PODIGNUTA I OPTUŽNICA / Silovao je bivši HDZ-ovac? Potraga donosi potresnu priču: 'Odgurnuo me u ured, držao za ruke i leđa...'

'Ne bi mi palo napamet da je uzoran i moralan čovjek u stanju napraviti tako nešto'

7.5.2019.
19:47
VOYO logo

​"Ja od tog čovjeka to nikad nisam očekivala, čak mislim da sam se možda mogla i obraniti da sam očekivala to, bila sam u šoku. Ja sam mislila, ako je on sjeo za moj stol, da sam ja zaštićena u svom selu. To je načelnik, ja sam zaštićena", rekla je Snježana Knežević.

Videovezom iz Njemačke Snježana Knežević opisuje nam detalje silovanja. Tijekom njezina posjeta Lasinji, u koju se vratila na proslavu blagdana Velike Gospe, prema njezinim riječima, silovao ju je načelnik Općine Željko Prigorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno, bila sam u šoku. Ne bi mi palo napamet da je uzoran i moralan čovjek u stanju napraviti tako nešto. Nema šanse. Uglavnom, čovjek me odgurao, pošto ja imam 50 kila, mene nije problem odgurati. Odgurao me u tu prostoriju, to je nekakav njihov ured u vatrogasnom domu. Držao me za ruke i za leđa, iskoristio je moju slabost", rekla je Snježana.

Čovjek o kojem govori, načelnik općine Lasinja Željko Prigorac, u telefonskom razgovoru, jer pred kameru nije htio - tvrdi da je cijela priča laž.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ja tvrdim milijun posto da laže. Ne znam za njene motive, ne ulazim u to, ne želim ulaziti uopće u to da li su političke naravi, da li su osobne prirode, da li su ovakve ili onakve", rekao je načelnik općine Lasinja Željko Prigorac telefonskim putem.

U optužnici za silovanje koju je potvrdilo Državno odvjetništvo iz Karlovca jasno piše da su na mjestu koje je Snježana Knežević opisala kao mjesto silovanja nađeni tragovi DNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A evo što stoji u optužnici koju potpisuje zamjenik županijskog državnog odvjetnika Željko Brkljačić...

'Da je njezin iskaz istinit, vidljivo je iz činjenice da je očevidom na licu mjesta u vatrogasnom domu, u prostoriji koju je ona opisala kao mjesto počinjenja kaznenog djela, a ni sam okrivljenik u svojoj obrani ne negira da je bio u toj prostoriji, pronađen jedan biološki trag koji sadrži DNA okrivljenika Željka Prigorca, kako je to utvrđeno biološkim vještačenjem, pa taj trag ustvari predstavlja i ostatak sjemene tekućine okrivljenika, što potvrđuje iskaz oštećene da je okrivljenik, nakon što je izvadio svoje spolovilo iz njezinog, svršio negdje na stol ili pod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stol o kojem je riječ nalazi se u vatrogasnom domu u Lasinji, gdje je predsjednik lokalnog DVD-a organizirao zabavu povodom blagdana Velike Gospe.

"Sve je bilo redovno, tada nitko nije primijetio niti je znao uopće o čemu se radi. Doznao sam što se dogodilo na poziv policije, pet dana nakon toga, znači to je bio četvrtak, a oni su došli u utorak. Došao je poziv iz policije da dođem ovdje kao organizator i kao voditelj ovog društva da im pokažem prostor gdje se to sve održavalo. Ja sam došao, pokazao sam, bili su krim tehničari koji su obavili očevid i dalje što se dešavalo, ja to ne znam", rekao je predsjednik DVD-a Lasinja Marinko Braim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kakav je odnos je imao sa Snježanom Prigorac odgovara: "Razgovorni. Verbalni odnos koji ne želim prepričavati, saznat će se, vidjet će se sve, ne mogu komentirati."

A na pitanje o optužnici nadodaje: "Zatražite od dotičnog državnog odvjetnika da vam da nalaze, evo, samo tražite nalaze, molim vas zatražite nalaze nečega. Ja ne sporim da u tom djelu sam ja bio, ali na ovaj način, a sperme u nalazu piše da nema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Državnog odvjetništva potvrđuju detalje optužnice:

'Obzirom da je podignuta optužnica potvrđena rješenjem Optužnog vijeća Županijskog suda u Karlovcu, ocjena je da je ŽDO u Karlovcu tijekom istrage prikupilo dokaze osnovom kojih proizlazi osnovana sumnja da je počinjeno terećeno kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijska državna odvjetnica Vera Magdić-Bižanović'

"Što se tiče materijalnih dokaza, forenzičari su odmah izašli isti dan kad sam ja prijavila u Karlovcu. Hvala inspektorici koja je zadužena za taj slučaj, hvala joj od srca. Kada je vidjela poruke između mene i njega, odmah je rekla da vidi da je manipulacija i da laže. Odmah su forenzičari izašli na teren u vatrogasni dom, znate što je sreća, mogu vam reći što je sreća? Što nitko nije obrisao. Nitko nije očistio taj prostor gdje se to dešavalo", rekla je Snježana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Događaj se održavao vani, iza, dolje je bio šank, klupe, šatori i to sve, a taj navodni događaj se dogodio, ako se dogodio tu u kancelariji", rekao je predsjednik DVD-a Marinko.

Na zadnjim izborima u općini Lasinja bilo je 1 481 upisanih glasača. Na izbore je izašlo njih 545, od kojih je više od 90 posto glasalo za Željka Prigorca, HDZ-ovog kandidata.  Ovo mu je drugi mandat na funkciji načelnika općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na posljednjim i pretposljednjim izborima, Prigorac je bio kandidat HDZ-a i nije imao protukandidata. Iz HDZ-a su nam odgovorili da već neko vrijeme nije član stranke. Na pitanje koliko dugo i iz kojeg razloga - nismo dobili odgovor.

Pozicija javnog dužnosnika, političara, u naprednoj demokraciji pretpostavlja visoku moralnu odgovornost.  Pronaći u Hrvatskoj političara koji je osjeća na način da odstupi s vlasti kada je protiv njega podignuta optužnica gotovo je nemoguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bi li bilo korektno da netko tko nije kriv, dok mu se nešto ne stavi, da onda to napravi? U prvom trenutku kad ja budem kriv, to će biti sigurno riješeno, a ja mogu biti samo kriv ako je nepravda na sceni", rekao je Prigorac.

"Mi imamo kao društvo i pravo i mogućnost utjecati na takvog načelnika, možemo kao obični birači iskazati svoj stav, možemo se u međuvremenu pobuniti i djelovati preko predstavnika u našim skupštinama, tj. vijećima općina, preko predstavnika tamo, oni mogu propitivati i tražiti odgovornost, putem stranke u kojoj je taj načelnik član ili putem koje je napredovao, također se treba provesti rasprava, mediji trebaju postavljati pitanja i u konačnici mi takvim demokratskim pritiskom mi možemo nešto pomaknuti", rekla je izvršna direktorica GONG-a Jelena Berković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na optužnicu protiv aktualnog načelnika općine Lasinja pokušali smo dobiti komentar i od dvaju članova općinskog vijeća koji nisu u HDZ-u, dakle, dva oporbena člana od ukupno 11, međutim ni njih dvoje nisu željeli davati komentare na ovu temu.

Seksualno nasilje ubraja se u najmanje prijavljivane zločine. Prema statistikama na jedno prijavljeno silovanje dolazi čak 15 do 20 neprijavljenih. Sudski sporovi traju godinama. U slučaju država protiv Željka Prigorca, aktualnog načelnika općine Lasinja koji se odnosi na slučaj iz kolovoza prošle godine, još nije određen datum prvog ročišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo