MASOVNO KRIVOTVORENJE / U parfemu urin, u originalnoj ambalaži krivotvoreni alkohol. Potraga istražuje što se sve krivotvori i koliko je Hrvata nasjelo

Samo lani Hrvatska je zbog lažnjaka izgubila 835 milijuna kuna prihoda u prodaji

23.6.2021.
20:00
VOYO logo

Ako je sumnjivo jeftino i djeluje kao predobra prilika – vrlo vjerojatno je krivotvorina. No lako se prevariti, jer oni koji se tim ilegalnim poslom bave – sve su kreativniji i precizniji, a proizvode gotovo sve. Odjeću, igračke, elektroniku, nakit, pesticide... I dok su mnogi lažnjaci nekvalitetni, neki mogu biti i opasni. Poput lijekova koji nemaju djelatne tvari ili naočala koje ne štite od UV zračenja. Često su na meti muljatora i luksuzni parfemi, pa i alkoholna pića. Zašto biste trebali biti itekako oprezni u priči Karle Vidović i Darija Todorovića

Nema čega nema. Od odjeće, obuće, elektronike i nakita, do autodijelova i lijekova. Krivotvori se - sve. Carinici na godinu zapljene i do milijun lažnjaka. I najmanje greške uoče već na prvi pogled. Prošle godine uništeno je robe u vrijednosti više od pet  milijuna eura. Čak jedna petina malih i srednjih domaćih poduzeća pretrpjela je štetu zbog falsifikata. Samo lani Hrvatska je zbog lažnjaka izgubila 835 milijuna kuna prihoda u prodaji. Svake godine na tržište Europske Unije uđe čak 121 milijardu eura vrijedna krivotvorena roba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Omiljeni modni dodatak mnogih Hrvata, ujedno je i česta meta krivotvoritelja. Sve je teže utvrditi je li riječ o lažnjaku ili originalu.

Image
Stradali u potresu /

Obećali su im kupiti kuću pa su odbili druge donatore. Nakon izbora zaključili da nemaju novca, no nakon upita Potrage opet obrat..

Image
Stradali u potresu /

Obećali su im kupiti kuću pa su odbili druge donatore. Nakon izbora zaključili da nemaju novca, no nakon upita Potrage opet obrat..

Jednom su umjesto luksuznog parfema, carinski službenici u bočici pronašli, vjerovali ili ne - urin. No viši upravni savjetnik u Carinskoj upravi Zagreb Ninoslav Babić ističe da je patvorinu parfema vrlo lako prepoznati: "Kad ga promućkate onda se talog s dna digne kao vrtlog prema gore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S lažnjacima je upoznat i Borut Mihalić, vlasnik zagrebačke niche parfumerije: "Nama su dolazili klijenti koji su kupili negdje drugdje parfem koji mi inače imamo ili zastupamo za Hrvatsku i više puta smo im rekli da je to krivotvorina".

Iako postaju sve uvjerljivije, u proizvodnji krivotvorina - štedi se na kvaliteti. Ono što najviše zabrinjava je - njihov sastav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno ozbiljne i teške posljedice mogu izazvati - krivotvoreni lijekovi. A sve ih je više. Prema procjeni WHO oko 50 posto lijekova koji se prodaju putem interneta su zapravo krivotvoreni. Zbog lažnih farmaceutskih proizvoda, Hrvatska na godinu izgubi gotovo 400 milijuna kuna. Umjesto da pomognu, takvi lijekovi mogu biti - opasni po život.

Danas trgovina lažnim lijekovima čini 10 posto  ukupne globalne trgovine medikamentima. I u Hrvatskoj su na crnom tržištu - zabilježene krivotvorine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pogledajte u prilogu. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo