Iza svega je jedna udruga / Učenike prisilili na vjerski ritual: Istražili smo diskriminiraju li se djeca koja ne idu na vjeronauk

Rad ekološke udruge Lijepa naša, temelji se, kažu nam, na uvjerenju da je Bog stvorio zemlju i ljude

24.10.2018.
20:00
VOYO logo

Zovu se Lijepa naša. Predsjednik Udruge je Ante Kutle, brat odbjeglog privatizacijskog tajkuna Miroslava Kutle. Stoje iza projekata turističke Plave zastavice, Dana kruha i  Eko-škola.

Rad ove ekološke udruge, temelji se, kažu nam, na uvjerenju da je Bog stvorio zemlju i ljude. U školskom sustavu prisutni su već 25 godina. I samo za ekološki certifikat  svaka od 324 odgojno-obrazovne ustanove u Hrvatskoj godišnje im plaća pet tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo na čemu se temelji rad „najveće ekološke udruge u Hrvatskoj“, kako piše na njezinim stranicama.

"Svoj nauk temeljimo na kršćanskim načelima, da je Bog stvorio zemlju, da je stvorio ljude, da nam je dao odgovornost za ono što je stvorio", kazao je predsjednik Udruge Lijepa naša Ante Kutle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove riječi ostavljaju dojam da se radi o vjerskoj, a ne ekološkoj udruzi, njezin predsjednik Ante Kutle, ionako nas uvjerava kako su vjera i ekologija neraskidivo vezane, sjedeći u uredu okićenom raznim prigodnim fotografijama.

"Nije li zaštita okoliša nekakva univerzalna vrijednost, koja ne bi trebala imati vjerski predznak. Gledajte, zaštita okoliša ili ekologija je jedno duboko moralno pitanje i odmah ga možete dovesti u pitanje i sa vjerom, nije bitno koja vjera, mi ne pravimo nikakve razlike", objašnjava Kutle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto je Ante Kutle važan?

On je osoba koja je ovakav pristup ekologiji uvela u hrvatski obrazovni sustav. Jedan od projekata njegove Udruge su Dani kruha koji se već više od 20 godina obilježavaju u brojnim hrvatskim vrtićima i školama. Smisao događanja je, piše na stranicama udruge:

"...uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima...“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, smisao priredbe je katolički vjerski obred, a „ostali“ kako ih Kutle naziva, kaže - ne moraju biti prisutni ako neće. Ti „ostali“, su djeca koja jesu prisutna jednostavnom činjenicom da i oni idu u školu ili vrtić.

"Bio je svećenik, naravno, djeca su klečala, molila se, neka od njih su i plakala, poticala, je li, drukala ove koji su samo stajali, koji ne znaju, koji to ne rade, poticala da sklope ruke i da se mole, itd.", kazala je majka osnovnoškolke iz Španskog Maja Jelčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografija djece koja kleče u osnovnoj školi Tituš Brezovački privukla je pažnju na društvenim mrežama. Na drugom kraju grada u osnovnoj školi A.G. Matoš, sličan scenarij prepričava nam još jedna mama, koja obavijest pročitala u tzv. "informativki", u koju je obavijest upisala vjeroučiteljica.

"Ne znam kao je to stiglo u informativku učenika koji vjeronauk ne pohađa, dolje je supotpisana njegova učiteljica, vjerovatno da se naglasi da prisustvuju svi. Poruka je poslana u četvrtak popodne, a priredba održana u četvrtak ujutro, tako da ja nisam stigla drugačije reagirati nego poslati naknadno mail ravnatelju", rekla je majka prvašića s Ravnica Jelena Bosančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praksa obreda u školi, koji bi se da je u crkvi zvao misom, udomaćila se u brojnim hrvatskim školama. Upitali smo ravnatelje dvije spomenute škole zašto, no telefonski nam se javila tek ravnateljica Tituša Brezovačkog, zamolivši da pričeka inspekcijski nalaz prije davanja ikakvog komentara.

Na pitanje ima li Ministarstvo kakvog udjela u organizaciji vjerske priredbe Dani kruha u školama i vrtićima, odgovaraju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manifestacija Dani zahvalnosti za plodove zemlje do prije nekoliko godina bili su organizirani kao jedna od smotri  čiji su organizatori bili, (do 2012. god.),  Ministarstvo, Agencija za odgoj i obrazovanje  i Udruga Lijepa naša . Sada se projekt  Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje,  provodi samo u organizaciji Udruge Lijepa naša, a škole samo odlučuju o sudjelovanju."

Priredba s vjerskim predznakom  u organizaciji privatne udruge u škole je ušla još u '90-tima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ante Kutle, inače brat notornog privatizacijskog tajkuna, Miroslava Kutle, koji je trenutno u bijegu pred hrvatskim pravosuđem, tada je bio ravnatelj Državne uprave za zaštitu prirode. Zahvaljujući svojoj poziciji ostvario je kontakte sa međunarodnom organizacijom -  Foundation for environmental education, u prijevodu Zaklada za odgoj i obrazovanje o okolišu, na osnovu čije licence Lijepa naša djeluje već više od 20 godina.

"Vjeronauk je bio minimalno zastupljen, tek nekoliko pitanja, uglavnom su bile ove kemija, biologija, geografija, ono što ima veze s ekologijom, ali ne možete reći da nauk o vjeri, prvenstveno kršćanski nauk nema veze s time", rekao je Kutle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kutlina Udruga dodjeljuje licence za međunarodne Eko škole. U sklopu tog programa održava se svehrvatski Eko kviz. Na njemu su učenici odgovarali na pitanja poput Koliko dana je Bog stvarao svijet ili Koji od navedenih nisu izaslanici koji prenose Božje poruke, a u ponudi su četiri biblijska lika.

"Gledajte, tamo ne nastupaju djeca pojedinačno, tamo nastupaju ekipe, mogu tri djeca biti ateistička, a jedno kršćansko, i ono će odgovarati na takva pitanja, prema tome to vam nema nikave veze", objašnjava Kutle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da ipak ima veze, pokazalo se prije nekoliko godina kada su nadležnim institucijama stigle pritužbe na koncepciju kviz. I iako je svehrvatski Eko kviz izbačen iz redovnog programa smotri i natjecanja, Kutle je tome doskočio pa se škole sad natječu na državnoj razini.

Čuđenje je obostrano. Otac kojeg Kutle vrijeđa nije želio pred kameru. Iako iz Ministarstva odgovaraju da više ne sudjeluju u aktivnostima Dana kruha i Ekokviza, očito je da su škole prepustili ovoj Udruzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Eko kviz provodio se kao jedno od natjecanja u znanju u organizaciji Udruge Lijepa naša, Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje, ali se isto kao i Dani zahvalnosti više ne obilježava u organizaciji Ministarstva i Agencije, a škole i roditelji sami odlučuju o sudjelovanju u navedenom kvizu."

Ovakav stav Ministarstva, stavlja djecu koja nisu vjernici u poziciju da budu isključena iz aktivnosti većine, u čemu Ante Kutle, docent doktor Znanosti, kako kaže njegova biografija, ne vidi nikakav problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zašto toliko inzistirate na tome, jeste vi ateista", upitao nas je Kutle.

Mislim da nije važno što sam ja, nego što piše u Ustavu RH, koja je sekularna država, dakle, odgojno obrazovne ustanove u koje djeca idu u kojima vi održavate vaše programe ne smiju biti diskriminirajuće u odnosu na ostale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije ih nitko ni diskriminirao, ide tko hoće.

"Pa ne odabiremo mi djecu koja će ići koja će se natjecati, onaj kome ne leži vjeronauk, neće se ni prijaviti", rekao je Kutle.

Možda ne odabire djecu, ali odabire škole. U njihovom programu piše kako se „natjecanje provodi u osnovnim i srednjim Ekoškolama u Hrvatskoj i u osnovnim i srednjim hrvatskim školama/odjeljenjima u Herceg-Bosni, Vojvodini i Mađarskoj“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za mene će uvijek postojati Herceg Bosna", rekao je Kutle.

Međunarodna fondacija FEE, na čijoj licenci se zasniva rad Kutline udruge,  prisutna je u 76 država. Na naš upit bave li se promicanjem kršćanstva, kažu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"FEE u niti jednom smislu ili obliku nije vjerska organizacija, dapače zahtjevamo od svih nacionalnih članica da izjave da su otvoreni za sve ljude i skupine i da ne diskriminiraju u niti jednom obliku ili aktivnosti svog rada."

Udruga Lijepa naša, im se dakle obvezala da nikog neće diskriminirati u svom radu, iako to evidentno čine već godinama. A evo kako to izgleda u brojkama. 324 odgojno obrazovne ustanove u Hrvatskoj Kutli plaćaju pet tisuća kuna godišnje za certifikat Ekoškole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za milog Boga, a iz čega bi mi onda platili plaće, pa mi nemamo od ove države niti jedne lipe. Financiramo se isključivo iz članarina u programima", kazao je Kutle.

Osim Eko certifikata koje državnim vrtićima i školama naplaćuje pet tisuća kuna.  Kutlina Udruga dodjeljuje i licence Zeleni ključ za hotele, te Plave zastave marinama i plažama. Malo smo se raspitali, primjerice Radisson blu hotel u Splitu Zeleni ključ plaća devet tisuća, a Plavu zastavu za dio plaže ispred hotela su plaćali 20 tisuća kuna, i jedno i drugo na godišnjoj razini.

Financijsko izvješće za prošlu godine kaže da je Udruga uprihodila više od 4 milijuna kuna, 2 milijuna i 600 tisuća kuna, piše - od članarina. Prema riječima samog Kutle među članovima su brojni visokopozicionirani pripadnici klera.

"Jer je Kaptol bio priredio primanje kod Pape, gore u nuncijaturi za predstavnike 20 najuglednijih hrvatskih institucija među koje je Kaptol stavio i Udrugu Lijepa naša, rame uz rame s HAZU-om, obzirom da su praktički da su svi biskupi članovi udurge LIjepa naša i gomila svećenika podržavaju nas", rekao je Kutle.

Roditelji s kojima smo razgovarali nisu znali tko stoji iz Dana kruha u njihovoj školi, ali da ima veze sa crkvom nije im iznenađenje.

"To je situacija koja stalno postoji, i koja s vremenom kulminira, a djelom mi se čini zbog toga jer su roditelji u strahu, ne žele reagirati, jednostavno sam shvatila da imam odgovornost reagirati, istupiti, reći nešto jer se radi o djeci", rekla je Maja Jelčić.

"Sekularna smo država još uvijek, makar na papiru. Škola je državna ne vjerska, a djeca su obavezna biti u školi, svećenik u školi biti obavezan - nije", kazala je Jelena Bosančić.

U hrvatskim školama radi 3162 vjeroučitelja, za čije plaće prema Vatikanskim ugovorima izdavajamo 242 milijuna kuna godišnje. Udruga Ante Kutle, također se dijelom financira iz javnog novca. Vrijednosti koje promiče svojim radom nisu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo