Ekološka katastrofa / Što se to događa u Slavonskom Brodu? Iz 'praznog' produktovoda odjednom izvukli 427 tona benzina

U tišini je prošlo Plinacrovo čišćenje starog produktovoda koji je, kažu - prazan zapečaćen '90. Ipak, iz njega je izvađeno 427 tone benzina

9.11.2018.
19:50
VOYO logo

Mjesto na ulazu u Slavonski Brod prije šest mjeseci privuklo je pažnju cijele Hrvatske. Iz predratnog produktovoda izlila se tekućina koja je uzrokovala zagađenje okoliša. Istovremeno u gradu Slavonskom Brodu zagađen je izvor gradske vode. DORH je naknadno objavio da jedno zagađenje nema veze s drugim. 

Nevjericu javnosti potpirivala je očigledna nepodudarnost. Naime, tvrtka Crodux koja je vršila ispitivanja tvrdila je da se prolilo jedva 200 litara benzina, vatrogasci koji su prvi stigli na mjesto zagađenja tvrdili su drugačije i imali za to dokaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici javne vatrogasne postrojbe Slavonskog Broda odmah su izašli na spomenutu lokaciju. Zapovjednik je tada tvrdio da je na površini od čak tisuću metara četvornih bila razlivena zapaljiva tekućina.

To je u potpunoj suprotnosti s informacijom o izlijevanju 150 do 200 litara benzina, kako su danima ponavljali iz Croduxa. "150 ili 200 litara benzina, to je dva kvadrata, to je uopće apsurdno govoriti o takvoj količini i tisuću kvadratnih metara, koje smo mi tretirali pjenom", kazao je tada Ivan Vuleta, zapovjednik JVP Slavonski Brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje tvrdnje Ivan Vuleta potkrijepio je fotografijama i video snimkmama s intervencije na kojima je vidljivo koliko je tekućine proliveno i i koliko je široko područje koje vatrogasci tretiraju pjenom kako bi spriječili zapaljenje.

Slučaj je završio je Croduxovom pressicom na kojoj su tvrdili da se radi o 200 litara, zaostalih u cijevima produktovoda još iz predratnog vremena. Ovih dana Plinacro, državna tvrka koja je nadležna za produktovod čisti upravo te ostatke. Kolegica Željka Gavranović s lokalnog slavonskobrodskog portala danima prati njihove radove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše nekakve neslužbene informacije, znači, upravo to stajanje tu i brojanje cisterni, kažu da je odveženo 47 cisterni, cisterne su zapremine oko nekakvih deset tisuća litara, mi smo zaokružili evo na toliko, nismo ovaj ostatak ubrajali, tako da je sa jučerašnjim devetim danom odvezeno 470 tisuća litara, prema ovome što smo mi uspjeli pratiti ovdje na terenu", tvrdi Gavranović.

Zvuči kao da je ne samo zaostalo nešto tekućine u cijevi, nego da je bila gotovo puna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvučeno 470 litara benzina?

"Produktovod je dužine pet kilometara, promjera 40 centimetara i do jučer je prema našim, znači, neslužbenim saznanjima izvučeno 470 tisuća litara za koju se sumnja da je benzin, nafta ili što već.", kazal je Gavranović.

Na strani produktovoda, kod Save, gdje prelazi granicu, tlakom se potiskuje ono što je u cijevima, te smo na radilištu pokušali dobiti potvrdu što su sada izvukli iz cijevi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od randika koji se nalazio na lokaciji kazao je kako nema nikakvih informacija o tome te nas je na upit o šefu radova uputio na Plinacro. U tom trenutku, pretpostavljamo, upravo spomenuti šef je stigao na lokaciju.

Ignorirali smo očigledno neozbiljan nastup, a on, kao i radnik, tvrdi kako ne može ništa reći. Postalo je jasno da ovdje nećemo doznati ništa suvislo, pa smo se uputili na drugu stranu, mjesto gdje ono što se iz cijevi potiskuje, izlazi van. Isto mjesto na kojem je prije šest mjeseci došlo do neznatnog curenja kako su tvrdili iz Croduxa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo nam također nisu htjeli odgovoriti što su izvadili iz cijevi. Ipak, naše zavirivanje u rupu u kojoj se nalazi cijev produktovoda nije naišlo na simpatije Plinacrovih djelatnika.

56 cisterni onečišćenog benzina

Tajnovitost oko izvađene tekućine, pomalo je i neobična, jer nakon izlijevanja koje se dogodilo krajem ožujka Crodux je na konferenciji za novinare objavio informaciju da se radi o motornom benzinu kvalitete iz 1990., u kojem je pronađeno 2,7 posto benzena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uslijedio je odgovor iz Plinacra:

"Tijekom čišćenja prikupljeno je i odvezeno na zbrinjavanje 427 tona sadržaja iz produktovoda – onečišćenog benzina, u ukupno 56 cisterni. Danas će se dodatno još jednom obaviti kontrolni pregled i nakon toga početkom tjedna pristupiti inertizaciji očišćenog produktovoda.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tome, ističemo  kako produktovod nije bio u funkciji od 1990. godine, a Plinacro ga je dobio u vlasništvo prilikom izdvajanja iz Ine 2001. godine kada je rečeno da je ispražnjen i da eventualno ima zaostalih derivata u tzv. lirama. Od tada produktovod je bio zapečaćen jer za Plinacro nije postojala ni tehnička ni poslovna opravdanost za njegovu prenamjenu u plinovod", poručuju iz tvrtke.  

Ugovor s Rusima

Poslovna i tehnička opravdanost pojavila se 2017.  Posao je dobio Crodux, čiji je vlasnik general Ivan Čermak s Rusima sklopio ugovor o opskrbi rafinerije plinom u sljedećih deset godina, pa mu je Plinacro za to prepustito državnu infrastrukturu. U telefonskom razgovoru Ivan Čermak objasnio nam je kako ogromne količine benzina u donedavno zapečaćenom produktovodu nisu ništa čudno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Te cijevi su nekad išle iz rafinerije prema Vukovaru, i bile su zatvorene, blindirane. Imate vodotoke i lire. Imate cjevovod koji ide ravno, onda mora zaobići vodotok, pa onda ide u dubinu, pa ravno pa gore, u tim djelovima se sakupio benzin i stajao je godinama unutra", tvrdi.

Kada je došlo do izlijevanja na livadu prije šest mjeseci Crodux je prekinuo ispitivanja. Na pitanje je li s tvrtkom Plinacro dogovoreno da sve očiste i dovedu u neko stanje, Čermak objašnjava kako to treba pitati Branka Radoševića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branko Radošević, bivši predsjednik uprave Plinacra, sada direktor u Croduxu nije htio pred kameru. Rekao nam je tek da je Plinacro to već davno trebao očistiti pa do incidenta s izlijevanjem benzina na livadu prije šest mjeseci, ne bi ni došlo. 

"Tamo su bile proturječne priče, znate i sami od 150 litara, a sad vidite koliko su količine tekućine, ne znam ni čega izvukli iz te cijevi. Sad se vidi tko je bio u pravu", govori zapovjednik JVP Slavonski Brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nelogičnosti oko izlivenih količina benzina iz više od 25 godina zapečaćenih cijevi navode na zdravu skepsu. "Pa ima ta urbana legenda da produktovod za vrijeme 90-ih i nije zapečaćen nego je cijelo vrijeme korišten za ilegalan transport nafte, benzina, čega već. U principu švercanje. Međutim, to ne može biti dokazano bez uzoraka koji se trenutno izvlače.  Bez uzimanja uzoraka. Naime, postoji sumnja da bi se taj produktovod zapečatio pun, jer bi to bilo opasno, tako da je ova tekućina vjerovatno novijeg datuma", kazala je Gavranović.

Čišćenje produktovoda Bosanski Brod - Slobodnica ima dozvolu vodopravne inspekcije i Ministarstva zaštite okoliša. Je li ikada poduzeta kakva istražnja radnja u vezi stanja produktovoda i tekućine nađene u njemu DORH nam nije odgovorio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo