Blagdanski poklon / Samohrani otac šestero djece uselio u novi dom: Potraga svjedočila još jednom čudu obitelji Jeremić

Predivnu obitelj Jeremić upoznali smo prije nekoliko mjeseci, svjedočili smo Božićnom čudu kada je stigla vijest da će dobiti novi dom, a sada za Uskrs bili smo na useljenju

2.4.2018.
20:00
VOYO logo

Prije 11 godina Darko Jeremić iz Korenice podnio je zahtjev za stambeno zbrinjavanje. I napokon je dočekao - samohrani otac šestero djece uselio je u stan u središtu Otočca. No, put do toga nije bio lagan - Darko je u međuvremenu izgubio suprugu, a mališani majku, prosvjedom je morao tražiti svoja prava i na kraju preseliti se u drugi grad.

Ovu predivnu obitelj upoznali smo prije nekoliko mjeseci, svjedočili smo Božićnom čudu kada je stigla vijest da će ga dobiti, a sada za Uskrs bili smo na useljenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagdanski poklon

Za stolom obitelji Jeremić traju užurbane blagdanske pripreme. Male se ruke trude da baš njihovo uskrsna pisanica bude najljepša. Ovaj im je Uskrs po mnogočemu poseban, a zasigurno će ga zauvijek pamtiti. Umjesto Božićnog, kada smo se zadnji put susreli s njima, sada smo došli posvjedočiti njihovom uskrsnom čudu.   

"S obzirom da mi srce sad igra drugačije nego prije, kad ste me pitali, tamo negdje kad smo bili ono u Zagrebu na Adventu, za osjećaj kakav je - rekao sam vam tad da ga nemam. E sad me pitajte pa ću vam reći. Super mi je osjećaj. Raj na zemlji", sretno će Darko Jeremić, samohrani otac šestero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dolini rijeke Gacke, stanovnicima Otočca pridružilo se i sedam članova obitelji Jeremić. Najmlađa spavalica Tatjana, Danijel, Matej, Nataša, Vanja, Siniša i njihov tata Darko - ovdje su nakon 11 godina borbe za stan, napokon pronašli svoj dom.

Kada smo prošli put razgovarali s njima, zaželjeli su kuću s dvorištem. A dobili su prostrani stan pored velikog parka, od kojeg ih dijeli prelazak preko ceste. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Super nam je. Park nam je blizu. Djeca se igraju. Pustiš ih same. Ustanove su sve tu na dvjesto metara. Pošta. Škola na tristo metara. Sve je tu na dlanu. I koliko mi se na prvi mah čini da je to jedna destinacija barem pet puta bolja nego u Korenici", ističe otac Darko.

Prije nekoliko dana samohrani tata Darko je sa svojih šestero mališana odselio 50 kilometara dalje od svog starog života u Korenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tamo sam godinama bio. I poznaš i ljude. I što kaže znaš kako kao diše. I dolaziti nanovo u novu sredinu.I sama ta seoba zbog djece. I oni su naučili. Korenica je mala i svi se mi družimo međusobno. I sad si došao u malo veće mjesto gdje ne poznaš nikoga pa ti je to sve ajmo reći novo. Sve mi je još novo. Sredina. Ljudi su novi. Novo. Kao da si počinješ ispočetka živiti. Novi život", priča nam Darko.

Gotovo 89 kvadrata stana u centru Otočca svakako je za ovu obitelj novi početak koji su toliko priželjkivali. "Bitno da su oni zadovoljni, moji osjećaji nisu relevantni", ističe otac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brige sedmeročlanoj obitelji stvarala je skučena, trošna i vlažna kuća u Korenici u kojoj su živjeli u najmu. Kada smo Jeremiće posjetili prvi put prije nekoliko mjeseci osmogodišnji Vanja i sedmogodišnja Nataša ispričali su nam svoje želje. Rekli su nam da bi htjeli kuću s puno soba.

Njihov tata Darko je tada, nemoćan u svojoj borbi za stan dugoj 11 godina, prosvjedovao pred općinom u Korenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je naš novi dom. S obzirom da nas država ne može smjestiti. Mene i šestero djece. Ja sam odlučio da djeci mojoj i sebi udovoljim na ovaj način. Ovo je kuća Hrvatske, bez broja, bez ulice bez adrese", govorio je tada prosvjedujući.

Načelnik Općine Plitvička Jezera plaćao im je najam, ali se i trudio da dobiju bolje životne uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U slučaju gospodina Darka mi smo podnijeli zahtjev za hitno stambeno zbrinjavanje. Ali nažalost evo situacija je takova da se mora dogoditi da njemu supruga umre da bi uopće o tome počeo netko razmišljati", kazao nam je tada, 14. studenog prošle godine, Ante Kovač, načelnik Općine Plitvička jezera.

Darkova je supruga, Dragana, preminula prošle godine. Dvije godine se borila s teškom bolešću. Tu najvažniju borbu su izgubili, a Darko je ostao sam u naumu da barem svojoj djeci pruži ljepši život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da ćemo onda svi u kompletu procvjetati. Oni ovdje nemaju ni uslova za igru. Nemaju ni dvorišta. Nemaju ništa. Ja mislim da će to biti sasvim druge i osobe onda i ljudi. I djeca. Barem se nadam ako ništa drugo", ispričao nam je tada sanjareći novi dom.

O zahtjevu za hitno stambeno zbrinjavanje, upućenom na adresu Središnjeg državnog ureda, uskoro je odlučivalo Povjerenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To tijelo, to povjerenstvo je jednoglasno donijelo odluku, pozitivnu, na način da obitelj Jeremić zadovoljava uvjete hitnog stambenog zbrinjavanja", otkrio nam je Ivica Preskar, glasnogovornik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, krajem prošle godine.

Darko je time, sa svoje dvije kćeri i četiri sina, došao na sam vrh liste. Dok su čekali da se oslobodi odgovarajuća stambena jedinica u Ličko senjskoj županiji kojoj pripadaju, posjetili su i zagrebački Advent. Siniša, Vanja i Nataša su prvi put klizali, kuću su ponijeli predivne uspomene, a za njih se prikupljala i humanitarna pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je poklon koji će njima uljepšati Božić. Drugim riječima, što god oni budu poželjeli kupiti, što im je najpotrebnije, što će ih najviše veseliti. A najviše se naravno veselimo ishodu cijele ove akcije, koju ste vi pokrenuli, u želji da zaista obitelj Darka Jeremića i tih šestero djece, preslatkih, koje smo danas imali prilike upoznati, da zaista dobiju svoj dom", kazala nam je tada Andreja Horvatić iz Lions Club Lenuci Zagreb.

Vanja je već tada znao kako će mu izgledati dom iz snova. "Ja kad crtam kuću, ja i sobe crtam, i spavaću sobu, i dnevni boravak, i kuhinju, i kupatilo, i hodnik. I prozore i vrata. I dvorište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o tome da će napokon dobiti vlastiti dom tada im se činila nestvarnom božićnom čarolijom. "Ne mogu vjerovati. Nadam se, to je bez daljnjega, ali ne mogu vjerovati. Evo, već sam sad sretan, na samu pomisao, a ne na sam papir. Dok ne vidim, ne znam, ali mislim da će biti super", uzbuđen je bio otac Darko. 

Dva mjeseca poslije, iz Središnjeg državnog ureda stigla je vijest o konkretnoj nekretnini za Jeremiće. Nije kuća, nego stan. Ne u Korenici u kojoj je obitelj dosada živjela jer nije bilo nekretnine koja bi zadovoljavala njihove potrebe već u pedesetak kilometara udaljenom Otočcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Korisnik Jeremić je bio, kad smo mu pokazali tu stambenu jedinicu, zadovoljan odgovarajućom kvadraturom i svime. Potpisao je izjavu s nama da prihvaća stambenu jedinicu, i nakon toga mu je ispisan ugovor o najmu stambene jedinice, i 5. 3. smo ga uveli u posjed. I svi smo sretni i zadovoljni što smo još jednu obitelj stambeno zbrinuli na području od posebne državne skrbi", kazala nam je Ankica Jovanović iz ispostave Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje u Gospiću. 

Darko i njegovi mališani jedva su dočekali selidbu. Stara kuća u Korenici već zjapi poluprazna. "Volio da je moja žena s nama u novom domu. Jer je i njoj to bila želja. Nažalost nije s nama", rekao nam je Darko na pitanje koje ga uspomene vežu uz staru kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darko još uvijek nema snage skinuti smrtovnicu svoje supruge s kuće koja postaje dio njihove prošlosti. "Skinut ću je kad budem odlazio, pošto nema smisla da stoji na tuđoj kući. Ostalo je još ponešto stvari za preseliti, ali i pozdraviti stare prijatelje", priča Darko.

"Samo mogu kazati dragom Bogu hvala i dobrom narodu. Da se svatko sažalio na onu djecu.I na njega šta je među njima", kazala nam je Ljubica Tomić, susjeda obitelji Jeremić u Korenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo odlaska Jeremića iz Korenice pribojavala se i ravnateljica škole iz koje je tata Darko svoje školarce ispisao tik prije proljetnih praznika.

"Moram reći da nam je žao kao što smo u zadnjem našem susretu rekli. Drago nam je da se riješilo njihovo stambeno pitanje, ali svakako smo htjeli da oni ostanu živjeti u Korenici. Ja im želim svu sreću. Želim stvarno da se snađu, da im bude lijepo, da steknu prijatelje, i vjerujem da hoće", kazala nam je Dražena Aračić, ravnateljica OŠ Franje Tuđmana Korenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 2. B škole u Otočcu Vanja se uklopio već prvoga dana. "Učenici su ga jako dobro prihvatili, jako su se razveselili novom učeniku. Znate kako djeca, oni sami uvijek vole nove prijatelje, nove učenike, tako da ih je ti jako razveselilo. A i on je njih jako dobro prihvatio", rekla nam je Mihaela Pleša, Vanjina razrednica u OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac.

Nakon što već 33 godine dočekuje prvašiće, Natašin novi razrednik, svako dijete po nečemu odmah zapamti. "Komunikativna je. Ja sam mislio da će se ona sad bojati u početku, ali već danas ona sa mnom razgovara. Uklopila se dosta dobro među učenike ostale. Oni su nju isto jako lijepo prihvatili", kazao nam je Petar Begović, Natašin razrednik u OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi će im Uskrsni praznici ostati u najljepšem sjećanju jer im je zeko, kažu, donio stan. Potpuno opušteni i veseli, uživaju u svojoj novoj kuhinji za blagdanskim stolom. Još se nisu u potpunosti uselili, ali za to imaju svo vrijeme ovog svijeta.

"Ostalo je da se riješi problem djece. Da se razdvoje između muške i ženske. Koliko sam dobio informaciju, moram poslati dopis ministarstvu za odobrenje radova. Pošto ne smijem ništa raditi bez odobrenja", kazao nam je Darko.

Dotad će se valjda dogovoriti tko će s kime biti u sobi. Nešto su ponijeli iz stare kuće, ali su većinu namještaja kupili.

"To je sve donacija što sam iskoristio na ormare, krevet, kuhinju koja ste vidjeli nije montirana. Pola je gore, pola dolje. Razlog tome je isporuka je stigla s polomljenim djelovima."

Sada Siniša, Vanja i Nataša napokon imaju prostor za učenje, a svi skupa i prostor za igru i odmor.

"Prvenstveno bih zahvalio državnom uredu u Zagrebu, ličko senjskoj županiji, općini Korenica koji su bili ti koji su pokrenuli da se što prije riješi slučaj ovaj naš. Zatim zahvalio bih svim ljudima koji su nam donacijski pomogli. Krenuvši što materijalno, što samo riječima na psihološkom planu", zaključio je Darko.

Tata Darko se nada da će njegovih šestero mališana odsad živjeti samo lijepe trenutke, stvarati sretne uspomene i izabrati svoju budućnost.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo