SVOJATANJE OBALE / Reporterku iznajmljivači iz oglasnika uvjeravali da imaju privatne plaže. Potraga istražuje kolike su za to kazne i tko doista ima pravo ograditi plažu

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Plaža nikada ne može biti privatna! Može se doduše ograditi plažu, pa i naplaćivati ulaz, ali strogo i samo uz koncesiju.

2.7.2021.
20:00
RTL
VOYO logo

Puno će toga građani u Hrvatskoj šutke istrpjeti, ali kad netko, kao prošlog tjedna na Drveniku Velom – tjera ljude s plaže koju naziva privatnom – nekako se svi ujedine u osudi. Jer bez ikakvog prava svojata se ono najljepše što imamo! I nije iznajmljivač iz nemile scene od prošlog tjedna jedini koji to radi. Ana Trcol nasumce je nazvala nekoliko oglasa i redom su je uvjeravali da svi imaju privatne plaže. Plaža nikada ne može biti privatna! Može se doduše ograditi plažu, pa i naplaćivati ulaz, ali strogo i samo uz koncesiju. Koje su to plaže, koliku kaznu bi mogli platiti svi ostali koji svojataju pomorsko dobro i zašto se u nedjelju prosvjeduje u (nekad) prekrasnoj uvali Vruja.

Što hoćete. Kako ste došlo do plaže? Pješke. Gospodine, ja sam novinar, je li vi znate hrvatske zakone? Hoćete li završiti u medijima? Ajde stavite me u medije, ali prvo odite u katastar i vidite da je to moja privatna plaža, nema pomorskog dobra, makni mi se s plaže, je*at ću ti majku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim riječima privatni iznajmljivač i okupator pomorskog dobra na otoku Drveniku Velom, počastio je Tonku Alujević i njezinu prijateljicu. Da stvar bude bolja, kako se kasnije doznalo, vlasnik vile iznad plaže radi za državu, odnosno Ministarstvo poljoprivrede.

Jesu li smjeli otjerati Tonku Alujević s plaže - pitali smo u Ministarstvu mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Je li to primjer uzurpiranje pomorskog dobra?

"U svakom slučaju je", rekla je Nina Perko, ravnateljica Uprave pomorstva Ministarstva mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OBRAČUN JUMBO PLAKATIMA /

Tužbe i kaznene prijave, optužbe i na jumbo plakatima, a više od 200 ljudi ostalo bez posla: Potraga donosi pozadinu sukoba Požgaj grupe s Hrvatskim šumama

Na upit postoje li u Hrvatskoj privatne plaže odgovara: "U Hrvatskoj ne postoji privatni plaže i u hrvatskoj povijesti, tradicija je da se nikada pomorsko dobro nije mogla privatizirati niti na jedan način". 

Jedini način na koji se može ograničiti opća upotreba je koncesija, no ne i svaka. "Koncesije da bi se nešto isključila iz opće upotrebe su vrlo rijetke. Takav uvijek mora biti predviđen i dokumentima prostornog uređenja i mora davatelj koncesije o Tome odlučiti prilikom raspisa natječaja i taj uvjet mora biti već naveden u samom natječaju", priča Perko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvih je plaža sveukupno 18 u Hrvatskoj. U Istarskoj županiji riječ je o 3 plaže nudističkih kampova - Koversada, Valalta i Ulika. U Primorsko-goranskoj županiji 2 su nudistička kampa - Kandelora i Baška Škrila, 2 plaže ispred hotela - u uvali Čikat i u Novom Vinodolskom i plaža Kostabela. U Ličko-senjskoj županiji ograničiti ili naplatiti ulaz mogu vam u kampu Straško na Pagu i na plaži Starigrad ispred hotela.
Tu je i 6 plaža Zadarske županije - ispred resortova Crvena luka, Pine Beach Pakoštane, Zaton Holiday i Punta Scala, kamp Šimuni i plaža Borik.
U Šibensko-kninskoj županiji naplaćuje se ulaz u autokampu Lovišća i plaži u uvali Gračina. Splitsko-dalmatinska i Dubrovačka županija nemaju ovakve plaže.

I nigdje osim gdje takva koncesija, znači koja isključuje opću upotrebu, ne može nitko zabraniti niti naplatiti ulaz? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je, kaže Perko. 

Bilo kome?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je. Pomorsko dobro i princip koji zadržavamo je opća upotreba. Svatko može doći na obalu, svatko može staviti svoj ručnik ili šugaman, kako god bi rekli i u i koristiti se blagodatima koje naša obala nudi, priča Perko. 

No kakva je situacija u praksi? Iznajmljivači vole reklamirati, ali i prilično naplatiti tzv. privatne plaže. Jednostavnom pretragom može se doći do apartmana koji plaže ispod svojih kuća reklamiraju kao - privatne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne su propisane zakonom o pomorskom dobru i sežu i do 150 000 kn i ovi se o puno elemenata. Da ovakvih primjera ima svagdje, jasno je svima - u Hrvatskoj je sve privatno - od plaža do dupina.

Više pogledajte u prilogu Potrage. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo