OBRAČUN JUMBO PLAKATIMA / Tužbe i kaznene prijave, optužbe i na jumbo plakatima, a više od 200 ljudi ostalo bez posla: Potraga donosi pozadinu sukoba Požgaj grupe s Hrvatskim šumama

Očekivali su 55 tisuća kubika trupaca, dobili nešto više od 2 tisuće. Uslijedili su masovni otkazi, gašenje proizvodnje, ali i kaznena prijava protiv Uprave Šuma

1.7.2021.
20:10
VOYO logo

Potraga danas istražuje pozadinu jednog sukoba o kojem javnost sada može čitati i na jumbo plakatima...

"Velike količine trupaca dostupne samo podobnima i odabranima!" 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozbiljne su to optužbe koje odnedavno stoje i na jumbo plakatima na više lokacija u glavnom gradu. Samo su nastavak obračuna Grupe Požgaj i Hrvatskih šuma, nakon što je ta velika tvrtka ostala bez sirovine.

Očekivali su 55 tisuća kubika trupaca, dobili nešto više od 2 tisuće. Uslijedili su masovni otkazi, gašenje proizvodnje, ali i kaznena prijava protiv Uprave Šuma. Ne ostaju dužni ni u javnoj megatvrtki, iako pred kameru nisu htjeli.  A problematika raspodjele golemog drvnog bogatstva – mnogo je šira od njihova sukoba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Velikom Bukovcu u Varaždinskoj županiji, radi se u dvije smjene. Tvrtka koju vodi Nikola Požgaj proizvodi masivne ploče za industriju namještaja - sve ide u izvoz. Ovaj pogon grupaciji nosi 50 posto prihoda.  Pokazuje nam i drvene kuće - čiju su proizvodnju pokrenuli u Otočcu, a sada zaustavili. U Donjem Miholjcu do jučer je bila tvornica namještaja.  Imali su 600 zaposlenih, a onda se preko noći sve preokrenulo. Ulazimo u halu u kojoj se proizvodi parket. Iz ovog stroja izlazi lakiran i spreman za prodaju.

"On se u našim papirima naziva linija za obradu, a Hrvatske šume kažu nemate lakirnicu, to je igra riječi ali sve je to manje bitno jer tehnologija nije uvjet javnog poziva", kaže za RTL Potragu vlasnik Požgaj Grupe, Nikola Požgaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez ovih trupaca posao ne može opstati. Računao je na njih i ove godine. Sve prema kvotama koje su do sad imali ugovorene s Hrvatskim šumama. Ali ih nije dobio. Javni je natječaj za nabavu trupaca objavljen u studenom, no dio tvrtki  iz Požgajeve grupacije se nije našao na popisu onih koje su od Hrvatskih šuma dobile sirovinu. Jeftiniju od one tržišne. Kubik hrasta tako dodijeljen stoji 150 eura, na tržištu je 250.

"Model je posložen tako da finalisti mogu rasti za određen postotak godišnje, odnosno padati ako ne proizvedu što su prijavili i mi smo računali da kao veći proizvođač da ćemo rasti 10, 20 posto. No, HŠ su promijenile kriterije i rekle da za nas više nema sirovine. Dobivat ćete isto ili manje, a ove godine nismo dobili ništa", kaže Požgaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj je trebao završiti krajem siječnja. Požgaj se žalio, Hrvatske šume provele su nadzor njihove proizvodnje. Pokrenuta je javna kampanja. No, od trupaca ništa, a 230 radnika ostalo je bez posla.

Priča će kraj očito dobiti na sudu

"Naši godišnji ugovori su preko 40 milijuna kuna. 55 000 kubika trupaca, među 10 smo najvećih kupaca i na bazi toga smo isplanirali poslovanje, Ugovorili smo s kupcima ugovore na bazi zadnjih godina i sada nas je sve to iznenadilo. Ugasili smo pilane i financijske baze koje nisu dohodovne i bez HŠ ne mogu egzistirati. To su drvene kuće i namještaj u Donjem Miholjcu", jasno će Požgaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požgaj tvrdi da su se u Hrvatskim šumama pozivali na to da nemaju tehnologiju, na navodnu preprodaju trupaca, na dug koji je nastao tek nakon što su saznali da sirovine za njih nema, no smatra da je zapravo stvar u sporu koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, a u kojem Požgaj grupa u odštetnom zahtjevu traži 60 milijuna kuna jer su im u posljednje tri godine Hrvatske šume značajno smanjile kvotu.  Misle neopravdano. Kaže da su ih zvali na sastanak u veljači, dok još priča o ovogodišnjem ugovoru nije bila gotova. 

"Član uprave naložio je da predamo mobitele, mi smo to učinili. O tome vam ovisi egzistencija vi u glavi imate 600 zaposlenih i tad je izrečeno ono što je prava istina. A to je da ne možemo imati ugovore ako ne povučemo odštetne zahtjeve", kaže Požgaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča će kraj očito dobiti na sudu. Požgaj je podnio kaznenu prijavu, Hrvatske šume ovako su nam odgovorile kada smo ih pitali što se događa.:

"U ovom trenutku vam nismo u mogućnosti iznijeti daljnje detalje s obzirom da je u tijeku više parničnih postupaka koji se bave predmetnom tematikom, dok je u tijeku poduzimanje i drugih pravnih radnji pred nadležnim državnim tijelima koja će odlučiti o postupanju Požgaj grupe za koje HŠ smatraju da je nezakonito, obzirom da su navodi Požgaj grupe neistiniti, a njihovo postupanje pravno nedopušteno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dosad neviđen način obračun se nastavio na jumbo plakatima... Tako je problem kvota i kriterija dodjele trupaca, kako ga Požgaj vidi, došao u javnost.

Cijelu priču Sanje Čatipović pogledajte u videu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo