Rupa bez dna / S 300 na 425 milijuna kuna! Nevjerojatno objašnjenje Zagreba zašto je narasla cijena žičare!

Što se bijeli u gori zelenoj? Nit su snjezi, nit su labudovi, a niti šator Hasan age već sljemenska žičara

3.12.2019.
21:45
VOYO logo

Goran Radić, voditelj projekta na dva najveća zagrebačka gradilišta, ispred investitora, Grada Zagreba vodi i Rotor i žičaru. Sljeme vodi nakon što je na samom početku radova, uz nejasne razloge, maknut s te pozicije jedan od Bandićevih bliskih savjetnika i suradnika.

Sredinom prosinca, napominje, donja će postaja biti pod krovom, a u siječnju Austrijanci postavljaju uže. U ožujku će se probno pokrenuti gondole, a malo dalje gradit će se rotor, ali i parkiralište s 80 parkirnih mjesta. Planirano je da radovi budu dovršeni dogodine, 31. svibnja, na Dan Grada Zagreba. Dan kasnije, Milan Bandić obilježit će 20 godina otkako je prvi put postao gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine na gradilištu žičare proslavio 19 godina od stupanja na dužnost. Rekao je da nema boljeg načina da se taj dan obilježi nego da obiđe najveću investiciju u Zagrebu. Tada je prvi put spomenuo svotu od 600 milijuna kuna.

No, kako napominje zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek, s obzirom na to da je žičara jedan od zadnjih velikih projekata Milana Bandića, mogao bi na kraju to biti svojevrsni Bandićev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni zastupnik Renato Petek još je prije osam mjeseci tražio je odgovore na ključna pitanja: 'Koliko će stajati i kako će se financirati?'

Još nisu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi

Na jednom komadu papira bizaran je detalj šlamperaja. Dan nakon početka radova Grad Zagreb piše samom Gradu Zagrebu, odnosno jedan gradski ured drugom da prijava početka gradnje nije potpuna. Nije dostavljen dokaz da su u katastru formirane građevinske čestice. I nije navedena osoba nadzornog inženjera, kako propisuje zakon, već je nabrojano da će nadzor obavljati zajednica ponuditelja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nisu riješeni niti svi imovinsko pravni odnosi. Dosad je za otkup zemljišta plaćeno 3 milijuna i 700 tisuća kuna. No, trebat će izdvojiti još, prema nekim računicama, najmanje toliko.

"Za rekonstrukciju nove tramvajske pruge nisu sređeni imovinsko pravni odnosi, niti za okretište, tunel nije riješen, ni rotor koji bi trebao biti u podnožju", rekao je predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Gračani Marijan Kos koji se i sam pokušava snaći u nejasnim najavama troškova. Smatra kako bi se troškovi mogli popesti i do milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbrku s cijenom ne mogu rasplesti niti gradski zastupnici. Svi se pitaju: Što je planirano u proračunu, a što izvršeno?

"Ova cijena koja se spominje od 537 milijuna nije konačna cijena i ne možete dobiti točnu informaciju koji su sve troškovi. Moramo se podsjetiti prije više od dvije godine potrošeno je 120 milijuna za nabavu, stalno povećanje i smanjivanje, natječaj se poništava i vi ne možete utvrditi pravu cijenu. I to vam neće iz grada odgovoriti", rekao je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Stojak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s ostalim projektima?

Ne odgovaraju ni što će biti s bivšom bolnicom za plućne bolest Brestovac. Gradonačelnik napominje kako je "u planu taj prostor koristiti sukladno analizama i procijenjenim potrebama". Upravo je tako odgovorio pismenim putem na pitanje zastupniku Peteku.

Prije deset godina slavilo se puštanje u promet novih niskopodnih tramvaja. Uz Bandića bila je i tadašnja financijska direktorica ZET-a Ljuba Romčević - Žgela. U međuvremenu je postala predsjednica uprave, ZET je postao trgovačko društvo. Baš uoči podizanja kredita čudom od gubitaša ušao u plus, a gospođa Romčević Žgela potpisat će kredit od 537 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako je moguće da projekt može raditi tvrtka u vlasništvu grada koja je u 6. mjesecu prošle godine imala 56 milijuna kuna minusa, a nekim vratolomijama u knjigovodstvu došao do nekoliko desetaka tisuća u plusu da bi mogao biti nositelj kredita", zapitao se Stojak.

U ZET-u još uvijek nisu definirali cijenu karte. Na naš upite o cijeni karte, planiranim prihodima, mogućem povećanju cijene prijevoza, odgovoraju: "Kako će građani imati mogućnost ulaza, odnosno izlaza na tri postaje, potrebno je utvrditi kompletni tarifni sustav, što će se kao i buduća cijena karte za vožnju, definirati u narednom razdoblju. ZET ne očekuje značajniji utjecaj na poslovanje uslijed upravljanja Žičarom Sljeme. Što se tiče povećanje cijene gradskog prijevoza, isto trenutno nije u planu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekli su da će biti naknadno u analizi, to se ne radi na takav način, pogotovo ovakav jedan projekt, nemoguće je kad radite ovakav projekt na transparentan način tako da nemate procjenu koliko će biti prihodi, koliki troškovi, koliko karta korisnicima", rekao je Petek.

Ugovor težak 300 milijuna odjednom porastao

Bandić je obećavao novu žičaru do konca 2018. godine. Gradonačelniku se s početkom radova žurilo. Pomicao je rokove. Pa odgađao. Zazivao svevišnjeg, a su napokon radovi krenuli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 11 mjeseci potpisao je ugovor za žičaru težak 300 milijuna kuna bez PDV-a s tvrtkom GIP Pionir. Direktor te tvrtke Ranko Predović, jedan od najbogatijih zagrebačkih poduzetnika čije tvrtke u pravilu pobjeđuju na gradskim natječajima, građevinski moćnik poznat užem krugu predstavljen je široj javnosti.

"Trajalo je to. Morali smo paziti na svaki zarez, poštivati proceduru Zakona o javnoj nabavi", rekao je Bandić. 25.  siječnja 2019. u bageru, Bandić je otvorio radove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stigao odgovor Grada Zagreba

Posjetili smo postaju Brestovac. Treća stanica, samo 150 metara ispod one na vrhu. Piloti su postavljeni, platforma se dovršava.

A uoči emitiranja ovog priloga, redakcija Potrage dobila je odgovor iz Grada Zagreba. Poslali su nam analizu cijene i povrativosti ulaganja za novu žičaru Sljeme. Iz njihovog dopisa je jasno kako je cijena žičare porasla i to s 300 na 425 milijuna kuna bez PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentu kojeg su nam poslali se objašnjava zašto je došlo do povećanja cijene ovog projekta. Objašnjavaju da je cijena od početka postupka javne nabave, narasla za desetke milijuna kuna zbog "povećanja cijena građevinskih radova, rasta cijena željeza, ali i zbog smanjenja konkurencije uslijed sloma većine gradevinskih tvrtki". 

Oprema koja je planirana u studiji bila je tehnički i tehnološki manjeje  kvalitetna od iste koja je bila predmet javne nabave, navodi se u analizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejednaka cijena za domaće i turiste

U istom dokumentu navodi se da je planirana cijena povratne karte za stanovnike u iznosu od 50 kuna, za turiste od 100 kuna.

ZET će, najavljuje se, zaposliti 24 stalnih djelatnika sa srednjom ili visokom stručnom spremom elektrotehničkog i strojarskog usmjerenja čija je predviđena plaća 15000 kuna bruto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planiraju se prihodi od prodanih ulaznica za prijevoz putnika na vrh Medvednice, parkirališnih karata u garaži unutar donje stanice, te najmom od strane ugostiteljskih i smještajnih objekata u blizini vrha Medvednice.

Sve krenulo od 142 milijuna kuna

Kada se prvi put prije dvije godine počelo govoriti o gradnji žičare spominjala se svota od 142 milijuna. Pa je do 2019. došla do 560 milijuna. Ove je pak godine u proračunu osigurano za žičaru 29 milijuna, a već je potrošeno 107 milijuna.  Sada ponovno ulazi u kredit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grad koji upravlja proračunom od 10 milijardi ne može izdvojiti 500 milijuna kuna nego će se ZET zadužiti na 15 godina, a ZET je gubitaš i ionako se financira sa subvencijom", napominje zastupnik Petek.

ZET će, kad dobije kredit, piše u sporazumu s gradskom upravom, vratiti Gradu ono što je već platio za žičaru, no zastupnik Stojak kaže kako se Boji da ZET neće moći servisirati svoje obveze te da će plaće radnika doći u pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz sve ove godine nitko se iz Grada nije sjetio europskih fondova. Gotovo je sigurno da će se za pola godine Zagrepčani na vrh dovesti novom žičarom.

No, ma koliko bio veliki projekt koji će u Bandićevu mandatu izgraditi, puno je veće je ono što je i ovim projektom srušeno. A srušena  je, ako išta, ona mala ideju da se u nekom velikom gradu može na vrijeme planirati, pažljivo računati, jasno objaviti. Ali, prošla baba s kolačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo