Potraga istražuje / Triler iz Virovitice: Oštar razgovor pročelnika i Kirina čuo se i na ulici, četiri dana kasnije nađen je mrtav

Istražujemo: Kako se za višemilijunsku štetu uopće saznalo, ako je revizija pokazala čistu bilancu?

10.6.2019.
20:38
VOYO logo

Posljednji je put mladi pročelnik za financije Siniša Palm viđen u gradskim uredima u petak u prijepodnevnim satima. Prema informacijama koje iz Grada ne potvrđuju, bio je na sastanku s gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom i razgovor je, navodno, bio oštar. Nakon toga Palm odlazi iz ureda, majci s kojom živi kaže da mora nešto obaviti. Kako se do jutra nije vratio kući, majka je kontaktirala njegovog prijatelja.

"Sve smo očekivali da ćemo se čuti u petak, ništa od toga, do poziva njegove majke", rekao je Mario Perša iz Virovitice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se obično javljao, najprije im nije bilo čudno.

"Mislila je da nismo slučajno izašli, jer se njemu tako što nije događalo. Ona je odmah napravila uzbunu i meni je bilo jasno da se nešto dogodilo", rekao je Mario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak, u prijepodnevnim satima, na stranicama Grade Virovitice dok javnost još ne zna za smrt pročelnika objavljuje se šturo priopćenje. Navodi se da je na štetu proračuna grada Virovitice počinjeno više kaznenih djela.

'Nakon saznanja o počinjenju kaznenog djela, isti trenutak sam podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi virovitičko-podravskoj, a protiv odgovorne osobe pokrenuo postupak udaljenja iz službe te je razriješio svih ovlasti. Zbog zakonske obveze tajnosti vođenja postupka i izvida nadležnih tijela koji su u tijeku, ne mogu više ništa komentirati do okončanja postupka', objavio je Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pronađen mrtav uz Dravu

Gotovo u isto vrijeme kad je objavljena gradonačelnikova izjava policija pronalazi beživotno tijelo uz obalu Drave, na samoj granici s Mađarskom. Tri su dana prošla nakon što je Siniša Palm posljednji put viđen.

Nakon provođenja očevida i pregleda mrtvozornika utvrđeno je da nije postojala osnovana sumnja za počinjenje kaznenog djela, kažu iz Županijskog državnog odvjetništva Bjelovar, pa obdukcija nije naložena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Na temelju rezultata provedenog očevida nije utvrđeno postojanje sumnje na počinjenje kaznenog djela', odgovorilo je Županijsko državno odvjetništvo Bjelovar.

Ne samo da je čudno što nije provedena obdukcija iako propisi takav postupak nalažu budući da se suicid tretira kao nasilna smrt, još je čudnije što je na teren poslana mrtvozornica koja po struci nije liječnica nego medicinska sestra. U telefonskom razgovoru kroz suze nam je poručila da ne želi ništa komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vijesti.hr
Image
Foto: Vijesti.hr

Ostavio oproštajno pismo?

Dvoje policajaca Sinišinoj majci prenose vijest o suicidu. Majka saznaje da je u automobilu pronađen rokovnik, kuverta te dva ugašena mobitela. Državno odvjetništvo u Bjelovaru nije nam potvrdilo nalaz niti sadržaj oproštajnog pisma.

Sljedećeg dana, na gradskom je groblju pokopan Siniša Palm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo je čudno, taj šok, naše, pa bum, sutra sahrana, sve se odigralo u jednom danu. Sutra sahrana", rekao je Sanjin Mandić iz Virovitice.

Dan kasnije kada se obitelj i prijatelji opraštaju od Palma, Ivica Kirin šalje nepristojno i skandalozno priopćenje. Ne obazire se na 'zakonske obveze tajnosti prije okončanja postupka' na koje se naknadno poziva. Govori o nevjerojatnoj krađi i sugerira, iako u tom trenutku nijedno nadležno tijelo to ne potvrđuje - da je odgovoran Palm koji je tog dana pronađen mrtav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svog bivšeg najbližeg suradnika proglašava osobom koja je sklona kocki.

'U međuvremenu, otkrilo se da je odgovorna osoba bila ovisnik o kockanju, zbog čega imamo razloga vjerovati da je pronevjereni novac iz gradskog proračuna iskorišten upravo u tu svrhu', odgovorio je gradonačelnik Kirin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandalozno priopćenje

Navodi i da je riječ o višemilijunskoj šteti koja je nanošena tijekom više godina. U javnosti se počinje baratati svotom od 17 milijuna kuna.

"Sumnjivo, ako su ti iznosi, da je imao te novce, bio bi živ, negdje na Bahamima, ovi njegovi školski kolege kažu da ga je bilo strah prepisati u školi", rekao je Mario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijatelji Siniše Palma začuđeni su tvrdnjama da je pokojnik bio, kako ga je anonimno Kirin prokazao - ovisnik o kocki.

"Ali kad se gleda na vozilo, na kuću, odjeću, tu je uvijek bio štedljiv skroman, kao što je bio osoba. On ima stariji auto, to mu je prvi auto, a ispao je da mu je posljednji", rekao je Mario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: virovitica.net, Damir Spehar/PIXSELL
Image
Foto: virovitica.net, Damir Spehar/PIXSELL

Pokojni Palm ni po čemu nije odskakao.

"Dobrica, tajnik u košarkaškom klubu, išao na nogomet, igrao Playstation, čist normalan dečko. Isto se ponašao zadnji put kao i prije pet ili 15 godina", rekao je prijatelj Sanjin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je, prepričavaju, skroman i pristojan čovjek, na čiji su se račun šalili - zbog  posla u upravi. Prije tri godine postao je viši stručni suradnik za riznicu grada Virovitice. Stigao je tamo kao Kirinov kadar. Nakon toga je postao direktor Informativnog centra Virovitica, medijske kuće u vlasništvu gradova u toj županiji. 

Bio je drugi čovjek u Gradu

Prije točno dvije godine Kirin postavlja Palma na mjesto pročelnika Upravnog odjela za financije i gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Palm je postavljen za pročelnika financija i gospodarstva, drugi čovjek u gradu, uživao je u njegovo apsolutno povjerenje. Samim tim je čudna informacija, da je on prouzročio tu štetu", rekao je gradski vijećnik Darko Lešković.

Kažu da je Palm bio osoba od Kirinova povjerenja. Gradonačelnik mu je bio nadređeni, gradonačelnikova supruga podređena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam je li bio HDZ-ovac, ali je bio netipičan, jer se ostalima vidi na čelu da su HDZ-ovci, iz njegovog ponašanja", nadodao je Lešković.

Nije to jedino čudno oporbenim vijećnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je gradonačelnik saznao da je prouzročena šteta, je li saznao prije da je kockar pa mu je poslužio kao netko tko će preuzeti odgovornost koja je postojala i ranije", rekao je Lešković.

Zatražena izvanredna sjednica

Oporbeni vijećnici predali su zahtjev za izvanrednom sjednicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradonačelnik će zahtijevati da zbog istrage ne govori, ali on može dati određene informacije", rekao je gradski vijećnik Dražen Kurečić.

Ključno je za vijećnike, a i za javnost pitanje - kako je moguće da je revizija početkom godina dala poslovanju grada bezuvjetnu ocjenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"A sad dobivamo informaciju da u gradskoj blagajni nedostaje 17 milijuna, pa to je nečuveno. Čudno mi je kako je netko mogao raspolagati s tolikim sredstvima kada znamo sukladno zakonom da gradonačelnik može raspolagati i s 1 posto proračuna, što bi za ovu godinu značio 2 milijuna kuna, a sad su nestala pet puta veća sredstva", rekao je Lešković.

Neka institucije odrade svoj posao

Kako se za višemilijunsku štetu uopće saznalo, ako je revizija pokazala čistu bilancu? Saznali su od poslovne banke, priznaje Kirin tek danas.

"Trenutno se rade procjene naših stručnjaka, zapravo čeka se izvod iz banke, da možemo utvrdit, dali smo zahtjev, dok se to ne utvrdi o konačnoj šteti ne možemo govorit. Ono što je najvažnije – meni i svim mojim suradnicima, prijateljima je stalo da se istina istraži do kraja i pozivamo institucije da istraže gdje je taj novac otišao", rekao je gradonačelnik Kirin.

U više smo navrata proteklog tjedna pokušali kontaktirati gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina. Telefonske pozive je ignorirao.

Kada smo Kirina  u nedjeljno prijepodne zatekli u kafiću u Virovitici u društvu supruge i poznanika - na našu molbu da nam na neka pitanja odgovori - nije niti podigao pogled. Danas je, nakon rasprave na zagrebačkom županijskom sudu na kojem mu se sudi za slučaj FIMI medija, jednu od većih korupcijskih afera iz Sanaderove ere ipak dao izjavu.

Upitali smo gradonačelnika Kirina zašto je, dok je istraga u tijeku, prozvao pokojnog suradnika za ovisnost o kocki, on je odgovorio: "Istražite. Imate na kraju krajeva, policija radi svoj posao, kad završi istraga dobit ćete službene izjave!"

Na konkretno pitanje i političkoj odgovornosti gradonačelnik kaže: "Hvala lijepa, nemam komentara doviđenja."

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako je moguće da godinama nitko ne zna za višemilijunski manjak u gradskoj blagajni?

Ove je godine proračun Virovitice nabujao, prije svega zbog radova na obnovi dvorca Pejačević i parka koje s 80 posto sredstava financira Europska unija. Središte Virovitice lijepo je uređeno, Kirnin dugogodišnji gradonačelnik. Nešto poput slavonskog Milana Bandića. U kojem se uređuju velebne građevine, ali je moguće da iz gradske blagajne cure milijuni na sve strane. I da to nitko ne vidi.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo