgovine. Jednu u Šibeniku, drugu u Puli. Kupljeni osvježivač smo potom odnijeli na analizu. Cijeli nalaz je stigao za dva dana i potvrdio naše sumnje.

"Uzorak koji ste donijeli smo analizirali i utvrdili da se radi o sintetskom kanabinoidu 5F ADB. To je grupa spojeva koji ima psihoaktivni učinak, sličan kanabisu, odnosno THC-u, a poznati su kao dizajnerske droge", govori Kosić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sintetički kanabinoidi imaju različite utjecaje na cjelokupno tijelo osobe. S neurološke strane dovode do dezorjentacije, epi napada, zbunjenosti i nesanice. Međutim može dovesti i do suicidalnih ideja te do psihotične kliničke slike koja uključuje halucinacije, veliki nemir agresivnost, agitaciju i paranoju. Ti receptori na koje djeluju sintetički kanabinoidi, a oni su po cijelom tijelu, kemikalija se veže i ostvaruje određene učinke, neki od njih su ugodni, a neki silno neugodni, i čak po život opasni", objašnjava nam Dr. Zrinka Ćavar, Centar za prevenciju ovisnosti "dr. Andrija Štampar".

Strašne posljedice ove droge

Liječnica Ćavar opisala je sve strašne posljedice ove droge. Šokirani saznanjima sjeli smo u auto i otišli u Šibenik. Nazvali smo tvrtku i zamolili ih da nas prime kako bi čuli i njihovu stranu ove ružne priče. Nevjenčani par koji vode tvrtku nisu bili zainteresirani za davanje izjave i komentara na proizvod koji prodaju. Svjesno prodaju drogu već više od šest godina. Ovo što gledate su samo dijelovi njihove komunikacije s kupcima diljem Hrvatske. Kao da prodaju gumene bombone. Javljaju kada robe, odnosno droge nemaju, no i kada će stići nova pošiljka da bi kupci znali. Sudeći prema sadržaju njihovih privatnih profila na društvenoj mreži, oboje se bave sportom, rekao bi svatko, žive jedan zdrav život. No istodobno dilaju veoma opasnu drogu koju kupuju najčešće maloljetnici. Odgovorna je za neke od najtežih posljedica, čak i onih smrtnih. Upravo među tom najosjetljivijom populacijom. I za to ih, čini se, uopće nije briga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sva sredstva ovisnosti su bitno štetnija za mladi organizam nego za zreli organizam. Zato što se mladi ljudi razvijaju do dvadesetih godina fizički, psihološki je još dulje do 25 godine života, a čak prema novim istraživanjima i do 29 godine života. Dakle kada vi upletete kemikalije u razvoj mozga koji je vrlo osjetljiv i u kojem svaki segment ima svoju funkciju, kemikalije ometaju te funkcije i mogu ostaviti trajne posljedice", govori nam dr. Ćavar.  

Nije mi preostalo ništa nego poći na adresu tvrtke u jednom šibenskom naselju. Na kući toga broja nije bilo nikakvog natpisa. Pozvonio sam i izašla je žena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada smo se vratili u Zagreb javili smo se inspekcijama nadležnim za ovaj slučaj. Uz to što je u njemu droga, a ne osvježivač prostora, proizvod nema deklaraciju, štetan je za zdravlje, a za kupnju nismo dobili niti račun.

Iako su nam se obećali nakon našeg poziva javiti, dva dana od njih ni traga ni glasa. Nije nam preostalo ništa nego otići na policiju. Predati im sve što smo prikupili i ispričati sve što smo doznali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U policiji smo se zadržali sat vremena, detaljno nas ispitujući o svim saznanjima. Predali smo svu dokumentaciju, proizvod i nalaz analize supstance koju smo kupili od šibenske tvrtke.

Istražne radnje su tajne, no kada istraga završi, obavijestit će nas o rezultatima, a mi ćemo to podijeliti s vama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo