mislio da vozi paket s jajima / U autobusu našli 200 kg duhana: DORH odbacio prijavu protiv vozača, a Carina ga kaznila sa 130.000 kn

Image
Foto: Vijesti.hr

Na ispitivanju vozač je rekao da nikada nije vidio osobe koje su donijele kutije i da nije znao što se u njima nalazi

16.4.2019.
21:00
Vijesti.hr
VOYO logo

Godina je 2018., na ispitivanju je vozač Čazmatransa Vladimir Crnčević, u autobusu koji je vozio pronađeno je 212 kilograma duhana.

Na ispitivanju Vladimir je rekao da nikada nije vidio osobe koje su donijele kutije i da nije znao što se u njima nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono kutije su dosta povelike bile, bila je čak neka etiketa, ne znam svježa jaja. Oni su sami stavili te kutije, nisam ih ja primio da vidim je li to to, je li to nešto lako ili teško", rekao je Vladimir.

Godina je 2019. Vladimir sada ima potvrdu o nevinosti od DORH-a, ali ne i od Carine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje su oni naveli da nema to veze, da sam ja šverca s tim duhanskim proizvodima, da se određuje trošarina na to. Naveli su 600 kn po kili da moram platiti trošarinu, da ovoga izračunali su neki iznos, mislim da je bilo 129 tisuća kuna", rekao je Vladimir Crnčević iz Ivanić Grada.

No, krenimo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će tog 23. ožujka 2018. godine završiti na policijskom ispitivanju, Vladimir nije ni slutio.

Primio nas je na svom novom radnom mjestu, u kabini kamiona i prisjetio se tog dana koji mu je potpuno promijenio život. Tog dana trebao je biti slobodan, no zvali su ga iz Čazmatransa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oko 10 sati nazvao me moj prometnik iz Zagreba da kolege iz Zadra nisu mogli doći na liniju zbog vremena i da li ja mogu odvesti liniju u 16 sati za Zadar", prisjeća se Vladimir.

Vladimir je to i učinio. Došao je na kolodvor i počeo ukrcavati putnike i prtljagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sam bio skoro gotov s ukrcajem prtljage dok su mi prišla neka dvojica do mene kao imaju neke pakete i pitali me mogu li ih povesti do Zadra", prisjeća se Vladimir.

Donijeli su pet velikih 5 kutija. Na deklaraciji je pisalo: 'svježa jaja'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dobro tu sam ja njima dao broj mobitela. Sad kutije mi nisu bile ni velike ni male, još sam ja njima rekao da to utovare u bunker sami. I uredno naplatio. S time da u našem pravilniku o radu stoji da nismo dužni otvarati kutije. Nije mi ništa sumnjivo izgledalo, na javnom mjestu je stajalo", rekao je Vladimir.

Krenuli su prema Zadru, kada mu je negdje kod Perušića zazvonio mobitel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj čovjek iz Zadra koji je trebao primiti tu robu me nazvao i pitao kada dolazite u Zadar i doslovno sam rekao da  nemam pojma", rekao je Vladimir.

Autocesta je zbog bure bila zatvorena i išli su okolnim putem. U Gračacu ih je dočekala policija i pitala da otvore prtljažnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ja otvaram jedan bunker, drugi bunker. A u drugom bunkeru su bile te kutije, uredno složene, ništa nije bilo sakriveno. I čovjek je otvorio kutiju, onda sam ja vidio da je unutra nekakva crna vreća. On je uzeo nožić, probušio sa strane i rekao: 'Duhan je to, to smo čekali'", rekao je Vladimir.

Odveli su ih u policijsku postaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada smo došli do policijske postaje, ostavili su te kutije i rekli: 'Kolega može ići, odvesti liniju i putnike, a ja moram ostati u policiji'", prisjeća se Vladimir.

Tri mjeseca nakon - Vladimiru se javila Carina. Htjeli su znati što se dogodilo. Vladimir im je poslao očitovanje i uskoro je dobio porezno rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izračunali su neki iznos, mislim da je bilo 129 tisuća kuna, da to moram platiti i da žalba ne osporava izvršenje", rekao je Vladimir.

I tada su krenule ovrhe na plaću i automobile, a tražio se način i kako da mu sjednu na kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon što je ovrha već bila pokrenuta na moju plaću, to je možda nakon 2 mjeseca otprilike došao dopis, da moram popisati svu svoju pokretnu, nepokretnu imovinu i da im pošaljem ako radim, gdje radim", rekao je Vladimir.

No, obrat priče u 11. mjesecu donosi DORH. Oni su odlučili: 'Odbacujemo kaznenu prijavu jer nema namjere!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To smo slali na prvostupanjsku komisiju od carine i na drugostupanjsku komisiju i nismo dobivali nikakve odgovore, a oni i dalje napadaju", rekao je Vladimir.

Dakle iako ga je DORH oslobodio kaznene odgovornosti - to Carini nije dovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na najvećem autobusnom kolodvoru u zemlji, onom zagrebačkom svakog se dana šalju stotine paketa. Nitko od vozača ne provjerava što je u njima - jer to niti trebaju niti smiju raditi.

"Evo tati i mami šaljem paket, šaljem voće, banane, kruške, naranče, šaljem često. Vozači me već znaju pa nema sumnje", rekao je Paško iz Zadra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef vozača autobusne kompanije Arriva objasnio nam je njihova pravila.

"Neprateću prtljagu u smislu otvaranja paketa ne provjeravamo. Pošiljatelj je dužan voznom osoblju navesti što se nalazi u paketu. Ukoliko pošiljatelj odbije reći što se nalazi, vozno osoblje nije dužno uzeti taj paket na prijevoz", objasnio je voditelj poslovnice u Zagrebu Ante Nakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači moraju ispisati račun i zalijepiti naljepnicu na svaki paket.

"Mi ne uzimamo brojeve telefona, sukladno našim Općim uvjetima prijevoza ispisuje se vozna karta na prateću prtljagu na kojoj su navedeni sljedeći podaci: ime i prezime i adresa pošiljatelja i primatelja", rekao je Ante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači Čazmatransa, objašnjavaju nam iz te kompanije - trebaju jednostavno naplatiti prtljagu i za to izdati račun.

Oko svega smo pitali Carinsku upravu rekli su da neovisno o provedbi kaznenog ili prekršajnog postupka, oni moraju provesti onaj porezni.

'Njegova nedvojbena odgovornost proizlazi iz činjenice da je isti ne samo mogao, nego je i bio dužan, kao profesionalni vozač koji je dužan postupati po profesionalnim standardima i pravilima struke, poduzeti sve nužne radnje radi osiguranja zakonitog postupanja, osobito vodeći računa o odgovornosti za robu koju preuzima, pri čemu je svojim nesavjesnim postupanjima preuzeo odgovornost za nastale štetne posljedice. Ovo posebice vodeći računa i o količini robe – 212 kg duhana', odgovorili su iz Carinske uprave pismenim putem.

Kako su znali je li postupao po standardima struke - ne znamo - jer nikoga iz Čazmatransa nisu kontaktirali. Ni Carinska ni Porezna uprava, ali niti policija. A Vladimir je svoj posao i tog dana radio jednako kao i svakog drugog baš kao i svi njegovi kolege.

Iz policije su nam pak rekli da su uhitili još osoba povezanih s ovim slučajem, te da su DORH-u podnijeli više kaznenih prijava. No, Carina je trošarinu naplatila samo Vladimiru.

'U odnosu na eventualno druge sudionike kriminalnog lanca, koji nisu poznati tijelima kaznenog progona, u dosadašnjem tijeku postupka nije utvrđen identitet počinitelja, odnosno nisu prikupljeni dokazi koji bi upućivali na utvrđenje drugih počinitelja (...) pri čemu se u okolnostima prikupljanja navedenih dokaza takve osobe, sukladno zakonskim propisima, također smatraju supočiniteljima kažnjivog djela i solidarnim dužnicima', ogovorili su iz Carinske uprave pismenim putem.

Iz svega je očito da se Vladimirova situacije neće niti lako ni brzo riješiti.

"To je mene strašno pogodilo. Sam taj prvi dopis od Carine gdje potražuju trošarinu, to me strašno pogodilo jer su me osudili bez suda. Nadao sam se da postoje neki zakoni. Gledam na televiziji, na filmovima, mora biti neko suđenje", rekao je Vladimir.

Nije dobio suđenje - ali je dobio kaznu od 10 godina - koliko će mu trebati da otplati gotovo 130 tisuća kuna jer se u krivo vrijeme našao na krivom mjestu.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo