Koncesionari ogorčeni / Sa županijom potpisali ugovor za plažu na Zrću, gradonačelnik bi im naknadno mijenjao pravila: 'Uništavaju posao od 100 milijuna kn!'

Image
Foto: RTL Potraga

Gdje su milijuni, tu su i različiti interesi, a tko ima kakve i zašto se ne mogu dogovoriti – istražio je Ivan Žada

10.11.2020.
20:00
RTL Potraga
VOYO logo

Sezonu im je prvo uništila koronakriza, a posao će im, tvrde dokrajčiti gradska vlast. Koncesionari svjetski poznate plaže Zrće još 2017. potpisali su ugovor sa Županijom. Napravili studiju isplativosti, već uložili 20-ak milijuna kuna, da bi im tri godine kasnije gradonačelnik Novalje odlučio promijeniti pravila igre.

Maknuti s plaže veći dio sadržaja koji im je donosio zaradu. Za Potragu objašnjava – građani su ga izabrali da mijenja Novalju i Zrće, no način na koji to pokušava napraviti, osim koncesionara - ne razumiju najbolje ni u županiji ni u ministarstvu. Gdje su milijuni, tu su i različiti interesi, a tko ima kakve i zašto se ne mogu dogovoriti – istražio je Ivan Žada.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prizore maratonskih partyja i gužve na jednoj od naših najpoznatijih plaža - Zrću, zbog korona krize ove godine nismo gledali. Hoćemo li sljedeće, treba tek vidjeti kakva će biti epidemiološka situacija. Unatoč tome oko plaže se vodi pravi mali rat između gradonačelnika Novalje Ante Dabe i konzorcija koncesionara plaže. Naime, Ličko-senjska županija dodijelila je plažu na koncesijsko upravljanje sljedećih dvadeset godina konzorciju Naša ideja, pobjedniku među četiri ponuditelja na natječaju 2017.

Dio koncesijskog ugovora je studija o isplativosti i gospodarskom iskorištavanju plaže. No gradonačelnik Ante Dabo donošenjem urbanističkog plana uređenja plaže Zrće želi plažu urediti na posve drugačiji način, suprotno studiji temeljem koje je dobivena koncesija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ulaganje postaje besmisleno jer s onim što on hoće, on bi htio nama smanjiti bazen, on bi htio da mi izmjestimo beach barove za sada, a kroz dvije godine ih uklonimo i trajno. On bi htio nama maknuti fast foodove, on bi htio maknuti bungee jumping, on bi zapravo htio uništiti našu koncesiju. Onda postaje upitno zašto smo potpisali koncesiju, s kim smo potpisali koncesiju, kako ulagati, koliko je isplativo. On dovodi u pitanje ovih 100 milijuna koje smo ponudili", kaže direktor tvrtke koncesionara Šime Oštarić

Od stotinu milijuna kuna već su više od dvadeset uložili u uređenje same plaže. To je bio preduvjet da razvijaju sadržaje koje su predvidjeli u studiji koncesijskog ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjesno radimo financijski gubitak da bi mijenjali sliku grada"

"Zašto bi netko vama, Novaljcima ulagao u odvodnju, u rasvjetu u kamere, u uređenje plaže, što dobiva od toga? Ne možete reći - dobili ste jedan klub, jer sami ste rekli tamo su trideset godina drugi klubovi. Zašto to vi niste napravili? Ja se s vama ne slažem, ta je plaža davno postala svjetska priča i prepoznatljiva destinacija za mlade. Bilo je kakofonije kako vi kažete, ali ja nisam dobio mandat 2013. da nastavim gdje je moj prethodnik stao već da mijenjam Novalju, da mijenjam Zrće. Dobro ali oni su zadnje tri godine uložili u infrastrukturu? Ali ja vas pitam zašto nisu pričekali koncesionari donošenje UPU-a koji je bio u tijeku postupka već su praktično nas lokalnu upravu doveli pred gotov čin i vi to morate prihvatiti", kaže gradonačelnik Novalje Ante Dabo

Plan uređenja ne postoji ni danas gotovo četiri godine poslije pa je nejasno što su i do kada koncesionari i Županija trebali čekati. Današnji gradonačelnik ističe da ne želi nastaviti gdje je stao njegov prezimenjak i prethodni gradonačelnik Ivan Dabo, kojemu je bio desna ruka i tajnik puna dva desetljeća. I šutke promatrao sve što je Ivan Dabo, prema ocjeni Ante Dabe, loše radio. Današnji koncesionari smatraju da je problem što su koncesiju dobili oni, a ne neki koje je favorizirao gradonačelnik. Na javnoj raspravi o urbanističkom uređenju plaže u Novalji prije koji dan, na to su i upozorili. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One stvari koje su bile na plaži, kao što ste sami rekli koncerti, vi ih sada ukidate. Dok nije bilo koncesionara svatko je održavao koncerte. Gdje je sada problem? Dok ste te fast foodove vi davali u koncesiju, gdje je bio problem? Vi gospodarsku aktivnost koncesionara smanjujete, izbijate prihode sebi zato što se koncesija dijeli na tri dijela - država, županija i grad. Moje pitanje je kome se tu pogoduje i zašto? Od kuda vam pravo da vi svoje prihode smanjujete da se pogoduje klubovima", tvrdi koncesionar plaže Zrće Darko Božićev

"Svjesno radimo financijski gubitak da bi mijenjali sliku grada. To se zove strateško upravljanje", poručuje Dabo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No takvo strateško upravljanje resursima istim očima ne gledaju druge dvije strane koje očekuju prihode od koncesija. Republika Hrvatska i Ličko-senjska županija.

Cijelu priču Ivana Žade pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo