PRIČA SA SRETNIM ZAVRŠETKOM / Splitski ginekolog pobijedio je sustav: Dom zdravlja uzeo mu je sav novac, a sada će ga dobiti natrag

Dom zdravlja tužio je doktora Majića zbog ugovora o specijalizaciji i s kamatama pokrenuo ovrhu od skoro milijun kuna. Zbog odluke Vrhovnog suda svoj novac će dobiti nazad

16.3.2018.
19:50
VOYO logo

Čini se kao još samo jedan običan dan u ordinaciji splitskog liječnika Davora Majića. Ipak, sve je samo ne običan. "Uspili smo deblokirat račun i produžit do daljnjega vijek ordinaciji", govori nam Majić.

Nakon dugih osam mjeseci rada ordinacije bez i jedne kune primanja, račun doktora Majića odblokiran  je odlukom Vrhovnog suda. "Temelj presude je vraćanje na ponovni postupak, iz razloga što presuda drugostupanjska temeljem koje sam ovršavan nije bila obrazložena. To je temeljna stvar. Piše toga dosta. Ali to je sukus. I poruka je. I hvala vrhovnom sudu da je uočio tu nepravilnost.", kazao je Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada dr. Majić napokon može raditi bez tereta. A ordinacijom se ori smijeh i veselje. Velika je pobjeda stigla nakon što je doktoru Majiću osmomjesečnom ovrhom uzeto gotovo 400 tisuća kuna. A sve to nakon presude Županijskog suda u Osijeku, teške gotovo milijun kuna, s kamatama.

Posljednji put kada smo posjetili doktora Majića ispričao nam je kako je cijela zavrzlama počela - potpisivanjem ugovora o specijalizaciji. "Potpisao sam ga u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje za Donji Miholjac, 98., 1998. -Dozvoljeno mi je da specijaliziram u Splitu, što sam i obavio u splitskoj bolnici i tada se i obavljalo zadnji dio specijalizacije u Zagrebu", kazao nam je Majić, 7.2.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku specijalizacije doktor Majić je od HZZO-a dobio ugovor za rad u Splitu. Iste je godine stigla  tužba iz Doma zdravlja Donji Miholjac, jer nije ostao raditi ondje te je time prekršio ugovor o specijalizaciji.

"Tužili su me te 2003. s rečenicom: prema bazi podataka službe za ugovaranje zdravstvene zaštite pri direkciji zavoda za zdravstveno osiguranje utvrđeno je da ne postoji doktor Majić kao specijalist ginekolog. Zavod nema saznanja o daljnjem radu specijalizanta doktora Davora Majića. Ko da sam ja prešo u ilegalu partizansku, pa me ne mogu naći", kazao nam je Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovorom o specijalizaciji s Domom zdravlja Donji Miholjac, potpisao je da će u slučaju raskida ugovora platiti dvostruke, odnosno trostruke troškove specijalizacije. "Te presude dolaze sa pedesetak godina, a ja imam 55. koje je nemoguće nominalno riješiti. Rradi se o iznosima, recimo, meni je presuđeno konkretno 600 tisuća kuna, koji sa kamatama sada iznosi miljon kuna i to je praktički nemoguće vratit doživotno, to ste u doživotnom ropstvu", objasnio nam je Majić.

Riječ je, kako ih naziva doktor Majić, o lihvarskim ugovorima. Jer Hrvatski je zavod za zdravstveno osiguranje platio njegovu specijalizaciju. I od njega ne potražuju ništa. Ali mu nisu mogli pomoći. Baš kao ni ministar zdravstva Milan Kujundžić. "Rekao je ako je po božju ti nisi dužan ništa. A ja govorim gospodine ministre po čiju mi radimo ako nije po božjemu", kazao je Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudom im je oduzeto sve, ali ordinaciju nisu zatvorili. "Mi ko ordinacija smo funkcionirali normalno i normalno smo se ponašali kao da se ništa ne događa. Masa žena kad je pročitala u novinama tek su saznali o čemu se radi i ostale su šokirane. Uopće nisu na nama ništa ni primijetili", kazala nam je medicinska sestra Kristina Zec Škalić.

Oko sedam tisuća pacijentica doktora Majića tada je potpisivalo peticiju. Pisale su čak i uredu predsjednice. A sve kako ne bi izgubile svog omiljenog doktora. Danas umjesto suza – samo osmijesi I zagrljaji. Pacijentice su ostale  uz njega kada je bilo najteže, a to mu je najveće hvala, kaže doktor Majić. A uz njega je ostala i njegova medicinska sestra, iako od šestog mjeseca prošle godine nije primala plaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radiš posao koji voliš, doktor je uredan i mislim da je u takvoj situaciji i ispravno ostat uz čovika s kojim radiš. Bez obzira na svoje", kazala je Kristina Zec Škalić. Davno je prestala zbrajati koliko zarađenog novca nije dobila, ali zna na što će ga potrošiti. "Rekle su mi prijateljice, govori, nemaš nokti. Nokte nisi umetila. Ja govorim ništa. Sad ćemo sve radit. Nokte, pedikura, manikura, depilacija", kazala je Zec Škalić.

Za sve to će sada imati jer novac samo što nije sjeo na račun ordinacije. "Po mome saznanju preko 400 tisuća kuna ovršeno na pravdi Boga. Zato što presudom Vrhovnog suda o vraćanju na ponovni postupak to ide automatski. Temeljem toga imate pravo deblokirat račun i povratit sredstva", kazao je Majić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada se lakše diše, kaže doktor Majić. Kao ponosni tata petero djece, u svemu ga je najviše držala upravo njegova obitelj. S njima najradije provodi svo svoje slobodno vrijeme.

"Ja sam uvik bija sritan. Samo šta ne možeš bit sritan kad te netko drži nož u leđima. Ali ja sam po prirodi sritan čovik", kazao nam je Majić. Da je sretniji, osjećaju i njegova djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odma se to na njemu vidilo. Na neki način olakšanje, i pozitivniji je posta. Jer je prije bio stvarno bio nemoguć i ono ne bi spava noćima", kazala nam je Marta Majić, Davorova kći.

Tatino ih je zdravlje, koje je jako narušeno zbog svega što je prošao, jako zabrinulo. "Pa dobro je, ide na bolje. Pokušavamo ga stalno urazumit. Puno manje je nervozan. Sad smo svi veseliji. Sad nam je lakše nekako. Pa je kamen sa srca", kazao nam je Zvonimir Majić, Davorov sin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer sve što se događalo njihovom tati, odrazilo se i na njih. "I na kompletnu situaciju u obitelji jer mislim ne može netko bit miran kraj toga šta mu se događa. Da mu se oduzme toliko godina rada i da sve to prihvati normalno. Mislim da to ne može nitko prihvatit", smatra Davorova kći Marta.

Ne mogu to prihvatiti ni roditelji doktora Majića koji su mu pomogli koliko su god mogli. "Novčano. Nikako drugo. Ne možeš mu dat samo danas ručak. Ali triba platit račune. Triba dici. Dica idu u školu svi. Triba njima repeticije.  Sve šta im je tribalo", kazala nam je Anđelka Majić, Davorova majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni kao čovjeku, običnomu, malomu, to nikako ne ide u glavu da u ovoj našoj državi ove ljude koji su na tim položajima, od suca i vlasti, da oni ne mogu primijetit i nešto riješit, barem brzo. I pravedno", kazao je Zvonko Majić, Davorov otac.

Ipak, presretni su što su napokon ostvarili jednu pobjedu. Jer dobivena je tek jedna bitka. Sudski se postupak vraća prvostupanjskom tijelu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja očekujem da će oni to riješit na prvom ročištu ako budu pametni. A ako budu radili kao što rade i izvlače novce iz Doma zdravlja temeljem presuda kao doktoru Karši koji se sudi za pet milijuna. Jer su digli sumanuto cifru koju je on dužan. A nije dužan niti može bit dužan. Jer nije narkodiler. To ni njima ne presuđuju", kazao nam je Majić.

A spomenutog doktora Matiju Karšu iz Našica  veseli odluka Vrhovnog suda te se nada da će i njemu pomoći u procesu čiji završetak očekuje za oko mjesec dana. Iz doma zdravlja Donji Miholjac poručuju da će poštivati presudu suda. Ostaju pri svom i na novom suđenju očekuju presudu u njihovu korist. 

Da je zbog svega sudbina ordinacije doktora Majića još uvijek neizvjesna zna i njegova prva suradnica. "Osjećaji su čoviku izmiješani. Kad to nešto tako dugo traje, u jednu ruku si sretan, što je normalno. A u drugu ruku imaš onu neku gorčinu. Kako se kaže, osjetiš neku gorčinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda još nije gotovo do kraja. Što je najtragičnije. Nije gotovo do kraja. Ej da je gotovo do kraja, možda bi baš ono bilo ful. Al ovako. Ne znam", kazala je medicinska sestra Zec Škalić. Ipak, ova presuda Vrhovnog suda dala im je vjetar u leđa, nužan da nastave borbu iz koje ne misle izaći poraženi. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo