Premijerovo obećanje / Stjepan Petrišić ne odustaje: u mjesec dana ništa se nije promijenilo pa se ponovno uputio na Markov trg

Na Markov se trg prošlog četvrtka Stjepan Petrišić ponovno došao izboriti za svoje ljudsko pravo, ustajanje iz kreveta

18.4.2018.
20:00
VOYO logo

51-godišnji Stjepan Petrišić ustraje u borbi za promjenu pravilnika o kućnoj njezi za nepokretne osobe s invaliditetom.

Nakon što je u Potrazi ispričao svoju priču i prosvjedovao na Markovu trgu ministri zdravstva i socijalne politike obećali su rješenje. No, za mjesec dana ništa se nije promijenilo pa se Stjepan prošlog četvrtka ponovno uputio na Markov trg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Upozorit ću ih da se njihova obećanja nisu ispunila. Temeljna stvar je da sam trebao biti pozvan na sastanak. A s druge strane, prošlo je sedam mjeseci otkad ja nemam potrebne usluge. Želim im poručiti da sam posjedio u ovih mjesec dana čekajući njihovu odluku”, kazao je Stjepan Petrišić, Zagreb.

Zbog mišićne je distrofije Stjepan potpuno nepokretan. Prošli je put tražio promjenu pravilnika o kućnoj njezi koja bi mu omogućila odlazak na wc i tuširanje. Unatoč obećanjima, ništa se nije promijenilo. Dočekala ga je potpuno prazna Vlada jer je došao dan rasprave o opozivu potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Rečeno mi je nema nikoga jer su svi u Saboru. Danas plan je nažalost takav, i da hoću otići odavde, ne mogu, jer zetov prijevoz je tek u 14:10. Inače, do tada, ja ću probati presresti premijera ili eventualno ministre čiji su to resori, Kujundžića i Murganić”, rekao je Stjepan.

Taman kad je mislio odustati, nakon dva sata čekanja na Markovom trgu, između Sabora i Vlade, Stjepan je uspio zaustaviti užurbanog premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer ga je, kaže Stjepan, ljubazno saslušao. Pričali su oko pola sata, a počastio ga je i ručkom.

“Dao sam mu do znanja da sam čovjek koji je samac, koji  je totalno nepokretan, da potpuno ovisim o pomoći drugih. Da bi ustao, da bi otišao na wc, da bi se otuširao, da bi jeo, da bi otišao na spavanje… A ja nažalost ni jednu uslugu nemam. Nije znao što reći niti kako komenirati”, kazao je Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali mu je, kaže Stjepan, premijer obećao da će se bolje uputiti u njegov problem, i probati naći rješenje.

“Rekao je gospođi koja vodi njegov ured za medije, da pozove ministra Kujundžića i ministricu Murganić nešto ranije nego što počinje sjednica Vlade. Da bi mogli porazgovarat o nefunkcioniranju sustava”, ispričao je Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je o tome Stjepan već razgovarao s istim tim ministrima prije mjesec dana, kada smo s njime obilazili institucije. Ispričao im je, kao i nama dan ranije, svoju agoniju koju prolazi  još od rujna prošle godine.

“Ja sam samo jedan dan dobio obavijest od ravnateljice privatne ustanove koja je provodila njegu devet godina na način da me se ustajalo, radilo transfer, premještalo s kreveta na kolica, s kolica na wc, s wc-a pod tuš i iz tuša na kolica, a u međuvremenu se obavila velika nužda i tuširanje”, rekao je Stjepan, 14.3.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon devet godina, otkako je zbog distrofije nepokretan, ukinuta mu je usluga ustajanja iz kreveta. Jer, kako smo kasnije doznali u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje - na nju nikada nije ni imao pravo.

“Razlog prekida je bio obrazložen što se više nitko od sestra ne javlja na natječaj, zatim drugi razlog je bio što medicinske sestre treba zaštiti prema postojećem Pravilniku o zaštiti na radu gdje se govori da ženske osobe ne smiju dizati preko 15 kilograma”, kazao je Stjepan, 14.3.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinske su sestre Stjepana dizale iz kreveta i odvodile na wc - dobrovoljno. Ali je onda i njima zdravlje počelo stradavati. Tada je Stjepan počeo ovisiti o svojim najbližima.

“Svaki dan dođem do njega, stavim ga u krevet, istuširam ga po potrebi. Ponekad me zove oko 2, 3 poslijepodne dok sam na poslu, da nema ga tko staviti na wc, jako teška situacija…”, rekla je Ivančica Petreković, Stjepanova sestra, 14.3.2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko HZZO-a ima pravo na zdravstvenu njegu u kući. Grad Zagreb mu je osigurao njegovateljice. Ima i osobnog asistenta, ali nitko od njih, prema zakonu, ne bi trebao Stjepana dizati iz kreveta. Obratio se svima, ali sluha za njega nisu imali.

“Poruka je vrlo jednostavna, svima onima koji su nadležni. Neka počnu razmišljati kada bi se našli u mojoj situaciji. Što bi poduzeli, što bi napravili, da svakoga dana ne mogu ustati iz kreveta, da ne mogu se otuširati, obući, obaviti veliku nuždu, da ne mogu otići u krevet”, rekao je Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Institucije uključene u njegov problem krivile su jedna drugu. Pa ih je Stjepan odlučio sve osobno posjetiti. Ministri su ga prije Vlade kratko saslušali.

Nakon sastanka s ministricom Murganić i ministrom Kujundžićem, Stjepan je dobio obećanje da će njegov problem biti rješen vrlo brzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nije jedini, ali je tako lijepo, smireno, argumentirano i logično obrazložio brojne probleme koji postoje. Dogovorili smo se da ćemo napraviti žurni tripartitini sastanak na razini ministarstva ministrice Murganić, ministarstva zdravstva i na razini Grada Zagreba koji u konkretnom slučaju nam može pomoći riješiti ovaj problem”, kazao je Milan Kujundžić (HDZ), ministar zdravstva, 22.3.2018.

Sastanak je uskoro i održan, a na idući je u Ministarstvo socijalne politike bio pozvan i sam Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na sastanku 21. ožujka 2018. godine dogovoreno je da će se gospodinu Petrišiću ponovno aktivirati uslugu zdravstvene njege pri Ustanovi za zdravstvenu njegu u kući Medialis; zatim ponovno aktivirati uslugu njega i pomoć u kući Doma za starije osobe „Dubrava“ - Gerontološki centar - Grad Zagreb; nastaviti pružati uslugu osobnog asistenta (80 sati mjesečno), a i razmotriti mogućnost povećanja navedene satnice te putem donacije osigurati dizalicu ili lifter za što je pomoć ponudio Grad Zagreb”, stoji u priopćenju Ministarstvo socijalne politike.

Ali Stjepan kaže, vraćene su mu usluge koje i tako nikada nije izgubio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dolazile su socijalne radnice da bi rekle da mi mogu pružit pomoć u kući ali bez onog dijela usluge koji se odnosi na osobnu higijenu. Na što sam ja rekao da je meni to neprihvatljivo jer mi to stvara još dublje traume. Jer ako ja ležim u krevetu šta meni vrijedi da mi netko kuha kad ja to ne mogu pojest, ne mogu ni stolicu obavit, ne mogu ništa, ni ustat, ni jesti…”, rekao je Stjepan.

I dalje bez rješenja zaputio se i u Sabor gdje mu je i zadnji puta dano obećanje. Jer njegov bi problem rješila dizalica uz koju bi ga mogla dizati samo jedna osoba. Ali on na to, prema postojećem pravilniku o ortopedskim pomagalima, nema pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja ću sa svoje pozicije otići i prema povjerenstvu za ortopedska pomagala, ali i prema ravnatelju HZZO-a koji zapravo treba promijeniti te standarde, jer je to problem gorući sestrama”, rekla je Ines Strenja Linić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, 22. 3. 2018.

“Kada sam pokušao dobit mogućnost da se opet susretnemo dana mi je informacija će to nažalost biti nemoguće, s obzirom na sastanke koje imaju u Saboru. Ja sam rekao da sam tu do 14 sati iako ne vjerujem da će me primiti… Mislim da mi nemaju što reći”, kazao je Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je sjednica Vlade toga dana bila kasnije, a njegov prijevoz je bio ranije, Stjepan nije mogao dočekati resorne ministre. Ali mi jesmo.

Upitali smo ministra Kujundžića zašto obećanje koje je dano prije mjesec dana nije ispunjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Problem gospodina Petrišića je u nadležnosti Ministarstva socijalne politike, odnosno Grada Zagreba. Kontaktirali smo Grad Zagreb i molili da ubrzaju pomoć teškome invalid”, rekao je Kujundžić.

Ministar je ponovno lopticu prebacio drugima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb se obvezao Stjepanu nabaviti adekvatnu dizalicu. Individualno ga  rješenje ipak neće zadovoljiti. On ne želi biti presedan, kaže nam, već želi promjene cijelog sustava da nitko više ne doživi njegovu agoniju. Gradonačelnik Milan Bandić, kaže, za Stjepanov je problem čuo tek prekjučer. Okupio je svoje suradnike i pozvao Stjepana da im osobno ispriča što ga muči.

Stjepan mu je ispričao sve što se događalo proteklih mjeseci, kao i da on nije jedini, već su mnogi drugi ljudi u istoj situaciji. Gradonačelnik ga je pomno saslušao, pa donio odluku.

“Od danas će naš prijatelj Stjepan biti u našem timu. On će bit moj posebni savjetnik za ljude u ovoj potrebi, naravno ako pristaje na to”, kazao je Milan Bandić, (BM365), gradonačelnik Zagreba.

Prvi su koraci, kaže gradonačelnik Bandić, napraviti inventuru i preraspodjeliti postojeći novac na pravedan način. Ali i organizirati telefon na koji će sve osobe s invaliditetom u svakom trenu moći nazvati za pomoć. Zamolio je Stjepana da mu u tome pomogne.

Stjepan kaže kako je ovo dobar početak, koji treba proširiti i diljem cijele Lijepe naše.

“To je stvar Grada Zagreba, ali svakako smo već  sada spomenuli će to trebat proširit na državnu razinu budući da svakako da Grad Zagreb ne može riješiti i ostale gradove…”, rekao je Stjepan.

Stjepan Petrišić je sretan što je napokon netko čuo njegov vapaj. I što može doprinijeti tome da se više nitko ne nađe u njegovim cipelama.

>>> Sve priče iz Potrage možete pratiti i na njihovoj službenoj Facebook stranici Potraga. 

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo