Potraga istražuje / Snijeg s krova srušio se na nju sa šiljcima za zaštitu od golubova: tvrtka joj obećala odštetu, ali kasnije se pojavila sumnja da iza svega stoji politika

Ono što se poslije događalo nakon bolovanja izazvalo sumnju da iza svega stoji politika. Jer, većinski vlasnik Beminga, iako je upravljanje morao prenijeti na druge, je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

12.10.2017.
19:40
VOYO logo

Željka danas u ruci ima metlu. A u siječnju je na istom mjestu pred svojom trgovinom držala lopatu. Čistila je snijeg, ironije li, da se ne bi netko ozlijedio. Nije joj na kraj pameti bilo da će baš njoj snijeg doći glave. I to doslovno.

“Vrućina me počela oblijevati, bolilo me sve, ukočenost, nisam mogla ramena pomaknuti I onda sam ja nazvala muža i rekla što se dogodilo I otišla sam na hitni bolnički prijem. Odmah mi je stavio onaj njihov šancov ovratnik, polegli su me, nisu mi više dali da se mičem, rekao mi je tehničar da mi smo dužni obavijestiti policiju.”, objašnjava oštećena Željka Kiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snijeg je padao danima. Tog jutra naglo je zatoplilo i postalo je opasno hodati pokraj zgrade.

“S one strane je pao snijeg iza mene ja kažem još sam pomislila tu je pao snijeg ispred mene ovdje. To vam je bilo možda pet minuta nema puno.”, kaže svjedokinja Mirjana Zovko Šobak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, na Željku nije pao samo snijeg. Gomila koja je skliznula s krova za sobom je povukla šiljke, postavljene tek godinu dana prije kao zaštita protiv golubova.

“To vam je s kompletnog krovišta kako je povuklo odozgora tako je sve palo na mene. Znači apsolutno ovo sve to je znači palo i ovako cijela onako hrpetina snijega. To je bilo unutra u snijegu doduše okrenuto ovako znači šiljci su bili prema gore da su bili prema dolje vjerojatno ne bih dobro prošla. Jer ovo je stvarno oštro i to je mislim prestrašno.”, prisjeća se Željka Kiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragutin je predstavnik stanara ove bjelovarske zgrade. I sam je bio šokiran jer su krovište zgrade mijenjali prije svega dva mjeseca.

“Vremenska situacija, pošto smo mi to radili u 11. mjesecu dosta se situacija pokvarilo vrijeme i on to nije stigo postaviti.”, kazao je Dragutin Bambić, predstavnik stanara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Željka tada još nije stigla ni promisliti tko je kriv. Prve dane provela je ili u krevetu ili kod liječnika.

“Ja sam njoj pomago i na wc i tuširo sam ju doslovce i u krevet maltene spremo i to sve i maltene ponoći sam dežuro kraj nje. Jer ona sebi samo stalno nije mogla ništa napravit.”, kazao je Željkin suprug Milan Kiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prvobitno je bio taj šok nevjerica onako vrtiš si film šta bi bilo da se to okrenulo znači invalid mrtva to je strašan jedan presing, onda teško mi je strašno pala ta nemoć, dijete mi je to sve gledalo znači dijete koje ima te razvojne poteškoće.”, govori Željka.

“Čak je jedno vrijeme bila dezorjentirana. desna ruka, lijeva ruka, sve je bilo nešto ja sam prvo pomsilo da nije možda u međuvremenu kakav moždani udar bio ili nešto.”, rekao je Željkin suprug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidljivih ozljeda nije bilo, ali bolovi su, kaže, bili nesnosni. Na bolovanju je provela šest mjeseci. Obavila je gomilu pretraga.

“Hvala bogu magnet i CT mozga su u redu, mozak nije ozlijeđen nema nikakvih lomova, oštećeni su mi živci vratne kralježnice, od kako se sve to dogodilo i sad već neko vrijeme problemi su sa učestalim glavoboljama, bol gornjeg dijela, utrnuće šaka, meni se prsti frču, strašni bolovi u rukama ima dana kad si ja recimo kruha ne mogu odrezati.”, objašnjava Željka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je obilazila liječnike, angažirala je odvjetnicu kako bi ustanovila tko je kriv za to što na zgradi nisu bili postavljeni snjegobrani, ali i tko je kriv za, u najmanju ruku, loše postavljenu zaštitu protiv golubova. I tu je krenula nova agonija.

“Kažu svi lagano je, to je lagano, ali je špičasto. Dajte sad recimo da mi bacite to na ruku ne bi bilo: pa je je. Pazite, da padne s ove visine može doći do povrede. Vidite da je to zaljepljeno silikonom. Pa da. ne znam koje ste struke. Ja sam strojar pa mi je jasno ovo je silikon i to bijeli silikon kakav na kade stavljate prema tome možda je to trebalo s vijcima vidite da tu rupe postoje.”, objašnjava predstavnik stanara Dragutin Bambić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik stanara, kaže, odmah je o svemu obavijestio upravitelja zgrade, bjelovarsku tvrtku Beming.

“Ta zaštita protiv goluba je rađena 2015. godine od poduzeća koje se isključivo time bavi ....  Mi ne možemo nekom tko se time bavi narediti da to radi s nečim drugim ako za to odgovara. Te su iglice po dužini od jednog metra, imaju jedno stotinjak grama, one mogu napraviti nekakvu štetu ali ne smrtonosnu da tako kažem.”, rekao je Mario Brestovečki, direktor Beminga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda ni snijeg ni iglice ne bi Željki pale na glavu da su snjegobrani bili postavljeni na vrijeme.

“Ja sam njih upozorio da bi trebalo stavit snjegobrane. Ako ja mislim da treba da stavimo, znači da napravim ponudu da njima donesem ponudu i da će onda oni odlučiti i oni su pristali odmah na to.”, objašnjava izvođač radova Alen Rousek te dodaje kako se radovi nisu izveli zato jer je već tada bio pao snijeg i snjegobrani se nisu mogli odmah doći postaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alenova tvrtka bila je zadužena za mijenjanje krovišta i naknadno postavljene snjegobrane. Tvrdi, zaštite protiv golubova nisu dirali.

Na upit postoji li mogućnost da su se zaštite za golubove odljepile kada je tvrtka izvodila radove na krovu, Alen odgovara da ne postoji, zato jer su zaštite na vanjskom rubu zgrade, a oni su radili na unutarnjem dijelu, dodavši kako je razmak od bodlji do crijepova 50 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A bodlji na ovoj zgradi sve više nedostaje.

“Ovo je znači bio prvi komad koji je pao na mene sa snijegom ovo je naknadno palo s krova to su nam mušterije, prolaznici ljudi stavili na izlog.”, kazala je Željka pokazujući ono što je palo na nju. Rekla je i kako su dijelovi počeli padati godinu dana nakon što su obavljeni radovi na krovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Padanje dijelova sa zgrade nastavilo se i na proljeće.

“Svratila sam tu do kolegica u secondu koje su rekle da je ovo jedan dan palo s krova doslovce palo s krova .. to je znači jedan snjegobran.”, kazala je Željka Kiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S tog krovišta nije skliznuo samo snijeg nego je skliznuo i snjegobran! I ovo je palo na pod! Ako nešto padne s četvrtoog kata onda to ne izgleda ovako, to je moje skromno mišljenje... ako je nešto palo s četvrtog kata onda bi pretpostavljam izgledalo malo drukčije. Pa evo i ovo je palo pa izgleda isto.”, rekao je Mario Brestovečki, direktor Beminga.

Slično misli i vlasnik tvrtke koja je postavljala snjegobrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je visina 14 metara, ako snjegobran padne odozgora na beton, znači on se bude zgrebo jel tako a i ovo je smeđa boja nije crvena. To uopće nije moje. A sad ću vam pokazati vidite ovo koja je boja, smeđa, a moji snjegobrani su crveni kako onda može pasti smeđi a vi zumirajte gore a ono gore crvena boja snjegobrana.”, kazao je izvođač radova Alen Rousek.

Srećom, snjegobran ipak nije pao na Željku. Snijeg i iglice jesu, no iako upravitelj Beminga tvrdi – sve njihove zgrade osigurane su za takve slučajeve, odštete ni nakon devet mjeseci nema. Zbog svega je Željka podnijela prijavu i Državnom odvjetništvu koje je prijavu odbacilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni smatraju da je uzrok pada snijega splet vremenskih okolnosti.”, kaže Željka.

U DORH-ovu obrazloženju Željka je pronašla i nekoliko, kaže, u najmanju ruku kontradiktornih pojašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Hrpa snijega koja je pala na mene nije zatečena. Jer sam ja nastradala između devet i pola deset, policija je izašla na očevid u dva poslijepodne. Znači snijega nema.”, pojašnjava Željka.

“DORH piše da sam ja odvela policiju u trgovinu da vidi dokaze. Nisam ja nego moj suprug, ja sam bila na hitnom bolničkom imam svjedoka koji je tamo sa mnom sjedio. Znači tu je puno nekakvih čudnih okolnosti nekakvih igrica koje ja ne razumijem.”, dodaje Željka.

Čudno joj je, kaže, i to što je DORH ispitao sve odgovorne, pa čak i njezina supruga, ali nju ne.

“Jedini ko je mene pitao točno što je bilo pitali su me policijski službenici u podrumu objedinjenog hitnog bolničkog prijema, znači dok sam ja bila pod ljekovima nakon obrade od strane liječnika. Poslije više nitko.”, kaže.

Tu je već počela sumnjati da sve ima veze s politkom. 

“Meni od prvog trena kad sam rekla šta mi se dogodilo, tko je upravitelj zgrade i sve onako svi, pa daj nemoj pa znaš to je Beming, nemoj se s njima miješati.”, kaže Željka.

“Ne znam, svi ga se boje. Beminga. Ne znam zašto. naravno javna tajna u Bjelovaru da je većinski vlasnik Beminga Gordan Jandroković , mislim to nije nešto što sam ja izmislila, to piše na njegovoj imovinskoj kartici koja je javna.”, dodaje.

U imovinskoj kartici predsjednika Sabora stoji da je u vlasništvu tvrtke Beming u omjeru 54, cijela 67 posto. Također stoji i da je prenio upravljačka prava, što je prema zakonu, zbog sukoba interesa morao učiniti. Zanimljiva je i činjenica da je Jandroković diplomirao upravo na temu - pokrivački radovi na kosim krovovima.

“Gospodin Jandroković uopće ne zna da se to dogodilo. Gospodin Jandroković se bavi sasvim nekim drugim poslom i on je samo većinski vlasnik ovog poduzeća. Ja sam odgovorna osoba, za ovakve stvari izvještavati predsjednika Sabora je aspolutno besmisleno. On zaista nema pojma o ovome.”, kaže Mario Brestovečki, direktor Beminga.

Obavijestili smo ga mi. Evo što na optužbe kaže predsjednik Sabora.

“Predsjednik Sabora nije upoznat sa slučajem koji navodite. Sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, kao suvlasnik upravljačka prava prenio je na drugu osobu. Stoga s indignacijom odbacuje bilo kakav mogući utjecaj.”, stoji u komentaru.

Upravitelj Beminga dodaje, zgrade kojima oni upravljaju osigurane su za ovakve slučajeve i odšteta gospođi Željki uopće nije upitna.

“Ne to ni u jendom trenutku nije bilo apsolutno upitno. Ni u jednom trenutku odšteta nije bila upitna kažem zgrade su osigurane do nekakvih maksimalnih iznosa svaki ulaz ponaosob baš iz razloga ovakvih događaja.”, kaže direktor Beminga.

A šteta je pretrpljena. Bolovi, šest mjeseci bolovanja, 40 fizikalnih terapija, brojne pretrage, lijekovi i ostali popratni troškovi.

“Ja iskreno nisam istupila javno radi financijske koristi nego jednostavno sam htjela da ljudi znaju da javnost vidi u biti koliko ljudi mogu biti nemarni, koliko je sustav grub i nemaran, koliko uopće našoj ajmo reći mi se zovemo pravnom državom u biti mali čovjek nema skoro nikakva prava.”, kaže Željka.

U Bemingu obećavaju – Željka Kiš dobit će odštetu, a oni će s izvođačima radova provjeriti zašto dijelovi koje su postavili, i za to im platili, padaju sa zgrade. Ostali, oprez! Kad dođe zima, snijeg očito nije jedino što pada s neba. Ili u ovom slučaju, krova.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo