Zlatna igrališta Zrinjevca... / Sve može dok građani plaćaju! Istražujemo zašto su zagrebačka dječja igrališta najskuplja u zemlji

Pazite sad ovo! Obična drvena klupa od tri i pol tisuće kuna. A tek sprava za igranje? Gotovo pola milijuna...

29.5.2019.
22:54
VOYO logo

Obična drvena klupa od tri i pol tisuće kuna. A tek sprava za igranje? Gotovo pola milijuna. Sve može! Dok Zagrepčani plaćaju. Jer Zrinjevac, gradska tvrtka, gradu, (koji je, dakle, njezin vlasnik), rekvizite za dječja igrališta prodaje po astronOmskim cijenama. Provjerili smo – (iste ili gotovo iste sprave) privatne tvrtke prodaju i - upola jeftinije. 

"Grad Zagreb je spravu za dječje igralište preplatio 263 tisuće kuna više nego što bi ona koštala da se kupovala direktno od dobavljača. Bez PDV-a!", govori Suzana DobrićŽaja, arhitektica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zrinjevac je Gradu Zagrebu poslao troškovnik za rekonstrukciju WC-a u vrijednosti od 229 tisuća kuna bez PDV-a, odnosno ukupno 287 tisuća kuna sa PDV-om", kaže RobertFaber, vijećnik Gradske četvrti Donji Grad. 

"U jednom troškovniku koji smo dobili vidi se da bi park koštao 225 tisuća bez PDV-a", govori GordanaMiškulin, Udruga građana Lanište. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o nerealno visokim cijenama"

Naši sugovornici govore o troškovnicima koje Zrinjevac, podružnica ZagrebačkogHoldinga, dakle gradska tvrtka - ispostavlja Gradu Zagrebu, dakle svom vlasniku, za uređenje javnih zelenih površina. Svo troje tvrdi – radi se o nerealno visokim cijenama.

"Prema troškovniku MO Lanište koji smo između ostalog dobili ispada da klupa dođe 2950 kuna bez PDV-a, što ispada negdje oko 3500 kuna, a koš 1250 kuna bez PDV-a. Međutim kada se vratimo na početak vidimo da kod drugih dobavljača obično takve klupe i koševi koštaju duplo jeftinije, pa se građani Zagreba s pravom mogu pitati, zašto mi Zrinjevcu plaćamo nešto što je nepovoljno za naš proračun grada Zagreba?", kaže Miškulin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom godina to pitanje se nameće svako malo. Prije nekoliko tjedana zahvaljujući vijećnicima gradske četvrti Donji Grad doznali smo da je Zrinjevac rekonstrukciju ovog wc-a na Krešimirovom trgu u Zagrebu, pokušao naplatiti deset tisuća eura po kvadratu.

"U troškovniku nije problematična samo sveukupnacijena nego i pojedinačne cijene po jedinici mjere obračuna koje su daleko iznad onoga što se može vidjeti usporedno sa realnim cijenama kad tražite troškovnik od tvrtki za uređenje sličnih objekata ili radova", govori Faber. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo to je učinio i naš kolega prije nekoliko tjedana kada je javnost zaprepastila cijena, primjerice WC školjke ugrađene u sanitarni čvor na Krešimirovom trgu. S fotografijom ugrađenog WC-a posjetio je trgovački centar koji prodaje sanitarnu opremu. Povratna informacija je da identična takva WC školjka košta 300 kuna. Prema troškovniku Zrinjevca spomenuta WC školjka procijenjena je na 14250 kuna, dakle više od dvije tisuće eura. Obzirom da se radi o cijeni s ugradnjom kolega nije ni to propustio usporediti. Jednostavnom usporedbom cijena WC-a na Krešimircu se čini, debelo preplaćenom. 

S načinom rada Zrinjevca susreli su se i u gradskoj četvrti Lanište

"Zrinjevac tvrdi da su u gradsku četvrt poslali aproksimativni troškovnik. Da se između ostalog radi samo o procjeni koju Vijeće gradskih četvrti može prihvatiti, djelomično prihvatiti ili u potpunosti odbaciti. Međutim taj troškovnik je stigao naknadno nakon što su radovi već bili obavljeni", govori Faber. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S načinom rada Zrinjevca susreli su se i u gradskoj četvrti Lanište. GordanaMiškulin bila je članica Mjesnog odbora kada je 2012.godine, Zrinjevac nakanio urediti park u spomen hrvatskim braniteljima. Za park je iz gradskog proračuna uredno plaćen gotovo 230 tisuća kuna.

"To je podrazumijevalo projekt koji je radio Zrinjevac koji je koštao 35 tisuća kuna da bi se nacrtao projekt sa klupama u stilu Starog Zagreba - 20 komada po 2950 kuna bez PDV-a te osam koševa koji izgledaju kao letvice u iznosu od 1240 kuna. Međutim, kada smo izašli na teren shvatili smo da pola tih stvari nema ovdje", govori Miškulin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je što je najskuplje što se može kupiti

U stvarnosti, Zrinjevac je umjesto dogovorenih dvadeset klupa i osam koševa,postavio šest klupa i jedan koš. Kao i naš kolega proteklih tjedana i mi smo se uputili u potragu za klupama u trgovački centar. Zanimalo nas je što je najskuplje što se može kupiti. Netko može reći da klupe u slobodnoj prodaji nisu dovoljno kvalitetne da bi stajale u gradskim parkovima, a ipak i najskuplja u ponudi još uvijek je gotovo duplo jeftinija od onih koje se mogu naći u troškovnicima Zrinjevca! Ne samo da je Zrinjevac elemente parka u Laništu masno naplatio, nego su ga započeli graditi na privatnom zemljištu, što je bio razlog da ga, iako plaćenog – nikad ne dovrše.

"Kada se jedna od zgrada napravila naravno da je vlasnik zgrade izmjestio Park branitelja te silne kocke koje smo mi platili za koje je  ugradnja bila 75 tisuća kuna bez PDV-a. Bile su sitne i krupne te su trebale označavati šahovnicu. Međutim kada se zgrada počela graditi te kocke su presložene na palete i jedne noći prošle godine su odvežene", govori Miškulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Laništu nikad nisu doznali kuda su nestale plaćene kocke.

"Ono što bih htjela reći je da je to bila greška gradskih službi. Moguće je da su naum da zavaraju hrvatske branitelje koji su htjeli svoj spomen park i da dio zemljišta koji mi uporno tražimo prepuste nekim drugim ljudima", govori Miškulin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

260 tisuća više od cijene koja se može naći kod dobavljača

Ako ste mislili da je to nevjerovatno, past ćete u nesvijest kad vidite koliko je Zrinjevac naplatio spravu za igranje na dječjem igralištu u susjednoj četvrti  Remetinečki gaj. 260 tisuća više od cijene koja se može naći kod dobavljača.

"Prema ugovoru između Zrinjevca i Grada sprava košta 440 tisuća kuna plus PDV",  govori Žaja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suzana se u proučavanje troškovnika upustila prošle godine, sudjelujući u inicijativi građana „Čuvamo naš park“ u zagrebačkoj četvrti Savica. Dala si je truda i analizirala otvoreni postupak javne nabave za krajobrazno uređenje zelenih površina Grada Zagreba. Izvođač – gradska tvrtka Zrinjevac.

"Neki od dobavljača i proizvođača zapravo ne žele dati u javnost svoje cjenike. Do nekih sam uspjela doći u kojima 30-ak analiziranih sprava velika većina je bila skuplja kada bi se kupovala od Zrinjevca nego od dobavljača. Razlika je između 45 i 50%", govori Žaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je moja cijena Zagrebačkom Holdingu. Holding ide vjerovatno prema Zrinjevcu i mi dobijemo narudžbenicu službeno prema natječaju od Zrinjevca. To je sve što vam mogu reći. Ne ulazim u analitiku cijena jer je moja cijena transparentna, a što se dalje događa, ne znam", govori preko telefona SlavicaKraljić iz tvrtke Regoč d.o.o.

Ugovori, ponude, troškovnici javnih tvrtki trebali bi biti javno dostupni podaci. U slučaju Zagrebačkog Holdinga i Zrinjevca uvid u njih podrazumijeva slanje mailova na nekoliko gradskih adresa, no prije svega odobrenje gradskog ureda za odnose s javnošću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo o čemu pričamo je u sklopu dvogodišnjeg Okvirnog sporazuma gdje Grad naručuje sprave, podloge, ljuljačke i slično za 30 milijuna kuna. No to je samo jedan dio sredstava koji se troše za uređenja ovakvih igrališta", govori Žaja.

Nismo se više čuli

Odgovor na zamolbu uvida u troškovnik radova u jednoj od gradskih četvrti, do završetka priloga nismo dočekali niti od njih, niti od dva gradska ureda niti od gradskog ureda za odnose s javnošću. U kratkom telefonskomrazgovoru direktor Zrinjevca obećao se javiti kad se bolje pripremi. Ipak, nismo se više čuli, a u utorak je od Zrinjevca stigao općeniti odgovor:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podružnica se, trenutno, sa 795 zaposlenih djelatnika, od čega cca 100 stručnjaka visoke stručne spreme. Na formiranje cijena utječu fiksni troškovi kao što su troškovi uprave, administracije, režije, bankovni troškovi i troškovi platnog prometa itd., te varijabilni troškovi kao sto su troškovi nabave, dopreme i skladištenja materijala, trošak plaća djelatnika."

O poslovanju Zrinjevca, gradonačelnika smo upitali na jednom od brojnih gradskih događaja koje neumorno obilazi. Uputio nas je Uredu za nabavu Grada Zagreba. Do zaključenja priloga od Ureda za javnu nabavu nismo dobili – ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što građani vide javno je da su sve cijene ispostavljene bez PDV-a. Moraju znati da su cijene veće, i treba pitati gdje sav taj novac curi i zašto je netko gubitaš ili su oni jednostavno servis zagrebačkog gradonačelnika za neke njegove kako on voli reći marifetluke", kaže Miškulin.

"Osobno bi rekla da je to jedna prilično dobro uhodana priča između Grada Zagreba i Zrinjevca, gdje se manipulira novcem kojim je lakše upravljati kada se on nađe u samom Holdingu nego u Gradu i da je to trag koji treba pratiti" govori Žaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tragova za nastavak priče ima napretek. Ovaj put smo pobrojali samo neke od slučajeva koji ilustriraju koliko novca i na koji način odlazi iz gradskog budžeta samo jednoj podružnici najveće gradske tvrtke. Zrinjevac je tek jedna od 24 podružnice koje čine Zagrebački Holding.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo